DOLAR

32,5640$% -0.01

EURO

34,8784% -0.05

GRAM ALTIN

2.422,73%-0,29

ÇEYREK ALTIN

4.054,00%-0,68

BİST100

9.722,09%0,80

BİTCOİN

2086877฿%-3.20001

ETHEREUM

101986Ξ%-2.21126

a

DEVREMÜLK SÖZLEŞMELERİNİN HUKUKİ AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Günümüzde Vatandaşlarımız Tarafından Çok Fazla Tercih Edilen Devremülk Ya Da Devre Tatil Sözleşmeleri 6502 Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 50. Maddesinde Düzenlenmiş Olup Devre Tatil Sözleşmesi, Bir Yıldan Uzun Süre İçin Kurulan Ve Tüketiciye Bu Süre Zarfında Birden Fazla Dönem İçin Bir Veya Daha Fazla Sayıda Gecelik Konaklama İmkânı Veren Sözleşmelerdir. Şeklinde Tanımlanmıştır.

Pek Çok Devremülk Satış Firması Etkileyici Pazarlama Yöntemlerini Kullanarak Tüketicileri Devremülk Konusu Yeri Hiç Görmeden İkna Edebilmektedir. Bu Durumda Kanun Tüketicileri Korumakta Olup Alıcının Sözleşmeden Cayma Hakkı Bulunmaktadır. Fakat Cayma Hakkının Yanında İlk Olarak Sözleşmenin Nasıl Yapılması Gerektiği Önem Arz Etmektedir. Öyle Ki Bahse Konu Sözleşmeler Tapu Devrini İçermekte Olduğundan Resmi Şekilde Yapılmak Zorundadır. Böylece Sözleşmenin Ya Noterde Ya Da Tapuda Yapılması Gerektiği Sonucuna Varmaktayız. Bunun Yanında Sözleşme Her Ne Kadar Geçersiz İse De Sonrasında Tapu Devrinin Gerçekleşmesiyle Birlikte Geçerli Bir Hal Alacaktır. Bu Nedenle Açılacak Davalarda Mahkemenin Yetkisi Konusunda Bu Hususa Dikkat Etmekte Fayda Var.

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 2019/2239 Esas Ve 2019/6480 Karar Sayılı Kararında Bu Hususa Değinilmiş Olup Bahse Konu Karar Aynen Şu Şekildedir:

Mahkemece, Söz Konusu Devre Mülk Satış Sözleşmesinin Feshinin Koşullarının Oluştuğunun Anlaşılması Halinde, Davacının Üzerinde Bulunan Tapunun, Sözleşmenin Feshinin Doğal Sonucu Olarak Davalıya İadesi Gerekeceğinden Tapusu İade Edilecek Taşınmaz …. İlinde Yer Aldığı Gözetilmesi Gerekir. Taşınmazın Aynına İlişkin Davalarda Kesin Yetki Kuralı Gereğince Taşınmazın Bulunduğu Yer Mahkemeleri Yetkilidir. 6100 Sayılı HMK’nın 12/1. Maddesi Gereğince Taşınmaz Üzerindeki Ayni Hakka İlişkin Veya Ayni Hak Sahipliğinde Değişikliğe Yol Açabilecek Davalar İle Taşınmazın Zilyetliğine Yahut Alıkoyma Hakkına İlişkin Davalarda, Taşınmazın Bulunduğu Yer Mahkemesi Kesin Yetkilidir.

Sözleşmenin Hiçbir Şekil Şartına Uyulmadan Resmi Şekilde Yapılmaması Veya Tapuda Devrinin Gerçekleştirilmemesi Halinde İse Geçersiz Bir Niteliği Olacaktır. Sözleşmenin Geçersizliğinin İleri Sürülmesi İle Birlikte De Tüketiciler Tarafından Ödenen Bedellerin İadesi Talep Edilebilecektir.

Bu Hususa Da Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’ni 2016/26742 Esas Ve 2019/2269 Karar Sayılı Kararında Değinilmiş Olup Taraflar Arasında Devremülk Satış Sözleşmesi Yapıldığı Ve Söz Konusu Sözleşmenin Resmi Şekil Şartına Tabi Olduğu Ve Taraflar Arasında İmzalanan Sözleşmenin Resmi Şekilde Yapılmadığından Geçersiz Sözleşmeye Dayalı Olarak Tarafların Verdiklerini İade Edecekleri Denilerek Alıcının Haklarını Korumaya Yönelik Kararlar Verildiğini Görmekteyiz.

Son Olarak Sözleşmenin Geçerli Şekilde Yapılması Halinde Tüketicinin Cayma Hakkını Nasıl Kullanabileceğine Değinmek İstiyoruz. Öyle Ki Yapılan Bu Satışlar Kapıdan Satış Gibi Değerlendirilmekte Olup Cayma Hakkının Hizmetin İfasından Sonra Başlayacağı Kabul Edilmektedir. Bu Nedenle Tatil Hakkını Henüz Hiç Kullanmamış Ve Muayene Koşullarını Gerçekleştirememiş Tüketiciler Açısından Cayma Hakkını Kullanma Süresinin Henüz Başlamadığından Bahsedebiliriz.

Yine Bu Konuya Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin 2014/27680 Esas Ve 2015/29186 Karar Sayılı Kararında Değinilmiş Olup 4822 Sayılı Yasa İle Değişik 4077 Sayılı TKHK’nun 8/1 Maddesinde, Kapıdan Satış, İşyeri, Fuar, Panayır Gibi Satış Mekânları Dışında Önceden Mutabakat Olmaksızın Yapılan Tecrübe Ve Muayene Koşullu Satışlardır. Şeklinde Tanımlanmış Olup, Yapılan Tanıtımlar Üzerine Hazırlıksız Bulunduğu Bir Sırada İmzalamış Olduğu 23/09/2011 Tarihli Sözleşmenin, Kapıdan Satış Şeklinde Yapıldığının Kabulü Gerekir. Bu Tip Satışlar, Tecrübe Ve Muayene Koşullu Satışlardan Olduğundan, Cayma Hakkı Ancak Hizmetin İfasından Sonra, Başka Bir İfade İle Tatil Hakkı Kullanıldıktan Sonra İşlemeye Başlayacak Olup, Bu Süre İçinde Sözleşme Askıdadır. Hükmünü İçermektedir.

Sonuç Olarak Vatandaşlarımız Tarafından Özellikle Termal Bölgelerde Tercih Edilen Devremülk Satın Alımları Konusunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlara Yargıtay Kararları Işığında Genel Bir Değerlendirme Yapmak İstedik. Tüketicilerin Bu Hususların Yanında Karşılaşabileceği Pek Çok Farklı Sözleşme Türleri Ve Bu Sözleşmelerle Birlikte Yaşayabilecekleri Sorunların Da Olabileceğini Hatırlatmakta Fayda Var. Bu Nedenle Her Sözleşmenin İçeriğinin Dikkatle İncelenmesi, Güncel Karar Ve Mevzuatlar Işığında Değerlendirilerek Hukuki Yollara Başvurulması Gerektiği Unutulmamalıdır.

Av. Duygu KESKİN

avkeskinduygu@gmail.com

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

FETÖ’NÜN KANLI DARBE GİRİŞİMİNİN ÜZERİNDEN 4 YIL GEÇTİ

HIZLI YORUM YAP