DOLAR

32,5054$% 0.2

EURO

34,9021% 0.27

GRAM ALTIN

2.438,00%-0,01

ÇEYREK ALTIN

3.972,00%-1,31

BİST100

10.082,77%1,69

BİTCOİN

2046926฿%-1.1075

ETHEREUM

103278Ξ%-4.08123

a

MERKEZ BANKASI, POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 17’DE SABİT BIRAKTI

Merkez Bankası, Politika Faizi Olan Bir Hafta Vadeli Repo İhale Faiz Oranının Yüzde 17 Düzeyinde Sabit Tutulmasına Karar Verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Tarafından Faiz Oranlarına İlişkin Yapılan Duyuruda, Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal Başkanlığında Toplanan Para Politikası Kurulunun (PPK), Politika Faizinin Yüzde 17 Düzeyinde Sabit Tutulmasına Karar Verdiği Bildirildi.

İktisadi Faaliyetin Güçlü Bir Seyir İzlediği Belirtilen Duyuruda, Salgına Bağlı Kısıtlamaların Ekonomi Üzerindeki Aşağı Yönlü Etkilerinin Sınırlı Kalırken, Hizmetler Ve Bağlantılı Sektörlerdeki Yavaşlama Ve Bu Sektörlerin Kısa Vadeli Görünümüne Dair Belirsizliklerin Sürdüğü İfade Edildi.

Duyuruda, Salgın Döneminde Sağlanan Yüksek Kredi Büyümesinin Birikimli Etkileriyle Güç Kazanan İç Talebin Cari İşlemler Dengesi Üzerindeki Olumsuz Etkisinin Devam Ettiği Kaydedildi.

Diğer Taraftan, Finansal Koşullardaki Sıkılaşmayla Birlikte Son Dönemde Kredi Büyümesinin Yavaşlamaya Başladığı Belirtilen Duyuruda, Şu Değerlendirmelere Yer Verildi:

“İç Talep Koşulları, Döviz Kuru Başta Olmak Üzere Birikimli Maliyet Etkileri, Uluslararası Gıda Ve Diğer Emtia Fiyatlarındaki Yükseliş Ve Enflasyon Beklentilerindeki Yüksek Seviyeler, Fiyatlama Davranışları Ve Enflasyon Görünümünü Olumsuz Etkilemeye Devam Etmektedir. Gerçekleştirilen Güçlü Parasal Sıkılaştırmanın Krediler Ve İç Talep Üzerindeki Yavaşlatıcı Etkilerinin Daha Belirgin Hale Gelmesi Beklenmekte, Böylelikle Enflasyon Üzerinde Etkili Olan Talep Ve Maliyet Unsurlarının Kademeli Olarak Zayıflayacağı Öngörülmektedir.”

“GEREKMESİ DURUMUNDA İLAVE PARASAL SIKILAŞMA YAPILACAKTIR”

Duyuruda, Uluslararası Emtia Fiyatlarında Süregelen Artış Eğilimi Ve Bazı Sektörlerde Belirginleşen Arz Kısıtları İle Gerçekleştirilen Ücret Ve Yönetilen Fiyat Ayarlamalarının, Orta Vadeli Enflasyon Görünümü Üzerindeki Önemini Koruduğu Belirtildi.

Bu Doğrultuda, 2021 Yıl Sonu Tahmin Hedefi Dikkate Alınarak, Enflasyonda Kalıcı Düşüşe Ve Fiyat İstikrarına İşaret Eden Güçlü Göstergeler Oluşana Kadar, Sıkı Para Politikası Duruşunun Kararlılıkla Uzun Bir Müddet Sürdürüleceği Vurgulanan Duyuruda, Şunlar Kaydedildi:

“Enflasyonda Kalıcı Düşüşe Ve Fiyat İstikrarına İşaret Eden Güçlü Göstergeler Kapsamında Enflasyonun Ana Eğilimi Ve Fiyatlama Davranışlarına İlişkin Göstergeler, Yayılım Endeksleri, Talep Ve Maliyet Unsurları Ve Enflasyon Beklentilerinin Tahmin Ufku İçerisinde Hedeflerle Uyumu Yakından İzlenmektedir. Gerekmesi Durumunda İlave Parasal Sıkılaşma Yapılacaktır. Kalıcı Fiyat İstikrarı Ve Yüzde 5 Hedefine Varıncaya Kadar, Para Politikası Faizi İle Gerçekleşen/Beklenen Enflasyon Arasındaki Denge, Güçlü Dezenflasyonist Etkiyi Koruyacak Şekilde Kararlılıkla Sürdürülecektir. Sıkı Para Politikası Duruşunun Bu Şekilde Sürdürülmesinin Fiyat İstikrarını Kalıcı Olarak Tesis Etmesinin Yanında, Ülke Risk Primlerinin Düşmesi, Ters Para İkamesinin Başlaması, Döviz Rezervlerinin Artış Eğilimine Girmesi Ve Finansman Maliyetlerinin Kalıcı Olarak Gerilemesi Yoluyla Makroekonomik Ve Finansal İstikrarı Olumlu Etkileyeceği Değerlendirilmiştir.”

Duyuruda, TCMB’nin Karar Alma Süreçlerinde Orta Vadeli Bir Perspektifle, Enflasyonu Etkileyen Tüm Unsurları Ve Bu Unsurların Etkileşimini Temel Alan Bir Analiz Çerçevesi Benimsediği Belirtildi.

Açıklanacak Her Türlü Yeni Verinin Ve Haberin Kurulun Geleceğe Yönelik Politika Duruşunu Değiştirmesine Neden Olabileceği Önemle Vurgulanan Duyuruda, Para Politikası Kurulu Toplantı Özetinin Beş İş Günü İçinde Yayımlanacağı İfade Edildi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

KALE OKULLARINDA DÜNYA STANDARTLARINDA YABANCI DİL EĞİTİMİ

HIZLI YORUM YAP