DOLAR

32,4245$% -0.2

EURO

34,8703% -0.67

GRAM ALTIN

2.439,17%0,13

ÇEYREK ALTIN

4.047,00%0,00

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2074965฿%-1.46111

ETHEREUM

102040Ξ%-0.96738

a

YAŞAM KOÇU REMZİYE ÖZPOLAT YAZDI “ÖN YARGI”

Zihnin At Gözlüğü: Ön Yargı

Önyargı, bir kişi ya da olaya ilişkin yeterli bir bilgi edinmeden, önceden peşin bir karara varmış olma durumudur. Toplum olarak neredeyse hepimiz tüm insanlara, olaylara ön yargıyla bakarız, aslında öğretilmiş çaresizlik gibidir ön yargı, çünkü çocukluğumuzdan beri toplumdan, ailemizden ne gördüysek onu devam ettiriyoruz.

Kimi zaman insanları kıyafet, dini, kültürü yaşam tarzlarıyla yargılar bununla ilgili sayfalarca metin yazarız. Acaba hiç düşünüyormuyuz karşımızdaki kimdir, nedir, nasıl yaşar sorgulamadan ön yargıyla yaklaşırız, farklı bakmak belki de işimize gelmiyordur. Âmâ bazen bizim ön yargıyla baktığımız kişilerin içinden bizi çok şaşırtan bir yaşam çıkabiliyor.

NLP ‘ de benim çok sevdiğim söz var ‘’her davranışının altında mutlak belirli bir sebep yatar’’ yani marifet olan bakış açısı, kişilerin olayların arkasına bakabilmektir.

Zihnin at gözlüğü (ön yargıyı) takmış kişiler herkese, her şeye bilinçsiz bir şekilde yorum yaparlar. Lütfen o gözlükleri çıkarın, bakış açınızı değiştirebilirseniz belki o insanlardan çok şeyler öğrenebilirsiniz. Her insan dokunmak bambaşka hikâyeye dokunmaktır.

Birde son zamanlarda sosyal medya da insanlara taciz boyutları çok artı en çokta bu duruma maruz kalan kadınlarımız var. Oradan tacizi kendine hak görüp bilinçsiz şekilde taciz ediyorlar. Arkadaşlar orası sosyal medya ve siz kahraman değilsiniz ve kimsede sizi ciddiye almak zorunda değil. Biz hangi ara bu kadar hadimiz aştık. Neden bizim toplumun çoğu dizileri, sosyal medyayı bu kadar hayatına entegre ediyor gerçekmiş gibi yaşıyor anlamış değilim, adı üzerinde sosyal medya ama bazı klavye kahramanları insanlar tacizi özel hayata kişisel saldırıyı kendine hak görüyor, arkadaşlar oradaki kimsenin yaşamını eğitimini kültürünü bilmiyorsunuz bu kadar ön yargılı olmayın o ön yargıyla baktığınız ve taciz ettiğiniz insanlardan siz ne geleceğini bilmesiniz.

Sosyal medyaya baktığımızda da herkes doktor, psikolog, avukat, savcı, öğretmen, iş adam vs. Eğer gerçekten böyle eğitimlerden geçmişseniz lütfen bilginize konumunuza yaraşır şekilde hareket edin ki topluma faydalı insanlar olun. Milletin sayfasına girip karşınızdaki kim olduğunu bilmeden yorum yapmak hele ki özel fotoğraflarını alıp paylaşmak Türk ceza kanun da suçtur. Kimse kimseyi yargılama hakkına sahip değildir, bu ülkede kanun var sizin haddiniz değil yargılamak. Ön yargılarınızdan kurtulun geniş bakış açısına sahip olun ki kendinize faydanız olsun.

Özellikle yeni yetişen bazı gençler diplomayı aldığında her şey kendi hakkıymış gibi davranıyorlar, sadece diplomanın yeterli olmadığını hepimiz biliyoruz onun yanına, empati duygusu, genel kültür, adap, terbiye, fazla bilgi, kendine güvenmek, bakış açısı, var olan bilginizi daha fazla geliştirmek, öğrenmek gibi daha bir çok şeyleri de hayatınıza katmanınız lazım, işte o zaman saygın davranış sergiler karşınızdan da öyle davranışlar alırsınız. Vaktinizi size geri dönüşümü olacak şeylerle doldurun, zaman kıymetli boşa harcamayın.

Birde çok örnek öğrencilerimiz, gençlerimiz var hayranlıkla izliyoruz, bir birey ancak bu kadar güzel örnek olunur diyebiliyoruz ama onların sayılarının artması lazım ülkemizin gerçekten böyle gençlere ihtiyacı var.

Son zamanlarda bu tarz olaylar çok maruz kalan insanların olduğunu görüyorum. Ve bu yazıyı yazarak insanların sesi olmak istedim ön yargıyla kimseyi taciz etmeyin. Sosyal medya sizin babanızın çiftliği değil istediğiniz gibi at koşturmasın. Kânuna da yazıyor, Özel hayat saygı ama biz okuyup araştırmayan ve bilgide kıt olan kişiler sosyal medya öğrendikleriyle gördükleriyle bilgili olduğunu sanıp millet saldırıyı kendi hak görüyor.

HATIRLATMA

İNTERNETTE FOTOĞRAFIN İZİNSİZ KULLANIMI SUÇ MUDUR?

Sosyal medya platformlarında paylaşılan şahsi fotoğraf veya videoların kişinin izni olmaksızın paylaşılması Türk Ceza Kanunu kapsamında Özel Hayata ve Hayatın Gizli Alanına Karşı Suçlar başlığı altında madde 136’ da düzenlenmiştir.

TCK madde 136 “ Kişisel verileri, hukuka aykırı olarak bir başkasına veren, yayan veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

PEŞİN HÜKÜMLÜ, ÖN YARGILI OLMAK; DAİMA ZAYIF OLMAK DEMEKTİR. SAMUEL JOHNSON

Sevgi ile kalın! 

Kişisel Gelişim Uzmanı

ADD Tuzla Kadın Kolları Başkanı

Remziye Özpolat

Ozpolatdanismanlik.com

Ozpolatdanismanlik.gelisim@gmail.com

0533 954 33 36

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ASTROLOG SELDA ÖZCAN NİSAN VE RAMAZAN AYINI YAZDI

HIZLI YORUM YAP