DOLAR

32,3400$% -0.07

EURO

34,8790% 0.06

GRAM ALTIN

2.392,77%-0,15

ÇEYREK ALTIN

3.944,00%0,37

BİST100

10.276,88%0,67

BİTCOİN

2068683฿%1.41716

ETHEREUM

101395Ξ%0.60729

a

BAKAN KURUM: BUGÜNE KADAR 5 BİN 306 METREKÜP MÜSİLAJ TOPLANDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 1500'ün Üzerinde Personel, 72 Tekne ve Karadan Temizleme Ekipmanlarıyla Bugüne Kadar 5 Bin 306 Metreküp Müsilaj Topladıklarını Açıkladı.

İzmit Körfezi’nde Oksijen Seviyesini Artıracak Cihazların Denize Bırakılması ve Müsilaj Temizleme Çalışmalarını İncelemesinin Ardından Gazetecilere Açıklamalarda Bulunan Kurum, Caddebostan’da Başlattıkları “Türkiye’nin En Büyük Deniz Temizliği Seferberliği”nde İkinci Haftayı Geride Bıraktıklarını Söyledi.

Tüm Türkiye’nin Geleceğini İlgilendiren Çevre Problemine İlişkin Kararlı Şekilde Adımları Atmaya Devam Ettiklerini Bildiren Kurum, “Bu Çerçevede 7 İlimizde Valilikler Koordinasyonunda Sahada Bilfiil Çalışmalarımızı Yürütüyoruz.” Dedi.

Kurum, Bölgedeki Atık Su Arıtma Tesislerinin Takibi, Deşarj İstasyonlarındaki Kriterlerin Sürece Göre Değişimi, Yönetmeliklerin Revize Edilmesi, İzleme Noktalarının 90’dan 150’ye Çıkarılması, Deniz Yüzeyindeki Temizliğin 7 İlde 24 Saat Esasına Göre Çalışılması Gibi Birçok Eylemi Hayata Geçirmeye Gayret Ettiklerini Vurguladı.

Kısa ve Uzun Vadede Atılması Gereken Adımları Atarken Gerek Organik Bakterilerin Denize Bırakılması, Gerekse Teknik Açıdan Çalışmaları Kurul Bünyesinde Takip Ettiklerini Aktaran Kurum, Şöyle Konuştu:

“Bu Çerçevede Pilot Uygulamalarımızı Gerçekleştiriyoruz. Bugün de 4’ü İzmit Körfezi’nde (Kumla Deresi, Kilez Deresi, Seka Park ve Tütünçiftliği) Olmak Üzere Biri Pendik Marina’da 5 Noktada Daha Önce Kanada’da Uygulaması Yapılmış, Oradaki Göllerde, Akarsularda, Nehirlerde Başarılı Olmuş, Oralardaki Alglerin Azalmasına, Yine Oradaki Yaşam Kaynağının, Oksijenin Artarak Devam Etmesine İmkan Sağlamış Bir Çalışma Var. Bu Çalışmayı Önemsiyoruz. Bu Çalışma Çerçevesinde Denize Hep Beraber Bıraktığımız Cihazlarla Denizdeki Oksijen Seviyesini Artıracak Adımları Atıyoruz.

Bu Cihazlar Bulunduğu Alanın 500 Metre Çapında, 30 Metre Derinliğinde Yaklaşık 16 İla 26 Hektar Genişlikteki Alana Etki Edebiliyorlar. Bu Cihazlar Aslında Denizin Yüzeyindeki Gerginliği Azaltarak Atmosferdeki Oksijenin Daha Fazla Deniz Dibine Gitmesine İmkan Sağlıyor. Tamamen Güneş Enerjisiyle Çalışıyor ve Anlık Verilerimizi Bize İletiyorlar. Bir Taraftan Deniz Yüzeyindeki Gerginliği Azaltarak Denizin Altındaki Uygulamaya Çalıştığımız Eski Ekolojik Yaşama Katkı Sağlayacak, Oksijen Seviyesini Artıracak Çalışmayı Pilot Olarak Şu An 4 Bölgemizde Yürüteceğiz. Bu Çalışma 6 Hafta Sürecek. 6 Hafta İçinde Denizdeki Oksijen Seviyesinin En Az 8 Miligram/Litre Olması Öngörülüyor.”

Bakan Kurum, Şu Anda Denizin Farklı Noktalarında Oksijen Seviyesinin 2 Miligrama Kadar Düştüğünü Tespit Ettiklerine Dikkati Çekerek, “Dolayısıyla Oksijen Seviyesini Artırmamız, Buradaki Balık Türlerinin Yaşaması, Oradaki Canlıların Yeniden Yaşamlarını Sürdürmesi, Yine Oradaki Ekolojik Yaşamın Kendi Düzeni Çerçevesinde İlerlemesi Adına Önemli. Sonuçta Bu Müsilajlar Aslında O Ekolojik Düzen İçerisinde Balıklar Tarafından Yenebiliyor Ancak Oradaki Müsilajın Çokluğu, Oksijen Seviyesinin Azlığı, Azot ve Fosfor Seviyesinin Yüksek Olması Sebebiyle O Ekolojik Yaşam Maalesef İstediğimiz Şekilde İlerlemiyor. Kısa Vadede Oksijen Seviyesini Artırarak, İnşallah Hem Deniz Yüzeyindeki Yosunları, Algleri, Yine Kötü Koku ve Görüntü Üreten Mikroorganizmaları da Engellemiş Olacağız. Başarılı Olması Halinde Tüm Marmara’da da Bu Uygulamayı Oluşturduğumuz Bilim Kurulu Çerçevesinde Yürütüyor Olacağız.”

“5 BİN 306 METREKÜP MÜSİLAJI TOPLAYARAK BERTARAFINI SAĞLADIK”

Kurum, 8 Haziran’da Başlattıkları Seferberlikle Sahada 1500 Kişinin Çalışmalarına Devam Ettiğini, İllerde Belediyeler ve Valiliklerin Koordinasyonunda Çalışmaların Sürüldüğünü Vurguladı.

Temizlik Çalışmalarına Değinen Bakan Kurum, Şunları Söyledi:

“Gerek Deniz Temizleme Araçlarıyla Gerek Kıyıda Müsilajın Toplanmasıyla Birlikte Bugüne Kadar 5 Bin 306 Metreküp Müsilajı Toplayarak Bertarafını Sağladık. Bu da Aslında Şu Açıdan Önemli, Hem Görüntü Kirliliğini Hem Koku Kirliliğini Gideriyoruz ve O Müsilajla Tabaka Haline Gelmiş Deniz Yüzeyinden Onları Alarak Denizdeki Yaşamın Yeniden Sürmesine İmkan Sağlamış Oluyoruz, Aslında Oraya Güneş Işınlarımız Gidiyor, Denizimiz Nefes Alıyor. Oradaki Canlılarımızın Nefes Alması Adına Önemli Bir Çalışma. Şu Anda 72 Tekne ve Çok Sayıda Gerek Karada Gerek Deniz Yüzeyindeki Ekip Ve Ekipmanlarla Deniz Temizleme Seferberliğimiz Devam Etmektedir.”

Bir Taraftan da 7 İlde Çevre Denetimlerini, Valiliklerle Birlikte Yürüttüklerini Vurgulayan Kurum, Bugüne Kadar 5 Bin 373 Denetim Gerçekleştirdiklerini, 97 Tesise 13 Milyon Lira İdari Para Cezası Verdiklerini Belirtti.

Bakan Kurum, 16 İşletmeye de Kapatma Cezası Verdiklerine Değinerek, “Yaptığımız Denetimlerle Yalova’da 3, Balıkesir’de 3, Tekirdağ’da 9, Kocaeli’de 1 İşletme Olmak Üzere 16 İşletme Faaliyetten Men Edildi. Yani Marmara Denizi’mizin Bu Anlamda Korunması, Eski Haline Getirecek Adımların Atılmasını, 22 Maddelik Eylem Planlarıyla Hayata Geçirmeye Devam Ediyoruz.” Dedi.

Yerel Yönetimlerin Atık Arıtma Tesislerinin İnşasına İmkan Sağlayacak Kanuni Düzenlemeyi de Hazırladıklarına İşaret Eden Kurum, Bu Kapsamda Belediyelerin Farklı Alternatifler ve Metotlarla Atık Su Arıtma Tesislerini Kapasitesini ve Teknolojisini İyileştirebileceklerini Bildirdi.

Üniversitelerle Oluşturdukları Grupların, Tüm Marmara’da Belli Noktalarda Numune Alınması ve Arıtma Tesislerinin Takibinin Yapılması Suretiyle Tüm Marmara’ya İlişkin Çalışmalarını Başlattıklarını Aktaran Bakan Kurum, “Aldığımız Numunelerle Sürecimizi Anbean Takip Ediyoruz. Sudaki Oksijen Seviyesini Artırmak İçin Koyduğumuz Bu Cihazları, Gördüğümüz Sürekli Oksijen Cihazlarıyla Birlikte Takibini Yapıyoruz. Bu Takip Neticesinde de Alacağımız Veriler Bizim İçin Çok Kıymetli. Bu Noktada İnşallah 4-6 Hafta İçerisinde Bu Neticelerimizi Alıp, Yine Milletimizle Paylaşıyor Olacağız. TÜBİTAK MAM Bünyesinde Oluşturduğumuz Hem Akademisyenlerimiz Hem Hocalarımız Hem Bakanlığımız Temsilcileriyle Birlikte Bu Çalışmaları Takip Edeceğiz, Alacağımız Sonuçlara Göre de Kısa Vadede Atacağımız Adımlara Yönelik Önemli Bir Çalışma Olacak, Önemli Bir Destek Olacaktır. ” İfadelerini Kullandı.

Kurum, Kanada’da Yürütülen Bu Çalışmanın Denizdeki Tuzluluğa Bakarak Öngörüldüğünü Söyledi.

Kanada’daki Çalışmada, Denizdeki Tuzlulukla Marmara’daki Tuzluluğun Kabul Edilebilir Seviyede Olduğunun Belirtildiğini Aktaran Bakan Kurum, “Bu Çerçevede Denizdeki Bu Çalışmayı Yapabileceğimizi İfade Ettiler. Bir de Tabii Marmara Denizi Biliyorsunuz, Karadeniz’den Akdeniz’e, Akdeniz’den Karadeniz’e Akıntı Olmasına Rağmen, Birçok Körfezimiz Kendi İçinde Aslında Bir Göl Havzası Gibi İşlem Görüyor. Burada da Akıntı Var Ama Nitekim Denizin Birçok Noktasına Göre Daha Az Akıntı. Onlar Burada da Faydalı Olabileceğini İfade Ettiler.” Diye Konuştu.

Bakan Kurum, Deniz Dibindeki Ekolojik Yaşamın Kendi İçerisinde Döngüsünün Zaten Bulunduğuna Dikkati Çekerek, Şunları Kaydetti:

“Alglerin, Fitoplanktonların Çoğalması, Müsilaj Dediğimiz Aslında Onların Balıklarla Bir Yaşam Döngüsü Vardı. Bu, Yaşam Döngüsünün Bozulmasından Kaynaklı. Biz O Eski Yaşam Döngüsünü Geri Getirmeye Çalışıyoruz. Bunun İçin de Oradaki Canlı Hayatını Yeniden Canlandırmak Adına Bu Adımı Atıyoruz. Oksijen Seviyesini Arttırarak Oradaki Yaşamı Yeniden Canlandıracağız, Aslında Müsilajın Kendi İçerisinde Döngüsünü de Sağlayacağız. Biz O Canlı Türlerini Yeniden Hayata Getirirsek, Müsilaj Kendi İçinde Onların Bir Yem Kaynağı Olacak.”

Bakan Kurum, Çalışmanın Yaygınlaştırılması Yönündeki Soru Üzerine, Temmuzun İlk Haftasında Kanada’daki Bilim Adamlarının Geleceğini ve Çalışmaları TÜBİTAK İle Değerlendireceğini Aktararak, “Onların İfadesi, Kısa Zamanda Marmara’nın Geneline İlişkin Bu Çalışmayı Yapabileceklerini Söylüyorlar. Biz Pilot Uygulamak İstedik. Başarılı Olması Halinde Tüm Marmara’ya Kısa Vadede Oksijen Seviyesini Arttırmak Adına Bu Adımı Atacağız. Tabii Bu Kesin Çözüm Değil. Aslolan Bizim Uzun Vadeli Yatırımlarımızı Hayata Geçirmektir.”

“GELEN TÜM ÇALIŞMALARI BİLİM İNSANLARIYLA OLUŞTURDUĞUMUZ KURUL ÇERÇEVESİNDE DİKKATE ALIYORUZ”

Bakan Kurum, “Marmara Denizi İçin Başka Bilimsel Adımlar Atılacak Mı?” Sorusu Üzerine, Akademisyenlerin ve Üniversitelerin Bütün Fikirlerini Önemsediklerini İfade Ederek, Bu Çerçevede TÜBİTAK Bünyesinde 10 Milyon Liraya Kadar Bu Projelere Destek Verilebileceğini TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın Kendilerine Aktardığını Söyledi.

Bunun Önemli Bir Bütçe Olduğunu Belirten Kurum, Daha Önce Depremle İlgili Böyle Bir Çalışma Yapıldığını Kaydetti.

Kurum, Şu Anda Müsilajla İlgili Üniversitelerin, Bilim İnsanlarının Yapacağı Çalışmaları TÜBİTAK Başkanlığının Desteğiyle Beraber Yürüteceklerini Dile Getirerek, “Gelen Tüm Çalışmaları Bilim İnsanlarıyla Oluşturduğumuz Kurul Çerçevesinde Dikkate Alıyoruz. O Çalışmaların da Neticelerinin Olumlu Olmasına Müteakip İnşallah Sahada da Uygulamalarını Yapacağız.” Diye Konuştu.

“KÖRFEZDEKİ MAVİ BAYRAKLI PLAJIMIZDA BİR SORUN YOK”

İzmit Körfezi’ndeki Mavi Bayraklı Plajlarda Denize Girilip Girilmeyeceği Yönündeki Soruya Kurum, Şöyle Cevap Verdi:

“Mavi Bayraklı Plajlarla İlgili veya Körfezde, İstanbul’da, Marmara’daki Denize Girilen Noktalara İlişkin Anbean Denizdeki Suyun Kalitesi Verilmektedir. Nerede Veriliyor, ‘marmarahepimizin.csb.gov.tr’ Adresinde Veriliyor. Yine Halk Sağlığı Genel Müdürlüğümüzün Deniz Sularıyla Alakalı Bakanlığımızla Yapmış Olduğu Ortak Çalışmada, Anlık Olarak Deniz Suyu Kalitesi Denize Girilip Girilemeyeceği Net Bir Şekilde Verilmektedir. Dolayısıyla Körfezdeki Mavi Bayraklı Plajımızda Bir Sorun ve Problem Yok.”

“Diğer Denizlerde de Müsilaj İncelemesi Var Mı? Getirilen Cihazla İlgili İsim Düşünüldü Mü?” Sorusu Üzerine Kurum, 81 İldeki Teşkilat Mensupları ve Diğer Kurumlarla İş Birliği Çerçevesinde Takiplerin Yapıldığını Aktararak, Kıyılarda Bu Noktada Denetimlerin Yapıldığını Söyledi.

Marmara’daki Durumun Diğer Denizlere Göre Biraz Daha Sorunlu Olduğunu Dile Getiren Kurum, “O Yüzden Önceliğimiz Marmara, ki Marmara Kapalı Bir Deniz. Dolayısıyla Tehlike Arz Eden Bir Durum Söz Konusu. O Yüzden Marmara’daki Durum Bizim İçin Daha Önemli ve Önceliğimiz. Diğer Taraftan Bu Cihazımıza Bir İsim Koymadık. Siz Koyarsınız, Beraber Koyarız. İnşallah Başarılı Olur da Ona Memleketimizde de Üniversitelerimizde Bu Tarz Çalışmaları Yaparak Yerli ve Milli Bir Teknoloji Hamlesiyle Bu Adımları Atarız. Buna İlişkin Üniversitelerimiz, TÜBİTAK Bünyesinde Çalışmalarımız Olacak. Şu An Tüm Bilgiyi Önemsiyoruz. Sonuçta Uygulanmış Projeleri Önemsiyoruz. Hızlı Hareket Etmek Zorundayız Çünkü Gerçekten Marmara’yı Bir An Önce Eski Haline Getirmek Zorunluluğumuz Var.” İfadesini Kullandı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

SAYIŞTAY BAŞKANLIĞINA METİN YENER SEÇİLDİ

HIZLI YORUM YAP