DOLAR

32,3400$% -0.07

EURO

34,8790% 0.06

GRAM ALTIN

2.392,77%-0,15

ÇEYREK ALTIN

3.944,00%0,37

BİST100

10.276,88%0,67

BİTCOİN

2068683฿%1.41716

ETHEREUM

101395Ξ%0.60729

a

ADALET BAKANI GÜL: 84 MİLYON VATANDAŞIMIZIN ŞEREFİ, ONURU, İTİBARI DEVLETE EMANETTİR

Bakan Gül, "84 Milyon Vatandaşımızın Dünya Görüşü, Yaşam Tarzı, Mezhebi, Meşrebi, Etnik Kimliği Ne Olursa Olsun Şerefi, Onuru, İtibarı Devlete Emanettir. İnsanın Lekelenmeme Hakkı da Bütün İnsanlığın Hakkıdır." Dedi.

Gül, Bir Otelde Düzenlenen Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı Sempozyumu’nda, Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı Kapsamında Ele Alınacak Temel Konunun “İnsan Onuru” Olduğunu Söyledi.

“Bu Sempozyumda Muradımız, İnsanı İnsan Yapan Onuru ve İtibar Hakkını Güçlendirme İrademizi En Üst Seviyede Ortaya Koymaktır. Nitekim Bizim Siyaset ve Hukuk Anlayışımızın Temelinde Şu Anlayış Yatmaktadır; Devletin Temelinde Adalet, Adaletin Temelinde İse İnsan Vardır.” Diyen Gül, İnsan İçin Bütün Hakların Üzerinde Yaşam Hakkı Bulunduğunu, Bu Hakkında Sadece Nefes Alıp Vermekten İbaret Olmadığını Vurguladı.

Gül, “İnsan İçin Yaşamak Hakkını Anlamlı Kılan İnsan Onuruna Saygının Mütemadiyen Korunmasıdır. Doğuştan Gelen Hak ve Özgürlüklerin Tanınmasıdır. İnsanın İstediği Gibi İnanması, İnandığı Gibi Yaşayabilmesidir. Hukukun İşlevi, Bütün Bu Hakları Koruması, En Asli Görevidir. Bizim İçin de Siyaseti Anlamlı Kılan, İnsanı Hak ve Özgürlükleriyle Yaşatmaktır.” Diye Konuştu.

Türkiye’nin Hukuk ve Demokrasi Tarihindeki Kazanımlarının Kolay Elde Edilmediğini Aktaran Gül, “Unutulan Zulmün Tekrar Edeceğini” Dile Getirdi.

Bakan Gül, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“Örneğin, Hukukun Milli İradeye Zulüm Aracı Olarak Yaşandığı 27 Mayıs’ı Asla Unutmayayız. Yine, Gencecik Fidanlarımızın ‘Bir Sağdan Bir Soldan’ Diyerek Darağacına Götürüldüğü 12 Eylül’ü Asla Unutmayacağız. Yine İnsanımızı İnançlarından, Kültüründen, Düşüncesinden, Kılık Kıyafetinden Dolayı Bölen, Ayrıştıran, En Temel Haklarını Rehin Alan 28 Şubat’ı Asla Unutmayacağız. Ve Hukuku Kirli Ajandasına Alet Ederek, İftira ve Şantajlarla, Kumpaslarla, Tapelerle, İtibar Suikastlarıyla İnsanımızın Onurunu Lekeleyen Hain Terör Örgütü FETÖ’nün 15 Temmuz İhanetini Asla Unutmayacağız. Elbette Geçmişi Unutmamak, O Acı Deneyimlerin Tekerrür Etmemesi İçin Gereklidir, Ama Yeterli Değildir.”

Geçmişten Ders Çıkarmanın Gerektiğini, Hukuk Devleti İlkesinin Demokrasi Açısından Hayati Bir Öneme Sahip Olduğunu Belirten Bakan Gül, “Bizim Rehberimiz Hukuktur, Bizim Rotamız Hukuktur, Bizim Kılavuzumuz Hukuktur. ‘Biz Yapalım Hukuk Arkadan Gelsin’ Değil, Hukuk Önden Yürüsün Biz Ona Göre Kendimizi Ayarlayalım Anlayışı İçerisindeyiz. Bu İnanç ve Kararlılıkla, Sayın Cumhurbaşkanı’mızın Liderliğinde, Hukuk Devletinden ve Hukuka Bağlılıktan Bir Milim Sapmadan, Ödün Vermeden Hedeflerimize Yürüme Kararlılığındayız.” Değerlendirmesinde Bulundu.

Hukuk Devletinin Ahlaki Özünün İnsan Onuruna Duyulan Saygı, Ona Verilen Önem ve Sağlanan Korumada Bulunduğunu Kaydeden Gül, Tüm İnsanların Bu Saygı, Önem ve Koruma Noktasında Eşit Olduğunu Belirtti ve Bu Hassasiyetin En Temel Göstergelerinin Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkı Olduğunu Bildirdi.

“İNSANIN LEKELENMEME HAKKI DA BÜTÜN İNSANLIĞIN HAKKIDIR”

Ceza Muhakemesi Kanunu’nda 2017’de İnsanların Haksız, Temelsiz ve Yersiz Suçlamalara Maruz Kalmamasını Adına Değişiklik Yapıldığına İşaret Eden Gül, Bugüne Kadar 462 Bin Dosyada “Soruşturmaya Yer Olmadığına” Dair Karar Verildiğini Söyledi.

Böylece İnsan Haysiyetinin, Onurunun Lekelenmemesi Amacıyla Önemli Bir Reform Ortaya Konulduğuna Dikkati Çeken Gül, Aksi Halde Binlerce Vatandaşın Haksız ve Mesnetsiz İsnada Maruz Kalacağını İfade Etti.

Kimsenin Kimseye Çamur Atma Özgürlüğü Bulunmadığını Dile Getiren Gül, “84 Milyon Vatandaşımızın Dünya Görüşü, Yaşam Tarzı, Mezhebi, Meşrebi, Etnik Kimliği Ne Olursa Olsun Şerefi, Onuru, İtibarı Devlete Emanettir. İnsanın Lekelenmeme Hakkı da Bütün İnsanlığın Hakkıdır.” Dedi.

“İNTERNETTE DE FİZİKİ ALEMDE NE SUÇSA; SANAL ALEMDE DE O SUÇTUR”

Geçmişte Hukuk Alanında Yapılan Reformlardan Bahseden Bakan Gül, Hukukun Herkesin Hukuku Olduğunu, Yargının da Milletin Yargısı Olduğunu Belirtti.

Bu Kapsamda Hukukun Politikasına Yön Verecek Olanın Milletin Talepleri, İhtiyaç ve Beklentileri Olduğunu Vurgulayan Gül, İfade Almak Amacıyla Düzenlenen Yakalama Emirleri Nedeniyle Vatandaşların Mağdur Olabildiğini, 4. Yargı Paketi’yle Getirilen Düzenlemeyle Yaklaşık 6 Bin 200 Vatandaşın Bundan Faydalanarak Mağdur Olmasının Önlendiğini Anlattı.

Reform İradesini Sürdüreceklerini Kaydeden Gül, Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkının da Kapsamını Genişletme Hedeflerinin Bulunduğunu Aktardı.

Gül, “Soyut ve Temelsiz Suçlamalarla, Hiç Kimse Bırakın Dava Açılmasını, Herhangi Bir Soruşturma İşlemine Muhatabı Bile Olmamalıdır.” İfadelerini Kullandı.

Masumiyet Karinesi ve Lekelenmeme Hakkında Sosyal Medya Konusuna da Değinen Gül, “İnternette de Fiziki Alemde Ne Suçsa; Sanal Alemde de O Suçtur. Yargı, Hukuk Sanal Dünyaya Karşı Sanal Bir Tavır Takınamaz Elbette.” Dedi.

Gül, Bu Konuda TBMM’de Çalışmaların Devam Ettiğini ve Çok Önemli Olduğunu Bildirerek, Her Siyasi Partinin Destek Olması Gerektiğini Vurguladı.

İnsanı İnsan Yapan Değerlerde Kimsenin Diğerine Üstünlüğünün Olmadığını Belirten Gül, “İnsan Onurunu Korumanın İstisnası Yoktur, Mazereti Asla Olamaz. Bu Konuda Politik-İdeolojik Ayrımcılık Yapılması Asla Kabul Edilemez.” Diye Konuştu.

Sempozyuma, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve Yargı Mensupları Katıldı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İSTANBUL HAVALİMANI-GAYRETTEPE METRO HATTI’NIN İLK ETABINDA TEST SÜRÜŞLERİ BAŞLADI

HIZLI YORUM YAP