DOLAR

32,5421$% 0.26

EURO

34,7521% -0.02

GRAM ALTIN

2.485,21%0,94

ÇEYREK ALTIN

4.248,00%0,30

BİST100

9.524,59%-0,06

BİTCOİN

2066994฿%4.32475

ETHEREUM

99784Ξ%3.15998

a

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ YASALAŞTI

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Tbmm Genel Kurulunda Kabul Edilerek Yasalaştı.

Sosyal Medyaya Yönelik Düzenlemeler İçeren Kanunla, İnternet Kullanıcılarının Kişisel Başvurularında Veya Kamu Kurumlarının Bildirimlerinde Yaşanan Zorlukların Aşılması İçin Sosyal Ağ Sağlayıcılarla Muhataplık İlişkisi Kurulması Amaçlanıyor.

Kanunla, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a “Sosyal Ağ Sağlayıcı” Şeklinde Yeni Bir Tanımlama Getiriliyor.

Bu Kapsamda Kullanıcıların İnternet Ortamında Sosyal Etkileşim Amacıyla Metin, Görüntü, Ses, Konum Gibi İçerikleri Oluşturmalarına, Görüntülemelerine Veya Paylaşmalarına İmkan Sağlayan Gerçek Veya Tüzel Kişiler, Sosyal Ağ Sağlayıcı Olarak Tanımlanacak.

Yükümlülüğünü Yerine Getirmeyen Yer Sağlayıcılarına, Caydırıcılığın Sağlanması İçin Verilecek İdari Para Cezası Artırılacak. Bu Kapsamda Yer Sağlayıcılık Bildiriminde Bulunmayan Veya Yükümlülüklerini Yerine Getirmeyen Yer Sağlayıcı Hakkında, 10 Bin Liradan 100 Bin Liraya Kadar Verilebilen İdari Para Cezası, 100 Bin Liradan 1 Milyon Liraya Kadar Artırılacak.

Düzenlemeyle, Suç Oluşturan Kısmi İçeriğin Çıkarılmasının Mümkün Olduğu Durumlarda, Erişimin Engellenmesi Kararı Yerine İçeriğin Çıkarılması Kararının Verilmesi İmkanı Sağlanarak, Aynı İnternet Sitesinde Yer Alan Ve Suç Oluşturmayan İçerikler Yönünden İfade Ve Haber Alma Özgürlüğü Daha Da Güvenceli Hale Getirilecek.

İnternet Ortamında Yapılan Yayın İçeriği Nedeniyle Kişilik Hakları İhlal Edilenlerin Talep Etmesi Durumunda Hakim Tarafından, Başvuranın Adının, İhlale Konu İnternet Adresleriyle İlişkilendirilmemesine Karar Verilebilecek.

Türkiye’den Günlük Erişimi 1 Milyondan Fazla Olan Yurt Dışı Kaynaklı Sosyal Ağ Sağlayıcı, En Az 1 Kişiyi Türkiye’de Temsilci Olarak Belirleyecek. Bu Kişinin İletişim Bilgilerine Kolayca Görülebilecek Ve Doğrudan Erişilebilecek Şekilde İnternet Sitesinde Yer Verilecek.

Sosyal Ağ Sağlayıcı Bu Kişinin Kimlik Ve İletişim Bilgilerini BTK’ya Bildirecek. Temsilcinin Gerçek Kişi Olması Halinde Türk Vatandaşı Olması Zorunlu Olacak.

Temsilci Belirleme Ve Bildirme Yükümlülüğünü Yerine Getirmeyen Sosyal Ağ Sağlayıcıya, BTK Tarafından Bildirimde Bulunulacak. Bildirimden İtibaren 30 Gün İçinde Bu Yükümlülüğün Yerine Getirilmemesi Halinde Sosyal Ağ Sağlayıcıya, BTK Başkanı Tarafından 10 Milyon Lira İdari Para Cezası Verilecek.

Verilen İdari Para Cezasının Tebliğinden İtibaren 30 Gün İçinde Bu Yükümlülüğün Yerine Getirilmemesi Halinde 30 Milyon Lira Daha İdari Para Cezası Verilecek.

İkinci Kez Verilen İdari Para Cezasının Tebliğinden İtibaren 30 Gün İçinde Bu Yükümlülüğün Yerine Getirilmemesi Halinde BTK Başkanı Tarafından Türkiye’de Mukim Vergi Mükellefi Olan Gerçek Ve Tüzel Kişilerin İlgili Sosyal Ağ Sağlayıcısına Yeni Reklam Vermesi Yasaklanacak. Bu Kapsamda Yeni Sözleşme Kurulamayacak Ve Buna İlişkin Para Transferi Yapılamayacak.

Reklam Yasağı Kararının Verildiği Tarihten İtibaren 3 Ay İçinde Bu Yükümlülüğün Yerine Getirilmemesi Halinde BTK Başkanı, Sosyal Ağ Sağlayıcının İnternet Trafiği Bant Genişliğinin Yüzde 50 Oranında Daraltılması İçin Sulh Ceza Hakimliğine Başvurabilecek.

Başvurunun Kabulüne İlişkin Hakim Kararının Uygulanmasından İtibaren 30 Gün İçinde Söz Konusu Yükümlülüğün Yerine Getirilmemesi Halinde BTK Başkanı, Sosyal Ağ Sağlayıcının İnternet Trafiği Bant Genişliğinin Yüzde 90 Oranına Kadar Daraltılması İçin Sulh Ceza Hakimliğine Başvurabilecek.

Temsilci Belirleme Ve Bildirme Yükümlülüğünün Yerine Getirilmesi Halinde, Verilen İdari Para Cezalarının Dörtte Biri Tahsil Edilecek, Reklam Yasağı Kaldırılacak Ve Hakim Kararları Kendiliğinden Hükümsüz Kalacak.

İnternet Trafiği Bant Genişliğine Yapılan Müdahalenin Sona Erdirilmesi İçin Erişim Sağlayıcılara BTK Tarafından Bildirim Yapılacak.

Sosyal Ağ Sağlayıcı, “İçeriğin Yayından Çıkarılması Ve Erişimin Engellenmesi” İle “Özel Hayatın Gizliliği Nedeniyle İçeriğe Erişimin Engellenmesi”ni Gerektirecek İçeriklere Yönelik Kişiler Tarafından Yapılacak Başvurulara, Başvurudan İtibaren En Geç 48 Saat İçinde Olumlu Ya Da Olumsuz Cevap Vermekle Yükümlü Olacak. Olumsuz Cevaplar Gerekçeli Olarak Verilecek.

Sosyal Ağ Sağlayıcı, Kendisine Bildirilen İçeriğin Çıkarılması Veya Erişimin Engellenmesi Kararlarını Uygulayacak. Ayrıca “İçeriğin Yayından Çıkarılması Ve Erişimin Engellenmesi” İle “Özel Hayatın Gizliliği Nedeniyle İçeriğe Erişimin Engellenmesi” Başvurularına İlişkin İstatistiksel Ve Kategorik Bilgileri İçeren Türkçe Raporları 6 Aylık Dönemlerle BTK’ye Bildirecek.

Sosyal Ağ Sağlayıcı, Türkiye’deki Kullanıcıların Verilerini Türkiye’de Barındırma Yönünde Gerekli Tedbirleri Alacak.

BTK Başkanı Tarafından, Sosyal Ağ Sağlayıcıya “İçeriğin Yayından Çıkarılması Ve Erişimin Engellenmesi” İle “Özel Hayatın Gizliliği Nedeniyle İçeriğe Erişimin Engellenmesi” Başvurusuna 48 Saat İçinde Cevap Vermemesi Halinde 5 Milyon Lira, İçeriğin Çıkarılması Veya Erişimin Engellenmesi Kararlarını Uygulamaması Halinde İse 10 Milyon Lira İdari Para Cezası Verilecek.

Sosyal Ağ Sağlayıcılar Hakkında “Erişimin Engellenmesi Kararı Ve Yerine Getirilmesi” İle “Gecikmesinde Sakınca Bulunan Hallerde İçeriğin Çıkarılması Ve/Veya Erişimin Engellenmesi” Kapsamında Verilecek İdari Para Cezaları 1 Milyon Lira, “Erişimin Engellenmesi Kararı Ve Yerine Getirilmesi” İle “İçeriğin Yayından Çıkarılması Ve Erişimin Engellenmesi” Kapsamında Verilecek Adli Para Cezaları İse 50 Bin Gün Olarak Verilecek. Söz Konusu İdari Para Cezasını Gerektiren İhlallerin 1 Yıl İçinde Her Bir Tekrarında Cezalar Bir Kat Artırılarak Uygulanacak.

Hukuka Aykırılığı Hakim Veya Mahkeme Kararı İle Tespit Edilen İçeriğin Sosyal Ağ Sağlayıcıya Bildirilmesi Durumunda, Bildirime Rağmen 24 Saat İçinde İçeriği Çıkarmayan Veya Erişimi Engellemeyen Sosyal Ağ Sağlayıcı, Doğan Zararların Tazmin Edilmesinden Sorumlu Olacak. Bu Hukuki Sorumluluğun İşletilmesi İçin İçerik Sağlayıcının Sorumluluğuna Gidilmesi Veya İçerik Sağlayıcıya Dava Açılması Şartı Aranmayacak.

Sosyal Ağ Sağlayıcılar, “İçeriğin Yayından Çıkarılması Ve Erişimin Engellenmesi” İle “Özel Hayatın Gizliliği Nedeniyle İçeriğe Erişimin Engellenmesi” Başvurusuna 48 Saat İçinde Cevap Verilmesi Kapsamındaki Yükümlülüklerini Yerine Getirmek İçin 3 Ay İçinde Gerekli Çalışmaları Tamamlayacak.

Sosyal Ağ Sağlayıcılar Ayrıca “İçeriğin Yayından Çıkarılması Ve Erişimin Engellenmesi” İle “Özel Hayatın Gizliliği Nedeniyle İçeriğe Erişimin Engellenmesi” Başvurusu Uyarınca Hazırlayacakları İlk Raporlarını, 2021 Yılının Haziran Ayında BTK’ye Bildirecek Ve İnternet Sitesinde Yayınlayacak.

Taraflara İlişkin IP Adresi, Verilen Hizmetin Başlama Ve Bitiş Zamanı, Yararlanılan Hizmetin Türü, Aktarılan Veri Miktarı Ve Varsa Abone Kimlik Bilgilerini İçeren “Trafik Bilgisi” Tanımına “Port Bilgisi” De Eklenecek.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

BAYRAM NAMAZI SAATLERİ İSTANBUL’DA BAYRAM NAMAZI KAÇTA?

HIZLI YORUM YAP