DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2068582฿%0.68849

ETHEREUM

107597Ξ%2.37196

a

OPERASYON BAŞLADI: TÜRK ASKERİ SINIRI GEÇTİ!

Türkiye’nin Fırat’ın Doğusuna Yönelik Operasyonu Dün ABD’li Askerlerin Tel Abyad ve Rasulayn’daki Gözlem Noktalarından Çekilmesiyle Resmen Başladı. Sahadan Edinilen Son Dakika Haberlerine Göre Türk Askeri Birlikleri Cerablus’tan Münbiç’e Doğru İlerliyor.

Türk Askeri Birliklerinin Zırhlı Araçlarla Cerablus’tan Girdiği Bildirildi. Sahadan Edinilen Bilgilere Göre Suriye’nin Kuzeyinde Askeri Hareketlilik Yaşanıyor. Fırat’ın Doğusunda Beklenen Harekat İçin Birliklerin Münbiç’e Doğru İlerlediği Bildiriliyor. Türk Hava Kuvvetleri Irak-Suriye Sınırında Devriye-Keşif ve Gözetleme Uçuşlarını Sıklaştırdı.

SINIRA ASKERİ SEVKİYAT SÜRÜYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri Tarafından Suriye Sınırındaki Askeri Birliklere Komando Ve Zırhlı Personel Taşıyıcı Takviyesi Yapıldı. Türkiye’nin Farklı Kentlerindeki Birliklerden Daha Önce Hatay’a Gönderilen Komando Ve Zırhlı Personel Taşıyıcı Araçlarından Oluşan Konvoy, Güvenlik Önlemleri Altında Kilis Kent Merkezinden Geçerek Sınır Hattına Doğru İlerledi.

KOMANDOLAR VE ARAÇLARIN, KİLİS-SURİYE SINIRINDA KONUŞLU ASKERİ BİRLİKLERE TAKVİYE AMACIYLA GÖNDERİLDİĞİ ÖĞRENİLDİ.

O BÖLGELERDE YOKUZ

İki Gün Öncesine Kadar Türkiye’nin Olası Bir Operasyonunu Önlemek İçin Sınıra Takviye Asker Gönderen ABD, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la Yaptığı Görüşmenin Ardından Geri Adım Attı.

Görüşmeye İlişkin Beyaz Saray’dan Yapılan Açıklamada, “Türkiye, Yakın Zamanda Suriye’nin Kuzeyine Uzun Süredir Planladığı Operasyon İçin Harekete Geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, Bu Operasyonu Desteklemeyecek Ya Da Bu Operasyona Dahil Olmayacak.” İfadeleri Kullanıldı. Açıklamada, DEAŞ’ı Yenen ABD Kuvvetlerinin, Artık Doğrudan Bu Bölgelerde Olmayacağı Vurgulandı.

TRUMP SORMADAN KARAR ALDI

ABD Basını Başkan Trump’un Bu Açıklamayı Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) Sormadan Aldığını Ve Sahadaki Askeri Kanada ‘Çekilin’ Emri Verdiğini İddia Etti. Haberlerde, Pentagon’un Terör Örgütü PKK/YPG’nin Desteklenmesi Gerektiğini Ve ABD Askerlerinin Orada Bulunmaya Devam Etmesi Gerektiğini’ Söylediği İfade Edildi. Önceki Gün Pentagon’dan Yapılan Açıklama Da Beyaz Saray İse Pentagon Arasındaki Ayrılığı Ortaya Koydu.

PENTAGON AYRI KAFADA

Beyaz Saray’dan Saatler Önce Soruları Cevaplayan Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, ABD’nin Türkiye İle Birlikte Kurulan ‘Güvenli Bölgenin’ Devreye Girmesi Üzerine Yoğunlaştığını Belirterek “Bu, İlerleme İçin İzlenecek En İyi Yol” İfadelerini Kullandı. Robertson “Türkiye’nin Koordinasyonsuz Yapabileceği Herhangi Bir Askeri Harekât Bizde Büyük Endişelere Neden Olacak, Zira Böyle Bir Durum Suriye’nin Kuzeydoğusunda Güvenliğin Sağlanması İle İlgili Ortak Çıkarlarımıza Zarar Verir” Dedi.

ÇEKİLME BAŞLADI

Beyaz Saray’ın Yaptığı Açıklamanın Ardından ABD Askerleri Türkiye’nin Operasyon Düzenleyeceği Bölgelerden Çekilmeye Başladı. İlk Olarak Sabah Saatlerinde Tel Abyad ve Rasulayn’daki Gözlem Noktaları Boşaltıldı. ABD Askerleri ve Zırhlı Araçları 30 Kilometre Derinlikteki Ayn İsa’ya Çekildi. Uluslararası Bazı Basın Yayın Organlarının Servis Ettiği Fotoğraflar da Gözlem Noktalarının Boşaltıldığı Açıkça Görüldü.

ABD BEKLENİYOR

Reuters Haber Ajansı’na Konuşan Üst Düzey Türk Yetkili De Harekatın ABD Askerlerinin Bölgeden Tamamen Çekilmesinin Ardından Başlayacağını Söyledi. Aynı Yetkili “Sürecin Tamamlanması İçin Yaklaşık Bir Haftalık Bir Süre Geçecek” Dedi. Haber Ajanlarına Konuşan ABD’li Bir Yetkili İse “SDG’ye Türkiye’nin Fırat’ın Doğusuna Operasyon Düzenlemesi Halinde Türkiye’ye Karşı Kendilerini Savunmayacağımızı Bildirdik” Dedi.

KEŞİF BİLGİLERİNİ VERMEYECEK

Harekatı Engelleyemeyen Pentagon ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin İşini Zorlaştırmak İçinden Elinden Geleni Yapıyor. Türkiye’nin Tarafından Suriye’deki “Hava Görev Emri”nden Çıkarıldığını, Duyuruna Pentagon Artık Keşif Ve Gözlem Bilgilerini Paylaşmayacaklarını Açıkladı. Açıklamayı Yapan Pentagon Sözcüsü Yarbay Carla Gleason, “Bunun Hava Sahasını Türkiye’ye Kapatmak Anlamına Gelip Gelmediği”ne İlişkin Soruya, “Teknik Olarak Bu Anlama Gelmese De Bir Hava Unsuru Hava Görev Emri’nden Çıkarıldığında Söz Konusu Bölgede Koordinasyonsuz Uçması Neredeyse İmkansız Hale Geliyor.” Yanıtını Verdi.

MCGURK ÇILDIRDI

ABD’nin DEAŞ Özel Temsilcisi Olduğu Dönemde Terör Örgütü PKK/YPG’ye Verdiği Sınırsız Destekle Tanınan Brett Mcgurk, Çekilme Kararı Sonrasında Küstah Açıklamalarda Bulundu. Twitter’dan Bir Mesaj Paylaşan Mcgurk, “Donald Trump Komutan Değil. Kafa Yormadan Bilinçsizce Kararlar Alıyor. Askerleri Desteklemeden Tehlikeye Gönderiyor. Zor Bir Telefon Aldığında Ya Da Düşmanları Blöf Yaptığında Müttefiklerimizi Açığa Çıkarıyor” İfadelerini Kullandı. Teröristlerle Çektirdiği Samimi Fotoğraflarla Dikkati Çeken Mcgurk, Görev Süresinin Dolmasına Kısa Bir Süre Kala İstifa Ederek Trump’a Eleştiriler Yöneltmişti.

ÇEKİLME BAŞLADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat’ın Doğusuna Yapılması Beklenen Operasyon Öncesi ABD Askerlerinin Bölgeden Çekilmeye Başladığını Söyledi. Erdoğan, “Bir Gece Ansızın Gelebiliriz Demiştik ve Kararlılığımız Sürüyor. Çünkü Terör Örgütlerinin Ülkemize Yönelik Bu Tehditlerini Daha Fazla Kabul Etmemiz, Kabullenmemiz Asla Mümkün Değil” Dedi

TRUMP’TAN FARKLI AÇIKLAMALAR

Bu Trafiğin Ardından Adı “Barış Pınarı” Beklenen Harekat İçin Geri Sayım Başlarken ABD Başkanı Trump’tan Gün İçinde Farklı Farklı Açıklamalar Geldi. Trump, Twitter’dan Yaptığı İlk Açıklamada ABD’nin Suriye’de, IŞİD İle Savaşmak İçin Gerekenden Daha Uzun Süre Kaldığını Söylemiş, Bundan Sonra Suriye’deki Durumla Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya Ve Kürtlerin İlgilenmeleri Gerektiğini Belirtmişti. Trump Akşam Saatlerinde Türkiye’yi “Sınırları Aşması Halinde Ekonomik Yaptırım Uygulamakla” Tehdit Etti. Trump İlerleyen Saatlerde İse Tarafsız Olduğunu Dile Getirdi.

Trump Bu Açıklamaları Yaparken ABD Askerlerinin Bölgeden Çekilmeye Başladığına Dair Bilgiler de Geldi. Bir Pentagon Yetkilisinin ABD Askerlerinin Türkiye’nin Önünde Durmayacağına Yönelik Açıklaması Ajanslarda Yer Aldı. Suriye’de Hareketliliğin Başladığına Dair Bilgilerin Geldiği Dakikalarda Dışişleri Bakanlığı’ndan Yapılan Açıklamada İse “Suriye’den Kaynaklanan Her Türlü Terör Tehdidine Karşı Gerekli Tedbirleri Almak En Temel Hakkımızdır” İfadeleri Yer Aldı.

DEAŞ’LA TEHDİT

Örgüt Tarafından Yazılı Olarak Yapılan Açıklamada İse ABD’nin Çekilmesinin DEAŞ’la Mücadeleye “Büyük Olumsuz” Etki Yapacağı İddia Edilerek, Gözdağı Verilmek İstendi. SDG’nin, 40’a Yakın DEAŞ’lı Militanı Serbest Bıraktığı Öğrenildi. Suriye’de Yakalanan Yabancı DEAŞ’lı ve Ailelerinin Toplam Sayısının 10 Bin Civarında Olduğunu Tahmin Ediliyor. Bu Kişilerin Bir Kısmı, ABD Güçlerince Deyrizor’da Üs Olarak Da Kullanılan El Ömer Petrol Sahasında, Diğer Kısmı İse YPG/PKK, Kamışlı, Haseke, Malikiye, Tabka ve Rakka Cezaevlerine Tutuluyor.

KONTROLÜ BIRAKIP KAÇTILAR

Öte Yandan Teröristler, Suriye’nin Kuzeydoğusunu Koruyacaklarını Açıklasalar da, Şanlıurfa’nın Ceylanpınar İlçesinin Karşısında Bulunan PYD/YPG’nin Kontrolündeki Rasulayn Şehrinde Yaşananlar Teröristlerin Yaşadığı Paniği Ortaya Koyuyor. Teröristler, ABD Askerlerin Çekilmeye Başlamasının Ardından Üzerlerindeki Kamuflajları Çıkararak Sivil Kıyafetlerle Kontrol Noktalarını Bırakıp Kaçtılar.

6 ADIMDA FIRAT’IN DOĞUSUNA OPERASYON

Diplomatik Kaynaklar, Operasyon İçin Altı Temel Argümanın Üzerinde Duruyor. Yapılacak Operasyonda Zeytin Dalı Harekatı’nda Adımların Benzerlerini Göreceğiz.

DİPLOMATİK KAYNAKLAR, O ADIMLARI ŞÖYLE SIRALADI:

1- Türkiye Sınırını Bütünüyle Kontrol Altına Almak İstiyor: ‘’Kimsenin Toprağında Gözümüz Yok. Bu Operasyon İşgal Amaçlı Değil Türkiye’nin İçeriye Gelen Terör Tehdidini Bertaraf Etmek Amacıyla Yapılıyor. Bir Ülkenin Kendi Sınırlarını Koruma Hakkı Uluslararası Hukukta Güvence Altına Alınmıştır. Harekat Kaynağını Uluslararası Hukukta Tanımlanan Haktan Alıyoruz.’’

2- Sığınmacı Sorunu Sadece Bizim Sorunumuz Değil: ‘’Operasyonun Bir Başka Amacı Suriyeli Sığınmacıların Güvenli Dönüşünü Sağlamak. Böylece Hem Dünya’ya Tehdit Eden Mülteci Akınına Karşı Rahatlama Yaşanacak Hem De Alınacak İlave Tedbirlerle Türkiye’de Bulunan Sığınmacıların Güvenli Geri Dönüşü Sağlanacak.’’

HEDEF KÜRTLER DEĞİL

3- Hedef Asla Kürtler Değil PKK, YPG, SDG Ve Onun Devamındaki Terör Örgütleridir: ‘’Türkiye Suriye İç Savaşında Binlerce Kürdü De Sığınmacı Kabul Etmiş Ve Büyük Bölümü Halen Şanlıurfa Ve Gaziantep Bölgesinde Barınmaktadır. Türkiye’nin Hedefi Kardeş Olarak Gördüğü Kürtler Asla Değil, Tam Aksine Kürtler İçin De Bir Tehlike Olan Ve İdeolojik Temizlik Yapan PKK’nın Devamındaki YPG Terör Örgütüdür. Kaldı Ki Türkiye Suriye Çözüm Toplantılarında YPG Dışındaki Suriyeli Tüm Kürtlerin Temsil Edilmesi Gerektiği Fikrini Net Olarak Ortaya Koydu. Yeni Anayasa Komitesi’nin Kurulma Aşaması Da Bunun En Somut Örneklerinden Biridir’’

4- Suriye’nin Toprak Bütünlüğü Gözetilecek: ‘’Türkiye Başından Beri Suriye’nin Toprak Bütünlüğünün Korunması Gerektiği Fikrini Uluslararası Tüm Zeminlerde Dile Getirmektedir. YPG Veya SDG Türkiye İçin Ne Kadar Tehditse Suriye’nin Toprak Bütünlüğü İçin De Bir O Kadar Tehdittir’’

AĞIRLIK GÜVENLİ BÖLGE

5-Operasyon Başka Ziyaret Başka: Diplomatik Kaynaklara Göre Suriye’de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Başlatacağı Güvenli Bölge Operasyonu Takvimi İle Kasım Ayında Washington’da Gerçekleşecek Trump-Erdoğan Görüşmesi Tamamen Birbirinden Bağımsız. Kasım Ayında Washıngton Gerçekleşmesi Beklenen Görüşmede Operasyon Sonrasında Ortaya Çıkacak Tablo, ABD’nin DEAŞ Kaygısı Ve Ağırlıklı Olarak Güvenli Bölge Konuları Masaya Yatırılacak.

6-Tutuklu DEAŞ’lılar Ne Olacak: Halen SDG’nin Kontrolündeki Bölgede Bulunan Tutuklu DEAŞ’lıların Koz Gibi Kullanılmasına Karşı Türkiye, ABD’ye Net Bir Öneri Getirdi. Ankara, Washington’a ‘’SDG’den Vazgeçin, DEAŞ İle Mücadeleyi Birlikte Yapalım. Hem Saha Tecrübemiz Var Hem De Gücümüz. Ayrıca SDG’den Vazgeçilmesi Durumunda SDG Kontrolündeki Tutuklu DEAŞ’lıların Bulunduğu Bölgenin De Güvenliğini Biz Sağlayalım’’ Mesajını Net İfadelerle Aktardı. Almanya, Fransa Ve İtalya Vatandaşı DEAŞ’lılar Mensubiyeti Bulunduğu Ülkeler Tarafından İstenmiyor. Türkiye Washington’a Avrupa Ülkelerinin İadesini İstemediği DEAŞ’lı Teröristler İçin Avrupa Ülkelerinin De İçinde Bulunduğu Bir Mekanizmayla Ortak Bir Çözüm Bulunabileceğini İfade Etti.

TERÖR KAYNAĞI BAŞLADIĞI YERDEN KURUTULACAK

Irak Sınırından Başlayıp Akdeniz’e Uzanan Terör Koridoru, Başladığı Yerden Kırılacak. Bir Anlamda Kaynağında Kurutulacak.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

YENİ ANNEYE DEVLETTEN 8.694 LİRA

HIZLI YORUM YAP