DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2068582฿%0.68849

ETHEREUM

107597Ξ%2.37196

a

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ORUÇ REİS’İN FAALİYETLERİ TAMAMEN TÜRK KITA SAHANLIĞI İÇİNDEDİR

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan’ın Oruç Reis’in Faaliyeti İçin Yayımlanan NAVTEX’e Dair Açıklamasına Karşılık, 22 Ekim’e Kadar Sürecek Olan Faaliyetin, Tamamen Türk Kıta Sahanlığı İçinde Olduğunu Bildirerek, Yunanistan’ın Açıklamasına Tepki Gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının Oruç Reis’in Faaliyeti İçin Yayımlanan NAVTEX’e Dair Açıklamasına Karşılık, “22 Ekim’e Kadar Sürecek Olan Bu Faaliyet, Tamamen Türk Kıta Sahanlığı İçinde Olup, Faaliyet Alanı Türkiye’ye En Yakın 15 Kilometre, Yunan Ana Karasına İse 425 Kilometre Uzaklıktadır.” İfadeleriyle Yunanistan’ın Açıklamasına Tepki Gösterdi.

Bakanlık, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının Oruç Reis’in Faaliyeti İçin Yayımlanan NAVTEX’e (Denizcilere Duyuru) Dair Açıklaması Hakkında Yazılı Açıklama Yaptı.

Açıklamada, Oruç Reis Gemisinin 1 Ay Süren Bakım ve Onarım İşlemlerinin Ardından Sismik Araştırma Faaliyetlerine Kaldığı Yerden Bugün Devam Etmeye Başladığı Belirtilerek, “22 Ekim’e Kadar Sürecek Olan Bu Faaliyet, Tamamen Türk Kıta Sahanlığı İçinde Olup, Faaliyet Alanı Türkiye’ye En Yakın 15 Kilometre, Yunan Ana Karasına İse 425 Kilometre Uzaklıktadır.” İfadeleriyle Yunanistan’ın Açıklamalarına Tepki Gösterildi.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığının, Konuya İlişkin Bugün Yaptığı Açıklamada, Uluslararası Hukuk İle Bağdaşmayan Asılsız İddialar Öne Sürerek İtirazlarını Yinelediği Hatırlatılarak, Doğu Akdeniz’de En Uzun Kıyısı Bulunan Türkiye’nin Ana Karasına 15 Kilometre Mesafede Faaliyet Göstermesine İtiraz Edilmesinin Kabul Edilemez Olduğu Vurgulandı.

“YUNAN TARAFI, TALEPLERİNİN MAKSİMALİST OLDUĞUNU İYİ BİLMEKTEDİR”

Açıklamada Şunlar Kaydedildi:

“Bu İtiraz, Sevilla Haritası İle Vücut Bulan, Yunanistan’ın Maksimalist Deniz Yetki Alanı İddialarına Dayanmaktadır. Oysa ki Sevilla Haritası’nın Hukuken Geçersiz Olduğu AB ve ABD Tarafından da Kamuoyuna Duyurulmuştur.

Yunanistan’ın İddia Ettiği Üzere Meis Adası’nın 40 Bin Kilometrekare Deniz Alanı Yaratması Ne Uluslararası Hukukla Ne de Uluslararası Mahkeme Kararlarıyla Bağdaşmaktadır. Esasen Yunan Tarafı da Bu Taleplerinin Maksimalist Olduğunu Gayet İyi Bilmektedir. Yunanistan’dan Beklentimiz, Sevilla Haritası İle Vücut Bulan, Uluslararası Hukuka Aykırı Maksimalist İddialarını Geri Çekmesi, Ege ve Akdeniz’de Gerginliği Artırıcı Tatbikat ve Askeri Faaliyetlerine Son Vermesi ve Başta İstikşafi Görüşmeler Olmak Üzere Bizimle Samimi Bir Diyalog İçine Girmesidir.”

ORUÇ REİS, SABAH ANTALYA LİMANI’NDAN AYRILMIŞTI

Sismik Araştırma Gemisi Oruç Reis, Akdeniz’de Çalışma Yürüteceği Alan İçin 12 Ekim’den Başlayıp 22 Ekim’de Sona Erecek Yeni NAVTEX İlanın Ardından Sabah Saatlerinde Antalya Limanı’ndan Ayrılmıştı.

Doğu Akdeniz’deki Sismik Arama ve Araştırma Faaliyetlerinin Ardından Bir Süre Önce Antalya Limanı’na Gelen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisinin İkmal ve Bakımı Yapılmıştı.

Bakım İşlemleri Sonrasında Antalya Açıklarında Gemideki Cihazların Testleri Gerçekleştirilmişti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

DSÖ: KOVİD-19 AŞISI ARALIKTAN İTİBAREN ONAYA SUNULMAYA HAZIR OLABİLİR

HIZLI YORUM YAP