DOLAR

32,2583$% 0.25

EURO

35,1339% 0.66

GRAM ALTIN

2.276,08%1,02

ÇEYREK ALTIN

3.961,00%0,63

BİST100

8.806,72%-0,01

BİTCOİN

2223387฿%-0.98932

ETHEREUM

113048Ξ%-1.6179

a

SAĞLIK BAKANI KOCA: KURBAN BAYRAMI HEP BİRLİKTE VERECEĞİMİZ BİR SINAV

Sağlık Bakanı Koca, “Kurban Bayramı Hep Birlikte Vereceğimiz Bir Sınav. Hayatımızda El Öpmediğimiz, Sarılmadığımız İkinci Bayram Olarak Yer Alacak.” Dedi.

Bilim Kurulu Toplantısı, Covid-19 İle Mücadele İçin Alınan Tedbirler Kapsamında Video Konferans Yöntemiyle Toplanmasının Ardından Bugün İlk Kez Yüz Yüze Yapıldı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığının Bilkent Yerleşkesi’ndeki Koronavinüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın Ardından Açıklamalarda Bulundu.

Konuşmasına Herkese Selam, Sevgi, Hürmetlerini İleterek Başlayan Koca, “Kurban Bayramınız ‘Şimdiden Mübarek Olsun’ Diyorum. Allah, Nice Bayramları, Daha Mutlu, Çok Daha Sağlıklı, Birbirimize Daha Yakın Ve Esenlik İçinde Yaşamayı Bizlere Nasip Etsin. Gelecek Yılın Bayramlarında Tüm Gönül Yakınlıkları, Sarılıp Kucaklaşmalarla Taçlansın.” Diye Konuştu.

Koca, Geçen Ramazan Bayramı’nın İstenildiği Gibi İdrak Edilemediğini İfade Ederek, Şu Değerlendirmede Bulundu:

“24, 25 Ve 26 Mayıs Günlerine Denk Gelen Bayram, Salgında Tedbirlerin En Sıkı Tutulduğu Zamanda Ve Buruk Geçti. Kovid-19 Hastalığına Karşı Uygulanan Sokağa Çıkma Kısıtlaması, Akrabalarımızla Arkadaşlarımızla Sevdiklerimizle Bir Araya Gelmemize Mani Oldu. Buruk Geçen Ramazan Bayramı, Eski Bayramları Bize Tam Manasıyla Özletti. O Günden Bu Yana Değişen Şeyler Var. 1 Haziran’dan İtibaren Normalleşme Sürecine Geçtik. Alınan Tedbirlerle Sonuçlar Arasındaki İlişkiyi Yakından Tecrübe Ettik. Kurban Bayramı’nı Mevcut Şartlarda, Ruhuna En Uygun Şekilde Yaşamanın Yolunu Biliyoruz.

Kurban Bayramı, Paylaşma, Yardımlaşma Ve Dayanışmayı Esas Alan Bir Bayramdır. Gelenek Ve Göreneklerimizle Bayramı Daha Da Zenginleştiriyoruz. Kurban Bayramı’nın Ruhuna Uygun Olan, Bayramı Sosyal Dayanışma İçinde Geçirmemizdir. Kabul Edersiniz Ki Bunun Bir Anlamı Da Hastalığa Karşı Dayanışma İçinde Olmaktır. Yapılan İyilikler Artarken, Hastalık Da Kontrol Altında Tutulmalıdır.

Kurban Bayramı Sırasında, Koronavirüs Konusunda Risk Alırsak, Kendimizi Ve Başkalarını Korumak İçin Gerekli Dikkati Göstermezsek, Bu Bizlere Ağır Bir Vebal Yükler.”

“HAYVAN SATIŞ ALANLARINDA OLABİLDİĞİNCE KISA KALINMALI”

Kurban Bayramında Dikkat Edilmesi Gereken Hususların, Üç Grupta Toplanabileceğini Anlatan Koca, İlk Gruptaki Tedbirlerin Halen Devam Eden Kurbanlık Alımı Ve Kurban Kesimiyle İlgili Olduğunu Söyledi.

Koca, Alınacak Tedbirleri Şöyle Sıraladı:

“Kurbanlık Alışverişleri, Belediyeler Tarafından Belirlenen Ve Denetlenen Yerlerden Yapılmalıdır.

Hayvan Satış Alanlarında Olabildiğince Kısa Kalınmalıdır.

Müşteriler Ve Satıcılar Arasında El Sıkışma Usulüyle Pazarlık Yapılmamalıdır.

65 Yaş Üstü Ve Kronik Hastalığı Olan Kişiler Hayvan Satış Ve Kesim Alanlarında Bulunmamalıdır.

Kurbanlar, Belediyelerin Belirlediği Kesim Yerlerinde Kesilmelidir.

Kesim, Tercihen İşin Ehli Tarafından, Mümkün Olan En Az Katılımla Yapılmalıdır.

Maske, Mesafe Ve El Temizliği Kurallarına Her Aşamada Dikkat Edilmelidir.”

“BAYRAM VE CUMA NAMAZINA HERKES KENDİ SECCADESİ İLE GİTMELİ”

İkinci Gruptaki Tedbirlerin Namazla İlişkin Olduğunu İfade Eden Koca, Bayramın İlk Gününün Cumaya Denk Geldiğini Dile Getirdi.

Bakan Koca, Bayram Ve Cuma Namazlarının Cemaatle Kılınacağını Anımsatarak, Cemaatle Kılınacak Bu Namazlarda Uyulacak Tedbirlere İlişkin Şunları Kaydetti:

“Abdest, Namazdan Hemen Öncesine Bırakılmamalı, Cami Şadırvanında Alınmamalıdır. Abdest Evde Alınmalıdır. Aksi Takdirde Sosyal Mesafe Ve Maske Kuralına Uymak İmkansız Hale Gelebilir.

Bayram Ve Cuma Namazına Herkes Kendi Seccadesi İle Gitmelidir. Secde Sırasında Halı Veya Seccadelere Virüs Bulaşması Kolayca Mümkündür. Virüs Dış Ortamda Bir Süre Canlı Kalmakta, Başkasına Bulaşabilmektedir. Bu Yüzden Kendi Seccadenizi Kullanmanızda Israr Ediyoruz.

Maske Ve Sosyal Mesafe Kuralı, Bütün Bayram Boyunca Geçerli Kritik Kuraldır. Saflarda Yan Yana Gelen Her İki Kişi Aralarında Mutlaka Boşluk Bırakmalıdır. Saflar Sıklaştırılmamalı, Seyrek Tutulmalıdır. Camilerin İçinden Çok Mümkün Olduğunca Açık Hava Kullanılmalıdır.

Vaaz Ve Namaz Süreleri, Diyanet İşleri Başkanlığımızın Belirttiği Üzere Kısa Tutulmalıdır.

Namaz Sonunda, Cemaat En Arka Saftan Başlayarak Düzenli Şekilde Dağılmalıdır.

Bayramlaşma Amacıyla Sıra Oluşturulmamalı, Gruplaşma Meydana Gelmemelidir.”

“MEZAR ZİYARETLERİ, ARİFE VE BAYRAM GÜNLERİ SONRASINA ERTELENMELİ”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Üçüncü Gruptaki Tedbirlerin De Bayram Günlerinin Nasıl Geçirilmesi Gerektiği İle İlgili Olduğuna İşaret Ederek, Şöyle Devam Etti:

“65 Yaş Ve Üstü Büyüklerimizle Kronik Hastalığı Olanlar, Sağlık Şartları Bu Vecibeyi Üzerlerinden Alıyorsa Lütfen Bayram Namazına Gitmesin.

Mezar Ziyaretleri, Kalabalık İhtimali Varsa Mutlaka Arife Ve Bayram Günleri Sonrasına Ertelenmelidir.

Bu Bayramda Makbul Olan Ziyaret, Yüz Yüze Ziyaret Değildir. Bayramlaşmalar, Mümkün Olduğu Kadar Telefonla Yapılmalıdır. Eğer Ziyaret, Koronavirüsün Hayatımıza Girmediği Günlerde Olduğu Gibi Yüz Yüze Gerçekleşecekse Kişi Sayısı Az, Ziyaret Süresi Çok Kısa Tutulmalıdır.

Başka Aile Ve Konukların Bir Araya Geldiği Kurban Yemekleri Verilmemelidir.

Yoksullara, Komşulara Et Dağıtılacaksa Çok Dikkatli Olunmalıdır. Bu Bayramda Merhamet Ve İyiliğin İkinci Anlamı, Kendimizi Ve Toplumu Korumaktır.

Bayram Günlerinde Bir Araya Gelmek Eğer Zaruri İse Açık Ortamlar Tercih Edilmelidir. Evinizin Bahçesindeki Buluşma, Evin İçindeki Buluşmadan Daha Güvenlidir.

Eğer Eve Ziyaretçi Alınmışsa Ev Havalandırılmalıdır.

Bayram Boyunca Hasta Ziyaretinden Uzak Durulmalıdır.”

Bakan Koca, Bütün Bayram Boyunca Dikkat Edilecek En Kritik Hususa İlişkin De “El Öpmeyi, El Öptürmeyi, Tokalaşmayı, Sarılıp Öpüşmeyi Gelecek Bayramlara Erteleyeceğiz. Bugüne Kadar Uyduğumuz Bu Kuralı Eğer Terk Edersek, Karşılaşacağımız Sonuçlar Tahmin Edilebilir.” Diye Konuştu.

“UYGULANAN TEDBİRLERİN BAŞARISI ORTADADIR”

“Bu Kurban Bayramı Hep Birlikte Verilecek Bir Sınavdır. Bu Kurban Bayramı, Hayatımızda, El Öpmediğimiz, Birbirimize Sarılmadığımız İkinci Bayram Olarak Yer Edecektir. Bu İçimizde Bir Burukluktur Ama Olması Gereken Budur.” Uyarısında Bulunan Koca, “El Öpme, Kucaklaşma, El Sıkışma Geleneğimizi Gelecek Bayramlara Erteleyelim. Gelenekler, Hayatın Devamı İçin Vardır. Güzel Geleneklerin Bu Bayrama Mahsus Terkinde Maksat, Sağlığa Hizmettir.” Dedi.

Baştan İtibaren Yapılan Değerlendirmelerde, Kurban Bayramına Yönelik Kısıtlamanın Gündeme Getirilmediğini Hatırlatan Koca, Sözlerine Şöyle Devam Etti:

“Ramazan Bayramı Döneminde Uygulanan Kısıtlamaların Tamamı Düşünüldüğünde, 10 Gün Sonraki Sonuç, Günlük Vaka Sayılarında Yüzde 15 Azalma Olmuştur. Ayrıca, Aynı Tarihler Dikkate Alındığında, Entübasyona Giren Günlük Hasta Sayısında Yüzde 21, Yoğun Bakıma Giren Günlük Hasta Sayısında Yüzde 19, Hastaneye Yatırılan Hasta Sayısında İse Yüzde 8 Düşüş Gerçekleşmiştir. Vefatlar Yüzde 29 Azalma Göstermiştir. Uygulanan Tedbirlerin Başarısı Ortadadır.

Bunlar, Kısıtlarla Birlikte Gönüllü Katılıma Dayalı Sonuçlardı. Şimdi Maske Mecburiyeti Olmakla Birlikte, Sonuç Veren Kısıtları Koyacak Olan Sizlersiniz. Önceki Bayramda Elde Ettiğimiz Sonucu, Şimdi Gönüllü Kısıtlarla Hedefleyelim. Kurban Bayramı’nda İşi Öyle Ciddiye Alalım Ki Bayram Sonrası Gözümüz Vaka Tablosunda Olmasın. Artık Tecrübelerle Biliyoruz Ki Tedbir Sonuçtur.

Yakın Günlerdeki Tecrübeden Şunu Öğrenmiş Bulunuyoruz. Gerilersek, Toparlaması Büyük Çaba, Büyük Dikkat İstiyor. Yeni Vaka Sayılarımızı, 11 Haziran’da Olduğu Gibi, 14 Temmuz’da Tekrar Binin Altına Çekmemiz 33 Günü Almıştır. Aradaki Fark 600 Vakaydı. Size, Tedbirlerde Ciddiyet İle Tedbirlerde İhmalin Birer Örneğini Verdim. Bu Örnekleri Vermekteki Amacım İşin Kolay Ve Çok Zor Tarafını Birlikte Görmenizdir. Bilmeliyiz Ki Tedbirlere Uymak, Tedbirleri Terk Etmenin Sonuçlarından Çok Daha Kolaydır.”

‘SALGINLA MÜCADELEDE DAHA İSTEKLİ, DAHA KARARLI OLMALIYIZ’

Koca, Hastalığın Kişileri Aşan Etkisi Üzerinde Düşünülmesi Gerektiğini Belirterek, Ülkenin Herhangi Bir Şehrinde Tehdit Edici Düzeydeki Vaka Artışının Okulunu Özleyen Çocuk İçin Endişe Kaynağı Olduğunu Söyledi.

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Son Günlerdeki, “Eylül, İkinci Dalga Başlangıcı” Yönündeki Uyarısının Ekonomiler Açısından Büyük Risk Olduğunu İfade Eden Koca, Yatan Hasta Sayının Artmasının Şu Anda Hizmet Verilebilen Diğer Hastalar İçin Arzu Edilmeyen Sonuç Olduğunu Vurguladı.

Salgınla Mücadelenin Bir Ülkenin Bütün İnsanlarının Katılımıyla Gerçekleşeceğine Dikkati Çeken Koca, Şöyle Devam Etti:

“Bunun Bilincinde Olan Halkımıza Minnet Borçluyuz. Çünkü Halkımız Tedbirlere Uyarak, Ekonomiden Eğitime, Üretimden Hizmet Sektörüne Tüm Alanlarda Ülkemizin İyiliğine Katkıda Bulunduğunu Yakınen İdrak Ediyor. Kovid-19 Hali Hazırda Önümüzde Duran Tedbirlerle Gücü Kırılacak Engeldir. Salgınla Mücadelede Daha İstekli, Daha Kararlı Olmalıyız. Güven Duygusuna Sahip Olacağımız Bir Sosyal Hayat Başta Olmak Üzere Mücadele Sebeplerimiz Gün Geçtikçe Artıyor.”

“BAKANLIĞIN RUTİN İŞLEYİŞİ İÇİNDE DOĞALDIR”

Mücadelenin Bir Süre Olduğunu Ve Bölgelere Göre Değişen Tedbirlerle Yürütüldüğünü Belirten Koca, Şehirler Bazında Gerekli Kararları, Gereken Her Durumda Alan Valilerin Başkanlık Ettiği İl Hıfzıssıhha Kurulları Olduğunu Söyledi.

Bu Kurulların Gelişmelere Göre Radikal Önlemler Alma Yetkisine Sahip Olduğuna İşaret Eden Koca, Ciddi Artışların Görüldüğü İllerde Söz Konusu Radikal Önlemleri Bakanlık Olarak Son Derece İsabetli Bulduklarını Kaydetti.

Doğu, Güneydoğu Ve İç Anadolu’daki Bazı İllerde Kararlardan Önemli Sonuçlar Elde Ettiklerinin Altını Çizen Koca, Bu Kurullarda Alınan Kararların Uygulamalarını Denetleme Yetkisine Sahip İçişleri Bakanlığına Çalışmaları İçin Teşekkür Etti.

Son Günlerde Medyada Ve Sosyal Medyada Bazı İlginç İddiaların Yer Aldığını İfade Eden Koca, Şunları Söyledi:

“Bunlardan Biri, Test Kitlerimizin Doğru Sonuç Verme Oranının Yüzde 40 Olduğu İleri Sürülüyor. Bu Oran Gerçeğin Yarısını Bile İfade Etmekten Çok Uzaktır. Test Kitlerimizin Doğru Sonuç Verme Oranı, Yüzde 90’ın Üzerindedir. Ayrıca Bir Amerikan İlaç Şirketinin Ürettiği İlacın Daha Yaygın Kullanılması Amacıyla Rüşvet Verdiğinden Söz Ediliyor. Bu İtham Ve İddialarla İlgili Konu Bakanlığımızca Da Soruşturulmaktadır. Bir Diğer Konu İse Bakanlığımızda Bazı Yöneticilerin Görevlerinden Ayrılması Ve Görev Değişiklikleridir. Bunları Aslı Olmayan İddialarla İlişkilendirmeyi Doğru Bulmuyorum. Bunlar Bakanlığın Rutin İşleyişi İçinde Doğaldır. Bazı Görev Değişimlerinin Bir Araya Gelmesinin Özel Bir Anlamı Yoktur.”

Bilim Kurulunun Günlük Koronavirüs Tablosunda Bazı Veri Açıklamaları İçin Başlık Ve Adlandırma Değişikliğine Gitme Konusunu Ele Aldığını Belirten Koca, Bunun Amacının Uluslararası Karşılaştırmalarda Kolaylık Sağlanması Olduğunu Vurguladı.

Koca, “Hasta Tablomuzda Yoğun Bakımda Olan Ve Entübe Edilen Hastalarımız Yerine, Entübe Edilmiş Veya Henüz Entübe Edilmemiş De Olsa Kan Oksijen Düzeyi Belli Düzeyin Altına Düşen Hastaları Ağır Hastalar Olarak Duyurmaya Devam Edeceğiz. Ayrıca Hastalarımıza Kritik Eşik Olan Zatürre Oranını Da Bundan Böyle Düzenli Paylaşacağız.” Bilgisini Verdi.

Bayramda “Maske, Mesafe, Temizlik” Kuralından Ödün Verilmemesi Gerektiğinin Altını Çizen Koca, “Eski Bayramlara Dönebilmek İçin Özveride Bulunalım. Şahsım, Bakanlığımda Görevli Arkadaşlarım Ve Sağlık Çalışanlarımız Adına Bayramınızı Kutluyorum.” Dedi.

“BU DÖNEMİN HALEN DEVAM ETTİĞİNİ DÜŞÜNELİM”

Koca, Bir Gazetecinin, Kovid-19 Salgınında 2’nci Dalgaya Yönelik Söylem Ve İfadeleri Hatırlatması Üzerine, Dünyada 2. Dalga Beklentisinin Olduğunun Görüldüğünü İfade Ederek, “Dünyanın Özellikle İnfluenzanın Devreye Girmesiyle Bunun Hem Koronayla Karıştırılması Hem De Üst Üste Gelmesiyle Farklı, Daha Etkili Ve Yoğun Bakım Hastane Yükü Ve Vefat Edenlerin Oranlarının Artışıyla Sonuçlanabilecek Bir Beklenti İçinde Olduğunu Biliyoruz.” Dedi.

Giderek Bazı Ülkelerde Vaka Sayılarının Daha Da Arttığının Görüldüğünü İfade Eden Koca, Şunları Kaydetti:

“Dünyanın Beklediği Bu 2’nci Dalga Ve İnfluenza İle Birlikte Farklılaşabilecek Olan Durum. Bizim Şu Günlerde Bu Döneme Daha İyi Bir Geçiş Yapmamız Gerekiyor. O Nedenle De Şu Dönemde Bu Günleri Çok İyi Değerlendirme, Olabildiğince Bu Salgını Ve Yayılımı Önleme Çabası Gayreti İçinde Olmalıyız. Kontrollü Sosyal Hayat Adını Verdiğimiz Ve Sadece Mesafe, Maske Ve El Temizliğiyle Orantılı Kuralları Olan Ve Bunları Yerine Getirdiğimizde Sonuç Alabileceğimiz Bir Tedbirden Bahsediyoruz. O Nedenle Bütün Vatandaşlarımızdan, 83 Milyondan İsteğimiz Bu Dönemin Bittiğine İnanmayalım, Bu Dönemin Halen Devam Ettiğini Düşünelim. Risklerin Halen Devam Ettiğinden Emin Olalım.

Her Gün Açıklanan Rakamlarda Yoğun Bakıma Giren Veya Ağır Hastaların Her Geçen Gün Arttığını Görüyoruz. Her Ne Kadar Bu Dönemde Vefat Sayılarımız Düşüyor İse De Tedavinin Etkinliği, Özellikle Sağlık Alt Yapımızın Güçlülüğü, Sağlık Personelimizin Bu Noktadaki Tecrübesi Ve Pratiğiyle Vefat Oranlarımızın Dünyaya Göre Düştüğünü Biliyoruz. Ama Hastaneye Yatan, Yoğun Bakıma Giren, Entübe Olan Hastalarımızda Da Bir Artış Olduğunu Görüyoruz. Onun İçin Riskin Geçmediğini, Kurallara Mutlak Uyulması Gerektiğini Söylemek İstiyoruz.”

Koca, Kurban Bayramı’nın Bu Anlamda Son Derece Önemli Olduğunu Belirterek, “Önümüzdeki Günler, Bu Salgını Daha Da Artıran Değil, Ramazanda Olduğu Gibi Gönüllü Tedbirlerin Devreye Girdiği Ve Sonuç Aldığı Bir Bayram Olmasını Diliyoruz.” Dedi.

Türkiye’nin Şu An İkinci Bir Dalga İçinde Olduğunun Söylenemeyeceğini Vurgulayan Koca, Şu Bilgileri Verdi:

“Birinci Dalganın Etkisinin Halen Devam Ettiğini Ve Bazı İllerimizde İstanbul, İzmir Gibi Pikini Tamamladığını Ama Orta Anadolu, Doğu Ve Güneydoğu’da Bazı İllerimizde Bu Pikin Hatta Bazı İllerde Yer Yer Yeni Başladığını Ve Giderek Arttığını Görüyoruz. O İllerimizde De Valilerimizin Başkanı Olduğu Hıfzıssıhha Kurulları Gerektiğinde Radikal Önlemleri Alma Konusunda Zaten Yetkili. Bu Anlamda Da Vatandaşımızla İyi İletişimde Bulunarak, Bölgesel Tedbirleri Her Zaman Alabilirler Ve Almalıyız.”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İle Kurban Bayramı’na Yönelik Tedbirlere İlişkin Yaptığı Görüşmenin Sorulması Üzerine Koca, Dünkü Görüşmede, Bayram Öncesi Alınan Tebdirler Ve Sonuçlarıyla Bayram Boyunca Yapılacakları Müzakere Ettiklerini Söyledi.

Türkiye Genelinde Birtakım Kısıtlamaların Alınmasından Ziyade, Yer Yer Bölgesel Farklılıkların Bulunduğunu, Bazı İllerde Artışlar Yaşandığını Ve Piklerin Yeni Başladığını Değerlendirdiklerini Belirten Koca, “Dolayısıyla Bölgesel Alınabilecek Tedbirlerin Farklılık Göstereceğini O Nedenle De Valiler Başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurullarının Gerektiğinde Radikal Birtakım Tedbirleri Alma Noktasında Da Görüşmelerimiz Oldu.” İfadelerini Kullandı.

Koca, İçişleri Bakanlığının Tedbirlerle İlgili Bugün Veya Yarın Duyurular Yapacağını Bildirdi.

Okulların Açılmasına Yönelik Soruyu Koca, Şöyle Yanıtladı:

“Okulların Açılma Takvimini Milli Eğitim Bakanımız Açıkladılar 31 Ağustos. Okullar Bu Takvimde Eğitime Başlamış Olacak. Ama Bu Eğitimin Uzaktan, Hibrit Veya Karma Eğitim Tarzında Mı Olacağı Konusunda Bakanlık İle Bilim Kurulundaki Arkadaşlarımız İrtibat Halinde Çalışıyorlar.

İller Bazında Bir Farklılık Söz Konusu İse Gerektiğinde O İllere Özel Farklı Yaklaşımlar Da Devreye Girebilir. Burada Önemli Olan Eğitimin 31 Ağustos’ta Başlayacak Olması Ama Bu Eğitimin Uzaktan Eğitim Şeklinde Mi Bölgesel Olarak Farklı Şeklinde Mi Bunun Da Önümüzdeki 1-2 Hafta İçerisinde Açıklaması Daha Net Yapılmış Olur. Hem Milli Eğitim Bakanlığı Hem De Bilim Kurulumuzun Bu Konuyla İlgili Yetkili Arkadaşları Görüşme Halindeler.”

Koca, Okullarda Olası Vakaların Çıkması Durumundaki Tedbirlere Yönelik Soru Üzerine, “Alınabilecek Tedbirler De Netleştiriliyor. Örnek Vereyim Bir Sınıfta Bir Öğrencinin Pozitif Olduğunu Düşünün, Pozitif Olan Bir Vaka Tespitinde O Okulda Ne Gibi Bir Tedbir Alınmalı, Temas Ettiği Çocuklarla İlgili Neler Yapılmalı, Karantina Veya İzolasyon Kimlere Uygulanmalı Ve Kimlere Test Yapılmalı Önceden Ateş Dahil Olmak Üzere Birtakım Tedbirler Alınmalı Mı Ne Zaman Hangi Safhada Alınmalı Bunlar Detaylandırılıyor. Bununla İlgili De Zaten Bilgilendirme Yapılmış Olacak.” Diye Konuştu.

“4-6 AY İÇERİSİNDE GELİŞME OLABİLİR”

Aşı Çalışmalarına İlişkin Soru Üzerine Bakan Koca, Şu Bilgileri Verdi:

“Zannediyorum Önümüzdeki 4-5 Ay Veya 6 Ay Yani Aralık Belki Erken Olabilir Ama Ocak, Şubat, Mart Gibi Yılın İlk Çeyreğinde Aşının Geliştirilmesi Mümkün Olabilir Gibi Görünüyor. Çünkü Son Birkaç Hafta Epey Mesafe Kat Eden Ülkeler Oldu. İngiltere Bunlara Örnek Gösterilebilir. Amerika Da Benzer Şekilde, Çin De Aynı Şekilde. Ama 1-2 Ay Sonra Olacak Beklentisi İçinde Olmamalıyız. Önümüzdeki 4-6 Ay İçerisinde Zannediyorum Bu Konuda Bir Gelişme Dünyada Olabilir. Ülkemizde De Biliyorsunuz Bu Anlamda 6 Çalışma Devam Ediyor. Daha Klinik İnsan Çalışmaları Safhasına Gelinmedi. Ona Da Zannediyorum Eylül Ve Ekim Ayında Geçecek Üniversitelerimiz Veya Merkezlerimiz Olacak. Çin Ve Rusya İle Aşıyla İlgili Ayrıca İrtibat Halindeyiz, Bu Konudaki Gelişmeleri De İş Birliğini De Yakınen Takip Ediyoruz.”

Koca, Kan Grubu Üzerine Yapılan Çalışmalara İlişkin Soruyu Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara’nın Cevaplamasını İsteyerek, “A Kan Grubunda Risk Biraz Daha Yüksek Gibi 0 Kan Grubunda Biraz Daha Düşük Gibi. Bu Da O Kan Grubu Antijenleri Sunumuyla Virüsün Hücre İçerisine Girişindeki İlişkiden. Ama Bu Risk Böyle ‘Ben 0 Kan Grubuyum Bana Bir Şey Olmaz’ Gibi Değil. Sadece Çok Küçük Bir Fark Yaratıyor O Kadar. Ama Onun Dışında Öyle Çok Ciddi ‘Ben 0 Kan Grubuyum Bana Herhangi Herhangi Bir Sıkıntı Gelmez, Ben Maske Takmayabilirim Veya Ben Mesafeyi Dikkat Etmeyebilirim’ Gibi Asla Ve Asla Değil.” Diye Konuştu.

“10 BİN KİŞİ DE 26 KİŞİ POZİTİF OLARAK ARAMIZDA DOLAŞIYOR DEMEKTİR”

153 Bin Kişi Üzerinde Yapılan Bağışıklık Haritası Çalışmasına İlişkin Koca, “Bizim Özellikle Çok Geniş Yaptığımız, TUİK İle Birlikte, Saha Araştırması Bitti. Bu Araştırmada, Çalışmada Pozitiflik Oranı Yüzde 0,26 Yani 10 Binde 26, 10 Bin Kişi De 26 Kişi Pozitif Olarak Aramızda Dolaşıyor Demektir, Belirtisi Olmuş Olsa Zaten O Durumda Müracaatı Yapmış Olur. Bu Dediğimiz Belirtisi Olmayan, Aramızda Belirtisi Olmayan 10 Binde 26 Kişinin Dolaştığını Dolayısıyla Mesafe Ve Maskenin Ne Kadar Önemli Olduğunu Göstermek Açısından Da Çok Önemli. Bazı İllerimizde Bu Durum Farklılık Gösterebiliyor.” Bilgisini Paylaştı.

“BAĞIŞIK ORANIMIZ SON DERECE DÜŞÜK”

Koca, Bağışıklığın İse Yüzde 0,8 Olduğunu Belirterek, Şunları Kaydetti:

“Yani Binde 8, 10 Binde 80 Şeklinde. Bunun Da Çok Yüksek Olmadığını Görüyoruz. Yani Toplumda Yüksek Oranlı Bu Hastalığı Geçirmediğini Gösteren Bir Durum. Bağışık Oranımız Son Derece Düşük. Yani Ortalama Bir Toplumun Bağışık Olabilirliği Yüzde 60-65 Oranı İle Mümkün Olduğu Bilinir. Dolayısıyla Yüzde 60-65 Oranın Da Bu Salgının Bu Şiddetiyle 0,8 İsek Gerisini Siz Düşünün. Yani Normal Geçirme İle Toplum Bağışıklığı İle Bunun Oluşamayacağını Görmüş Oluyoruz. Aşı Çıkmadan Bunu Elde Etmenin Kolay Olmayacağı Görülmüş Oluyor. O Nedenle De Toplumda Şurası Çok Önemli 10 Bin Kişi De 26 Kişinin Belirti Göstermeden Aramızda Dolaştığını Bilelim. Maske, Mesafe Ve El Hijyenine Ne Kadar Önem Vermemiz Gerektiğini De Gösteren Önemli Bir Tablo.”

‘ANKARA’DA YOĞUN BAKIMDA ŞU AN DOLULUK ORANLARIMIZ YÜZDE 67 ORANINDA’

“Ankara’daki Yatak Sayılarıyla İlgili Kırmızı Alarm Verildiğine Dair İddiaların Olduğu” Ve Ayasofya-İ Kebir Cami-İ Şerifi’nin Yeniden İbadete Açılmasındaki Gözlemleri Sorulan Bakan Koca, Şöyle Konuştu:

“Ayasofya, 86 Yıllık Hayalimizdi, Egemenliğin Önemli Bir İşaretiydi. Her Türk Vatandaşının Bu Konudaki Beklentisiydi. Doğrusu Bu Sevinci Herkes Yaşadığı, Bu Sevinci Yaşarken Bu Sevincimizi Yaşadığımız Ortamda Disiplinize Ederek Yaşıyor Olmalıydık. Yer Yer Uyanlar Oldu, Bu Anlamda Uymayan Görüntüleri De Görmüş Olduk. Yani Bizim Sevincimizi Yaşarken Ayasofya Dahil Olmak Üzere Bizim Pandemi Tedbirlerini Ve Kurallarını İhmal Etmeden Maske, Mesafe Kuralını, Sevincimizi Paylaşırken De Devrede Tutmamız Asla İhmal Etmemiz Gerektiği Kanaatindeyim.”

Ankara’da “Yeni Normalleşme” İle Birlikte Kovid’li Hastaların, “Pandemi Hastaneleri” Diye Adlandırılan Hastanelere Yatırıldığı İçin Bazı Hastanelerin Doluluk Oranının Arttığını Söyleyen Koca, “Ankara’da Yoğun Bakımda Şu An Doluluk Oranlarımız Yüzde 67 Oranında, Standart Yataklarımızın İse Doluluk Oranı Yüzde 49, Ventilatörlerimizin, Solunum Cihazlarının Doluluk Oranı İse Yüzde 25. Yani Bahsedildiği Gibi Olmadığını Söylemek İstiyorum.” Dedi.

Ankara Şehir Hastanesi’ndeki Doluluk Oranlarının Yoğun Bakımlarda Yüzde 69, Standart Yataklarda Yüzde 32, Ventilatörde İse Yüzde 16 Olduğunu Belirten Bakan Koca, Şöyle Devam Etti:

“Bu Rakamlardan Da Şehir Hastanesi Dahil Olmak Üzere Bu Anlamda Bir Sorun Olmadığını Ama Bizim Her Gün Açıkladığımız Rakamlarla Giderek Yoğun Bakımdaki Hasta Sayılarının Arttığını Zaten Söylüyoruz. Bu Hastaların Bütün Hastanelerimizde Kabul Ediliyorken Şimdi Bazı Hastanelerimizde Kabul Ediliyor Olması, Özel Hastaneler Ve Üniversite Hastanelerinde Sadece Enfeksiyon Kliniklerinde Hastaların Bakılıyor Olmasıyla Buralarda Yer Yer Oranların Arttığını Biliyoruz Ama Bir Sorun Olmadığını, Bu Rakamlardan Da Çok Rahat Görmüş Oluyoruz.”

“BAYRAM SONRASI KISITLAMALARI KALDIRMA ÖNERİSİ VAR”

65 Yaş Üstü Vatandaşlar İçin Sabah 10, Akşam 8 Dışındaki Saatlerde Kısıtlamaların Sürdüğü Ve Bununla İlgili Bir Değerlendirme Yapılıp Yapılmadığı Sorulan Bakan Koca, Şu Yanıtı Verdi:

“Konuyla İlgili Bir Değerlendirme Yaptık Ve Pandemi Sürecinde Kurallara Uyma Noktasında Hassasiyet Gösteren Büyüklerimiz Oldu. Bu Süreçte Harfiyen Uyma Noktasında Bir Gayret İçinde Oldukları İçin Kendilerine Minnettarız. Biz Onları İhmal Etmedik, Bu Dönemde Özellikle Büyüklerimizi Bu Salgından Korumak İçin Hassasiyet Gösterme Gayreti İçinde Olduk. Bunun Ne Kadar Zor Olduğunun Farkındayız, Empati Yaptığımızdan Emin Olsunlar. Bayram Sonrası Dönemde, Erken Dönemde Bu Kısıtlamaları Kaldırmak Noktasında Bilim Kurulunun Bir Önerisi Var. Bununla İlgili De Bayram Sonrası Duyuruyu Yapmış Olacağız. Biraz Daha, Sadece Bayram Döneminde Sabredelim, Bayram Sonrası İnşallah Gereken Yapılıyor Olacak.”

Koca, Pandemi Sürecinde 65 Yaş Üstü Vatandaşların, Kurallara Uyma Noktasındaki Hassasiyet Ve Gayretlerini, Söz Konusu Saatlerin Serbest Bırakılmasıyla Da Göstereceklerinden Emin Olduklarını Belirtti.

“MUTASYONLAR, VİRÜLANSI ETKİLEYECEK TARZDA OLABİLİR”

Virüsün Mutasyona Uğradığına Yönelik Araştırmaların Olduğu Hatırlatılan Bakan Koca’ya, Virüsün Mutasyona Uğradığı Görüşüne Katılıp Katılmadığı Soruldu.

Bu Konuyla İlgili Genelde, Mutasyonların Olduğu Fakat Virülansı Etkileyecek Düzeyde Olmadığı Şeklinde Bir Bilgi Bulunduğunu Söyleyen Koca, “Önümüzdeki Aylar Virülansı Etkileyecek Tarzda Mutasyonların Olmayacağı Anlamına Gelmez. Her Geçen Gün Bu Mutasyonlarla Birlikte Virüsün Yükü Artmış Oluyor. Önümüzdeki Dönem Bu Mutasyonlar, Virülansı Da Etkileyecek Tarzda Olabilir. Bu Kötü Değil, Daha Çok Olumlu Anlamda Bir Değişiklik Şeklinde Olabiliyor, Olmayacağı Anlamına Gelmez Ama Şu An İçin Virülansını Ve Bulaşıcılığını Etkileyen Bir Mutasyon Olmadığını Biliyoruz.” İfadelerini Kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kartal Şehir Hastanesi’ndeki Bir Programda Sağlık Personel Sayısının Artırılması Gerektiğine Yönelik Açıklaması Sorulan Koca, “Atama İle İlgili Pandemi Döneminde Yer Yer Alımları Yapmıştık, Açtığımız Yeni Hastaneleri Göz Önüne Alarak, Önümüzdeki Dönemde Açmayı Düşündüğümüz Konya Şehir Hastanesi, İstanbul Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesi, Seyrantepe Hastanemiz Gibi Türkiye’nin Değişik İllerinde Yeni Açılacak Hastaneler Söz Konusu. Bunlarla Birlikte Personel Alımı Tekrar Gündeme Gelmiş Olacak.” Dedi.

Test Kitlerinin İlk Dönemde Fazla Ücretle Alındığına Dair İddialar Olduğu Hatırlatılan Bakan Koca, Şöyle Konuştu:

“Konuşmamda Doğruluk Oranı İle İlgili Kısaca Bir Bilgi Aktarmıştım. Halk Sağlığındaki Laboratuvarımız, Bir Referans Laboratuvarı, Yani Uluslararası Bir Referans Laboratuvarı. Avrupa’nın Bu Anlamda ICD LAB Ağına Üye Olan, Bu Anlamda Avrupa’da 70 Laboratuvarın Üye Olduğu, Türkiye’nin De Üye Olduğu Laboratuvar Halk Sağlığı Laboratuvarı Ve Tek Laboratuvar Ve Referans Laboratuvar. Bu Laboratuvarın Dış Denetimi İle İlgili ICD LAB Ağı Belli Dönemler, Birtakım Denetimler Yapar. En Son 15 Haziran’da Bir Denetimi Oldu. Bu Denetimin Sonucu Da Yüzde 91,66. Halk Sağlığı Laboratuvarımızın Bulunduğu Dış Denetimdeki En Son Bahsedilen Kitle Yapılmış Olan Dış Denetimi Yüzde 91,66. Türkiye İle Gurur Duyalım. Bildiğiniz Gibi PCR Kiti Baştan İthal Ediliyordu Biz De Dünyadan, Çin’den Baştan İthal Ettiğimiz Bir Kit Oldu. Bu Kitin O Dönemde Fiyatı 8 Küsür Dolardı 8,75 Dolardan 500 Bine Yakın Kit Almıştık. Devamında Erken Dönemde Yerli Kitimizi Ürettik. Bu Üretilen Yerli Kit İle Birlikte Toplam Bildiğiniz Gibi 4,5 – 5 Milyona Yakın Test Yapıldı. En Son Yapılan İhalede DMO Tarafından Uygunluğu Verilen De Bugüne Kadar 12 Yerli Kit Oldu. Bu Ürünlerin İhaleye Girmesi Şeklinde Yapılan Düzenleme İle 6 Firma Katıldı. Bu 6 Firmanın Katılımıyla Oluşan Fiyat 9,8 Lira Oldu Yani Dünyada 8,75 Dolardan Daha Aşağı Görmediğimiz, 1,4 Dolara Kadar Düşen Bir Kit Oldu.”

Koca, Sağlık Bakanlığının Çin’den 8,75 Dolara Aldığı Kit Dışında 9,8 Liranın Üzerine Hiçbir Kit Almadığını Vurgulayarak, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“9,8 Lira Ve Altında Hangi Firma Veriyor İse Bunu Da Bakanlık Almaya Hazır. Küresel Firmaların Türkiye Uzantıları Üzerinden Neler Yapılmak İstendiğini Çok İyi Biliyorum. Kit Piyasasının Arkasında Nice Dev Ama Cüce Yapıların Ve Vatandaşların Olduğunu Da Biliyorum. Vatandaşlarımız Emin Olsun Burada Bulunduğumuz Müddetçe Kurumlarımız, Bir Şekilde Vatandaşın Lehine Olabilecek Her Türlü Tedbiri Alma Noktasında Gayret İçinde Olacağız.

Ben Yer Yer Bu Küresel Firmaların Uzantıları İle Birlikte Siyasetçilerimizin De Bilerek Veya Bilmeyerek Alet Olduklarını Görüyorum. Umarım Bilmiyorlardır, Bundan Sonra Bilmiş Olurlar. Bu Kadar Net Söylüyorum Bakanlık Olarak 9,8 Liranın Üzerinde Herhangi Bir Kit, Yerli Kit Alımı Olmamıştır, Yurt Dışından Alınan, Çin’den Alınan 8,75 Dolar Dışında.”

“ÜLKELERLE İLGİLİ YER YER BİRTAKIM TESTLER YAPIYORUZ”

“İran Ve Afganistan’a Uçuşlar Durdu. Başka Ülkelere De Uçuş Yasağı Gündeme Gelecek Mi?” Sorusuna Koca, “İran Ve Afganistan Hatta Kazakistan’a Kısıtlama Oldu. Ülkelerle İlgili Yer Yer Birtakım Örneklem Yöntemiyle Testler Yapıyoruz. Bu Anlamda Riskli Gördüğümüz Her Ülke İçin Benzer Durumlar Söz Konusu Olabilir.” Yanıtını Verdi.

Koronavirüs Sürecinde Alınacak Tedbirlere İlişkin Bir Başka Soru Üzerine Koca, Bayram Döneminde Valiler Başkanlığındaki İl Hıfzısıhha Kurullarının Kendi İlleri İçin Alınması Gereken Tedbirleri Alabileceğini, Tedbirlerin Şu An İçin Sokağa Çıkma Yasağı Kısıtlaması Şeklinde Olmadığını Belirtti.

Koca, Bayram Sonrası Dönemde De Bu Kurulların İlde Ciddi Bir Artış Söz Konusu Olduğunda Radikal Önlemler Alma Noktasında Yetkili Olduğunu Kaydetti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ YASALAŞTI

HIZLI YORUM YAP