DOLAR

32,5137$% 0

EURO

34,6600% -0.14

GRAM ALTIN

2.432,14%-2,69

ÇEYREK ALTIN

4.129,00%-3,20

BİST100

9.645,02%-0,50

BİTCOİN

2161792฿%3.17083

ETHEREUM

103793Ξ%1.74851

a

ADALET BAKANI BOZDAĞ: VİCDANLARINI VE AKILLARINI KİRAYA VERENLER, ASLA HAKİM VE SAVCI VASFINI ÖZDE TAŞIYAMAZLAR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Vicdanlarını Ve Akıllarını Kiraya Verenler Cübbeleri Hakim ve Savcı Cübbesi de Olsa Asla Hakim ve Savcı Vasfını Özde Taşıyamazlar." Dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Konferans Salonu’nda Düzenlenen “Avukatlık Mesleğinden Geçen 10. Dönem Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni”ndeki Konuşmasına, Adaylık Sürecini Başarıyla Tamamlayan Hakim ve Savcıları Tebrik Ederek Başladı.

Yüce Bir Değer Olan Adalete Hizmet Eden Hakim ve Savcılara Sahip Olunan Vasıfların Yol Göstereceğini Söyleyen Bozdağ, Güvenirlik, Eminlik, Cesaret, Dürüstlük İle Anayasa ve Yasalara Sadakatin Yüksek Olması Gerektiğini Vurguladı.

Kura Çekeceklere “Eksiklerinizi Tamamlamaktan, Sormaktan Çekinmeyin.” Diye Seslenen Bakan Bozdağ, Adaletin Savcının Ya da Hakimin İhsanı Olmadığını Belirtti.

Adaletli Hükmetmenin Dinin, Medeniyetin ve Kültürün Ortak Emri Olduğuna İşaret Eden Bozdağ, “Emirlere Uyanlar Eğer Adalet Dağıtırken İkramda Bulunduğunu, İhsan Yaptığını Düşünüyorsa O Asla Adil Bir Hakim de Adil Bir Savcı da Olamaz.” Dedi.

Takdir Hakkının Nasıl Kullanılacağının Anayasa’da Net Bir Şekilde Tarif Edildiğini Belirten Bozdağ, Takdir Hakkının “Keyfilik Hakkı” Olmadığına Dikkati Çekti. Bekir Bozdağ, “Eğer Biz Takdir Hakkını Keyfimize Göre Kullanırsak O Zaman Hakim de Olsak Savcı da Olsak Verdiğimiz Karar Adalete, Hakka, Hakkaniyete Değil, Sadece Zulme Hizmet Eder.” Değerlendirmesinde Bulundu.

“BÜTÜN BAĞLILIKLARI VİCDANIMIZ DA AKLIMIZ DA REDDETMELİDİR”

Dosyaya, Delillere Bakılarak, Anayasa’ya, Kanuna, Hukuka Bağlı Vicdanla Karar Verilmesi Gerektiğini Dile Getiren Bakan Bozdağ, Şöyle Devam Etti:

“Eğer Vicdan, Anayasa, Yasa ve Hukukla Bağlı Olmazsa O Zaman Değişik Meşreplere, Konjonktüre, İdeolojilere, Çok Kötü Şeylere Bağlı Olabilir. Değişik Fırtınaların Tesirinde Olan Bir Vicdandan Kimse Adalet Beklemez. Vicdanımızın Sadece Hür Olması Yetmez, Anayasa, Hukuk ve Kanunla Bağlı Olması Şarttır. Vicdanlarını ve Akıllarını Kiraya Verenler Cübbeleri Hakim ve Savcı Cübbesi de Olsa Asla Hakim ve Savcı Vasfını Özde Taşıyamazlar. Vicdanınız Sizin Gibi Hür Olsun, Aklınız Hür Olsun, Hiçbir İdeolojinin, Hiçbir Şeyin Emrine Vicdanınızı ve Aklınızı Tahsis Etmeyin. Aksi Takdirde Hürriyetinizi Kaybedersiniz. Bizim Vicdanımızın Bağlı Olduğu Yer Anayasa, Yasa ve Hukuka Sadakat ve Ona Bağlılıkla Hareket Etmektir. Onun Dışındaki Bütün Bağlılıkları Bizim Vicdanımız da Aklımız da Reddetmelidir.”

Fetullahçı Terör Örgütü Nedeniyle Türkiye’nin, Yargının ve Milletin Ağır Bedeller Ödediğini Hatırlatan Bozdağ, Yeni Bedeller Ödetilmesine İzin Vermemenin Hakim ve Savcıların Asli Vazifeleri Arasında Yer Aldığının Altını Çizdi.

Herkesin Bir Dünya Görüşü, Başka Görüşleri Bulunduğunu İfade Eden Bozdağ, Esas Bağımsızlığın Ait Olunan Görüşlere, Bakışlara Karşı da Akılla Hareket Edip, Yasalara Sadakatten Ayrılmadan Dimdik Durabilmek Olduğunu Söyledi.

Bakan Bozdağ, Şunları Kaydetti:

“Davanın Taraflarından Biri Güçlü, Biri Zayıf Veya Biri Bilinir, Biri Bilinmez, Taraflara Bakarak Pozisyon Alırsak, O Zaman Biz Adaleti Ayakta Tutan Değil, Zulme Su Veren Hakim ve Savcı Oluruz. Buna Asla İzin Vermeyin. Eğer Bir Hakim Ve Savcının Huzurunda Yargılama Sırasında Ya da Odasında Güçlülerle Zayıflar Eşit Muamele Görmüyorsa, Eğer Zayıflar Sizin Adaletinizden Ümitsizliğe Düşmüş İse Eğer Güçlüler de Sizden Taraftarlık Ummaya Başlamışsa Orada Hakim, Savcı, Adalet Firar Etmiş Demektir, Yok Demektir. Buna İzin Vermeyin, Güçlüler Sizden Taraftarlık Beklemesin, Zayıflar Sizin Adaletinizden Ümitsizliğe Düşmesin, Herkes Sizin Huzurunuzda, Yargılama Sırasında da Odanıza Ziyarete Geldiğinde de Eşit Olsun.”

“GELEN VATANDAŞI DİNLEMEK SİZİ TARAF YAPMAZ”

“Birisi ‘Görüşme Kabul Edilmez’ Diye Kapının Duvarına, ‘Avukatla Görüşme Yapılmaz’ Diye Bir Meslektaş Yazı Asmış. Bu Abartının Alasıdır.” Diyen Bozdağ, Hakim ve Savcıya, Ümitsizliğe Düşenin İmdadına Koşacak Diyerek Baktığını Söyledi.

Hakim ve Savcıya Gelen Vatandaşın, Adalete, Adaletin Kapısına Geldiğini Düşündüğüne İşaret Eden Bozdağ, “Gelen Vatandaşı Dinlemek Sizi Taraf Yapmaz, Sizin Tarafsızlığınıza Gölge Düşürmez.” Dedi.

Kapılarını Adalet Talep Edenlere, Kulaklarını Adalet Talep Edenlerin Sesine Kapatanların ve Adalet Talep Edenlerle Göz Göze Gelmekten Korkanların, “Yargının Bağımsızlığını, Tarafsızlığını Koruyacağım” Derken Yargıya En Büyük Kötülüğü Yaptığını Söyleyen Bozdağ, “Haksızlığa Uğradım Diyeni, Makamınıza Geldiğinde Dinlemeye Hazır Olun, Dinleyin Çekinmeyin.” İfadesini Kullandı.

Deliller Toplanmadan İddianame Düzenlendiğinde ve Bu İddianamenin de Mahkemece Kabul Edildiğinde İşin İçinden Çıkılamayacağını Vurgulayan Bozdağ, Emniyet Mensuplarıyla Bir Araya Geldiği Toplantıda Bu Konuyu Anlattığını İfade Etti.

Bekir Bozdağ, “Eğer Bir Dosyada, Savcının Huzuruna Gelen Dosyada Eksik Evrak Varsa, Getirenin Önüne Dosyayı Koyacaksınız. ‘Şunları, Şunları Tamamla, Dosyayı Bana Öyle Getir’. Hakimsiniz, Mahkeme Başkanısınız, Önünüze Bir İddianame Geldi, Baktınız, Gördünüz Eksik, Hiç Gözünün Yaşına Bakmayın İade Edin. Tamamlasın Getirsin, O Zaman İki Duruşmada İşiniz Biter. Hakim Veya Mahkeme Reisi, Savcının Yapması Gerekenleri Yapmaya Yargılama Sırasında Başlarsa O Mahkeme Bitmez.” Diye Konuştu.

İstanbul’da Kadına Şiddet Uygulayan Bir Kişinin Önce Serbest Bırakıldığını Daha Sonra Görüntülerin Orta Çıkması Üzerine Tutuklandığını Aktaran Bozdağ, İlk Kararı Veren Savcının, Hakimin Ciddi Eleştiriler Aldığını Belirtti. Bekir Bozdağ, Şöyle Devam Etti:

“Ne Yapmak Lazımdı? Halbuki Şunu Yapsaydı, Kolluk Getirdi Dosyayı Önüne, Dese Ki ‘Görüntü Var Mı Dosyada? Fotoğraf Var Mı? MOBESE Kayıtları Var Mı? İş Yerinin Güvenlik Kayıtları Var Mı? Komşu Binalarda Kayıtlar Var Mı, Üçüncü Şahısların Elinde Çekim Var Mı? Parmak İzi Veya Silah Veya Başka Başka Şeyler Var Mı? Bak, Getir, Tamamla Getir’. Tamamlayıp Getirince Sizden İyi Savcı Olmaz. Hakim de Rahat Eder, Mahkeme de Rahat Eder, İşler Hızlı Biter. Ama Dosya Eksik Getirilip, ‘Ben Bir Açayım da Mahkeme Karar Versin’ Dediğinizde Çok Büyük Haksızlıklara Vesile Olmuş Olursunuz. O Yüzden Hakimlerimize de Buradan Sesleniyorum, İddianamenin İadesi Müessesesini Lütfen Sağlıklı Uygulayın. Yargılamayı Hızlandıracak, Adaleti Zamanında Tecelli Ettirecek En Önemli Unsurlardan Bir Tanesi Bu. Yargıtayımızın da Burada İddianamenin İadesi Müessesesini Ciddi Bir Şekilde İnceleyip Bunu İşletmeyen ve Mahkemesini Savcılık Gibi Çalıştıranlarla İlgili Bozma Kararı Vermesi, Bu Müessesenin Yerleşmesi İçin Şarttır. Bunun Üzerinde Özenle Durmak İcap Eder.”

“HAK VE ADALETE OLAN GÜVENDE BÜYÜK KAYIP YAŞANMAKTADIR”

Sosyal Medya Mahkemelerinin Ortaya Çıktığına İşaret Eden Bozdağ, Sosyal Medya Savcılarının, Sosyal Medya Hakimlerinin Görev Yaptığını Dile Getirdi. Bekir Bozdağ, “O Zaman Biz Niye Varız?” Sorusunu Yöneltti.

Dosyanın Delillerinin Toplanmasının, Diğer İş ve İşlemlerinin Yapılmasının Yargıda Verilen Kararların Zamanında Tecellisi İçin Önemli Olduğunu Vurgulayan Bozdağ, Aylarca İşlem Görmeyen Dosyaların Bulunduğuna Dikkati Çekti.

“Aylarca Birisi Dosyada İşlem Yapmıyorsa Siz Ona İşlem Yapacaksınız” Diyen Bozdağ, Bu Konularda Vatandaş Şikayet Edip HSK Müfettiş Gönderdiğinde “Kıyametin Koptuğunu” Aktardı.

HSK’nin Bu Durumlarda Kararlı Şekilde Disiplin İşlemlerini Uyguladığını İfade Eden Bozdağ, “İşlem Görmeyen Dosyalar Nedeniyle Hak ve Adalete Olan Güvende Büyük Bir Kayıp Yaşanmaktadır.” Görüşünü Paylaştı.

TÜRKÇE ÇAĞRISI

Hukuk Mezunlarının, Yargı Görevi Yapanların Türkçeyi En Güzel Kullananlar Olması Gerektiğini Belirten Bozdağ, Kararlarda Doyurucu ve Yeterli Gerekçelerin Yer Alması Gerektiğini Vurguladı.

Bakan Bekir Bozdağ, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“Hakimler ve Savcılar Kararları İle Konuşur. Sizi Anlatan En Önemli Metin, Savcıysanız İddianameniz, Verdiğiniz Mütalaa, Hakimseniz Verdiğiniz Karar ve Bunun İçin Yazdığınız Gerekçelerdir. Ben Hep Söylüyorum, Burada Tekrar Etmek İsterim, Binlerce Sayfa İddianame Düzenleniyorsa Ortada Bir Sorun Var Demektir. Manas Destanı Gibi İddianameler Olur Mu? İfadeleri Kopyala, Kes, Yapıştır. Bir Okuduğum Zaman İddianameyi 10 Yerde Aynı İfadeyi Kopyala, Kes, Yapıştır, Olmaz Bu. Bu İşi Bilenler Diyor Ki, ‘Bu Gerekçeli Karar Yazmayı Bilmiyor’. Lütfen Gerekçeli Karar Yazmak Konusunda Kendinizi İyi Yetiştirin ve Gerekçeli Kararınızı Okuyanlar Sizin Ne Kadar İyi Bir Hakim Veya Savcı Olduğunuza Kanaat Getirsinler. Sizin Verdiğiniz Kararın, Kendi Canını Acıtsa Dahi Yerinde ve Doğru Bir Karar Olduğuna İnansınlar. Bu Sizi Yüceltir. Türkçemizi Çok İyi Kullanalım. Yani Türkçenin Lezzeti, Sizin Kararınızı Okuyana Geçmelidir.”

“Hakim ve Savcıların Sosyal Medya Kullanımının Milletin Gözündeki Saygınlığı Zedeleyeceği” Uyarısında Bulunan Bozdağ, Şunları Kaydetti:

“Orada Yazdıkları, Çizdikleri, Siyasi Konular, Başka Başka Konular. Ne Kadar ‘Tarafsızım’ Dese Bile Bir Şey Yazıyorsunuz, Birisi Rahatsız Oluyor. Ben Siyasetçi Olmasam Hiç Sosyal Medya Falan Kullanmam. Ben, Hakim Veya Savcılarımıza Kullanmayın Demiyorum, Ama Lütfen Dikkat Edin. Mecbur Değilseniz Kullanmayın. ‘Kullanacağım, İhtiyacım Var’ Diyorsanız Ona Göre Kullanın. Siyasi Görüşlerinizi, Olaylara Bakışlarınızı… ‘Bu Siyasi Görüşüm Değil, Bu Konuda Bakışım’ Doğru Ama Senin Bakışın Öyle, Öbürü Başka Türlü Bakıyor. Sizin O Bakışınızdan da Sizi Herhangi Bir Siyasete Ciro Edebilirler. Onun İçin de Mümkün Mertebe Bizim Konuştuğumuz Yerin Kararlarımız Olduğunu Unutmadan Konuşma İhtiyacımızı Muhteşem Karar Gerekçeleri Yazarak Orada Konuşalım, Orada Söyleyelim. Sosyal Medya Sizin İçin de Büyük Bir Zarara, Büyük Bir Sıkıntıya Yol Açabilir. Bu Konuda Hakim ve Savcılarımızın Özellikle Dikkat Etmelerini Kendilerinden Hassaten İstirham Ediyorum.”

YENİ DANIŞTAY ÜYELERİNE MAZBATALARI TAKDİM EDİLDİ

Bozdağ’ın Konuşmasının Ardından 95 Hakim ve Savcının İlk Görev Yerleri Kurayla Belirlendi.

Ayrıca Bakan Bozdağ, HSK Genel Kurulunca Danıştay Üyeliklerine Seçilen Levent Barış Tüfenkci, Kenan Balan ve Nurten Çolakoğlu’na Mazbatalarını Takdim Etti.

Törene, HSK Başkanvekili ve İkinci Daire Başkanı Mehmet Akif Ekinci, Birinci Daire Başkanı Halil Koç ve HSK Üyeleri Katıldı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İETT OTOBÜS FİLOSUNDA 177 ARAÇ HURDAYA ÇIKTI

HIZLI YORUM YAP