DOLAR

32,3938$% -0.11

EURO

34,5795% -0.67

GRAM ALTIN

2.381,88%-2,17

ÇEYREK ALTIN

3.909,00%-2,16

BİST100

10.045,74%-0,37

BİTCOİN

1939008฿%-5.36216

ETHEREUM

95994Ξ%-7.12939

a

SALGINDAN ÇIKIŞIN UMUDU KOVİD-19 AŞI ÇALIŞMALARINDA İLK SONUÇLAR ALINDI

Dünyada Yeni Tip Koronavirüse (Covid-19) Karşı Bağışıklık Sağlamayı Amaçlayan Aşı Çalışmalarında İlk Sonuçlar Alındı.

Amerikan İlaç Şirketi Pfizer İle Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in Kurucu Ortağı Olduğu Alman Biyoteknoloji Firması Biontech’in Geliştirdiği Potansiyel Kovid-19 Aşısının Virüse Karşı Yüzde 90’dan Fazla Etkili Olduğunun Bildirilmesinin Ardından, Amerikan Biyoteknoloji Şirketi Moderna Da ABD Ulusal Alerji Ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NAID) Desteğinde Geliştirdiği Aşı Adayının Yüzde 95,4 Etkili Olduğunu Açıkladı.

Klinik Denemelerin 3’üncü Aşamasında Binlerce İnsan Üzerinde Test Edilen Aşı Adaylarının Bağışıklık Tepkisi Uyandırmada Yüksek Oranda Başarı Sağlaması, Aşı Çalışmalarına Yönelik Umutları Arttırdı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Verilerine Göre, 12 Kasım İtibarıyla Dünya Genelinde 48 Kovid-19 Aşı Adayı, Klinik Denemelerle İnsanlar Üzerinde Test Edilirken, 164 Aşı Adayı Da Klinik Öncesi Geliştirme Aşamasında Bulunuyor.

Klinik Deneme Aşamasına Geçen Aşılardan 21’i Birinci, 16’sı İkinci, 11’i İse Üçüncü Aşamada İnsanlar Üzerinde Test Ediliyor.

DÜNYA ÇAPINDA “AŞI SEFERBERLİĞİ”

Kovid-19 Salgını, Tüm Dünyayı Etkisi Altına Alırken, Salgından Çıkışın Anahtarı Olarak Görülen Aşı Geliştirme Çalışmaları Aynı Anda Birçok Ülkede Birden Yürütülüyor.

Kamu Kurumları, Araştırma Kuruluşları, Biyoteknoloji Ve İlaç Şirketleri, Kovid-19’a Karşı Bağışıklık Sağlayacak Aşı Geliştirmek Üzere Seferber Olmuş Durumda.

Hükümetler Ve Uluslararası Kuruluşlar, Aşı Çalışmalarına Daha Önce Görülmemiş Miktarlarda Mali Kaynak Sağlarken, Şirketler De Henüz Klinik Deneme Aşamasındaki Aşılardan Yüz Milyonlarca Doz Üreterek Büyük Riskler Alıyor.

Olağan Koşullarda, Bir Aşının Geliştirilebilmesi İçin 10-15 Yıl Kadar Süren Uzun Bir Çalışma Gerekirken, Kovid-19’a Karşı Aşı Geliştirme Çalışmalarında Bu Kadar Hızlı Mesafe Kat Edilmesinde Dünya Çapında Etkisini Gösteren Salgının Yarattığı Olağanüstü Koşulların Yanı Sıra DNA Teknolojisindeki İlerlemelerin Etkisi Oldu.

VİRÜSÜN DNA DİZİLİMİNİN AÇIKLANMASI, AŞI ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRDI

Çin’in 11 Ocak’ta Kovid-19’un DNA Dizilimini Açıklamasının Ardından Dünyanın Pek Çok Ülkesindeki Araştırmacılar, Genetik Kopyasını Ürettikleri Virüs Üzerinde Laboratuvarlarda Çalışmaya Başladı.

Virüsün Genetik Diziliminin Bilinmesi, Aşı Geliştirme Sürecinin Hazırlık Safhasını Hızlandırarak Klinik Denemelere Hızla Geçilebilmesinin Yolunu Açtı.

Kovid-19’un Genetik Yapısının 2002-2003’te Çin’den Dünyaya Yayılan Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu’na (SARS) Yol Açan Koronavirüsle Büyük Ölçüde Örtüşmesi, Araştırmacılara SARS’a Karşı Aşı Bulmak İçin Yapılan Geçmiş Çalışmalardan Yararlanma İmkanı Sağladı.

Binlerce Deneğin Katıldığı, 3’üncü Aşama Klinik Denemeleri Yürütülen Potansiyel Aşılar Arasında ABD’den 4, İngiltere’den 1, Rusya’dan 1, Hindistan’dan 1 Ve Çin’den 4 Aday Yer Alıyor.

BİONTECH VE “BNT162B1”

Almanya’da Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in Kurucu Ortağı Olduğu Biyoteknoloji Firması Biontech’in Geliştirdiği “BNT162b1” Adı Verilen Aşı Adayı 3’üncü Aşama Denemelere Başlayan İlk Aşı Adaylarından Biri Olmuştu.

Ribo Nükleik Asit (RNA) Temelli Aşı, Kovid-19’u Etkisiz Kılan Kan Şekeri Enzimleri İle Alımlayıcı-Bağlayıcı İmmünoglobulin G Antikorlarını Harekete Geçirmeyi, Hücre Düzeyinde Bağışıklık Tepkisi Yaratan CD4+ Ve CD8+ Glikoproteinlerini Artırmayı Amaçlıyor.

ABD’de Pfizer, Çin’de Fosun Pharma İlaç Firmalarının Üretim Lisansını Aldığı Aşı Adayı İçin 1’nci Ve 2’nci Aşama Klinik Denemelerinin Almanya’da Yürütülmesinin Ardından 27 Temmuz’da ABD, Arjantin Ve Almanya’nın Aralarında Olduğu Ülkelerde 30 Bin Sağlıklı Gönüllünün Katılması Hedefiyle 3. Aşama Klinik Denemeler Başlatıldı.

Pfizer, 12 Eylül’de Denemenin Katılımcı Sayısını 44 Bine Çıkarmak İçin ABD Gıda Ve İlaç İdaresine (FDA) Başvuruda Bulundu.

Şirket Üst Yöneticisi Albert Bourla, 14 Eylül’de, Aşının Etkinliğine Dair Kesin Sonuçları Ekim Sonuna Kadar Almayı Beklediklerini, Tescil, İmalat Ve Dağıtım Süreçleri İçin De Hazırlıklara Başladıklarını Bildirdi. Bourla, 2020 Sonuna Kadar 100 Milyon Ve 2021 Sonuna Kadar Yaklaşık 1,3 Milyar Doz Aşı Daha Üretmeyi Planladığını Duyurdu.

Pfizer Ve Biontech, 9 Kasım’da, Üçüncü Aşama Denemelerde Şu Ana Dek Elde Edilen Sonuçların Aşı Adayının Bağışıklık Tepkilerini Uyandırmada Yüzde 90’dan Fazla Etkili Olduğunu Gösterdiğini Açıkladı.

Şirketler, Söz Konusu Aşının Tedariki İçin ABD, AB, İngiltere, Kanada Ve Japonya İle Ön Anlaşmalar İmzaladı.

ABD Hükümeti, Aşı Adayının Başarılı Olması Halinde 100 Milyon Doz Aşı Satın Almak İçin 1,95 Milyar Dolarlık Bir Sözleşme İmzalamıştı.

AB Komisyonu Aşıdan 300 Milyon Doz, Japonya İse 120 Milyon Doz Satın Almak Üzere Görüşmeler Yürütüyor. Öte Yandan Çinli İlaç Firması Fosun Pharma’nın Aşı Adayının Klinik Denemelerini Yürütmek Ve Aşıyı Çin’de Dağıtmak Üzere Lisans Anlaşması Bulunuyor.

MODERNA VE “MRNA-1273”

ABD’de “Moderna” İlaç Firmasının Ulusal Alerji Ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü İş Birliğiyle Geliştirdiği Aşı Adayı “Mrna-1273” Da En Fazla Umut Bağlanan Çalışmalar Arasında Görülüyor.

Merkezi Boston Kentinde Bulunan “Moderna”, Çin’in Kovid-19’un Genetik Dizilimini Açıklamasından Yalnızca 2 Gün Sonra Potansiyel Bir Aşı Geliştirdiğini Bildirdi.

BNT162b1 Gibi Ribo Nükleik Asit (RNA) Temelli Aşı Adayı, Virüsün İnsan Hücresine Tutunmasını Sağlayan “Çivi Proteini” Adı Verilen Enzimi Baskılayarak, Vücutta Bağışıklık Sağlamayı Hedefliyor.

ABD Gıda Ve İlaç İdaresinin (FDA) Onay Vermesinin Ardından Aşının 1’inci Aşama Klinik Denemeleri, 17 Mart’ta Washington Eyaletinde Başlarken, Mrna-1273, “İnsanlar Üzerinde Denenmeye Başlanan İlk Potansiyel Kovid-19 Aşısı” Oldu.

Aşı Adayının 3’üncü Aşamasa Kilinik Denemeleri ABD’de 38 Merkezde Sürdürülürken, Şirket 30 Bin Kişinin Katıldığı Denemelerde Şu Ana Kadar Elde Edilen Sonuçların, Aşı Adayının Virüse Karşı Bağışıklık Uyandırmada Yüzde 95,4 Etkili Olduğunu Ortaya Koyduğunu Açıkladı.

OXFORD AŞISI

İngiltere’de Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü İle Oxford Aşı Grubu İş Birliğinde Geliştirilen Ve Üretim Lisansı İngiliz-İsveç İlaç Şirketi Astrazeneca Tarafından Satın Alınan Aşı Adayı “AZD1222” İçin, İngiltere Ve Hindistan’da 2’nci Ve 3’üncü Aşama, Brezilya, Güney Afrika Ve ABD’de 3’üncü Aşama Klinik Denemeler Yürütülüyor.

Aşı Adayı, İnsanlarda Basit Soğuk Algınlığına Yol Açan Bir Adenovirüsün Zayıflatılmış Ve Kendini Çoğaltamayan Bir Versiyonunu İçeriyor. Aşı Adayı, Kovid-19’un İnsan Hücrelerine Tutunmasını Sağlayan Çivi Proteininin Yapay Şekilde Ortaya Çıkmasını Ve Vücudun Buna Karşı Koruyucu Antikorlar Üreterek Gerçek Virüse Bağışıklık Kazanmasını Amaçlıyor.

Dünya Çapında 30 Bin Sağlıklı Gönüllü Üzerinde Test Edilmesi Hedeflenen Aşı Adayı İçin, ABD Aşının Başarılı Olması Halinde 300 Milyon Doz Satın Almak İçin 1,2 Milyar Dolar Kaynak Sağlarken, Avrupa Birliği (AB) Ülkeleri Testlerin Başarılı Olması Halinde Şirketten 400 Milyon Doz Aşı Satın Alma Konusunda Anlaştı.

Aşı Adayının 3’üncü Aşama Klinik Denemeleri İngiltere’de Bir Katılımcıda “Transvers Miyelit” Adı Verilen Omurilik Yangılarının Ortaya Çıkması Nedeniyle 9 Eylül’de Geçici Olarak Durduruldu. İngiltere Ve Brezilya’daki Testler 12 Eylül’de Yeniden Başlatılırken ABD’de Askıda Tutuldu.

21 Ekim’de Brezilya’da Denemeye Katılan Bir Gönüllünün Kovid-19’dan Öldüğü Bildirildi. Olayın Ardından Deneme Durdurulmadı. Astrazeneca Konuyla İlgili Açıklama Yapmazken, Uzmanlar Ölen Kişiye Aşı Numunesinin Değil, Kontrol Grubu İçin Hazırlanan Sahte Formülün (Placebo) Verilmiş Olabileceği Değerlendirmesine Bulundu.

ABD Gıda Ve İlaç İdaresi (FDA), 23 Ekim’de Klinik Denemenin Yeniden Başlatılmasına Onay Verdi.

Şirket, 3’ncü Aşama Klinik Denemenin İlk Sonuçlarını Aralık Sonunda Almayı Umuyor.

ÇİN’DEKİ AŞI ÇALIŞMALARI

Kovid-19’un Ortaya Çıktığı Çin’de De 10 Aşı Adayının Klinik Denemeleri Sürüyor. Bunlardan 3’ü Birinci, 3’ü İkinci, 4’ü İse Üçüncü Aşamada İnsanlar Üzerinde Test Ediliyor.

Sinopharm, Sinovac Ve Cansino Gibi Kamuya Ait İlaç Firmaları, Çin Askeri Tıp Akademisi, Vuhan Viroloji Enstitüsü, Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü Gibi Kurumlarla İş Birliği İçinde Aşı Çalışmaları Yürütüyor.

Sinovac’ın Geliştirdiği “Coronavac”, Sinopharm’ın Vuhan Viroloji Enstitüsü Ve Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü İle Geliştirdiği 2 Aşı Adayı İle Cansino’nun Çin Askeri Tıp Akademisi İle İş Birliğinde Geliştirdiği “Ad5-Ncov” Adlı Aşı Adayı, En Fazla Umut Bağlanan Çalışmalar Arasında Görülüyor.

SİNOPHARM’IN VİRÜS TEMELLİ AŞI ADAYLARI

Sinopharm’ın Ürettiği İsimsiz İki Aşı Adayı, Formüllerinde Kovid-19’un “Etkisizleştirilmiş” Bir Hali Olan Virüs Bileşeni Bulunduruyor.

Aşı Adayları, Vücudun Güçsüzleştirilmiş Virüse Karşı Doğal Korumalarını Canlandırmayı, Bu Yolla Bağışıklık Tepkisi Yaratmayı Amaçlıyor.

1’inci Ve 2’nci Aşama Klinik Denemeleri Çin’de Yürütülen Aşı Adaylarının, 3. Aşama Klinik Denemeleri 17 Temmuz’da Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Başkenti Abu Dabi’de Başladı.

45 Bin Sağlıklı Gönüllünün Katılması Planlanan Denemeler, İlave Olarak Bahreyn Ve Ürdün’de Sürdürülüyor.

SİNOVAC VE “CORONAVAC”

Çinli İlaç Şirketi Sinovac’ın Geliştirdiği Coronavac Da 3’üncü Aşama Klinik Denemelere Başlayan Aşı Adayları Arasında Bulunuyor.

Çin Hükümeti, 22 Temmuz’da 1’nci Ve 2’nci Aşama Denemelerde Etkinliği Kanıtlanan Ve Ciddi Bir Yan Etkiye Rastlanmayan Aşı Adayının Acil Durum Kullanımına İzin Verdi.

Formülünde Virüsün Etkisizleştirilmiş Bir Versiyonunu İçeren Aşı Adayı İçin 21 Temmuz’da Brezilya’da, 11 Ağustos’ta Endonezya’da 3’ncü Aşama Klinik Denemelere Başlandı.

Brezilya’daki Denemede 8 Bin 870, Endonezya’daki Denemede İse 1620 Sağlıklı Gönüllünün Aşılanması Planlanıyor.

3’üncü Aşama Denemeler Kapsamında 17 Eylül’de İnsanlar Üzerinde Test Edilmeye Başlanan Coronavac, “Türkiye’de Denen İlk Kovid-19 Aşısı” Oldu.

CANSİNO VE “AD5-NCOV”

Cansino’nun Çin Askeri Tıp Akademisi İle İş Birliğinde Geliştirdiği “Ad5-Ncov” Da 3’üncü Aşama Denemelere Başlanan Aşı Adayları Arasında Yer Aldı.

Soğuk Algınlığına Yol Açan Zararsız Bir Adenovirüsle İnsan Vücuduna Kovid-19’un Genetik Bileşenlerini Aktararak Bağışıklık Tepkilerini Uyandırmayı Hedefleyen Ad5-Ncov’un Güvenliğinin Ve Bağışıklık Etkisinin Test Edildiği 1’inci Ve 2’nci Aşama Klinik Denemeleri, Çin’de Yürütüldü.

Aşı Adayının 3’üncü Aşama Denemeleri 9 Ağustos’ta Suudi Arabistan’da Başladı. 19 Ağustos’ta Pakistan, 3 Eylül’de Rusya, Aşı Adayının Klinik Denemelerine Onay Verdi.

Toplam 40 Bin Kişinin Katılması Planlanan Klinik Denemelerin, Brezilya Ve Şili’de De Yürütülmesi Planlanıyor.

Çin Ordusu, 25 Haziran’da Aşı Adayının “Özel İhtiyaç Sağlık Malzemesi” Olarak Kullanımını Onayladı.

RUSYA’NIN “SPUTNİK V” AŞISI

Kovid-19 İçin Aşı Geliştirilen Ülkelerden Biri De Rusya Oldu.

Gamaleya Ulusal Epidemioloji Ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün Geliştirdiği “Sputnik V” Adlı Kovid-19 Aşı Adayı, Kısa Süren 1’inci Ve 2’nci Aşama Klinik Denemelerin Ardından 3’ncü Aşamada İnsanlar Üzerinde Test Edilmeye Başlandı.

Aşı Adayı, Oxford Aşısı Gibi Soğuk Algınlığına Yol Açan Bir Adenovirüsten Alınan, Kendini Çoğaltamayan, Ayrı Dozlar Halinde Uygulanan İki Virüs Bileşeni (Rad26 Ve Rad5) İçeriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Ağustos’ta Yaptığı Açıklamada, Aşı Adayının Erken Aşamadaki Klinik Denemelerde Kaydettiği Olumlu Sonuçların Ardından “Aşı” Olarak Tescillendiğini Ve Yaygın Kullanımına Başlanacağını Duyurdu.

Ancak DSÖ Yetkilileri, Rusya’nın İddiası Karşısında Temkinli Bir Tutum İzlenmesini Salık Verdi.

Yetkililer, Bir Aşı Adayının Yaygın Kullanım İçin Tescillenebilmesi İçin Klinik Denemelerinin Eksiksiz Tamamlamış Olması Gerektiğini Vurgulayarak, Prosedürlerin Aceleye Getirilmesinin Halk Sağlığı Bakımından Sakıncaları Olacağına Dikkati Çekti.

40 Bin Kişinin Katılması Hedeflenen 3’üncü Aşama Denemeler İçin Rusya’nın Yanı Sıra Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela Ve Hindistan’da Çalışmalar Başlatıldı. Türkiye’de De Klinik Denemeler Yürütülmesi İçin Başvuru Yapıldı.

Rusya, Aşı Tedariki İçin Arjantin, Brezilya, Meksika Ve Hindistan İle Anlaşmalara Vardı.

Aşı Çalışmasını Destekleyen Rus Doğrudan Yatırım Fonu, 11 Kasım’da, Sputnik V’in 3’ncü Aşama Klinik Denemelerin İlk Sonuçlarına İlişkin Açıklama Yaptı. Açıklamada 20 Gönüllü Üzerindeki Detaylı İncelemede Aşının Bağışıklık Tepkilerini Uyandırmada Yüzde 92 Başarılı Olduğunun Tespit Edildiği Belirtildi.

NOVAVAX VE “NVX-COV2373”

ABD’li İlaç Firması Novavax’ın Aşı Adayı “NVX-Cov2373” De 3’üncü Aşama Denemelere Başlayan Potansiyel Kovid-19 Aşıları Arasında Yer Aldı.

Şirket, Aşı Adayının 3’üncü Aşama Klinik Denemelerine 24 Eylül’de İngiltere’de Başladı. İngiliz Hükümetinin Aşı Görev Gücü İş Birliğinde Yürütülen Denemeye 18 İle 84 Yaşları Arasındaki 15 Bin Gönüllünün Katılması Hedefleniyor.

Aşı Adayının 3’üncü Aşama Klinik Denemelerinin Sonunda ABD’ye Genişletilmesi Planlanırken, İlk Sonuçların 2021 Yılında Alınması Bekleniyor.

Genetik Mühendisliğiyle Üretilmiş Kovid-19 Glikoprotein Partikülünü İçeren Aşı Adayı, Şirketin Diğer Aşılarında Kullandığı Güçlendirici Katkı Maddesiyle (Adjuvan) Daha Fazla Antikor Ve Daha Uzun Süreli Bağışıklık Üreterek, Bağışıklık Tepkisini Artırmayı Amaçlıyor.

ABD Hükümeti, Maryland Eyaletinde Faaliyet Gösteren Şirkete, Gelecek Yılın Başında 100 Milyon Doz Kovid-19 Aşısı Üretmesi Halinde 1,6 Milyar Dolar Ödemeyi Taahhüt Etti. Şirket Ayrıca Avustralya Hükümetiyle 30 Milyon Doz Aşı Sağlamak Üzere Anlaşmaya Vardı.

Hindistan Serum Enstitüsü (SII) İle İmalat Anlaşması İmzalayan Şirket Yılda 2 Milyar Doz Aşı Üretmeyi Hedefliyor.

JANSSEN VE “AD26COVS1”

Amerikan İlaç Devi Johnson & Johnson’ın Bağlı İştiraki Belçikalı Janssen İlaç Şirketi De Aşı Adayı “Ad26COVS1” İçin 15 Temmuz’da Belçika Ve ABD’de Başladığı Klinik Denemeleri 3. Aşamaya Taşıdı.

“Adenovirüs Serotip 26” Adı Verilen Tekil Bir Virüs Bileşeni İçeren Aşı Adayı, Kovid-19’un İnsan Hücrelerine Tutunmasını Sağlayan “Çivi Proteine” İstikrarlı Bir Yapay İfade Kazandırarak, Vücutta Virüsü Körelten Ve Etkisizleştiren Antikorları Canlandırmayı Amaçlıyor.

Şirket, Tek Doz Olarak Uygulanan Aşı Adayının 3’üncü Aşama Denemelerine 23 Eylül’de Başladı.

ABD, Güney Afrika, Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Meksika, Peru, Filipinler Ve Ukrayna’da Yürütülmesi Planlanan Denemelere 60 Bin Gönüllünün Katılması Hedefleniyor.

Öte Yandan Şirket, Aşı Formülünü İki Doz Olarak Uyguladığı Bir Denemeye De 16 Kasım’da İngiltere’de Başladı.

ABD Hükümeti, Aşı Adayının Başarılı Olması Halinde İlk Etapta 100 Milyon, Sonrasında 200 Milyon Doz, İngiltere İse 30 Milyon Doz Satın Almak İçin Şirketle Anlaşmaya Vardı.

BHARAT BİOTECH VE “COVAXİN”

Hint İlaç Şirketi Bharat Biotech’in Hindistan Tıbbi Araştırma Konseyi Ve Ulusal Viroloji Enstitüsü İş Birliğiyle Geliştirdiği “Covaxin” Adlı Kovid-19 Aşı Adayı, 3’üncü Aşama Klinik Denemelere Başlayan Potansiyel Aşılar Arasında Yer Aldı.

Formülünde Kovid-19’un Etkisi Azaltılmış Bir Versiyonunu İçeren Potansiyel Aşı, Hindistan’ın İlk Yerli Üretim Aşı Adayı Olmuştu.

Hindistan Genel İlaç Kontrolörlüğü (DCGI), 3 Temmuz’da Aşı Adayının İnsanlar Üzerinde Test Edilmesine Onay Vermişti.

1’inci Ve 2’nci Aşama Denemelerin Ardından Şirket 23 Ekim’de 3’ncü Aşama Klinik Denemelere Başladığını Açıkladı.

Hindistan’da Bharat Biotech Dışında Zydus Cadila, Hindistan Serum Enstitüsü (SII) Ve Panacea Biotec Şirketleri De Yerli Aşı Geliştirmek Üzere Çalışmalar Yürütüyor. Zydus Cadila, “Zycov-D” Adlı Kovid-19 Aşı Adayını, Klinik Denemelerde İnsanlar Üzerinde Test Ediyor.

Anılan Ülkeler Dışında Japonya, Güney Kore, Tayvan, Singapur, Kanada, Avustralya, Fransa, İtalya, Kazakistan Ve Küba’da Da Kovid-19 Aşı Adaylarının Klinik Denemeleri Yürütülüyor.

KOVİD-19 AŞISI NE ZAMAN HAZIR OLACAK?

Tüm Bu Çalışmaların Ne Zaman Sonuçlanıp, Yaygın Olarak Kullanılabilecek Bir Aşının Ne Zaman Ortaya Çıkacağı İse Belirsizliğini Koruyor.

Klinik Denemelerde Başarı Kaydeden Aşıların Yeni Yıldan İtibaren Yaygın Kullanımına Başlanabileceği İfade Edilirken Dünya Çapında Üretim Ve Dağıtım Hazırlıkları Yapılıyor.

Uluslararası Sağlık Kurumları İse Aşıların Geliştirilmesinin Aceleye Getirilmemesi Gerektiği Uyarısında Bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Yeni Tip Koronavirüs (Kovid-19) Aşısı Konusunda Son Günlerde “Cesaret Verici” Haberler Almalarına Rağmen Bu Konuda “İhtiyatlı İyimserlik” İçinde Olduklarını Söyledi.

DSÖ Bilim Heyetinden Başuzman Dr. Soumya Swaminathan Da Alman Biontech Ve Amerikan Pfizer Ortaklığı Aşısı (Yeni Nesil Biyoteknolojik Üretim Mrna Aşısı) Ve Moderna’nın Ürettiği Aşılarda “Yüksek Etkinlik” Gördüklerini Ancak Bu Aşıların Koruma Süresi, Ağır Hastalar Ve Başta Yaşlılar Olmak Üzere Farklı Nüfus Grupları Üzerindeki Etkisi Hakkında Hala Pek Çok Soru İşareti Olduğunu Vurguladı.

Çok Yönlü Biyolojik Etkileri Olan Ve Zaman İçinde Mutasyon Geçirebilen Virüslere Karşı Standart Bir Aşı Üretmek Her Zaman Mümkün Olmuyor. Örneğin; Kovid-19’un Öncülü Olan SARS Koronavirüsünün Ortaya Çıkmasından Bu Yana 20 Yıla Yakın Zaman Geçmesine Karşın Aşı Geliştirilemedi. 1980’li Yıllarda AIDS’e Yol Açan HIV Virüsüne Karşı Başlatılan Aşı Geliştirme Çalışmaları Da Sonuçsuz Kaldı.

TÜRKİYE’DE İLK YERLİ AŞININ KLİNİK DENEMELERİ BAŞLADI

Türkiye’de Kovid-19’a Karşı İlk Yerli Aşı Adayının 1’inci Aşama Klinik Denemeleri Başladı.

Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma Ve Geliştirme Uygulama Ve Araştırma Merkezinde (ERAGEM) Yeni Tip Koronavirüse Karşı Geliştirilen, Koçak Farma Şirketi Tarafından Üretimi Yapılan Ve Sağlık Bakanlığınca Desteklenen “ERUCOV-VAC” Adı Verilen Aşı Adayı 5 Kasım’da Gönüllüler Üzerinde Test Edilmeye Başlandı.

Virüsün Etkisizleştirilmiş Bir Versiyonunu İçeren (İnaktif) Aşı, Türkiye’de İnsanlar Üzerinde Test Edilmeye Başlanan İlk Yerli Kovid-19 Aşı Adayı Oldu.

DSÖ Verilerine Göre, Türkiye’den, Klinik Öncesi Geliştirme Aşamasında 12 Kovid-19 Aşı Adayı Bulunuyor. Ege Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Acıbadem Labmed Sağlık Hizmetleri AŞ, Ankara Üniversitesi, İzmir Biyotıp Ve Genom Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Ve Koçak Farma, Kovid-19 Aşısı İçin Çalışmaları Yürütüyor

POTANSİYEL AŞILAR, TÜRKİYE’DE DE DENENMEYE BAŞLANDI

Öte Yandan Dünyada 3’üncü Aşama Denemeleri Yapılan Potansiyel Aşılardan Bazıları Türkiye’de İnsanlar Üzerinde Denenmeye Başlandı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 17 Eylül’de Yaptığı Açıklamada, Çinli Sinovac Firmasının Geliştirdiği Aşı Adayı “Coronavac”In Hacettepe Üniversitesinde Görevli 3 Gönüllü Sağlık Çalışanı Üzerinde Test Edilmeye Başlandığını Duyurdu. Coronavac, “Türkiye’de İnsanlar Üzerinde Denenen İlk Potansiyel Kovid-19 Aşısı” Oldu.

Koca, ABD’li İlaç Şirketi Pfizer’in Biontech İle Geliştirdiği Aşı Adayının 3’üncü Aşama Denemelerine İzin Verildiğini, Rusya’nın Aşı Adayı İçin Yaptığı Müracaatın Da Değerlendirildiğini Söyledi

Çin Menşeili Aşının İlk Başta 1200 Sağlık Çalışanı Üzerinde Deneneceğini Vurgulayan Koca, Devamında Denek Sayısının 12-13 Bine Çıkarılmasının Planlandığı Bilgisini Paylaştı.

KLİNİK DENEMELER, 3 AŞAMADA YAPILIYOR

Bir Aşının Yaygın Olarak Kullanılabilmesi İçin 3 Aşamada İnsanlar Üzerinde Test Edilmesi Gerekiyor. Klinik Denemelerin İlk Aşamasında, Az Sayıdaki Gönüllü Sağlıklı Denek Üzerinde Aşının Güvenli Olup Olmadığı Ve İnsanlar Üzerindeki Muhtemel Yan Etkileri Araştırılıyor. İkinci Aşamada, Aşının Bağışık Tepkilerini Uyandırmadaki Etkinliği 100’den Fazla Denek Üzerinde Test Ediliyor. Üçüncü Ve Son Aşamada İse Aynı İşlem, Binlerce Denekle Tekrarlanıyor. Tüm Bu Süreç, Aylar Ve Hatta Yıllar Alabiliyor.

Çin’in Vuhan Kentinde Aralık 2019’da Ortaya Çıkan Kovid-19, 200’den Fazla Ülke Ve Bölgeye Yayılarak Salgına Dönüştü. Dünya Genelinde Vaka Sayısı 55,3 Milyonu Aşarken 1 Milyon 336 Binden Fazla Kişi Hayatını Kaybetti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

BAKAN KOCA: COVİD-19 İLE MÜCADELEDE SOMUT TEDBİRLERİN HAYATA GEÇİRİLMESİNİN TAVSİYE EDİLMESİ YÖNÜNDE KARAR ALINDI

HIZLI YORUM YAP