DOLAR

32,2430$% -0.01

EURO

34,7206% -0.2

GRAM ALTIN

2.399,72%-0,38

ÇEYREK ALTIN

3.945,00%-0,25

BİST100

10.336,50%0,68

BİTCOİN

2033832฿%-0.43446

ETHEREUM

98531Ξ%-0.75515

a
  • Selam Tuzla
  • TÜRKİYE HABERLERİ
  • CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: DÜN KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE NASIL MÜCADELE EDİYORSAK BUGÜN DE YARIN DA MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: DÜN KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE NASIL MÜCADELE EDİYORSAK BUGÜN DE YARIN DA MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Dün Kadına Yönelik Şiddetle, Kadınların İnsan Olarak Sahip Oldukları Haklarını Kullanabilmesi Konusunda Nasıl Mücadele Ediyorsak Bugün de Yarın da Mücadeleyi Sürdüreceğiz." İfadelerini Kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Düzenlenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı Tanıtım Toplantısı’na Katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Toplantıda Yaptığı Konuşmada, Hazırlık Sürecinde Değerlendirmeleriyle, Tenkit ve Teklifleriyle Eylem Planına Katkı Sağlayan Tüm Kurumlara ve Taraflara Şükranlarını Sundu.

Eylem Planında Yer Alan Hususların Belirlenen Çerçevede ve Sürede Amacına Ulaşmasını Temenni Eden Erdoğan, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“Bizim İnancımızda Bildiğimiz ve Bilmediğimiz Varlıklar İçinde Asıl Olan İnsandır, Diğer Tüm Ayrımlar, Diğer Tüm Vasıflar, Diğer Tüm Farklılıklar Bu Ulvi Sıfatın Gerisinde Kalır. Toplum ve Aile Dediğimiz Müesseseler de Erkek ve Kadının Müşterek Varlığıyla Ortaya Çıkar, Mana Kazanır ve Devam Eder. İnsanları Sadece Cinsiyetlerinden Dolayı Üstünlük Sınıflamasına Tabi Tutan Anlayışın Bizim Medeniyetimizde ve Kültürümüzde Yeri Yoktur. Şayet Ortada Bu Noktada Bir Sorun Yaşanıyorsa Konunun Bir Tarafında Erkek Bir Tarafında Kadın Vardır. Mesela Aile Yapımızla İlgili Hassasiyetlerimizde Kadın Ne Kadar Sorumluluk Sahibiyse Erkek de Aynı Derecede Mesuliyet Sahibidir. Her Ne Sebeple Olursa Şayet Aile Yapımızda Bir Bozulma Varsa Bunun Sorumluluğunu Sadece Kadına veya Erkeğe Yüklemek Sorunun Yarısını Görmezden Gelmek Demektir.”

“YAŞANAN HER SORUNLA BİZZAT İLGİLENDİM”

Erdoğan, Kadına Şiddet Meselesinde Ortada Bir Mağdur Varsa Bir de Failin Mevcut Olduğunu Belirterek, Şöyle Konuştu:

“İşte Bunun İçin İktidara Geldiğimiz Günden Beri Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele, Öncelikli Konularımız Arasında Yer Almıştır. Şahsen de Bu Konuyu Daima Yakından Takip Ettim, Atılan Her Adımı Destekledim, Yaşanan Her Sorunla Bizzat İlgilendim. Nitekim Tek Tip Bir Müdahaleyle Neticeye Ulaşılamayacağı Belli Olan Bu Hassas Konunun Çözümü İçin Zaman İçerisinde Farklı Politikalar Geliştirdik ve Uyguladık. Son Günlerde Bazı Çevreler, Bugün, Yani 1 Temmuz İtibarıyla Resmen Çekildiğimiz İstanbul Sözleşmesi’ni, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Bir Geriye Gidiş Olarak Yansıtmaya Çalışıyor. Bizim Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelemiz İstanbul Sözleşmesi’yle Başlamadığı Gibi Bu Sözleşmeden Çekilmeyle de Bitecek Değildir.”

Sözleşmeden Çekilme Gerekçelerini O Dönemde Kamuoyuyla Paylaştıklarını Anımsatan Erdoğan, “Bizim Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Çerçevesinde Aldığımız Tedbirlerin, Yaptığımız Düzenlemelerin, Hayata Geçirdiğimiz Uygulamaların Kadınların Haklarına, Hukuklarına, Onurlarına Sahip Çıkmamızın Tek Sebebi Eşref-İ Mahlukat Olan İnsan Sıfatıyla Kendilerine Olan Saygımızdır. Dün Kadına Yönelik Şiddetle ve Kadınların İnsan Olarak Sahip Oldukları Haklarını Kullanabilmesi Konusunda Nasıl Mücadele Ediyorsak Bugün de Yarın da Aynı Mücadeleyi Sürdüreceğiz.” Dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bu Mücadelenin Uzun Soluklu, Sabır ve Toplumsal Mutabakat Gerektiren Bir Süreç Olduğunun Farkında Olduklarını Vurgulayarak, “Kadına Yönelik Şiddetin Tamamen Ortadan Kalkması, Tüm Kesimlerin İnancı ve Çabasıyla Mümkündür. Şiddetin Her Türüyle Mücadelemiz Sürerken Kadına Yönelik Şiddet Kavramının Altını Özellikle Çizmemizin Sebebi Bu Sorunun Adını Koymak Gerektiğine Olan İnancımızdır.” İfadelerini Kullandı.

Kadına Yönelik Şiddetin Pek Çok Faktörden Etkilenen ve Genel Şiddetten Farklı Dinamiklere Sahip Olan Bir Olgu Olduğunu Dile Getiren Erdoğan, Şunları Kaydetti:

“Bu Sebeple Evvela Kadına Yönelik Şiddetin Ortaya Çıkmasına Neden Olan Faktörlerin Ayrıntılı Bir Şekilde İncelenmesi ve Bertaraf Edilmesi Gerekiyor. Kadına Yönelik Şiddet, Kadının Hayatı Başta Olmak Üzere Kendini Güvende Hissetme, Eğitim, İş ve Sosyal Süreçlere Katılma Gibi Temel Haklarını Kullanmasını da Engelleyen Bir Sorundur. Şayet Bu Durum Aile İçinde Vuku Bulmuşsa Şiddete Şahitlik Etmesi Sebebiyle Çocuklarda Travmaya Neden Olabiliyor. Şiddeti Bir Davranış Biçimi Olarak Öğrenen Çocukların Yarının Şiddet Mağduru veya Şiddet Faili Olarak Karşımıza Çıkma İhtimali Artıyor. Sebebi Ne Olursa Olsun, Aile İçinde Yaşanan Şiddetin Sonuçları Kadını ve Çocuğu Derinden ve Doğrudan Etkiliyor. Konuyu Tüm Boyutlarıyla Ele Aldığımızda Belki Doğrudan Değil Ama Dolaylı Olarak Tüm Toplumun da Bu Şiddetten Olumsuz Etkilendiğini Görüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Toplumsal Sonuçları İtibarıyla Şiddetin, Depresyonun, Suç Oranlarının ve Huzursuzluğun Artmasına Yol Açtığını Belirtti.

“Kadına Yönelik Şiddeti, Tıpkı Salgınla Mücadelede Olduğu Gibi Siyasi Tartışmalara Malzeme Etmeden, Samimiyetle ve Objektif Bir Şekilde Ele Almamız Gerekiyor.” Diyen Erdoğan, Kadınların ve Çocukların Onuruna, Ailelerine, Toplumlara ve Gelecek Nesillere Ciddi Anlamda Zarar Veren Açık Bir İnsan Hakkı İhlali Olan Kadına Yönelik Şiddetin Sadece Kendilerinin Değil Tüm Ülkelerin Sorunu Olduğunu Söyledi.

Erdoğan, Bu Küresel Sorunu, Tüm Dünya Gibi Kendilerinin de Yasal Düzenlemeler, Önleme, Koruma ve Kovuşturma Alanlarında İhtisaslaşma İle Aşmaya Çalıştıklarını İfade Etti.

Merkezi ve Yerel Düzeyde Kurumlar Arası Koordinasyon ve İş Birliğiyle Oluşturdukları Sosyal Politikaları İlgili Tüm Kesimlerin Desteği Ve Katkılarıyla Kararlılıkla Sürdürdüklerini Anlatan Erdoğan, Bu Çerçevede İlkini 2007 Yılında Hazırladıkları Ulusal Eylem Planı’nı Sürekli Güncelleyerek ve Geliştirerek Bugüne Kadar Getirdiklerini Aktardı.

“6284 SAYILI KANUN EN ÖNEMLİ DÖNÜM NOKTASIDIR”

Türkiye’de ve Dünyada Yaşanan Toplumsal, Kültürel ve Teknolojik Değişimlerin, Önleyici ve Koruyucu Çalışmaların da Geliştirilmesini Gerektirdiğini Dile Getiren Erdoğan, Şöyle Konuştu:

“Yeni Ulusal Eylem Planımız, Var Olan Çalışmaları Daha da İleriye Taşıyarak, Bu Değişimi Kucaklama Amacı Taşıyor. Bugün Sizlerle Dördüncüsünü Paylaşacağımız Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planımızda Günün İhtiyaçlarına Yönelik Yeni Başlıklar Bulunuyor. Nedenleri ve Sonuçları İtibarıyla Değerlendirdiğimizde, Kadına Yönelik Şiddet Sorunuyla Mücadelede Çok Yönlü Bütüncül ve Disiplinler Arası Bir Yaklaşıma İhtiyaç Duyulduğunu Görüyoruz. Bu Çerçevede İlk İdari ve Hukuki Somut Adımı 2006 Yılında Yayınladığımız Başbakanlık Genelgesi İle Atmıştık.”

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Toplumsal Bir Mutabakat ve Uygulama Birliği Sağlamak İçin Gereken Öncelikli Politikaları Belirledikleri 3 Ulusal Eylem Planını Başarıyla Uyguladıklarını Belirten Erdoğan, Şöyle Devam Etti:

“Çeşitli Dönemlerde Yaptığımız Anayasa Değişiklikleriyle de Verdiğimiz Mücadelenin Hukuki Zeminini Güçlendirdik. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 Sayılı Kanunun Yürürlüğe Girmesi, Bu Doğrultudaki En Önemli Dönüm Noktasıdır. Türkiye Bu Kanunla Dünyada Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede En Kapsamlı ve Etkili Mevzuata Sahip Ülkeler Arasında İlk Sıralara Çıkmıştır. Nitekim Uygulamadaki Neticeler, Kanunun Gerçekten Bu Yürek Parçalayıcı, Vicdan Kanatıcı Meselenin Çözümünde Çok Önemli Mesafeler Kat Etmemizi Sağladığına İşaret Ediyor.”

“PLANI 5 ANA HEDEF, 28 STRATEJİ VE 227 FAALİYET ŞEKLİNDE YAPILANDIRDIK”

Erdoğan, Her Şeyden Önce Kanunun Irk, Renk, Cinsiyet, Tabiyet, Dil, Din, Statü, Medeni Hal, Engel Durumu Hastalık Gibi Ayrımlar Gözetmeksizin Şiddete Uğrayan veya Uğrama Tehlikesi Bulunan Tüm Kadınları, Çocukları, Erkekleri ve Tek Taraflı Israrlı Takip Mağdurlarını Korumayı Amaçladığını Kaydetti.

Şiddete Uğrayanın Kadın veya Erkek, Çocuk veya Yaşlı, Engelli veya Engelsiz Olmasının Fark Etmediğini, Geniş Yelpazesiyle Kanunun Herkesi Koruma Kapsamına Aldığını Vurgulayan Erdoğan, Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“Tabii Şiddet Mağdurları Daha Çok Kadınlar ve Çocuklar Olduğu Gibi İster İstemez Fiiliyatta Bu Gruplar Öne Çıkıyor. Kanunun Yürürlüğe Girmesinden Sonra Çok Sayıda Düzenleme Yapılmış, Kurumsal Yapı Oluşturulmuştur, Bu Doğrultuda Atılan Adımlardan Biri de Şiddetin Önlenmesiyle Koruyucu ve Önleyici Tedbirlerin Uygulanmasına Yönelik Hizmetleri Vermek Üzere Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’nin (ŞÖNİM) Kurulmasıdır. Bugün 81 İlimizin Her Birinde Mağdurlara Hizmet Veren Merkezlerin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Önleyici Katkıları Olduğuna İnanıyorum. Şimdi de Yeni Eylem Planımızda Mücadeleyi Daha da Güçlendiriyoruz.”

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı’nın 2021-2025 Yıllarını Kapsadığını Bildiren Erdoğan, Şunları Söyledi:

“Bu Çalışma İçin Hazırlıklarımızı 2020 Yılı Başından Beri Sürdürüyoruz. Eylem Planımızı, Kamu Kurumlarının, Sivil Toplum Kuruluşlarının, Üniversitelerin, Medya Mensuplarının, Uluslararası Kuruluş Temsilcilerinin ve İlgili Tüm Paydaşların Katkılarıyla Hazırladık. Oldukça Hacimli Bir Kitap Olarak Ortaya Çıkan Planı, 5 Ana Hedef, 28 Strateji ve 227 Faaliyet Şeklinde Yapılandırdık. Sorunun Tamamen Ortadan Kalkmasını Hedef Alan Bu Bütüncül Politika Dokümanını Bugün Sizlere Sunuyoruz. Önümüzdeki 5 Yıl Boyunca Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Takip Edeceğimiz Ana Başlıkların Hepsi Bu Planda Yer Alıyor.”

“İL EYLEM PLANLARI 81 İLDE HASSASİYETLE YÜRÜTÜLMEKTEDİR”

Erdoğan, Bu Başlıkları Mağdurların Adalete Erişiminin Kolaylaştırılması, Şiddetle Topyekun Mücadele Anlayışının Tüm Plan, Program ve Politikalara Yerleştirilmesi, Koruyucu ve Önleyici Hizmetlerin Güçlendirilmesi, Toplumsal Farkındalık ve Duyarlılığın Artırılması, Sistematik, Güvenilir, Karşılaştırılabilir Verilerin Toplanması ve Yorumlanması Olarak Özetleyebileceklerini İfade Etti.

Değişen Şartlar ve Ortaya Çıkan İhtiyaçlar Çerçevesinde Gereken Her Türlü Yasal ve İdari Tedbirleri Almayı Sürdüreceklerine Dikkati Çeken Erdoğan, “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı’nın İlk Hedefini Şiddetle Mücadele Mevzuatının Gözden Geçirilmesi ve Etkin Uygulanması Olarak Belirledik. Amacımız Adli Süreçte, Mağdurun Adalete Erişiminin Kolaylaşmasını, Mağdurun Haklarını Etkin Kullanmasını ve Şiddet Eylemlerinin Orantılı Şekilde Cezalandırılmasını Sağlamaktır.” Değerlendirmesinde Bulundu.

Ceza Mevzuatının Gözden Geçirilmesinden, Hakim Savcı ve Diğer Yardımcı Yargı Personelinin Eğitimine Kadar 22 Faaliyetin Bu Başlık Altında Yer Aldığını Anlatan Erdoğan, Kurumlar Arası İş Birliğinin Geliştirilmesi İçin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının Koordinasyonunda Adalet, İçişleri, Milli Savunma ve Sağlık Bakanlıkları İle Diyanet İşleri Başkanlığı Arasında Protokoller İmzalandığını Söyledi.

Erdoğan, ŞÖNİM Yönetmeliği Kapsamında 2016 Yılından İtibaren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon İzleme ve Değerlendirme Komisyonları’nın Oluşturulduğuna Değinerek, “Bu Komisyonlar, Yılda En Az 2 Defa Olmak Üzere Valilerimizin Başkanlığında Toplanmaktadır. Ayrıca Her İlin Kültürel, Sosyolojik, Özellikle de Sosyolojik Özelliklerini Ve Risk Faktörlerini Göz Önünde Bulunduran Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planları, 81 İlde Hassasiyetle Yürütülmektedir.” Dedi.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Oluşturulan Teknik Kurulun da Üçer Aylık Periyotlarla Toplanmak Suretiyle Faaliyetini Sürdürdüğünü Aktaran Erdoğan, “Türk Ceza Kanunu’ndaki Mevcut Suç Tipleriyle Cezayı Ağırlaştıran Sebepler Gözden Geçirilerek Özellikle Israrlı Takip, Siber Şiddet, Zorla Evlendirme Gibi Şiddet Türleri Konularının Yeniden Değerlendirilmesini Planlıyoruz. Ayrıca Kadına Yönelik Şiddet Eylemlerine İlişkin Uyuşmazlıklarda Haksız Tahrik ve Takdiri İndirim Nedenleri Müesseselerinin Nasıl Uygulandığına Dair Analizler Yapılarak, Ortaya Çıkan Sonuçlara Göre Gereken Değişiklikler İçin Harekete Geçilecek.” Diye Konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eylem Planının İkinci Hedefini “Şiddetle Topyekun Mücadele Anlayışının Tüm Plan Program ve Politikalara Yerleştirilmesi” Olarak Benimsediklerini Söyledi.

Beş Strateji Belirlediklerini Aktaran Erdoğan, Bu Stratejileri, “Politikaların Kapsayıcı Şekilde Hazırlanması ve Uygulanması, Şiddetin Önlenmesi İçin Kaynak ve Yeterli Bütçe Elde Edilmesi, Güçlü Koordinasyon ve Sektörler Arası İş Birliği, Eylem Planlarının 81 İlde Yürürlüğe Konması, Ulusal ve Yerel Düzeyde Yürütülen Çalışmaların Dönemsel Olarak İzlenmesi ve Değerlendirilmesi” Şeklinde İfade Etti.

Erdoğan, Bu Kapsamda “Her Düzeyde Kamu Personeline Eğitim Verilmesi, Kurumlar Arası İş Birliği Protokollerinin İmzalanması, Tüm Paydaşlarla İş Birliğinin Geliştirilmesi, Ulusal ve Yerel Düzeyde Faaliyetlerini Sürdüren Komite Ve Komisyonların Etkinliklerinin Artırılması” Gibi 35 Faaliyetin Yer Aldığını Belirterek Şöyle Konuştu:

“Ulusal Eylem Planımızın Üçüncü Hedefi, Koruyucu ve Önleyici Hizmetlerin Etkili Sunulmasıdır. Bu Hedefe Ulaşmak İçin Vakaya Zamanında ve Doğru Şekilde Müdahale Edilmesinin Sağlanması, Vaka Bazlı Özel Müdahale Programlarının Hayata Geçirilmesi, Kolluk Uygulamalarının Etkinliğinin Artırılması, Şiddet Mağduruna Hizmet Veren Meslek Elemanlarının Eğitimlerle Güçlendirilmesi, Şiddet Mağdurlarının Sağlık Hizmetlerine Erişiminin Kolaylaştırılması, Şiddet Faili Ya da Uygulama İhtimali Bulunanlara Yönelik Önleyici Hizmetlerin Hazırlanması Stratejilerini Uygulayacağız. Bu Kapsamda Hayata Geçireceğimiz Faaliyet Sayısı da 65’i Bulacaktır.”

“ŞİDDETLE MÜCADELE İRTİBAT NOKTALARINA, MAĞDURLARIN KOLAY ULAŞABİLMESİNİ SAĞLIYORUZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelenin Temelini Oluşturan Mağdurun Korunması ve Desteklenmesi İle Önleyici Çalışmalarda Kurumsal Hizmetlerin Daha da Önem Kazandığına İşaret Ederek “Şiddeti Önlemek, Soruşturmak, Kovuşturmak, Ortadan Kaldırmak Kısaca Doğru Müdahaleyi Gerçekleştirmek Ancak İhtiyaca Uygun Tasarlanmış Kurumsal Yapılar ve Programlarla Mümkündür.” Dedi.

Bu Amaçla Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleriyle (ŞÖNİM) Beraber Kadın Konukevlerinde Kurumsal Hizmetlerin Yürütüldüğünü Anımsatan Erdoğan, “Türkiye’nin Tüm İllerinde Faaliyet Gösteren 360 Sosyal Hizmet Merkezimiz Bünyesinde Oluşturduğumuz Şiddetle Mücadele İrtibat Noktalarına, Mağdurların Kolay Ulaşabilmesini Sağlıyoruz.” Diye Konuştu.

Bu Merkezlerde Şiddet Mağdurlarına Rehberlik ve Danışmanlık, Hukuk, Sağlık, İstihdam Hizmetleri Yanında Çocuklarına Sağlanan Burslarla da Destek Verildiğini Vurgulayan Erdoğan, Şöyle Devam Etti:

“Şiddet Mağduru Kadınlara Konuk Evinden Ayrıldıktan Sonra da Psiko-Sosyal Destek Vermeyi Sürdürerek İş Hayatına Katılımlarına Yönelik Mesleki Eğitim ve Programlardan Faydalanmalarını da Temin Ediyoruz. En Önemli Hususun Şiddeti Gerçekleşmeden Durdurabilmek ve Yaygınlaşmasını Engellemek Olduğunu da Biliyoruz. Bu Doğrultuda Şiddet Faillerinin ve Şiddet Uygulama İhtimali Olan Bireylerin Öfke Kontrollerinin Sağlanabilmesine Yönelik Eğitimlere Başlıyoruz. Faillerin, Alkol ve Madde Bağımlılığından Kurtarılması İle Saldırgan Davranışlarının Rehabilitasyonuna Yönelik Eğitimlerden Çok Ciddi Faydalar Elde Edeceğimize İnanıyoruz. Bu Programların Denetimli Serbestlik, Tutukluluk ve Teknik Takip Gibi Koruma Tedbirleri İle Birlikte Yürütülmesini Planlıyoruz.”

“ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE 7 İLİMİZDE 9 YENİ KADIN KONUK EVİ DAHA AÇILACAK”

Erdoğan, “Mağdur Odaklı Mücadele Prensibi” İle Çalışan ŞÖNİM’lerde Bugüne Kadar 682 Bini Kadın, 54 Bini Erkek ve 96 Bini Çocuk Olmak Üzere Toplam 833 Bin Kişiye Hizmet Verildiğini Belirterek “Yatılı Kurumsal Hizmetlerimizi İse 81 İlimizdeki 149 Kadın Konuk Evinde 3 Bin 576 Kapasiteyle Sürdürüyoruz. Önümüzdeki Dönemde 7 İlimizde 9 Yeni Kadın Konuk Evi Daha Açılacaktır. Ayrıca 9 İlimizdeki Mevcut Kadın Konukevlerini, Şiddet Mağduru Kadınların ve Çocuklarının İhtiyaçlarına Göre Dönüştürüyoruz. Tehdit Altında Olan Kadınlarımız İçin İhtisaslaşmış Kadın Konuk Evlerimizde Özel Güvenlik Önlemleri Alıyoruz.” İfadelerini Kullandı.

Barınma Amacıyla Kuruluşlara Müracaat Eden Kadınlara da Gereken Desteğin Verildiğini ve Verilmeye Devam Edeceğini Dile Getiren Erdoğan, Bu Kurumlarda Verilen Hizmetin Kalitesini Artırmak Amacıyla ŞÖNİM ve Kadın Konukevi Hizmet Standartları ve Öz Değerlendirme Rehberi Hazırladıklarını Bildirdi.

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede İletişim Teknolojilerinin de Etkin Bir Şekilde Kullanıldığına Dikkati Çeken Erdoğan, “ALO 183 Sosyal Destek Hattı, İhtiyacı Olan Tüm Kadın ve Çocuklar İçin Psikolojik, Hukuki ve Ekonomik Danışma Hattı Olarak Hizmet Veriyor. Haftanın 7 Günü 24 Saat Ücretsiz Olarak, Türkçenin Yanında Arapça, Kürtçe Çağrılara da Cevap Veren Bu Hattı Arayan Şiddet Mağdurları, ‘0’ Tuşuna Basarak, Sıra Beklemeden Destek Personeline Ulaşabilmektedir.” Diye Konuştu.

İçişleri Bakanlığı İle Oluşturan Kadın Destek Sistemi (KADES) Uygulamasının da Yaygın Kullanıldığını Anlatan Erdoğan, Şöyle Devam Etti:

“Pilot Olarak 15 Şehirde Yürütülen Elektronik Kelepçe Uygulaması, 15 Ocak 2021 İtibarıyla 81 İle Yaygınlaştırılmıştır. İçişleri Bakanlığına Bağlı Elektronik İzleme Merkezi’nde Ülkenin Tamamındaki Polis ve Jandarma Bölgelerinde Tespit Edilen Vakalar, Kesintisiz Takip Edilmektedir. Bu İşlemler İçişleri Bakanlığı Güvenlik ve Acil Durum Koordinasyon Merkezi GAMER’de Yürütülüyor. Elektronik Kelepçe Uygulaması İle Buna Yönelik İlgili Yönetmelik Çalışması da Aile Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Koordinasyonunda, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarının Katkıları İle Tamamlanmıştır.”

“BELİRLEDİĞİMİZ 77 FAALİYETİ ÖNÜMÜZDEKİ 5 YIL İÇERİSİNDE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulusal Eylem Planı’nın Dördüncü Hedefinin de “Toplumsal Farkındalık ve Duyarlılığının Artırılması” Olarak Belirlendiğini Belirterek, Şunları Kaydetti:

“Bu Hedefe Ulaşmak Üzere Kurumsal İletişim Kanallarının Güçlendirilmesi, Şiddetsiz Bir Toplum İçin Farkındalık Faaliyetlerinin Yürütülmesi, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Erkeklerin Daha Fazla Yer Almasının Sağlanması, Yükseköğretimde Dahil Eğitimin Tüm Kademelerinde Şiddetle Topyekun Mücadele Anlayışının Yerleştirilmesi, Şiddete Neden Olan Yargılar İle Mücadele Edilmesi, Özel Sektörün Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Aktif Rol Alması, Medyanın Şiddetle Mücadelede Sorumlu ve Etik Yayıncılık Anlayışıyla Hareket Etmesi Gibi Hususlarda Çalışmalar Yürütülecektir. Eylem Planında Bu Kapsamda Belirlediğimiz 77 Faaliyeti Önümüzdeki 5 Yıl İçerisinde Gerçekleştireceğiz. Bunlardan Biri Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşlarımıza Yönelik Bilgilendirme Faaliyetleridir. Bir Diğeri Erken Yaşta ve Zorla Evliliklerde Mücadele Edilmesi Amacıyla Babalara Yönelik Eğitim ve Farkındalık Çalışmaları Düzenlenmesidir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bireylerin Gündelik Konuşmalarında ve Sosyal Medyada Farkında Olarak Ya da Olmayarak Kadına Yönelik Şiddeti Normalleştiren Söylemler Kullanabildiğine İşaret Etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bu Tür Söylemlere İlişkin Toplumda Farkındalık Oluşturmak ve Alternatiflerini Hatırlatmak, Şiddet İçermeyen Olumlu Bir Dil Kullanımını Özendirmek Amacıyla Çeşitli Mecralarda Kampanyalar Yürütüleceğini Bildirdi.

Geleneksel ve Yeni Medyada Reklam Verenlere ve Özel Televizyon Kanallarına Yönelik Olarak Şiddet Temelli Bir Hassasiyet Geliştirilmesinin Teşvik Edileceğini İfade Eden Erdoğan, Kadına Yönelik Şiddetin Bir Türü Olan İş Yerinde Fiziksel, Cinsel, Ekonomik ve Psikolojik Şiddet İle İş Gücü Sömürüsü ve Baskıya İlişkin Farkındalık Oluşturma Çalışmalarının Yapılmasının Planlandığını Söyledi.

Erdoğan, Sinema Yapımları Destek Başvurularının, Şiddetle Mücadeleyi Öne Çıkaran Yapımları Teşvik Edecek Bir Anlayışla Değerlendirileceğini Belirtti.

Eylem Planının 5. Hedefini “Sistematik, Güvenilir ve Karşılaştırılabilir Verilerin Toplanması ve İstatistiklerin Yorumlanması” Olarak Belirlediklerini Anlatan Erdoğan Şöyle Devam Etti:

“Şiddeti Ortaya Çıkarma İhtimali Olan Her Bir Risk Faktörünü Önceden Belirlemek, Şiddeti Engellemede Önem Arz Ediyor. Bu Amaçla Yerel Düzeyde Özelleştirilmiş Politikalar İçin 81 İlde Kadına Yönelik Şiddet Risk Haritalarının Tamamlanması, Stratejik Hedeflerimiz İçinde Yer Alıyor. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Veri Bankasındaki Bilgilerin Yorumlanmasından Failler ve Kadın Cinayeti Hükümlüleri İle İlgili Araştırma Yapılmasına Kadar 28 Faaliyete Bu Başlık Altında Yer Verilmektedir. Şiddetle Mücadelede Elde Edilen Bilgi ve Bütün Bu Veri Analizlerle Sivil Toplum Kuruluşları ve Üniversitelerle Daha Yakın İş Birlikleri Geliştirilecektir. Bu Sorunu Ele Alan Bilimsel Araştırmaların Artmasını, Kadın Cinayetlerinin Nitel ve Nicel Analizine İlişkin Düzenli Aralıklarla Yapılacak Çalışmalar Yoluyla Akademik Bir Müktesebatın Oluşmasını Hedefliyoruz. Böylece Sosyal Bilimler İle Politika İnşa Süreçleri Arasındaki Mesafe Kapatılarak Nitelikli Politika ve Hizmet Hedeflerinin Gerçekleştirilmesi Mümkün Olacaktır.”

Ortak Veri Tabanı Oluşturulması İçin Aile ve Sosyal Hizmetler, Adalet ve İçişleri Bakanlıkları Arasında Veri Entegrasyonunun Sağlandığını Belirten Erdoğan, Şiddet Mağduru Hakkında Kanuna Göre Verilen Gizlilik Kararlarının İlgili Tüm Kurum ve Kuruluşlarla Elektronik Ortamda Paylaşılmasına Yönelik Entegrasyon Çalışmalarının İse Devam Ettiğini Söyledi.

“HER KESİME YÖNELİK EĞİTİCİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Erdoğan, İçeriğine İlişkin Genel Bilgileri Paylaştığı 4. Ulusal Eylem Planı’nın Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Sorumluluğu Olan Tüm Tarafların Katkılarıyla Hazırlandığını Belirtti. Erdoğan, “Eylem Planımızın Asıl Amacı Toplumun Kadına Yönelik Şiddete Bakış Açısını Etkilemeye, Değiştirmeye ve Duyarlılıklarını Artırmaya Yönelik Bir Farkındalık Oluşturmaktır. Bunun İçin İletişim Araçlarını Daha Etkin Kullanmak Suretiyle Düzenleyeceğimiz Kampanyalarla Her Kesime Yönelik Eğitici Çalışmalar Yürütmeyi Hedefliyoruz. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ancak Toplumun Tamamının İştirakiyle ve Samimi Katkısıyla Başarıya Ulaşabilir.” Dedi.

Erdoğan, Eylem Planına Sorumlu ve İlgili Tarafların Her Türlü Desteği Vereceğine, Gerekli Adımları Atacağına İnandığını Bildirdi.

Bugüne Kadar Kadınların Şiddet Konusu Başta Olmak Üzere Her Alandaki Hak Arama Mücadelelerinde Yanlarında Olduklarını ve Bundan Sonra da Olacaklarını Vurgulayan Erdoğan Şunları Kaydetti:

“Kadına Karşı Şiddeti Sıradanlaştıran Yaklaşımları İnsani ve Ahlaki Değerleri Güçlendirerek Ortadan Kaldıracağız. Bu Konuda Bakanlıklarımızla Beraber Üniversitelerin, Yerel Yönetimlerin, Sivil Toplum Kuruluşlarının, Medyanın Yapacağı Her Çalışma Çok Önemli ve Kıymetlidir. Unutulmamalıdır ki Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Aynı Zamanda Her Biri Canımızdan Bir Parça Olan Annemizin, Eşimizin, Kızımızın Hakkını, Hukukunu, Onurunu Korumanın da Mücadelesidir. Verdiğimiz Uzun Mücadele Döneminin Ardından Geldiğimiz Nokta Bu Yöndeki Kararlılığımızı Artırmaktadır. Milletimizin Vicdanına ve Sorumluluk Duygusuna Güveniyorum, Kesin İnanıyorum.”

Erdoğan, Eylem Planının Hazırlanmasında Emeği Geçenlere Teşekkür Ederek Yeni Yol Haritasının Huzurlu ve Sağlam Bir Toplum Yapısı İnşasında Güç Katacağına Söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Eşi Emine Erdoğan İle İştirak Ettiği Toplantıya, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık İle Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Katıldı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

BEŞ SORUDA 50 YAŞ ÜSTÜ VE SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ‘ÜÇÜNCÜ DOZ’ AŞILAMA SÜRECİ

HIZLI YORUM YAP