DOLAR

32,2583$% 0.25

EURO

35,1339% 0.66

GRAM ALTIN

2.276,08%1,02

ÇEYREK ALTIN

3.961,00%0,63

BİST100

8.806,72%-0,01

BİTCOİN

2223387฿%-0.98932

ETHEREUM

113048Ξ%-1.6179

a

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI ALİYEV: DÜŞMANI TOPRAKLARIMIZDAN KOVDUK VE YENİ BİR GERÇEKLİK YARATTIK

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Düşmanı Topraklarımızdan Kovduk Ve Yeni Bir Gerçeklik Yarattık. Herkes Bu Gerçekliği Kabullenecek.” Dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ulusa Sesleniş Konuşmasında Laçın’ın İşgalden Kurtarılması Dolayısıyla Halkı Kutladı.

Laçın’ın İşgal Edilmeden Önce Burada 50 Binden Fazla Azerbaycanlının Yaşadığını, Şimdi Bu Sayının 80 Bine Ulaştığını Bildiren Aliyev, Başlıca Görevlerinin Laçınlıları Ve Diğer İllerin Halkının Kısa Sürede Vatanlarına Geri Dönmelerini Sağlamak Olduğunu Kaydetti.

Aliyev, İşgalden Kurtarılan Bölgelerin Altyapısının Ve Binalarının Ermenilerce Tahrip Edildiğini Hatırlatarak, Tüm Yerleşim Birimlerini Yeniden Kuracaklarını Belirtti.

Azerbaycan Ordusunun 44 Gün Süren Savaşta Şanlı Zafer Elde Ettiğini Vurgulayan Aliyev, “Birkaç İli Savaşarak Geri Aldık, Birkaç İli De Geri Vermek Zorunda Kaldılar. Böylece Dağlık Karabağ Sorununu Çözdük. Şimdi Böyle Bir Sorun Yok. Bu Sorununun Devam Ettiğini Düşünenler Yanılıyor. Bugün Dağlık Karabağ’da Yaşayanlar Azerbaycan Vatandaşıdır. Onlar Azerbaycan Devletinde Hayatlarının Daha İyi Olacağını Görecekler. Onlar Sefaletten Kurtulacaklar.” Diye Konuştu.

Dağlık Karabağ İle Ermenistan Arasında Tek Yol Olan Ve “Laçın Koridoru” Diye İsimlendirilen Geçit Bölgesinin Laçın Kentinden Geçtiğini Söyleyen Aliyev, “Bu Koridor, Rus Askerlerinin Kontrolünde Olacak. Burayı Daha Önce Ermeni Güçleri Kontrol Ediyordu. 10 Kasım’da İmzalanan Bildirinin İlk Versiyonunda Buranın Ermeni Güçleri Kontrolünde Kalmasına İlişkin Madde Vardı. Ben Buna İtiraz Ettim. İlk Versiyonda Laçın Koridorunun Derinliğinin 30 Kilometre Olması Öneriliyordu. Buna Da İtiraz Ettim. Daha Sona Koridorun 10 Kilometre Genişlikte Olması Önerildi. Buna Da İtiraz Ettim Ve Genişliğin 5 Kilometre Olması Konusunda Mutabakat Sağlandı. 5 Kilometre Hem Biz Hem De Dağlık Karabağ’da Yaşayan Ermenilerin Güvenliği İçin Yeterlidir.” Dedi.

Aliyev, 30 Yıl Süren Müzakere Sürecinde Laçın’ın Her Zaman Çok Önemli Ve Ayrı Konu Olarak Konuşulduğunu Bildirerek, Ermenilerin Tüm İlin Kendilerine Verilmesini İstediklerini, Bazı Batı Ülkelerinin De Bunu Desteklediğini Hatırlattı.

Ermenilerin Laçın’da Yasa Dışı İskan Gerçekleştirdiğini, Oraya Yaklaşık 10 Bin Nüfus Yerleştirildiğini Anlatan Aliyev, Erivan Yönetiminin Burayı Hiçbir Zaman Azerbaycan’a Geri Vermeyi Düşünmediğini Belirtti.

“ÇOK İSTİYORLARSA VERSİNLER MARSİLYA’YI”

Aliyev, Müzakere Sürecinde Masada Olan Tekliflerle İlgili Şu Bilgileri Verdi:

“Biz Azerbaycan Olarak Aşamalı Çözümden Yanaydık. İlk Aşamada 5 İlin, İkinci Aşamada Da Laçın Koridoru Dışındaki Laçın Ve Kelbecer İllerinin Azerbaycan’a Geri Verilmesini Destekliyorduk. Fakat Ermenistan Her Defasında 7 İl Geri Verilecekse Dağlık Karabağ’ın Bağımsızlığının Tanınması Veya Orada Bu Konuda Yapılacak Referandumun Tanınması Şartını Öne Sürüyordu. Dağlık Karabağ’a Bağımsızlık Verilirse Ermenistan Kelbecer Ve Laçın’ı Geri Verecek Fakat Laçın Koridoru Ermenistan’da Kalacaktı. Ayrıca Koridorun Genişliği Belirlenmemişti.”

Müzakere Sürecinde Farklı Yabancı Çevrelerden Azerbaycan’ın İlk Savaşta Yenildiği Hatırlatılarak Sadece 5 İlle Yetinmesi Yönünde Mesajlar Aldıklarını Belirten Aliyev, “Düşmanı Topraklarımızdan Kovduk Ve Yeni Bir Gerçeklik Yarattık. Herkes Bu Gerçekliği Kabullenecek.” Diye Konuştu.

Aliyev, Fransa Senatosu’nun Dağlık Karabağ’ın Bağımsızlığının Tanınması Yönünde Fransız Hükümetine Çağrıda Bulunduğu Kararına, “Binlerce Kilometre Uzaktaki Ülkeler Konuyu Tartışıyor. Fransa Senatosunun Bizim Meselemizle Ne İlgisi Var? Fransa AGİT Minsk Grubunun Eş Başkanı. Bugüne Kadar Bir Taşı Taş Üstüne Koydu Mu? Sorunun Çözümü İçin Adım Attı Mı? Çok İstiyorlarsa Versinler Marsilya’yı Ermeniler Orada Kendilerine Devlet Kursun.” Diye Karşılık Verdi.

“BÖLGEDE BEŞLİ YENİ BİR İŞ BİRLİĞİ PLATFORMU OLUŞTURULABİLİR”

Ermenistan, Azerbaycan Ve Rusya Arasında 10 Kasım’da İmzalanan Bildiri Gereği Azerbaycan’ın Batı İlleri İle Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Arasında Ermenistan Üzerinden Geçecek Ulaştırma Koridorunun Öneminden Bahseden Aliyev, Şunları Söyledi:

“Bu Bizim Tarihi Başarımızdır. Nahçıvan’ı Kuşatmadan Çıkarıyoruz Ve Aynı Zamanda Yeni Bir Ulaşım Koridoru Açıyoruz. Bundan Bütün Ülkeler Yararlanacak. Azerbaycan, Onun Ayrılmaz Bir Parçası Olan Nahçıvan İle Birleşiyor. Azerbaycan Türkiye İle Birleşiyor. Rusya, Azerbaycan, Türkiye, İran Ve İsterlerse Ermenistan Bu Koridora Katılabilir. Böylelikle Bölgede Beşli Yeni Bir İş Birliği Platformu Oluşturulabilir. Bu Fikri Hem Rusya Hem De Türkiye Devlet Başkanlarına İletmiştim. Hem Recep Tayyip Erdoğan Hem De Vladimir Putin Bunu Memnuniyetle Karşıladı. Bölgede Kalıcı Barış İstiyoruz. Bunu Başarmak İçin Güvenlik Önlemleriyle Birlikte İş Birliği Geliştirilmelidir. İş Birliği Yapmaya Hazırız. Bildirinin 9. Maddesinde Bahsedilen Konular Arasında Bizim İçin Bir Numaralı Konu Azerbaycan’ı Nahçıvan’a Bağlamak Ve Aynı Zamanda Azerbaycan İle Türkiye Arasında Yeni Bir Ulaşım Koridoru Oluşturmaktır.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TUZLA KALE MESLEK LİSELERİ KORONAVİRÜS SÜRECİNİN TAKİPÇİSİ

HIZLI YORUM YAP