DOLAR

32,3521$% 0.25

EURO

35,1177% -0.15

GRAM ALTIN

2.308,43%1,37

ÇEYREK ALTIN

3.973,00%0,24

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2288387฿%3.00209

ETHEREUM

115188Ξ%1.85712

a

İNSANSIZ HELİKOPTER HAVADA LİMİTLERİ ZORLAYACAK

Türk Teknoloji Şirketi, Geliştirdiği Çözümlerle Bir Helikopteri İnsansızlaştırarak Askeri ve Sivil Alanda Çok Çeşitli İhtiyaçları Karşılayabilecek Hale Getirdi.

Türk Teknoloji Şirketi, Askeri ve Sivil Alandaki İhtiyaçları Karşılamak Amacıyla, Yüksek Yük Taşıma Kapasitesine, Uçuş Süresi ve Menziline Sahip Hava Aracı Elde Etmek İçin Bir Helikopteri İnsansızlaştırdı.

Titra Teknoloji Üst Yöneticisi Selman Dönmez, Yaptığı Açıklamada, Şirketin, 2016’da Kamuya Hizmet Vermek Amacıyla Kurulan SBI Bilişim’in Grup Firması Olarak Faaliyet Gösterdiğini Söyledi.

Ülkeye, Faydalı Teknolojiler Kazandırmak, Yeni Teknolojiler Transfer Etmek İçin Yola Çıktıklarını Dile Getiren Dönmez, Bilişim Alanında Yaptıkları Çalışmalarla Grubu Büyüttükten Sonra Savunma Sanayisine Yönelik Faaliyetleri Aktararak Bu Yıl Titra Teknoloji’yi Kurduklarını İfade Etti.

İnsansız Sistemler, Akıllı Sistemler İle Yapay Zeka Alanlarında Yatırım, Çalışma ve Araştırmalar Gerçekleştirdiklerini Anlatan Dönmez, İnsansız Teknolojiler Alanındaki Çalışmalara Sürü Teknolojileriyle Başladıklarını ve Bu Alanda Algoritmalar, Yazılımlar Oluşturduklarını Bildirdi.

İnsansız Teknolojilerde Boş Bir Alan Olarak Gördükleri İnsansız Helikoptere Yönelik Çalışma Yapmayı Kararlaştırdıklarını Belirten Dönmez, Şöyle Konuştu:

“Yüksek Yük Taşıma Kapasiteli, Uzun Süre Havada Kalabilen, Yakıt Motorlu, Yüksek İrtifalarda Uzun Menzilli Uçuş Yapabilen Bir Platform İhtiyacı Olduğunu Gördük. Bunun Hem Sivil Hem Askeri Alanda Ciddi Bir İhtiyacı Karşılayacağını Fark Ettik. Sürü Alanında Yaptığımız Çalışmalarla Platformları Çok İyi Tanıdık. Orada Geliştirdiğimiz Yetenek ve Kabiliyetlerle, Yetiştirdiğimiz Mühendislerle Bu Projeye Başladık.”

Geliştirdikleri Platformu, “İnsanlı Olarak Uçan Bir Platformun İnsansızlaştırılması” Olarak Tanımlayan Dönmez, “Odaklandığımız Temel Teknoloji ve Çözüm, İnsansızlaştırabilme Yeteneği. 190 Kilograma Kadar İki İnsan Taşıyabilen ve 3 Saat Kadar Havada Kalabilen Bir Platformdu. Global Marketten İnsanlı Bir Platformu Satın Aldık ve Belarus Menşeli Bir Mühendislik Firmasıyla İş Birliği Yaparak Dönüşüm Sürecini Başlattık.” Dedi.

Süreç İçinde Gerekli Modernizasyonları Planladıklarını ve Bu Kapsamda Cihazın Daha Uzun Süre Havada Kalabilmesi İçin Yakıt Tankının Büyütülmesine Yönelik Çalışmalar Yaptıklarını Anlatan Dönmez, Şu İfadeleri Kullandı:

“Uzun Süre Havada Kaldığı İçin Motor Performansının Artırılması Gerekiyordu. Motorda Bazı Modifikasyonlar Yaptık. Normalde Bir İnsan Tarafından Kontrol Edilen Fonksiyonların İnsansız Olarak Yerine Getirilebilmesi İçin Elektromekanik Ekipman Modernizasyonu Gerçekleştirdik. Çalışmalar Sonunda 800-850 Kilometre Uçuş Menziline, 15 Bin Feetten Fazla Uçuş İrtifasına Sahip, 7-8 Saat Havada Kalabilen, 160 Kilograma Kadar Faydalı Yük Taşıyabilen Bir Platform Elde Ettik.”

YÜKSEK YERLİLİK ORANIYLA TÜRKİYE’DE SERİ ÜRETİM

Platform Konusundaki Asıl Hedeflerinin İnsansızlaştırma Sürecinin Gerçekleştirilebilirliğini Ortaya Koymak Olduğunu Vurgulayan Dönmez, İlk Aşamada Bunu Başardıklarını Söyledi.

Sonraki Aşamalarda Projenin Seri Üretiminin Türkiye’de Gerçekleştirilmesine Yönelik Adımları Planladıklarını Dile Getiren Dönmez, Yerlilik Oranını Giderek Artıracak Şekilde Çalışmalarına Devam Ettiklerini Belirtti.

Dönmez, “Hedefimiz 2021 Yılının Sonlarına Doğru Seri Üretime Geçmek. Burada Bir İnsansızlaştırma Yaptık. Bu, Envanterdeki Herhangi Bir Platformun da İnsansızlaştırılabileceğinin Göstergesi. Bir Platformun Dünüşümü 6-8 Ay Kadar Süre Alabilir. Bu Platform Hali Hazırda Uçuşa Hazır, Testleri Gerçekleştirilmiş ve Teknolojisi Doğrulanmış Bir Platform Niteliği Taşıyor.” Diye Konuştu.

AFETTE BAZ İSTASYONU, OPERASYONDA İKMAL ARACI

Aracın Kullanım Senaryolarına İlişkin de Bilgi Veren Selman Dönmez, Aracın Yük Taşıma Kapasitesinin Yüksek Olması Dolasıyla Sivil Alanda Lojistik Amaçlı Kullanılabileceğini, Acil Durumlar ve Afetlerde İse Baz İstasyonu Entegre Edilerek Haberleşme Alanında Değerlendirilebileceğini Dile Getirdi.

Dönmez, Aracın Askeri Alanda İse Operasyon Bölgelerine Mühimmat Sevkiyatı, İkmal Gibi Görevleri Yerine Getirebileceğini Söyledi.

Öncelikli Hedeflerinin, Türkiye’nin, Üzerinde Çalıştıkları Alandaki İhtiyaçlarını Karşılamak Olduğunu İfade Eden Dönmez, Bunun Yanında Askeri Alanda Dost ve Kardeş Ülkeleri, Ticari Alanda İse Farklı Kullanıcıları Hedefleyen İhracat Olanaklarını Değerlendireceklerini Kaydetti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ: CUMHUR İTTİFAKI DEVAM EDECEK, 2023 YILINDA TEKRAR İKTİDAR OLACAK

HIZLI YORUM YAP