DOLAR

32,3350$% 0.59

EURO

35,1476% 0.02

GRAM ALTIN

2.243,22%0,74

ÇEYREK ALTIN

4.068,00%3,50

BİST100

8.718,11%-1,25

BİTCOİN

2178738฿%1.99996

ETHEREUM

113337Ξ%-0.34434

a

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: COVİD-19 SALGININDA SÜRECİ EN AZ SIKINTIYLA GERİDE BIRAKMAYI BAŞARDIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyanın En Gelişmiş Ülkelerinde Şu Anda Aşı Sıkıntısı Var. Biz İse Süratle Aşılarımızı Aldırmaya Başladık. En Müreffeh Ülkelerde Yürek Burkan Sahnelerin Görüldüğü Bir Süreci En Az Sıkıntıyla Geride Bırakmayı Başardık.” Dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Devlet Korumasından Yararlanmış Gençler, Engelliler, Gaziler İle Gazi ve Şehit Yakınlarının Kamuya Atanması Töreninde Konuştu.

Konuşmasına, “Şehitlerimizin Kıymetli Emanetleri, Değerli Gazilerimiz ve Gazi Yakınlarımız, Sizleri En Kalbi Duygularımla, Hürmetle, Muhabbetle Selamlıyorum.” Diye Başlayan Erdoğan, “Devlet Korumasında Yetişmiş Gençlerimizden 193’ünün, Engellilerimizden 2 Bin 140’ının, Şehit Yakınları, Gaziler ve Gazi Yakınlarımızdan da 370’inin Atamasını Yapmak Üzere Bir Aradayız.” İfadesini Kullandı.

Çeşitli Kamu Kuruluşlarına 3 Bin 603 Kişinin Atanmasının Hayırlı Olmasını Dileyen Erdoğan, Şöyle Devam Etti:

“Bu Kardeşlerimize Görev Yerlerinde Başarılar Temenni Ediyorum. Türkiye’nin, Anayasamızda Belirtilen Sosyal Devlet Niteliğinin Tezahürü Olarak Gördüğüm Bu Uygulamanın Fiiliyata Dönüştürülmesinde Emeği Geçenleri Tebrik Ediyorum. Geleneğimizde Devlet, Diğer Pek Çok Vasfının Yanı Sıra Kimsesizlerin de Kimsesidir. Vefat veya Çeşitli Sebeplerle Ailelerini Kaybeden Evlatlarımıza Sahip Çıkmak, Onlara Analık Babalık Yapmak Devlet Olarak Boynumuzun Borcudur. Osmanlı Döneminde Eytam Nizamnamesi’nden Hala Faaliyet Gösteren Darüşşafaka’nın Kuruluşuna Kadar Bu Amaçla Oluşturulmuş Pek Çok Yapı Vardır.

Tarihimizin En Önemli Kurumları Olan ve Tüm Dünyaya da Ülkemizden Yayılan Vakıfların Hemen Tamamının Senedinde Öksüzlere ve Yetimlere Sahip Çıkma Maddesi Yer Almaktadır. Rahmetli Kazım Karabekir Paşa’nın Doğu Anadolu’da 1. Dünya Savaşı Yıllarında Yetim ve Öksüz Kalmış Çocuklara Sahip Çıkarak Gösterdiği Alicenaplık Bugün Hafızalarımızda Hala Canlıdır.”

“NE DOĞRU DÜRÜST EĞİTİM ALABİLİYOR NE DE MESLEK SAHİBİ OLABİLİYORLARDI”

Kazım Karabekir’in, Himayesine Aldığı 4 Bin Erkek ve 2 Bin Kız Çocuğunun Her Türlü İhtiyaçlarını ve Temel Eğitimlerini Karşılamanın Yanında Meslek Sahibi de Yaptığını Anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bu Modelin Maalesef Devam Ettirilemediğini Söyledi.

Hükümete Geldiklerinde Devlet Korumasındaki Çocukların, Yüzlerce Kişinin Kaldığı Büyük Yurtlarda Adeta Balık İstifi Şeklinde Barındırıldığını Hatırlatan Erdoğan, “Maalesef Topluma Uyum Sağlayabilecekleri İklimden Yoksun Çocuklarımız, Bu Ortamda Ne Doğru Dürüst Eğitim Alabiliyor Ne de Meslek Sahibi Olabiliyorlardı. Sivil Toplum Kuruluşlarıyla da İş Birliği Yaparak Devlet Korumasındaki Çocuklarımızın Yetiştirilme Modelini Baştan Sona Değiştirdik.” Diye Konuştu.

Çocukları Çok Büyük Yurtlarda, Koğuş Sisteminde Barındırmak Yerine Ev Düzenine Geçtiklerini ve Bu Evleri de Mahalle İçlerinde Açtıklarını Belirten Erdoğan, “Çocuklarımızın, Diğer Ailelerin Çocukları İle Aynı Okula Gitmesini, Aynı Sokakta Oynamasını, Aynı Atmosferi Teneffüs Etmesini Sağlamaya Çalıştık. Bugüne Kadar 111 Çocuk Evi Sitesi, 1193 Çocuk Evi ve 65 Çocuk Destek Merkezi Oluşturduk. Buralarda Görev Yapacak Personelimizi Özel Eğitime Tabi Tuttuk. Halihazırda 13 Bin 524 Çocuğumuzun Bakımını, Aile Ortamına En Yakın Şekilde Hazırladığımız Bu Evlerde Sürdürüyoruz.” İfadesini Kullandı.

Ailelere Destek Vermek Suretiyle Çocukların Mümkün Olduğu Kadar Kendi Anne, Babaları veya Yakınları İle Yaşamasını Sağladıklarını Bildiren Erdoğan, Şunları Kaydetti:

“Geçtiğimiz 18 Yılda Bu Çerçevede Verdiğimiz Desteklerle 652 Bine Yakın Çocuğumuzun, Ailelerinin Yanında Hayatını Sürdürmesini Temin Ettik. Sadece Son 8 Yılda Yüzde 86’sı Doğrudan Annelere Olmak Üzere Bu Amaçla Verdiğimiz Destek Miktarı 6,9 Milyar Liradır. Son Dönemde İhtimam Gösterdiğimiz Ve Geliştirmeye Çalıştığımız Bir Diğer Uygulama da ‘Koruyucu Aile Sistemi’dir. Şu Anda 7 Bin 864 Çocuğumuz, Çok Hassas Bir Şekilde Tespit Edilen ve Sıkı Şekilde Denetlenen Koruyucu Ailelerin Yanında Hayatlarına Devam Ediyor. Üstelik Bunların 795’i De Özel Gereksinimi Olan Çocuklardır.

Kimsesiz Çocukları Evlat Edinen Ailelere de Ayrıca Şükranlarımı Sunuyorum. Devlet Korumasındaki Çocukların Kamuda İstihdamı 1988’den Beri Sürüyor. Biz 2014’te Bu Çocuklarımızın Kamudaki İstihdamını Merkezi Yerleştirmeye Dönüştürerek İşlerini Kolaylaştırdık. Ayrıca İstihdamın, Eğitim Düzeylerine Göre Kendi Branşlarında Olmasını Da Temin Ettik. Hükümete Geldiğimizde Kamuda İşe Yerleştirilen Devlet Korumasındaki Çocuk Sayımız 21 Bin 300’dü. Bugün Bu Sayı 55 Bini Aşmıştır. Sadece Son 2,5 Yılda 7 Bine Yakın Evladımızı Kamuya Yerleştirdik. Hayata Geçirdiğimiz Teşvik Uygulaması İle 4 Bin 600’e Yakın Gencimizin De Özel Sektörde İstihdamını Sağladık. Kimsesiz Çocuklarımız İçin Kamudan Yaptığımız Her Kuruş Harcamayı Bu Devletin Başının Gözünün Sadakası Olarak Görüyoruz. İnşallah ‘Aile Yanında Destek’ Ve ‘Koruyucu Aile’ Gibi Uygulamaları Daha Da Yaygınlaştırarak Hem Hiçbir Evladımızın Sahipsiz Kalmamasını Hem De Toplumdan Kopmamasını Temin Etmekte Kararlıyız.”

Bir Toplumun Vicdanını Ölçmenin En Kestirme Yolunun Engellilere Yönelik Davranışına Bakmak Olduğuna İşaret Eden Erdoğan, Engellilerine Sahip Çıkan Toplumun Yıkılmaz Bir Bünyeye Sahip Olacağını Vurguladı.

Türkiye’de Yıllarca Bu Konuda Doğru Politikalar Geliştirilemediği İçin Vicdanları Sızlatan Görüntülerin Yaşandığına Dikkati Çeken Erdoğan, “Engelli Kardeşlerimiz Toplumdan İzole Bir Şekilde, Evlerinin Dört Duvarı Arasında Yaşamaya Mahkum Edilmiştir. Hükümete Geldikten Sonra Üzerinde En Çok Durduğumuz Ve Yakın Takibini Yaptığımız Hususlardan Biri De Engellilerimizin Topluma Kazandırılması Faaliyetleridir.” İfadelerini Kullandı.

Erdoğan, Bu Amaçla 2005’te Engelliler Kanunu’nu Çıkardıklarını, Hemen Ardından Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ni İmzalayan Ülkeler Arasına Girdiğini Anımsatarak, Günlük Hayatını İdame Ettirmek İçin Başka Bir Kişinin Desteğine İhtiyaç Duyan Engellilere Bakım Hizmeti Sunmaya Veya Bakımlarına Destek Olmaya Başladıklarını Belirtti.

Bugün 536 Bine Yakın Engelliye, Aileleri Yanında Bakım Desteği Sağladıklarını Aktaran Erdoğan, Şöyle Konuştu:

“Resmi Ve Özel 541 Merkezde 29 Bine Yakın Engelliye Yatılı Bakım Hizmeti Veriyoruz. Engellilerimizin İhtiyaç Duydukları Tüm Sağlık Hizmetleri Genel Sağlık Sigortası Kapsamında Karşılanıyor. Geçmişte Her Kurum İçin Ayrı Ayrı Alınması Sebebiyle Ciddi Sıkıntı Kaynağı Olan Engelli Raporlarının Elektronik Ortamda Tüm Kurumlar Tarafından Görülebilmesini De Temin Ettik. Engelli Ve Yaşlı Vatandaşlarımızın Sosyal Hayata Katılmaları Bakımından Önemli Olan Erişilebilirlik Konusunda Çok Ciddi Düzenlemeler Yaptık. Bugün De Bir Kısmına Şahitlik Ettiğimiz İstihdam Meselesinde De Devrim Niteliğinde Adımlar Attık. Kamu Kurumlarındaki Memur Kadrolarının Engellilere Tahsisli Olan Yüzde 3’ünün Etkin Şekilde Kullanılabilmesi İçin Merkezi Yerleştirmeye Dayalı Bir Sistem Kurduk.”

“YOLDAŞLIK YAPMAK ŞEREFLERİN EN BÜYÜĞÜ”

Erdoğan, Aynı Şekilde Kamu İşçi Kadroları İçin De Merkezi Yerleştirme Yöntemine Geçildiğini Hatırlatarak, “Böylece 2002 Yılında Yalnızca 5 Bin 777 Olan Engelli Memur Sayımızı, 58 Bin 319’a Yükselttik. Böylece Kamudaki Engelli Kontenjanlarının Doluluk Oranını Yüzde 82 Seviyesine Kadar Çıkardık.” Dedi.

Tayinden Yer Değiştirmeye, İş Yerindeki Görev Dağılımından Mesai Düzenine Kadar Her Konuda Engellilere Pozitif Ayrımcılık Yaptıklarının Altını Çizen Erdoğan, Şunları Kaydetti:

“Tüm Bu Gayretlerimiz Sayesinde Engellilerimizin Her Alanda Aktif Şekilde Hayatın İçinde Yer Aldıklarına Şahit Oluyoruz. İnşallah Önümüzdeki Dönemde De Engellilerimize Hizmet Vermeye, Daima Yanlarında Olmaya Devam Edeceğiz. Şehitlerimizin Bizlere Emaneti Olan Yakınlarıyla Gazilikle Şereflenen Kardeşlerimizin Kalbimizde Ayrı Bir Yeri Vardır. Bir İnsanın Hiçbir Mecburiyeti Olmadığı Halde Bilerek Ve İsteyerek İnancı Ve Vazifesi Uğrunda Ölümün Üzerine Yürümesi Kadar Büyük Bir Fedakarlık Yoktur. Bunun İçin Şehit Yakınlarımız Ve Gazilerimiz Daima Başımızın Tacı Olmuştur. Rabb’imizin Müjdesi Olan Bu Payelerin Vakarına, Onuruna, Hassasiyetini Uygun Davranan Her Kardeşimizle Son Nefesimize Kadar Yoldaşlık Yapmak Bizim İçin Şereflerin En Büyüğüdür. Milletimiz Tarihi Boyunca Şehit Yakınlarına Ve Gazilere Sahip Çıkmıştır. Devletimiz De Geçmişten Bugüne Çeşitli Düzenlemelerle Bu İnsanlarımıza Çeşitli İmkanlar Sağlamıştır.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hükümete Geldikten Sonra Şehit Yakınları ve Gazilerin Hep Üzerine Titrediklerini, İstiklal Harbi’nden Kore ve Kıbrıs’a Kadar Geçmişten Miras Aldıkları Gazilerin Hak ve İmkanlarını Genişlettiklerini Söyledi.

“CİDDİ DESTEKLER VERİLİYOR”

Terörle Mücadelede, Sınır Ötesi Harekatlarda, 15 Temmuz’da Şehit Olan Ve Gazilikle Şereflenen Herkese Pek Çok Farklı Kalemde Ciddi Destekler Verdiklerini Belirten Erdoğan, Tazminattan Maaşa, Sağlık Ve Eğitim Desteğinden İstihdama Kadar Her Konuda Bu Kişilerin Kalbini Mutmain Edecek Uygulamalara İmza Attıklarını Dile Getirdi. Erdoğan, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“Hükümete Geldiğimizde Bu Kapsamda Kamuda İstihdam Edilen Kişi Sayısı 6 Bin 315’ti, Bugün İse Aynı Kapsamda İstihdam Edilenlerin Sayısı 45 Bine Yaklaştı. Elbette Ne Yaparsak Yapalım Şehitlerimizin Ve Gazilerimizin Haklarını Ödeyemeyeceğimizi, En Büyük Şerefin, Bizatihi Rabb’imizin Ve Milletimizin Nezdinde Bu Unvanlara Sahip Olmak Olduğunu Biliyoruz. Bununla Birlikte Devlet Olarak Elimizdeki Tüm İmkanları Şehit Yakınlarımızın Ve Gazilerimizin Emrine Sunmak Suretiyle Kendilerine Şükranlarımızı İfade Etmeye Çalışıyoruz. Bu Vesileyle Bir Kez Daha Tüm Şehitlerimize Allah’tan Rahmet Diliyorum. Hadislerde Cennetin 8 Kapısından Birinden Yalnızca Şehitlerin Ve Gazilerin Gireceği Müjdeleniyor. Rabb’im İnşallah Bizlere Onlara Layık Olabilen Zümreler Arasına Girebilmeyi Nasip Eyler.”

Türkiye’nin Sahip Olduğu Hizmet Altyapısının Gücü Ve Sosyal Devlet Vasfının Genişliğinin Kriz Dönemlerinde Çok Daha İyi Ortaya Çıktığına İşaret Eden Erdoğan, Salgın Döneminde Sadece Sağlık Alt Yapısının Ve Genel Sağlık Sigortası’nın Gücünün Görülmediğini, Aynı Zamanda Sosyal Destek Sisteminin Kapsayıcılığının Da Test Edildiğini İfade Etti.

“EN GELİŞMİŞ ÜLKELERDE AŞI SIKINTISI VAR”

“Neredeyse Bir Yıla Yaklaşan Salgın Döneminde Hamdolsun Yüreklerimizi Yakacak Ne Sağlık Krizi Ne De Sosyal Çöküntü Görüntülerine Şahit Olduk.” Diyen Erdoğan, Şunları Kaydetti:

“Tam Tersine 46 Milyar Lirayı Geçen Sosyal Koruma Kalkanı Ödemelerimiz Ve Geniş Bir Alanda Verdiğimiz Desteklerle Ülkemizin Ayakta Kalmasını Sağladık. Bakın Dünyanın En Gelişmiş Ülkelerinde Şu Anda Aşı Sıkıntısı Var. Biz İse Hamdolsun Şu Anda Aşı Konusunda Attığımız Adımlarla, Yaptığımız Ödeme İle Süratle Aşılarımızı Aldırmaya Başladık Ve İlk Etapta İnşallah 50 Milyon Doz Aşı Ülkemize Gelecek. Süratle De Aşılamayı Başlattık, Şu Anda Devam Ediyor. Dünyanın En Müreffeh Ülkelerinden Dahi Yürek Burkan Sahnelerin Görüldüğü Bir Süreci Ülke Olarak Biz En Az Sıkıntıyla Geride Bırakmayı Başardık. Bu Yılın Bütçesinde Sosyal Destek Harcamaları İçin Ayırdığımız Rakam 81 Milyar Lirayı Geçiyor. İnşallah Her Kesimden Vatandaşımızın İhtiyaç Duyduğu Her An Yanında Olmayı Sürdüreceğiz.”

Erdoğan, Ataması Yapılacak 3 Bin 603 Gence, Engelliye, Şehit Yakınına, Gaziye Ve Gazi Yakınlarına Kadrolarının Hayırlı Olmasını Dileyerek, “Görev Yerlerinizde Her Birinize Başarılar Diliyorum. Hepinizi Sevgiyle, Saygıyla Selamlıyorum.” Diye Konuştu.

Programda Erdoğan’a, İstanbul Saray Çocuk Evleri Sitesinden Nuray Ariz ve Furkancan Gürel Tarafından Yapılan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan İle Bir Çocuğun Yer Aldığı Yağlı Boya Tablo Hediye Edildi.

Daha Sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk İle Beraberindekilerle Butona Basarak Yerleştirme İşlemlerini Başlattı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ: “ÇAKALLIK YAPANA BOZKURT GİBİ DİKİLİRİZ”

HIZLI YORUM YAP