DOLAR

32,5421$% 0.26

EURO

34,7521% -0.02

GRAM ALTIN

2.485,21%0,94

ÇEYREK ALTIN

4.248,00%0,30

BİST100

9.524,59%-0,06

BİTCOİN

2066994฿%4.32475

ETHEREUM

99784Ξ%3.15998

a

İŞKUR’UN FİNANSE ETTİĞİ İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI

İŞKUR Tuzla Şube Müdürü Fahri Acar, İŞKUR’un Finanse Ettiği İşbaşı Eğitim Programı’nın Temel Amacının, Mesleki Deneyimi veya İş Tecrübesi Olmayan Kişilere Mesleki Deneyim ve İş Tecrübesi Kazandırılarak Bu Kişilerin İstihdam Edilebilirliklerinin Arttırılması Olduğunu Söyledi. Acar, Programın Bir Diğer Amacının İse, Nitelikli İşgücü Temin Etmekte Zorlanan İşverenlere İşe Alacakları Kişileri İşyerinde Belli Bir Süre Gözlemleyerek ve Eğitim Vererek Kişiler Hakkında Ayrıntılı Bilgi Sahibi Olma ve İşe Alma Konusunda İsabetli Bir Karar Verme İmkanı Sunmak Olduğunu Belirtti.

Acar, “Bu Sayede, İş Arayan Ancak İş Tecrübesi Olmadığı İçin İş Bulamayan Kişiler İş Tecrübesi Kazanmakta, İşverenler İse İhtiyaç Duydukları İşgücünü Kendileri Yetiştirme İmkanına Kavuşmakta Olduğundan Hem İş Arayanlar Hem de İşverenler Doğru İş ve Doğru İşçi Bulma Olanağı Elde Etmektedirler.

İşbaşı Eğitim Programı İlgili Mevzuatı Gereği En Az 2 Sigortalı Çalışanı Bulunan Ve Kuruma Kayıtlı Olan Tüm İşyerlerinde Uygulanabilir. Özel Sektör İşyerleri, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf Odaları, Sendikalar, Konfederasyonlar, Vakıflar, Dernekler, Bankalar, Kamu Kurumlarının Hizmet Alım İhalelerini Alan Firmalar, Noterler, Aile Hekimleri, Site Yönetimleri, Okul Aile Birlikleri, Öğretmenevleri, Organize Sanayi Bölgeleri Müdürlükleri, Teknokentler, Meslek Birlikleri Programdan Yararlanabilir” Dedi.

Acar, İşbaşı Eğitim Programına Katılmak İçin 15 Yaşını Doldurma, İŞKUR’a Kayıtlı İşsiz Olma, İşverenin Birinci veya İkinci Derece Kan Hısımı veya Eşi Olmama, Program Başlangıcından Önceki Son Bir Ayda Uzun Vadeli Sigorta Kollarına Ait Primi Yatırılmamış Olma (Son Bir Ay İşsiz Olma), Programın Uygulanacağı İşverenin Son Üç Ay İçinde Çalışanı Olmama ve İş ve Meslek Danışmanlığı Hizmetlerinden Yararlanmış Olma Şartlarını Taşımak Gerektiğini İfade Etti.

Acar, Tüm Ortaöğretim, Yükseköğretim ve Açık Öğretim Öğrencileri de Programa Katılabildiğini, Öğrencilerin Programa Katılmasını Teşvik Etmek Amacıyla da İŞKUR İle Üniversiteler Arasında Protokoller İmzalandığını Kaydetti. Acar, Üniversite Öğrencilerinin Program Süresince Burs veya Öğrenim Kredilerinin Kesilmediğini, İşsizlik Ödeneği Alanların da Katılımcı Olabildiklerini Söyledi.

İŞKUR Tuzla Şube Müdürü Fahri Acar Şu Açıklamayı Yaptı: “İstihdamın Korunması Amacıyla Program Kapsamında İşverenlerin Çalışan Sayısını Muhafaza Etmeleri Esas Olup Programın Bittiği Tarihteki Çalışan Sayısının, Programın Başladığı Tarihteki Çalışan Sayısından Düşük Olmaması İstenmektedir. Eksiklik Tespit Edildiğinde İşverenin Bir Ay İçerisinde Başlangıç ve Bitiş Tarihleri Arasındaki Çalışan Sayısı Farkına Karşılık Gelecek Sayıda Kişiyi İstihdam Etmesi İstenir. İşveren Bu Yükümlülüğü Yerine Getirmezse 12 Ay Süreyle Kurs ve Programlardan Yararlanamama Yönünde Yaptırım Uygulanmaktadır.

İşverenler, Sigortalı Çalışan Sayısının %30’una Kadar Katılımcı Talep Edebilir, Çalıştırabilir. Kontenjanın Tamamı Tek Seferde Kullanılabileceği Gibi, Bölünerek Farklı Tarihlerde de Kullanılabilir. Kontenjan Hesabında Her Türlü Küsurat Tama İblağ Edilir. Örneğin 4 Sigortalı Çalışanı Olan Bir İşveren 2 İşsizi, 11 Sigortalı Çalışanı Bulunan İşveren 4 İşsizi, 50 Çalışanı Bulunan İşveren 15 İşsizi Aynı Anda İEP Kapsamında 78 Fiili İşgününe ve Aynı Zamanda 3 Aya Kadar Çalıştırabilir.” Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşler İçin Uygulanacak Programlarda İse 3 Ay Sınırlaması Bulunmayıp, 320 Fiili Günü Aşmamak Kaydıyla O Meslek İçin ‘’Hayat Boyu Öğrenme’’deki Modül Saatinin Günlük Çalışma Saatine Bölünmesi İle Bulunan Fiili Çalışma Günü Kadar Program Uygulandığını Vurguladı. Acar, Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Mesleklerde Düzenlenen Programın Süresinin, Mesleki Eğitim Modülü/Kursları İle Eşit Süreli Olduğundan; Sürenin Bitiminde Verilen Sertifika, Tehlikeli ve Çok Tehlikeli İşler İçin Geçerli Bir Belge Olduğuna İşaret Etti.

Acar, “Programın İlk 1/4’lük Süresinde Hem İşveren Hem de Katılımcı Herhangi Bir Yaptırıma Maruz Kalmadan Programı Tek Taraflı Olarak Feshedebilir. Programda 1/4‘Lük Süre Geçtikten Sonra Gerek İşveren Gerekse Katılımcı Programı Sonlandıramaz. Sadece Taraflar 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 24. Ve 25. Maddelerine Nispetle İşçinin/İşverenin Haklı Nedenle Fesih Hakkını Kullanarak Programı Sonlandırabilir. Yersiz veya Haksız Nedenle Programı Süresinden Önce Sonlandıran Taraf Bir Yıl Boyunca İŞKUR’un Aktif İşgücü Hizmetlerinden Yararlanamaz.

Programa Devam Zorunlu Olup Mazereti Bulunan Katılımcı İşverenden İzin Almak ve Programın Toplam Süresinin 1/10’unu Geçmemek Kaydıyla Devamsızlık Yapabilir. 5 Güne Kadar Sağlık Raporu Hariç Olmak Üzere Programın 1/10’luk Süresinden Daha Fazla Devamsızlığı Olan Katılımcının İlişiği Kesilir.

İEP Kapsamında Katılımcılar; Günde En Az 5, En Çok 8 Saat, Haftada 45 Saati Geçmemek Üzere Haftada En Fazla 6 Gün İşyerinde Çalışarak Deneyim Kazanabilirler. Vardiyalı Çalışılan İşyerlerinde Katılımcıların Kabul Etmesi Ve İŞKUR’un Onay Vermesi Halinde Vardiyalı Olarak Program Uygulanabilir” Diye Konuştu.

Acar, İŞKUR’un İEP Kapsamında Çalışan Katılıcıya 2017 Yılında Çalıştığı Her Fiili İşgünü İçin 54,00 TL  Ödeme Yaptığını Aktararak, Bir Ayda 26 Fiili İş Günü Çalışan Katılımcıya Asgari Ücretin Neti Olan 1.404,00 TL Ödeme Yapıldığını Söyledi. Acar, Aynı Zamanda İş Kazası Ve Meslek Hastalığı Primleri İle Genel Sağlık Sigortası Primlerinin İŞKUR Tarafından Ödendiğini, Böylelikle Katılımcının Hem Kendisi Hem de Bakmakla Yükümlü Oldukları Aile Fertlerinin Sağlık Hizmetlerinden Yararlanabildiğini İfade Etti. Acar, Katılımcının Öğrenci Olması Durumunda İse, Programda Çalıştığı Her Fiili İşgünü İçin İŞKUR’un 40,50 TL Ödeme Yaptığını, İşsizlik Ödeneği Alanların Program Kapsamında Çalışırken Ödenekleri Kesilmediğini Dile Getirdi. Acar, Katılımcının İşsizlik Ödeneği Alması Durumunda İse, Programda Çalıştığı Her Fiili İşgünü İçin İŞKUR 27,00 TL Ödeme Yaptığını Kaydetti.

Acar, “İşveren, Ücret Ödeme Yükümlülüğü Bulunmamakla Birlikte İŞKUR’un Yaptığı Ödemeye İlave Ücret Ödemek İsterse Yaptığı Ödemeleri 6645 Sayılı Yasanın 9. Maddesi Gereği Vergiden Düşebilir.

İşveren, Programın Bitiminden İtibaren Bir Ay İçinde Katılımcıların %50’sini, En Az Yarısını İşe Başlatmak ve 60 Günden Az Olmamak Üzere En Az Program Süresi Kadar Çalıştırmak Zorundadır. Programın 3 Ay Uygulandığı Bir İşyerinde İşveren; Katılımcıların En Az Yarısını Programın Bitiminden Sonra En Geç Bir Ay İçinde İşe Başlatmak ve En Az 3 Ay Çalıştırmak Zorundadır. İstihdam Yükümlülüğünü Yerine Getiren İşverenler, Programdan Tekrar Yararlanmaya Devam Edebilirler.

Programı Bitirenlerin İşverenler Tarafından İstihdam Edilmesi Durumunda 687 Sayılı KHK Gereği 2017 Yılının Sonuna Kadar İşverenlerin İstihdam Üzerindeki Sigorta ve Vergi Yükleri (Aylık 773 TL) Türkiye İş Kurumu ve Maliye Bakanlığı Tarafından Üstlenilecektir. Ardından İşveren 2018 Yılından İtibaren İEP’in Teşviğinden Yararlanabilir” Şeklinde Konuştu.

Acar, 23 Nisan 2015 Tarihli 6645 Sayılı Yasa İle İEP’e Özel Teşvik Düzenlendiğini Aktararak, 15 Yaşını Dolduran ve Son Bir Ay İşsiz Olan Tüm Vatandaşların Program Kapsamında Çalışabilirken İEP Teşviği; 18 Yaşından Büyük, 29 Yaşından Küçükler İçin Düzenlendiğini Dile Getirdi. Acar, 31.12.2017 Tarihine Kadar Başlayan İşbaşı Eğitim Programını Tamamlayan; 18 Yaşından Büyük, 29 Yaşından Küçük Olanlardan Program Sonrasında Üç Ay İçinde İşe Alınması Durumunda İşe Alan İşverenlerin İmalat Sanayi Sektöründe Faaliyet Gösteriyorsa 42 Ay, Diğer Sektörlerde Faaliyet Gösteriyorsa 30 Ay Süre İle SGK İşveren Primi İşsizlik Sigortası Fonundan Karşılandığını Dile Getirdi.

Acar, “Gerek KOBİ’lerimize, Gerekse Büyük İşverenlerimize; Devletimizin İstihdam Konusunda Kendilerine Sunduğu İmkanları, Teşvikleri Sonuna Kadar Kullanabilmeleri İçin İhtiyaç Duydukları (Hem Mavi Yaka Hem de Beyaz Yaka) İşgücünü İşbaşı Eğitim Programı İle Karşılamaları ve Programın Bitiminde İstihdam Ederek Yıl Sonuna Kadar Geçerli Olan 773 TL Tutarındaki 687 Sayılı KHK Teşviğinden Faydalanmaları Önerilir. 2018 Yılbaşından İtibaren Programı Bitiren Kişiler İstihdam Edilmeye Devam Edildiğinde 6645 Sayılı Torba Yasadaki İEP Teşviği; İmalat Sanayindeki İşverenler İçin 42 Aya, Diğer Sektördeki İşverenler İçin İse 30 Aya Kadar Devam Edecektir.” Şeklinde Sözlerini Tamamladı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TUZLA HEMDEN MÜTHİŞ FİNAL SERGİSİ

HIZLI YORUM YAP