DOLAR

32,5269$% 0.31

EURO

34,8937% 0.69

GRAM ALTIN

2.422,35%1,79

ÇEYREK ALTIN

3.960,00%1,48

BİST100

10.045,74%-0,37

BİTCOİN

1866473฿%-3.48093

ETHEREUM

95640Ξ%-0.1038

a

BAKAN ZEHRA ZÜMRÜT SELÇUK: KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ’NDEN ÇOĞU İŞVEREN FAYDALANACAK

Yeni Tip Koronavirüsle Mücadele Çerçevesinde Bakanlık Olarak Hayata Geçirdikleri Tedbirlere İlişkin Değerlendirmelerde Bulunan Selçuk, Vatandaşlara Geçmiş Olsun Dileklerini İletti.

Hep Birlikte Bu Güçlüğün Üstesinden Gelineceği Temennisinde Bulunan Selçuk, Çin’de Ortayan Çıkan ve Küresel Ölçeğe Ulaşan Yeni Tip Koronavirüs Salgınına Karşı İlk Andan İtibaren Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun Verdiği Tavsiyeler Işığında Kuruluşlarda Gerekli Önlem ve Tedbirleri Almaya Başladıklarını Söyledi.

Türkiye Çapında Bakanlığa Bağlı Engelli Merkezleri, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezleri, Huzurevleri, Çocukevleri ve Kadın Konukevleri Olduğuna İşaret Eden Selçuk, “Bütün Bu Kuruluşlarımızda Hem Hijyen Hem Gerekli Mesafe Kurallarına, Yani Sağlık Bakanlığımız Tarafından Belirlenen 14 Kurala Harfiyen Uymaya Devam Etmekteyiz. Bu Süreçte Biz İlk Andan İtibaren Bütün Kuruluşlarımıza Bu Gerekli Önlemleri Alması Konusunda Talimatlarımızı Hem Şifahi Hem Yazılı Olarak İlettik.” Diye Konuştu.

“RAPORUNU UZATMAK DURUMUNDA KALMAYACAK”

Alınan Önlemler Hakkında Yayınladıkları Genelgeye İlişkin Olarak Bakan Selçuk, Şu Bilgiyi Verdi:

“Biz İlk Çıktığı Andan İtibaren Bütün Talimatlarımızı, Bütün Birimlerimiz Aracılığıyla Verdik. Daha Sonra 23 Maddelik Kapsamlı Bir Genelge Yayınladık. Bu Genelge Hem Sağlık Bakanlığımızın 14 Kuralı Işığında Kuruluşlarımızın, Teşkilatlarımızın Uyması Gereken Kuralları İçeriyor. Aynı Zamanda Bütün Vatandaşlarımıza Yönelik De Bazı Önlemler İçermekteydi. Bunlar Nelerdi? Mesela, Özel Sağlık Hizmet Sunucularında Yine Hijyen Kurallarını Esas Alarak, Biyometrik Doğrulama Yöntemlerimiz Vardı Kullandığımız, Onları Bu Süre Zarfında Askıya Aldık.

Kronik Hastalarımızın Bu Süre Zarfındaki İlaç Ve Tıbbi Cihaz Erişimini Kolaylaştırmak Adına Var Olan, Devam Eden Sağlık Raporlarının Devamını Sağladık. Yani İptali Varsa Bu Süre Zarfında Bitmişse Bunun Devamını Sağlıyoruz. Yine Reçetelerde De Devamını Sağladık. Dolayısıyla Kronik Hastalarımız Bu Süre Zarfında Tekrar Hastaneye Gelerek, Raporunu Uzatmak Durumunda Veya Tekrar Doktor Kontrolünden Geçmek Durumunda Kalmayacaklar. Otomatik Uzatma Oldu.”

Evde Bakım Ve Engelli Aylığı Alan Vatandaşlara Da Değinen Selçuk, “Bunların Da Yine Engelli Raporlarını Bu Süreç Zarfında Otomatik Olarak Uzattık. Dolayısıyla Tekrar Hastaneye, Doktora Gelmek Durumunda Kalmayacaklar.” İfadesini Kullandı.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

Kovid-19 İle Mücadele Kapsamında Hazırlanan Ekonomik İstikrar Paketiyle 100 Milyar Liralık Kaynağın Devreye Alınarak Çalışma Hayatına İlişkin Tedbirler Hakkında Bilgi Veren Selçuk, İşsizlik Sigorta Fonu’nun Böyle Durumlar İçin Var Olduğunu Anımsattı.

Hem İşverene Hem de Çalışana Destek Olmak İçin Kısa Çalışma Ödeneği’ni Ve Telafi Çalışmasını Devreye Soktuklarını Anlatan Selçuk, “Kısa Çalışma Ödeneği, İşin Belli Periyotlarda Durdurulması Veya Yavaşlatılması Durumunda Devreye Giren Bir Ödeneğimiz Ve Biz Bunun Bütün Sektörlere Daha Fazla Fayda Sağlaması İçin Belirli Koşullarında Esneklikler De Sağlayacağız. Şimdi Meclis’le De İş Birliği İçindeyiz, İstişare Halindeyiz.” Diye Konuştu.

Bir Yasal Düzenleme İhtiyacı Olup Olmadığına İlişkin Soruna Selçuk, “Tabii Ki Birkaç Değişim, Birkaç Esneklik Sağlayacağız.” Yanıtını Verdi.

“Süre Bunlardan Biri Mi?” Sorusu Üzerine İse Selçuk, “Evet, Süre Bunlardan Birisi. Onu Biraz Daha Esnetmek İçin Şimdi İstişare Halindeyiz. Onun Düzenlemesi De Umarım Ki Hemen Yakın Zamanda Geçerek, İşçimize Hem İşverenimize Onları Bu Süreçte Direnç Kazandırmak İçin En Önemli Noktalardan Birisi Olacak.” Dedi.

“TELAFİ ÇALIŞMA SÜRESİNİ DE 2 AYDAN 4 AYA ÇIKARDIK”

Bakan Selçuk, Bazı Markaların Mağazalarını Kapattıkları Hatırlatılarak, Bunlara İlişkin Bir Çalışma Olup Olmayacağına İlişkin Soruyu, Şöyle Yanıtladı:

“Zaten İşin Belli Bir Oranda Durdurulması Söz Konusu Olduğunda Kısa Çalışma Ödeneği Bunun İçin, Kısa Çalışma Ödeneği’nden Faydalanıyor Olacaklar. Biz Şartlarını Da Biraz Daha Esneteceğimiz İçin Daha Geniş Kapsamda Olacak Ve Çoğu İşverenimiz Bundan Faydalanıyor Olacak. Telafi Çalışma Süresini De 2 Aydan 4 Aya Çıkardık. Bu Telafi Süresi De, O Zaman Zarfında İşçimiz, Çalışanımız Daha Az Çalışarak Daha Sonraki 2 Ay Boyunca Bunu Telafi Ettiği Süreç. Dolayısıyla Maaş Kaybına, Ne Aylık Kaybına Neden Aynı Zamanda İş Gücü Kaybına Sebep Olan Bir Sistemdi. Bu Süreci 2 Aydı, Mevcut Durumu Da Göz Önüne Alarak 4 Aya Çıkartıyoruz. Dolayısıyla Bu Da İşverenimizin Ve İşçimizin Bu Süreçteki Direncini Arttıracak Bir Önlem Olarak Bizim Destek Paketimizde Olacak.”

Zehra Zümrüt Selçuk, Alınan Tedbirlerde Paydaşlarla Görüşülüp, Görüşülmediğine İlişkin Olarak, Ortak İş Birliği Ve İstişare Mekanizmaları İçerisinde Her Daim İşçi Ve İşveren Sendikalarıyla Görüştüklerini Vurguladı.

“HER AN İRTİBAT HALİNDEYİZ HEM İŞÇİ HEM İŞVEREN SENDİKALARIMIZLA”

Bu Süreçte De Sendikalarla Görüştüklerinin Altını Çizen Selçuk, “Bu Dinamik Bir Süreç. Onların Talepleri Geldikçe, Sıkıntıları Oldukça Biz Buna Dair De Önlemler, Tedbirler Almaya Devam Edeceğiz. Her An İrtibat Halindeyiz Hem İşçi Hem İşveren Sendikalarımızla.” İfadelerini Kullandı.

Koronavirüsle Mücadele Kapsamında Bakanlığa Bağlı Kuruluşlarda Sağlık Personeli Sayısının Artırılıp Artırılmayacağına İlişkin Olarak Selçuk, Huzurevleri Ve Kuruluşlarda Zaten Hemşire Ve Doktorların Görev Yaptığını Hatırlattı.

“İstikrar Paketinde De Görüldüğü Üzere Huzurevlerimizdeki Doktor Sayısını Da Artırıyoruz.” Diyen Selçuk, Her İldeki Sağlık Müdürlükleriyle Özellikle Huzurevleri Noktasında Çok Sıkı İrtibat Halinde Olduklarını Dile Getirdi.

Bakan Selçuk, Bu Süreçteki Özveri Ve Fedakarlıklarından Dolayı Tüm Sağlık Çalışanlarına Ve Bakanlığa Bağlı Kuruluşlarda Canla Başla Çalışan Personele De Teşekkür Etti.

“Yaşlılar İçin Periyodik Takip Programı”Na İlişkin Ayrıntıların Sorulması Üzerine Bakan Selçuk, Türkiye Nüfusunun Yaklaşık Yüzde 8’inin 65 Yaş Üzerinde Bulunduğunu, 80 Yaş Üzerindeki Nüfusu Da “En Kırılgan Nüfus” Olarak Gördüklerini Söyledi.

Daha Önce Başlatılan Projelerin Yaşlıların Korunması Ve Desteklenmesi İçin Belediyeler Kanalıyla Yürütüldüğünü Anlatan Selçuk, Süreçte Bunu Daha Yoğunlaştırarak Yapacaklarını Kaydetti.

Türkiye Genelinde 1003 Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı Bulunduğunu Belirten Zehra Zümrüt Selçuk, Vakıfların Periyodik Paylarını Yükselttiklerini, Böylelikle Destekleri Daha Da Artıracaklarını İfade Etti.

“BÜTÜN KIRILGAN GRUPLARIN YANINDA OLACAĞIZ”

Bakan Selçuk, Bir Soru Üzerine, “Nisan Ayından İtibaren En Düşük Emekli Maaşını 1000 Liradan 1500’e Çıkarmış Olacağız. Bu Süreçte Her Zaman Yaşlılarımızın, Bütün Kırılgan Grupların Yanında Olacağız.” Dedi.

Selçuk, Bu Konuda TBMM Sürecinin Bulunduğunu, Sürecin Tamamlanmasının Ardından Nisan Ayında Maaşların Yatırılacağını Kaydetti.

Bir Başka Soru Üzerine Selçuk, Toplumun En Alt Kesimi İçin 2 Milyar Liralık Dağıtımın Söz Konusu Olacağını Dile Getirerek, “43 Değişik Sosyal Yardımlaşma Programımız Var. Bu Süreçte De Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı Aracılığıyla Yaptığımız İhtiyaç Durumuna Bağlı Olarak En Alt Kesime Acilen 2 Milyarlık Yardımı Dağıtacağız Ki Bu Süreçte Daha Dayanıklı, Daha Dirençli Olabilsinler. Zaten Onların Kayıtları Var, Anında Transfer Edeceğiz. Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarına Yeni Başvuru Halinde, Yeni Bir Talep Geldiğinde Onları Da Karşılayacağız.” Bilgisini Verdi.

YAŞLILARA KOLONYA VE MASKE TEMİNİ

Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Yaşlılara Kolonya Ve Maske Temini Konusunda Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı İle İş Birliği İçinde Olduklarını Belirterek, Temin Edildikten Sonra Dağıtımların Çeşitli Kanallarla Yapılacağını Bildirdi.

Selçuk, Dağıtıma İlk Olarak Ankara Ve İstanbul’dan Başlanacağını, Daha Sonra Genişletileceğini Kaydetti.

“HABER VERMEDEN GELMEYİZ”

“Yardım” Adı Altında Hırsızlık Girişimleri Gibi Haberlerin Geldiği, Bunların İstismar Alanı Olabildiğinin İfade Edilmesi Üzerine Bakan Selçuk, Burada Kapısı Çalınan Vatandaşlara Da Sorumluluk Düştüğüne Dikkati Çekti. Bakan Selçuk, Sürecin Milli Birlik Ve Beraberlik İçinde Geçirilmesi Gerektiğini Vurguladı.

“Birbirimize Karşı Her Daim Dürüst Olmak Durumundayız. Herhangi Bir Suistimale Yol Açılmaması Gerekiyor.” Diyen Bakan Selçuk, Böyle Bir Durumla Karşılaşıldığında Derhal Aile, Sağlık Ve İçişleri Bakanlıklarının İhbar Hatlarının Aranmasını İstedi.

Yardım Yapacak Tüm Bakanlıkların Üniformaları, Kartları Ve Düzeneklerinin Bulunduğunu İfade Eden Selçuk, “Biz Zaten Öncesinde Telefonla Bildireceğiz. Haber Vermeden Gelmeyiz.” Dedi.

“HİÇBİR VATANDAŞIMIZI BU SÜREÇTE DIŞARIDA BIRAKMAYACAĞIZ”

İhtiyaç Sahibi Ailelere Yapılacak Yardımlara İlişkin Ayrıntıların Sorulması Üzerine Bakan Zümrüt Selçuk, Şunları Kaydetti:

“Zaten Tespit Edilmiş, Periyodik Olarak Yardım Yaptığımız 2 Milyon Vatandaşımız Var. Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı Aracılığıyla Gelir Testleri Yapıyoruz. Şu Anda Tespit Edilmiş Bir Listemiz Var. Onlara, 2 Milyon Kişiye Bu Dağıtımı Yapacağız Ama Herhangi Bir İhtiyaç Doğduğunda Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı Aracılığıyla, Onların Da Aylık Periyodik Payları Artırıldı, Hiçbir Vatandaşımızı Bu Süreçte Dışarıda Bırakmayacağız. Hedefimiz 2 Milyar Lirayı, Martın Sonuna Gelmeden, En Geç Nisan Ayı Başında Dağıtmak.”

Bakan Selçuk, Sosyal Yardımlarda Ek 2 Milyar Liralık Kaynağın Dağıtımında Şartları Taşıyan İhtiyaç Sahibi Hanelere 1000’er Lira Destek Vereceklerini Duyurdu.

“BU İMKANI HEPİMİZ DAHA ETKİN BİR ŞEKİLDE KULLANACAĞIZ”

Türkiye’nin En Başından Beri Gerekli Tedbirleri Aldığını, Vatandaşları Da Bu Konuda Bilgilendirdiğini Hatırlatan Selçuk, Vatandaşların, Çalışanların Ve İşverenlerin Mağdur Olmaması İçin Devletin Gereken Adımları Attığına İşaret Etti. Selçuk, Alınan Ekonomik Tedbirler Kapsamında İstenen Şartları Taşıyan Özel Kreş Ve Gündüz Bakım Evlerinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabileceği Bilgisini Verdi.

Eğitim Yılı Başında Velilerle Bu Kurumlar Arasında İmzalanan Sözleşmenin Gereğinin Yerine Getirilmesini İsteyen Selçuk, Türkiye’nin Olağan Dışı Bir Süreçten Geçtiğini Bu Nedenle Hem Velilerin Hem De Kreş Ve Gündüz Bakım Evi Yetkililerinin Karşılıklı Anlayış Göstermesi Gerektiğini İfade Ederek, “İşverenlerimizi De Velilerimizi De Bu Süreçte Mağdur Etmeyeceğiz.” Dedi.

Soru Üzerine Selçuk, Kamu Hizmetlerinin Dijitalleşmesi Kapsamında Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Önemli Mesafe Kat Ettiğini Anlattı. Dijital Ortamdan En Fazla Tıklanan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İle Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) Bakanlığın Bünyesinde Bulunduğunu Hatırlatan Selçuk, Dijital Ortamda 200’e Yakın Hizmet Sunduklarını Aktardı.

BAKAN SELÇUK, ŞÖYLE DEVAM ETTİ:

“SGK Ve İŞKUR’un Birçok Hizmetine Dijital Ortamda Ulaşabiliyorsunuz. Bütün Vatandaşlarımıza Çağrıda Bulunmak İstiyorum. Özellikle Kamu İşçi Alımlarında Lütfen Başvurularınızı Birimlerimize, Binalarımıza Gelerek Değil, İŞKUR’un Sayfasında Yapın. Hem Kendileri İçin Hem De Toplumun Geri Kalan Kesimleri İçin Oradaki Kalabalığı Önlemek Ve Sosyal Mesafeyi Önlemek Adına Bu Çok Önemlidir. SGK’nin Birçok Hizmetine Şu Anda Dijital Ortamda Ulaşılabiliyor. Dijital Ortam, Toplumsal Mesafeyi Sağlamak Adına En Önemli Olanaklarımızdan, Fırsatlarımızdan Biri. İnanıyorum Ki Bu Süreçte Bu İmkanı Hepimiz Daha Etkin Bir Şekilde Kullanacağız.”

Koronavirüs Ortaya Çıktığı İlk Anda İtibaren Bakanlık Olarak Tedbirlerini Kısa, Orta Ve Uzun Vadedeli Fazlar Olarak Belirlediklerini Anlatan Selçuk, “Bu Süreçte En Önemli Konu Olan Hijyen Ve 14 Kuralını Takip Etmemiz Gerekiyor. Mümkün Olduğunca Evimizde Kalalım. Cumhurbaşkanımızın Talimatı Üzerine Hamileler, Emzirenler Ve 60 Yaş Üzeri Çalışanlarımız İçin İdari İzin Geldi. Bakanlığımız Buna Dair Alınan Tedbirlere Harfiyen Riayet Ediyor. Önümüzdeki Süreç Boyunca Yeni Program Ve Yeni Tedbirler, Hem Sağlık Bakanlığı Hem De Bilim Kurulumuzun Önerileri Işığında Devam Edecektir.” İfadelerini Kullandı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

BAKAN KOCA AÇIKLADI: KORONAVİRÜSTEN 4. CAN KAYBI VE VAKA SAYIMIZ 359‘A ULAŞTI

HIZLI YORUM YAP