DOLAR

32,3521$% 0.25

EURO

35,1177% -0.15

GRAM ALTIN

2.308,43%1,37

ÇEYREK ALTIN

3.973,00%0,24

BİST100

9.079,97%3,10

BİTCOİN

2288387฿%3.00209

ETHEREUM

115188Ξ%1.85712

a
  • Selam Tuzla
  • GENEL
  • PROF. DR. UZBAY: FAZ-3’Ü TAMAMLANAN COVİD-19 AŞILARINA ‘ACİL ONAY’ VERİLEBİLİR

PROF. DR. UZBAY: FAZ-3’Ü TAMAMLANAN COVİD-19 AŞILARINA ‘ACİL ONAY’ VERİLEBİLİR

Prof. Dr. Uzbay, “Uzun Süreli Bağışıklık Sağlayan Bir Aşı Covid-19’un Kökünü Kazıyabilir. Kabul Edilebilir Ölçüde Kısa Süreli Bağışıklık Sağlaması da İyidir.” Dedi.

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, Yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) İle Mücadele Kapsamında Faz-3 Çalışmaları Tamamlanan Aşılara, Salgının Ciddiyetine Bağlı Olarak “Acil Onay” Verilebileceğini Belirtti.

Uzbay, Yaptığı Açıklamada, Covid-19’un Tedavisine Yönelik Şu An İçin Etkinliği Kanıtlanmış Herhangi Bir İlacın Bulunmadığını ve Umudun Aşı Çalışmalarında Yoğunlaştığını Vurguladı.

Bu Durumun Aşıların Önemini Daha da Artırdığının Altını Çizen Uzbay, Dünyada Yaklaşık 200 Çalışmanın Yürütüldüğünü Anımsattı.

Prof. Dr. Uzbay, Bunlardan Çin, Güney Kore, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Almanya, İngiltere Ve İsveç’te Yürütülen Yaklaşık On Aşı Adayının İnsanlar Üzerinde Denemelerinin Son Aşamasına (Faz-3) Ulaştığını İfade Etti.

Rusya’nın Sputnik V Adını Verdiği Viral Vektör Teknolojisiyle Üretilen Aşıyı Onaylayarak, Kendi Ülkesinde Kullanıma Sunduğunu Anlatan Uzbay, Şu Bilgileri Verdi:

“Almanya’nın Biontech ve Amerika’nın Pfizer Laboratuvarlarının Ortak Üretimi Olan Mrna Teknolojisiyle Üretilen Aşı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinden (FDA) ‘Acil Onay’ Almayı Başaran İlk Aşı Oldu. Aşıya İngiltere de Onay Verdi ve Yaygın Kullanıma Başladı. Çin’in Sinovac Laboratuvarlarında Üretilen İnaktif Aşı da Faz-3’ün Sonuna Yaklaştı. Türkiye Hem Biontech-Pfizer Hem De Sinovac Aşısının İnsan Denemesi Süreçlerine Gönüllülerle Aktif Olarak Katıldı. Ayrıca Bu Aşılar İçin Sipariş Verdi.

Bu Aşıların Dışında Amerikan Moderna Laboratuvarlarında Üretilen Başka Bir Mrna Aşısı, Oxford Üniversitesi Ve Astra Zeneca İş Birliği İle Üretilen Viral Vektör Aşısı Ve Güney Kore-Amerika Ortaklığıyla Yürütülen DNA Tekniğine Dayanan Bir Aşı Da Faz-3 Çalışmalarının Sonunda. Moderna Aşısı Onay İçin FDA’ya Başvurdu Ve Onay Aldı. Türkiye’de De Ege, Selçuk, Erciyes, Acıbadem, Ankara, Boğaziçi, Bezmialem Üniversiteleri, İzmir Biyotıp Ve Genom Merkezi Ve ODTÜ’de Virüs İzole Edildi Ve Aşı Çalışmaları Sürdürülüyor. TÜBİTAK, Bu Çalışmaları ‘Kovid-19 Türkiye Platformu’ Başlığı Altında Birleştirdi Ve Destekliyor. Bu Çalışmalardan Da İki Tanesinin İnsanda Deneme Aşamasına Ulaştığı Haberleri Alındı. Çalışmalar Sürse De Yerli Aşıların Onay İçin 6 Aydan Az Olmamak Koşuluyla Zamana İhtiyacı Var.”

“GÜNDEMDE OLAN AŞILARIN YETERLİ KORUYUCU ÖZELLİĞE SAHİP OLDUKLARI ANLAŞILIYOR”

Herhangi Bir Aşı “Acil Onay” İle Kullanıma Girerken İki Riskin Göze Alınmak Zorunda Olduğunu Belirten Uzbay, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“Bunlardan Birincisi, Salgının Ciddiyetine Bağlı Olarak Aşı Geliştirmenin Bazı Kademeleri Daha Hızlı Geçilebilir. Örneğin, Daha Az Sayıda Deneme Ve İzleme Sonrası Aşı ‘Acil Onay’ Alabilir. Bu Nedenle, Geniş Topluluklarda Uygulama Esnasında Ortaya Çıkabilecek Bazı Yan Etkiler Can Sıkıcı Olabilir Veya Aşıyı Kullanmamayı Gerektirebilir.

İkincisi De Aşı Yeterli Sürede Yüksek Oranda Bir Koruma Sağlamayabilir, Ancak An İtibarıyla Paylaşılan Verilere Göre, Gündemde Olan Aşıların Yeterli Koruyucu Özelliğe Sahip Oldukları Anlaşılıyor. Şu Anda Salgının Neden Olduğu Ölümler Ve Ekonomik Zarar İle İnsan Çalışmalarının Sonuçlarında Gözlenen Yan Tesirler Birlikte Değerlendirildiğinde ‘Acil Onay’ İle Kullanım Göze Alınabilir Bir Risk Gibi Görünüyor. Aşıların Uygulamasındaki Gecikme Veya Tereddüt Daha Fazla Can Kaybı Ve Giderek Derinleşen Ekonomik Hasar Anlamına Da Geliyor. Bu Nedenle, Kovid-19 İle Mücadele Kapsamında Faz-3 Çalışmaları Tamamlanan Aşılara, Salgının Ciddiyetine Bağlı Olarak ‘Acil Onay’ Verilebilir.”

Uzbay, Aşıların Kovid-19’a Karşı Ne Kadar Süre Koruyuculuk Sağlayacağının Zamanla Görülebileceğine İşaret Ederek, “Dileğimiz Bir Yıldan Fazla, Mümkünse Ömür Boyu Bağışıklık Sağlaması. Uzun Süreli Bağışıklık Sağlayan Bir Aşı Kovid-19’un Kökünü Kazıyabilir. Kabul Edilebilir Ölçüde Kısa Süreli Bağışıklık Sağlaması Da İyidir, Ancak Virüs Fikir Değiştirip Kendiliğinden Hayatımızdan Çıkmadığı Sürece Belli Aralıklarla Aşı Uygulamayı Gerektirebilir.” Diye Konuştu.

“ACİL KULLANIM ONAYI, SÜRESİ BELLİ OLAN GEÇİCİ BİR İZİNDİR”

Öte Yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Resmi Gazete’de Yayımlanan Ve Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumunun Acil Kullanım Onayı Verebilmesine İmkan Sağlayan “Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” Hakkında Twitter Hesabından Açıklamada Bulunmuştu.

Acil Kullanım Onayının, “Ruhsat” Anlamına Gelmediğini Vurgulayan Koca, Bunun Sadece, Aşının Ruhsatlandırılması İçin Gerekli Veriler Sağlanıncaya Kadar Verilen, Süresi Belli Olan Geçici Bir İzin Olduğuna İşaret Etmişti.

Koca, “Acil Kullanım Onayı, ABD Ve Avrupa Birliği Ülkeleri Başta Olmak Üzere Dünya Genelinde Uzun Süredir Kullanılmaktadır. Halihazırda Dünyada Öne Çıkan Kovid-19 Aşılarına Verilen Onay, Bu Kapsamdadır. Acil Kullanım Onayı, Yurt Dışından Getirilme Veya Yerli Üretim Olmasına Bakılmaksızın Bütün Aşılar İçin Aynı Şartlara Bağlı Olarak Verilecektir.” İfadelerine Yer Vermişti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TÜRKİYE’DE SON 24 SAATTE 26 BİN 410 KİŞİNİN COVİD-19 TESTİ POZİTİF ÇIKTI, 246 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

HIZLI YORUM YAP