DOLAR

32,5054$% 0.2

EURO

34,9021% 0.27

GRAM ALTIN

2.438,00%-0,01

ÇEYREK ALTIN

3.972,00%-1,31

BİST100

10.082,77%1,69

BİTCOİN

2046926฿%-1.1075

ETHEREUM

103278Ξ%-4.08123

a

KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR: KIBRIS’TA ÇÖZÜM İÇİN FEDERASYONU TARTIŞMAK ARTIK ZAMAN KAYBI

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'ta İki Devletli Bir Çözüm Anlayışının Benimsenmesi Gerektiğini Vurgulayarak, "Artık Federasyonu Tartışmanın Sadece Bir Zaman Kaybı Olduğu Sonucuna Ulaştık. Masaya Yeni Bir Konsept ve Yeni Bir Hikaye Getirmeliyiz. Bu da Sahadaki Gerçekliğe Dayanmalı; Sahadaki Gerçeklik İse İki Devletin Olmasıdır." Dedi.

Tatar, Washington Merkezli Düşünce Kuruluşu Türk Miras Vakfı (THO) Tarafından Düzenlenen Çevrimiçi Panelde Kıbrıs Konusunda 27-29 Nisan’da Cenevre’de Yapılacak Gayriresmi Görüşmeleri Ve Gündemi Değerlendirdi.

Kıbrıs’ın Geçmişini Ve Adanın Bugünlere Gelene Kadar Geçirdiği Evreleri Anlatan Tatar, “Kıbrıs Küçük Bir Ada Olabilir Ama Doğu Akdeniz’de Önemli Bir Konumda. Son Dönemdeki Gaz, Enerji Ve Sondaj Hakları Bağlamındaki Gelişmelerle Daha Da Önemli Bir Hale Geldi.” İfadesini Kullandı.

Tatar, İngilizlerin Adadan Ayrılmasının Ardından 1960’ta Federal Bir Yönetimin Kurulduğunu Anımsatarak, “Ancak Tarihe Baktığınızda Bu Ülkeyi Yönetmenin Ne Kadar Zor Olduğunu Göreceksiniz. Çünkü Ada İki Toplum Arasında Bölüştürülmemişti. Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Makarios Ülkeyi Yönetirken Ve Açıkça Ana Amaçlarının Kıbrıs Cumhuriyeti Değil, Kıbrıs’ı Yunanistan’a Katmak Olduğunu Söylerken Bu Ülkeyi Nasıl Yönetebilirdiniz?” Diye Konuştu.

Türkiye’nin Hukuki Hakkını Kullanarak 1974’te Kıbrıs’a Müdahale Ettiğini Belirten Tatar, “1974’ten Bu Yana Hala Bir Çözüm İçin Çalışıyoruz. Uzun Yıllar İki Kıbrıs Halkının Da Ortaklığına Dayanan Federal Temelde Bir Çözüm İçin Çalıştık. Ancak Bu Süreçte Hiçbir Çözüm Elde Edilmedi. Kıbrıs Rum Yönetimi’nin BM Tarafından Tanınmalarından Dolayı Elde Ettikleri Üstünlükleri Vardı. Bu Nedenle De Bir Çözüm Bulmaya, Kaynaklarını Ve İktidarlarını Kıbrıs Türkleri İle Paylaşmaya Yanaşmadılar.” Dedi.

“RUM YÖNETİMİ, KIBRIS’IN KENDİ İÇİNDE BİR UZLAŞMAYA VARILMADAN AB’YE ALINMAMALIYDI”

Tatar, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin (GKRY) AB’ye Üyelik Sürecine Dair İse, “Rum Yönetimi, Kıbrıs’ın Kendi İçinde Bir Uzlaşmaya Varılmadan AB’ye Alınmamalıydı. Bu Çok Hileli Ve Adaletsiz Bir Adımdı.” Değerlendirmesini Yaptı.

GKRY’nin Elindeki Avantajlar Nedeniyle Anlaşmaya Yanaşmadığına İşaret Eden Tatar, Artık Çözümün “İki Egemen Ve Uluslararası Statüleri Eşit İki Devlet” Olduğunu Vurguladı.

Nasıl Güney Kıbrıs’taki Rumların Her Zaman Yunanistan İle Bağları Varsa, KKTC’nin De Türkiye İle Bağları Olduğunu Vurgulayan Tatar, “Türkiye Bölgedeki En Güçlü Devletlerden Birisi. Aslına Bakarsanız Bölgedeki Önder Güçtür. Haritaya Bakarsanız Türkiye’nin Güvenliği İçin Kıbrıs’ın Önemini, Bizim Güvenliğimiz İçin De Türkiye’nin Önemini Görürsünüz.” Diye Konuştu.

“TÜRKİYE İLE BU YENİ DURUŞUMUZU CENEVRE’DE MASAYA GETİRECEĞİZ”

27-29 Nisan’daki Cenevre Görüşmelerinde Söyleyecek Çok Şeyleri Olduğunu Vurgulayan Tatar, “Türkiye Bizim Yeni Çözümün İki Devlete Dayalı Olması Gerektiğine Dair Duruşumuzu Kalpten Destekliyor. Türkiye İle Bu Yeni Duruşumuzu Cenevre’de Masaya Getireceğiz.” Dedi.

Kıbrıs Görüşmelerinde Daha Önce Birçok Kişinin Yer Aldığına Ve Konunun Derinlemesine Ele Alındığına İşaret Eden Tatar, “Artık Federasyonu Tartışmanın Sadece Bir Zaman Kaybı Olduğu Sonucuna Ulaştık. Bu Konuda Artık Bir Çözüm Şansı Yok Çünkü Daha Önce Çok Denendi. Bu Nedenle De Masaya Yeni Bir Konsept Ve Yeni Bir Hikaye Getirmeliyiz. Bu Da Sahadaki Gerçekliğe Dayanmalı; Sahadaki Gerçeklik İse İki Devletin Olmasıdır.” İfadesini Kullandı.

Cenevre’deki Görüşmelerin Gayriresmi Görüşmeler Olduğunu Ve Orada Ortaya Çıkacak Sonuca Göre Resmi Bir Görüşme Zemininin Olup Olmayacağının Ortaya Çıkacağını İfade Eden Tatar, Öncelikle Ortak Bir Zemin Olup Olmadığının Görülmesi Gerektiğini Belirtti.

Türklerin Ve Rumların Kıbrıs’ın Ortak Kurucuları Olduğunun Ve Uluslararası Toplumun Da Buna Saygı Duyması Gerektiğinin Altını Çizen Tatar, “Biz Egemenlik Haklarımızın Tanınmasını Ve Bunlara Saygı Duyulmasını İstiyoruz. Böylece Tüm Kıbrıslıların Yararına Bir Çözüme Ulaşabiliriz.” Mesajını Verdi.

Tatar, Türkiye’nin Her Zaman Kıbrıs’ta Garantör Tarafı Olması Gerektiğine Dikkati Çekerek Şöyle Devam Etti:

“Kıbrıs’taki Türkler Kendi Güvenlikleri Konusunda Endişeli, Gelecekte Ne Olacağını Bilmiyoruz. Geçmişte Çok Acı Hatıralarımız Var. Türkler Adada Tek Başınayken Ne Olduğunu Gördük. Türkiye’nin 1974’te Gelip Kıbrıs’taki Türkleri Kurtarması Uzun Zaman Aldı. Bu Hataya Bir Daha Düşmek İstemiyoruz.”

Cenevre’deki Görüşmelerden Bir Sonuç Çıkmaması Durumunda Bugüne Kadar Olduğu Gibi Yine KKTC’nin Haklı Davasını Dünyaya Anlatmaya Ve Yeni Ekonomik Alanları Harekete Geçirmeye Devam Edeceklerini Anlatan Tatar, “Bugüne Kadar Uluslararası Toplum Bize Adil Davranmadı. Ana Vatan Türkiye Bize Her Zaman Tam Destek Verdi. Eğer Çözüme Ulaşılamazsa Biz Kendi İnsan Haklarımız İçin Savaşmaya Devam Edeceğiz.” Dedi.

“KOMŞULARIMIZ KIBRIS’TA BİR DEVLETİMİZ OLDUĞUNU TANIMALI”

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Bölgedeki Diğer Ülkelerin Kıbrıs’taki Türklerin Bir Devletinin Olduğunu Tanıması Gerektiğini Vurgulayarak Adada Adil Ve Kalıcı Bir Çözümün Bulunabilmesi İçin Türkiye Ve Yunanistan’ın Da Dahil Olduğu Bir Uzlaşma Zemininin Bulunması Gerektiğine Dikkati Çekti.

Adada İki Tarafın Da Lehine Olan Bir Çözüme Ulaşılabilmesi İçin İki Tarafın Da Birbirine Saygı Duyması Gerektiğini Kaydeden Tatar, “Birbirimizin Egemenlik Haklarına Saygı Göstermeliyiz. Esasen Hepimiz Aynı Gemideyiz. Çocuklarımıza Müreffeh Bir Gelecek Bırakmak İstiyorsak Gerçekçi, Makul Ve Pratik Olmalıyız.” Mesajı Verdi.

Kıbrıs’taki Türklerin Azınlık Olarak Görüldüğü Herhangi Bir Yaklaşımın KKTC’ye Empoze Edilmesini Asla Kabul Etmeyeceklerini Bildiren Tatar, “Böyle Bir Dayatma Demokratik De Değildir, İnsani De Değildir Ve Başarılı Da Olamaz.” Dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli
Tüm Yorumlar (1)
  • atalay konur
    3 yıl önce
    0 0

    kıbrıs bizim.eşitlik istemem. rais kıbrısı al.rumu kovala..katakulli yaparak işgal ettiler. ada bizimdi. yunana ruma mekan olmasını istemem..yada sadece türk devleti olsun onlarda azınlık olsun himayemizde…74 barış hareketinde kıbrısın üçteikisini ruma verdik..şimdi reisimiz gerçek barış hareketi yaparak tamamını almalı.

Sıradaki haber:

TÜRKİYE’DE 61 BİN 28 KİŞİNİN COVİD-19 TESTİ POZİTİF ÇIKTI, 346 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

HIZLI YORUM YAP