DOLAR

32,5421$% 0.26

EURO

34,7521% -0.02

GRAM ALTIN

2.485,21%0,94

ÇEYREK ALTIN

4.248,00%0,30

BİST100

9.524,59%-0,06

BİTCOİN

2066994฿%4.32475

ETHEREUM

99784Ξ%3.15998

a

BAKAN VARANK: YAKLAŞIK 2 BİN YOĞUN BAKIM SOLUNUM CİHAZINI YURT DIŞINA GÖNDERDİK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Brezilya’ya 1500’den Fazla Yoğun Bakım Solunum Cihazının Teslimatı Yapıldı. Böylece Yaklaşık 2 Bin Cihazı Yurt Dışına Göndermiş Olduk.” Dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kovid-19 Aşı Ve İlaç Projeleri Aylık Değerlendirme Toplantısı’ndaki Konuşmasında, Türkiye’nin Salgınla Mücadelede Başarılı Bir Sınav Verdiğini Söyledi.

Türkiye’nin, Yeni Tip Koronavirüs (Kovid-19) Salgını Boyunca Sanayide Ve Teknolojide Gösterdikleri Yetkinliklerle Pek Çok Ülkenin Önüne Geçtiğini Dile Getiren Varank, “Güçlü Bir Sanayi Altyapısına Ve Gelişmiş Bir Ar-Ge Ekosistemine Sahibiz. Üretim Temellerimiz Çok Sağlam. Değişikliklere Hızla Adapte Olarak Üretim Kabiliyetlerimizi Doğru Biçimde Yönlendirdik. Sağlık Endüstrisine Milli Güvenlik Politikası Olarak Bakıyoruz.” Diye Konuştu.

Varank, Salgının Türkiye’ye Gelmeden Önce Önlemler Alındığına İşaret Ederek, Bilim Ve Teknoloji Temelli Bir Yaklaşımı Odaklarına Alıp Yol Haritasını Ortak Akılla Oluşturduklarını Belirtti.

Türkiye’nin Ar-Ge Ve Yenilik Birikimlerini, Milli Teknoloji Hamlesi Vizyonuyla Tek Bir Hedefe Kilitlediğini Anlatan Varank, Şöyle Konuştu:

“TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği Ve Biyoteknoloji Enstitüsü Koordinasyonunda Kovid-19 Alt Platformu’nu Kurduk. Bilim İnsanlarımız, Virüse Karşı Aşı Ve İlaç Çözümleri Geliştirebilmek İçin Çalışıyor. Verdiğimiz Mücadelenin Tüm Tarafları Milli Seferberlik Ruhuyla Gayret Gösteriyor. Sağlık Çalışanları Bu Mücadelenin Görünen Kahramanları. 7/24 Laboratuvarlarından Ayrılmayan, Tüm Olasılıkları Hesaplayan, Denemekten Vazgeçmeyen Araştırmacılarsa, Bu Savaşın Görünmeyen Kahramanları.”

Varank, Kovid-19 Türkiye Platformu’nun Çalışmalarından Gurur Duyduklarını Belirterek, Bu Çalışmaların Hem Ulusal Hem De Uluslararası Görünürlüğü Olduğunu Kaydetti.

“BAZI VİRÜS PROTEİNLERİ YERLİ OLARAK ÜRETİLİYOR”

Varank, Aşı Ve İlaç Çalışmaları Konusunda Türkiye’nin Geldiği Noktayı Da Değerlendirerek, “Türkiye, Takip Eden İzleyen Bir Ülke Değil, Güçlü Ekosisteminin Sunduğu Avantajla Başlattığı Aşı Ve İlaç Geliştirme Hamlesiyle Takip Edilen Bir Ülke.” İfadesini Kullandı.

Kovid-19 Türkiye Platformu’nun Çalışmalarına Da Değinen Varank, İlaç Geliştirme Projeleri Kapsamında, Moleküler Modelleme Ve Tasarım, Yerli Sentetik İlaç Sentez Ve Üretimi, İyileşmiş Hasta Plazması İle Rekombinant Antikor Projelerinin Başarıyla Devam Ettiğini Söyledi.

Projelerin İlk 2 Ayında Başka Hastalıklarda Kullanılan Veya Klinik Çalışmaları Sürdürülen Binlerce İlaç Molekülünün Tarandığını Anlatan Varank, Bu Kapsamda Virüsü Durdurma Potansiyeline Sahip İlaç Moleküllerinin De Belirlendiğini Bildirdi.

Varank, Daha Sonra Bunlar İçin Doğrulayıcı Laboratuvar Çalışmalarına Geçildiğini Belirterek, Şöyle Devam Etti:

“Daha Önce İthal Ettiğimiz 2 Farklı İlacın Etken Maddelerinin Yerli Üretimi İçin Metotlar Geliştirildi. Hidroksiklorokin Molekülü Yüzde 87 Verimlilikle TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitüsünce Başarıyla Sentezlendi. Favi-Piravir Molekülünün Laboratuvar Seviyesinde Yerli Sentezi Başarıyla Gerçekleştirildi. Bu Ay İçinde Favi-Piravirin Endüstriyel Seviyede Yerli Sentezi Ve Üretimi Başarılmış Olacak. Kovid-19 Tedavisi İçin, Virüs Durdurucu Rekombinant Antikorlar Ve İmmün Plazma Ürünleri De Geliştiriyoruz. Rekombinat Antikor Projelerinde, Laboratuvar Ve Hayvan Deneyleri Başarıyla Devam Ediyor. Yapılan Çalışmalarla, İthal Edilen Bazı Virüs Proteinleri Yerli Olarak Üretiliyor. Bunların Ticarileştirilmesi De Mümkün.”

İyileşen Hastalardan, Yüksek Antikor Seviyelerine Sahip İmmün Plazma Üretilerek, Tedavide Kullanıldığını Vurgulayan Varank, Bu Konuyla İlgili Başarılı Bir Kamu-Sanayi İş Birliğine İmza Atacaklarını İfade Etti.

“TÜBİTAK MAM İle Bir Start-Up Firması Arasında Yapılacak Anlaşmayla, Virüse Karşı Tedavide Kullanılacak Yüksek Saflıkta Antikor İçeren Bir Ürün Üretilecek” Diyen Varank, Su Yosunlarından Elde Edilen Griffithsin Proteininin, Anti-Viral Özellikte Olduğunun Tespit Edildiğini Bildirdi.

Bununla İlgili İlaç Geliştirme Çalışmalarının Sürdüğünü Belirten Varank, Sentetik DNA İlacı Projesiyle Hastalarda Ve Sağlık Personeli Gibi Yüksek Risk Gruplarında Kısa Süreli Koruyucu Etki Oluşturmayı Amaçladıklarını Anlattı.

Bakan Varank, Türkiye’nin Aşı Geliştirme Projelerinde De Dünyayla Yarıştığını Vurgulayarak, Dünyada Çalışılan Tüm Aşı Yöntemlerine Ek Olarak, Daha Özgün Ve Yenilikçi Yöntemleri De İçeren Aşı Projelerinin Olduğunun Altını Çizdi.

“2 BİN SOLUNUM CİHAZI YURT DIŞINA GÖNDERİLDİ”

Yurt Dışındaki Projelerden Eksik Kalınmadığını, Bu Alanda Türkiye’nin Fazlası Olduğunu Belirten Varank, Şunları Kaydetti:

“İnaktif Aşı Yani Hastalık Yapamayacak Hale Getirilmiş Virüsle Aşı Geliştiriyoruz. Ekibimiz Virüsü Çoğaltıyor Ve İnaktive Ediyor. Antijen Üretimi Ve Saflaştırma Çalışmaları Sürdürülüyor. Bu Alandaki Aşı Çalışmalarımız, Dünyada İlk Defa Kullanılan Özgün Adjuvant Teknolojisi İhtiva Ediyor. DNA Aşısında, Virüs Antijenlerini Kodlayan DNA Molekülleriyle Aşı Adayları Geliştiriyoruz. Kovid-19 Antijenlerini İçeren Zararsız Virüslerin Kullanıldığı Viral Aşıda Çalışmalar Sürüyor. Virüs Benzeri Parçacıklara Dayalı Aşıda, Kovid-19 Proteinlerini Taşıyan Sentetik Yapılarla Çalışıyoruz. Şu An Etkinlik Testleri Yapılıyor. RNA Temelli Aşı Projesinin Tasarımları Yapılıyor. Bahsettiğim Aşı Projelerinin 3’ünde Hayvan Deneyleri Başladı Ve Hızla Devam Ediyor. Bu Deneylerde, Aşının Farelerde Antikor Üretme Yeteneği Test Ediliyor. İzleyen Süreçlerde, Hayvan Deneylerinde ‘Karşı Koyma Testleri’ Ve İnsanda Yapılacak Faz-1 Klinik Çalışmalara Geçilecek.”

Varank, Kovid-19 Platformundaki Kazanımların Desteklenmesi İçin Üzerlerine Düşeni Yapacaklarını Aktararak, Aşı Ve İlaç Geliştirme Projelerinin Klinik Çalışmalarının Da Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığınca Destekleneceğini Vurguladı.

Geliştirilecek Aşı Adaylarını Üretebilecek Altyapıya Da Sahip Olunduğunun Altını Çizen Varank, Ortaya Konulan Çözümlerle Kovid-19 İle Mücadele Eden Ülkelere Yardımcı Olacaklarını Belirtti.

Varank, Aşı Ve İlaç Projeleriyle De İnsanlığa Umut Olmak İstediklerini Vurgulayarak, “Brezilya’ya 1500’den Fazla Yoğun Bakım Solunum Cihazının Teslimatı Yapıldı. Böylece Yaklaşık 2 Bin Cihazı Yurt Dışına Göndermiş Olduk.” Dedi.

Tanı Kitlerinin Geliştirilmesi Alanında Türkiye’de Kabiliyetli Firmalar Olduğunu Aktaran Varank, Sözlerini Şöyle Tamamladı:

“Afrika’da Kullanılan AIDS Testlerini, Dünya Sağlık Örgütüyle İş Birliğiyle Bir Türk Firması Üretiyor. TÜBİTAK Üzerinden Desteklediğimiz Yenilikçi Bir Tanı Kiti Projemiz Var. Kovid-19’un Kuluçka Döneminde, Hastalık Belirtileri Ortaya Çıkmadan Önce Bu Kitle 30 Dakikada Sonuç Alınması Hedefleniyor. Burada Nano-Teknoloji Tabanlı Bir Yöntem Kullanılıyor. Bir Prototip Geliştirildi. Virüse Benzer Zararsız Parçacıklarla Sistemin Çalıştığı Tespit Edildi. Prototipte Bazı Ayarlamalar Ve İyileştirmeler Yapılacak. Bu Ay İçinde Prototip TÜBİTAK MAM’a Taşınacak Ve Kovid-19 Numuneleri Üzerinde Denenecek. Dünyada Bu Yönde Bir Proje Yok. Bu Gibi Projelerle, Tanıdaki Gücümüzü, Öncülüğe Taşıyacağız. Türkiye’yi Aşı Ve İlaçta Sadece Pazar Olarak Görenler Hiç Umutlanmasın. Aşı Ve İlaç Çalışmalarının Yanı Sıra Salgına Karşı Sağlık Teknolojilerinde, Tıbbi Cihaz Ve Kimya Alanlarında Milli Çözümlerin Üretilmesi İçin Çalışmaya Devam Edeceğiz.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

BENZİN VE MOTORİNE ZAM

HIZLI YORUM YAP