DOLAR

32,3350$% 0.59

EURO

35,1476% 0.02

GRAM ALTIN

2.243,22%0,74

ÇEYREK ALTIN

4.068,00%3,50

BİST100

8.718,11%-1,25

BİTCOİN

2178738฿%1.99996

ETHEREUM

113337Ξ%-0.34434

a

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU 2022’NİN İKİNCİ ALTI AYINDA ASGARİ ÜCRETE YAPILACAK ARTIŞI GÖRÜŞTÜ

TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ATALAY ASGARİ ÜCRETE ENFLASYON ORANINDA ARTIŞ İSTEDİ

İşçi, İşveren ve Hükümet Temsilcilerinden Oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’nin İkinci Altı Ayında Asgari Ücrete Yapılacak Artışı Belirlemek Üzere Toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in Başkanlığında, Bakanlığın Reşat Moralı Salonu’ndaki Toplantıda, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da Yer Alıyor.

Toplantıda, İşçi Kesimi Adına TÜRK-İŞ, İşveren Kesimi Adına TİSK Asgari Ücrette Yapılacak Artışa Dair Görüş ve Önerilerini Sunacak.

“ASGARİ ÜCRET ARTIŞI DİĞER ÜCRETLERE POZİTİF ETKİ YAPACAK BİR UNSUR”

Bakan Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun Bakanlığının Ev Sahipliğindeki Toplantısında, Geçen Yılın Sonunda 2022 Yılı İçin Asgari Ücretin Tarihi Artışla Belirlendiğini Söyledi.

Bu Artışın Asgari Ücretliler Başta Olmak Üzere Toplumun Tüm Kesimlerince Memnuniyetle Karşılandığını Belirten Bilgin, Asgari Ücretteki Artışın Diğer Ücretler Üzerinde de Olumlu Etkilerinin Olduğunu Vurguladı.

Salgının Ardından Dünyada Tedarik Zincirinin Kopması ve Emtia Tedarikinde Yaşanan Sorunlardan Türkiye’nin Çok Fazla Etkilediğini Dile Getiren Bilgin, “Türkiye’nin Petrol ve Doğal Gaz Gibi Enerji Kaynaklarına Ödediği Para Bu Sene 100 Milyar Doları Geçmiş Durumda. Bunun Yanı Sıra Döviz Fiyatlarındaki Dalgalanmaların Ekonomideki Negatif Etkisini Dikkate Aldığımızda Enflasyonun Gerçek Sebeplerini, Kaynaklarını Daha Objektif Şekilde Görmemiz Mümkün. Türkiye, Bu Enflasyon Ortamında Enflasyondan Çıkış Yolları Konusunda da Kararlılıkla Mücadelesini Sürdürüyor.” Diye Konuştu.

Bilgin, Türkiye’nin Bu Yılın İlk Çeyreğinde Yüzde 7,3 Büyüdüğünü Anımsatarak, Bu Oranın Türkiye’nin Üretim Gücünün Arttığını ve Artmaya Devam Ettiğini Gösterdiğini Söyledi.

Bu Büyümenin Sanayi Üretimi Kaynaklı İhracata Dayalı Bir Büyüme Olduğuna Dikkati Çeken Bilgin, Türkiye’nin Üretimdeki Gücünün, Sorunları Aşmaya Yönelik Ümidini de Gösterdiğini Dile Getirdi.

Türkiye’nin Üreterek, İhracat Yaparak Enflasyon Sorununu Aşacağını İfade Eden Bilgin, Şöyle Konuştu:

“Döviz Üretemeyen Bir Ekonomide Enflasyonu Aşmak Mümkün Değil. O Zaman Türkiye, Kaçınılmaz Olarak Nereye Müracaat Ediyordu, IMF’ye. IMF’nin Kapısını Çalan Bir Türkiye’nin Karşısına, Büyümeden Vazgeçen Politikalar Sunuluyordu. Türkiye Çok Şükür Bugün Oralarda Değil. O Kapıları Çalmayacak Bir Yerde. Çünkü Ekonomisi Döviz Üreten Bir Yere Gelmiştir.”

Enflasyonun Gelir Dağılımını Bozduğuna Dikkati Çeken Bilgin, Gelir Dağılımını Rekabetçi Piyasa Ortamı Ve Devletin Sosyal Politikalarının Düzenleyeceğini Söyledi.

Toplantı Vesilesiyle Asgari Ücret Konusunda Kurumsal Bir Düzenleme İmkanının Önlerinde Olduğunu Belirten Bilgin, Şöyle Konuştu:

“Biz Çalışanlarımızı, Emekçilerimizi Korumak, Sosyal Devlet Tedbirlerini Devreye Sokmak Mecburiyetindeyiz. Geçtiğimiz Dönemde Açıklamalarda Bulunduk, Bu Açıklamalarda, Hep Asgari Ücretin Normal Süresinde Belirlenmesi Gerektiğini, Yeni Bir Şey Olmadığını Söylemiştik Ama Bugün Geldiğimiz Noktada Çalışanlarımızın Enflasyon Karşısında Korunması, Enflasyonun Tahribatı Karşısında Korunması Bizim Görevimizdir. Bunu Yapmak Zorundayız. Bu Konuda da Elimizdeki En Önemli Araç, Asgari Ücretin Yeniden Belirlenmesidir. Asgari Ücret Sadece Asgari Ücret Kapsamında Olan 6,5 Milyona Yakın İşçimizle Sınırlı Değildir, Onların Üzerindeki Ücret Gruplarının da Ücretlerinde Pozitif Etki Yapacak Bir Unsurdur.”

Türkiye’nin En Büyük 1000 Şirketi İçerisinde Sendikalaşma Oranının Yüzde 13 Seviyesinde Bulunduğunu Bildiren Bilgin, Bunun Çok Ciddi Bir Sorun Olduğunu Bildirdi.

Bilgin, “Emekçiler Örgütlenmedikleri Zaman Ücretler, Asgari Ücret Düzeyinde Sıkışıp Kalıyor. Bunun Aşılması İçin Mutlaka Örgütlenmenin Önünü Açmamız Lazım. Sendikalaşmanın Önündeki Engelleri Kaldıracak Çalışmaları Yapıyoruz. Mevzuattaki Düzenlemeleri Yapacağız. Bazı İşverenlerin Sendikalaşmaya ve Örgütlenmeye Karşı Negatif Tavrını Aşacağız.” Diye Konuştu.

Bakan Bilgin, Şöyle Devam Etti:

“Komisyon Çalışmalarının Yarın Sonuçlanacağını Ümit Ediyorum. Bu Düzenlememizle Sadece Türkiye’deki Gelir Dağılımındaki Negatif Etkiye Karşı, Çalışanlar Üzerindeki Olumsuz Etkileri Aşmakla Kalmayacağız, Aynı Zamanda Bir Sosyal Transfer Yapma İmkanını da Bu Vesileyle Bulmuş Olacağız.”

MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 4 BİN 253 LİRA

2021’de Brüt 3 Bin 577 Lira, Net 2 Bin 825 Lira Olarak Uygulanan Asgari Ücret Yüzde 50’lik Artışla 2022 Yılı İçin Brüt 5 Bin 4 Lira, Net 4 Bin 253 Lira Olarak Belirlenmişti.

Asgari Ücretin İşverene Toplam Maliyeti, Bir İşçi İçin 5 Bin 879 Lira 70 Kuruş Düzeyinde. Bunun 5 Bin 4 Lirasını Brüt Asgari Ücret, 775 Lira 62 Kuruşunu Sosyal Güvenlik Primi, 100 Lira 8 Kuruşunu İse İşveren İşsizlik Sigorta Fonu Kalemi Oluşturuyor.

TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ATALAY ASGARİ ÜCRETE ENFLASYON ORANINDA ARTIŞ İSTEDİ

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “Oluşan Enflasyon Ortada, Bu Enflasyon Çerçevesinde Asgari Ücretliye, Dar Ve Sabit Gelirliye Nefes Aldıracak Bir Düzenleme Olmasını Talep Ediyoruz.” Dedi.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022’nin ikinci altı ayında asgari ücrete yapılacak artışı belirlemek üzere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in (ortada) başkanlığında toplandı. Bakanlığın Reşat Moralı Salonu’ndaki toplantıda, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay (solda) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol (sağda)da yer alıyor. ( Emin Sansar – Anadolu Ajansı )

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

2022 YILI EK BÜTÇESİ TBMM GENEL KURULUNDA KABUL EDİLDİ

HIZLI YORUM YAP