DOLAR

32,3521$% 0.25

EURO

35,1177% -0.15

GRAM ALTIN

2.308,43%1,37

ÇEYREK ALTIN

3.973,00%0,24

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2288387฿%3.00209

ETHEREUM

115188Ξ%1.85712

a

ŞİMŞİRGİL, TARİHTEN YANSIMALAR’DA 80 DARBESİNİ ANLATTI

Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın Tarihi, Sosyal ve Kültürel Gerçeklerin Toplumun Geniş Kesimlerine Ulaşması İçin Verdiği Destek Kapsamında Hazırlanan Tarihten Yansımalar Programında, 80 Darbesi Ele Alındı. Pelin Çift’in Moderatörlüğünde Düzenlenen Söyleşiye Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil Konuşmacı Olarak Katıldı. 80 Darbesi Öncesi İç ve Dışta Yaşanan Olayları Yorumlayan Şimşirgil, Türkiye’nin Her Zaman Darbeye Açık Hale Getirilmek İstendiğini Belirtti.

SİYASET İSTİKRARSIZ, EKONOMİ FELÇ, TERÖR OLAYLARI ZİRVEDE

Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, 80 Darbesi Öncesi Ülkemizin İçinde Bulunduğu Durumu Şu Şekilde Anlattı: “Hükümette İstikrar Yoktu. Koalisyon Dönemleri Yaşanıyordu. Koalisyonlar Ülkeyi İstikrarsız Hale Getirmiş Durumdaydı. Bunun Yanında En Önemli Hadiselerden Biri Ekonomiyi Etkileyen Konulardı. Siyaset Felç, Ekonomi Felç. Neden? Türkiye’de Ben O Yıllarda Yolculuk Yaparken En Fazla Gördüğüm Şeyler Fabrikanın Önünde İşçilerin ‘Bu İşyerinde 100. Gün, 300. Gün, 3 Aylık, 6 Aylık Grev’ Önlükleriydi. Türkiye de Üretim Yoktu. Üretim Olmadığı Zaman Bir Ülkenin Yükselmesi, Yücelmesi, Vergisi Mümkün Değil. Fabrika Açıyorsun Ama Çalıştıramıyorsun, İşçiler Oraya Hakim. O Dönemde Böyle Bir Noktayı Yaşayan Bir Ülke Görmekteyiz.

Bazı Şeyleri Sineye Çekebilirsiniz, Bazı Şeyleri Zamana Bırakabilirsiniz Ama Canlar Gittiği Zaman Bunun Geri Gelişi Yok. Her Gün Onlarca İnsan Öldürülüyor. Gazetelere Yansıyanlar Var, Yansımayanlar Var. İnsanlar Okuyamıyor, O Günlerde Bir Üniversiteyi Kazanmak Kolay Bir Şey Değil. Anne Ve Baba, Kızını-Oğlunu Ankara’ya Gönderdiği Zaman Solcu Olmazsa Okuma İhtimali Yok. Erzurum’a Gönderdiği Zaman Sağcı Olmazsa Okuma İmkânı Yok. İnsanlar Bir Yerden Bir Yere Giderken Otobüsten İndiriliyor, Öldürülüyor, Okulu Yarım Kalıyor. Nice Arkadaşlarımdan Son Sınıfta Dövülerek, Son Sınıfta Öldü Diye Bırakılarak, Okulu Biten Arkadaşlar, Okula Gidemeyen İnsanlar Biliyorum. Felaket Bir Yapı Vardı. Talebe Olayları Öyle Bir Noktaya Gidiyor Ki Artık Türkiye İç Savaşa Gidiyordu. O Dönemde İç Savaşa Giden Bir Ülke Görmekteyiz”

TÜRKİYE; DARBEYE AÇIK VE HAZIR BİR HALE HER ZAMAN GETİRİLİYOR

Ülkede Yaşanan Sorunların Toplumda Darbe Beklentisi Oluşturduğunu, Bu Beklentinin “Darbe Olsa da Kurtulsak” Şeklinde Dillendirildiğini Belirten Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, “12 Eylül 1980 Darbesi, 27 Mayıs Darbesi ve 12 Mart Muhtırasından Sonra Tarihimizde Silahlı Kuvvetlerin Yönetime 3. Açık Müdahalesi Oldu. 60 Darbesi ve 71 Muhtırası İle Darbenin Ayak İzleri Türkiye’yi Bir Darbeler Ülkesi Haline Getirdi. Türkiye’de 10 Yılda Bir Darbe Hazırlığı Yapılır. Darbe Hazırlıklıları Tamamlanır, Darbeye Yol Açılır. Türkiye; Darbeye Açık ve Hazır Bir Hale Her Zaman Getiriliyor Noktasında Bir Şüphemiz Yok. O Günlerde Benim Gördüğüm Kadarıyla ‘Hani Bir Darbe Olsa da Kurtulsak’ Noktasına Getirildiğinin En Bariz, Açık ve Net Bir Darbesini Yaşadık.” Dedi.

SİYASET ADAMI DİK DURACAK, MİLLET DE ONUN ARKASINDA DURACAK

Şimşirgil, 15 Temmuz Darbe Girişimine de Atıfta Bulunarak “Darbeleri Önleyecek Tek Şey Vardı; Siyaset. Onun İçin Ben Bazı Noktalarda Siyaset Adamlarına da Kızarım. Siyaset Adamı Dik Duracak, Dik Duruş Gösterecek, Millet de Onun Arkasında Duracak. Millet Onun Arkasında Duramazsa O Zaman Gider. Mesela Menderes Dik Durdu Ama Millet Durabildi Mi? Yok. Burası Önemli” Şeklinde Konuştu.

“Dış Güçler” Tarafından Hazırlanan Senaryoların “İçerideki Uşaklar” Tarafından Darbeye Dönüştürüldüğünü Belirten Şimşirgil, “Birileri Çok İyi, Güzel Hazırlıklar Yapıyorlar. Programlar Hazırlıyor, Yöntemler Uyguluyorlar. Darbelerin Arkasında Hangi Eller Var? Hangi Güçler Var? Ne Yapıyor? Kime Yaptırıyor? Ne Yaptırıyor? Çok İyi İncelemek, Hadiseleri Çok İyi Okumak, Analiz Etmek Zorundayız” İfadesini Kullandı.

Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, Söyleşiye Katılan Vatandaşların Sorularını da Yanıtladı. Vatandaşlar, Toplumsal Bilinci Arttıran Programlar İçin Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya Teşekkür Etti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TUZLA BELEDİYESİ ANNE ÇOCUK EĞİTİM MERKEZİ, KUTLU DOĞUM HAFTASI’NI KUTLADI

HIZLI YORUM YAP