DOLAR

32,4531$% 0.25

EURO

34,6009% 0.24

GRAM ALTIN

2.482,70%1,82

ÇEYREK ALTIN

4.221,00%-5,14

BİST100

9.679,80%-1,37

BİTCOİN

2052227฿%-0.65801

ETHEREUM

100235Ξ%1.0617

a

DÜZENLİ UYKU BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Uçar, Bir Gece Az Uyumanın Bile Bağışıklık Sisteminin Görünmeyen Çabuk İyileştirme Gücünün Korumasını Etkileyeceğini ve Vücudun Savunmasız Kalacağını Bildirdi.

Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi De Olan Doç. Dr. Zeynep Zeren Uçar, Yaptığı Yazılı Açıklamada, Rutin Olarak 6-7 Saatin Altında Uyumanın Bağışıklık Sistemine Ciddi Zararlar Verdiğini, 7-8 Saat Uyumanın İse Enfeksiyonlardan Koruduğunu ve Çabuk İyileşmeyi Sağladığını Aktardı.

Uyku ve Bağışıklık Sistemi Arasında Yakın Bir İlişki Olduğunu Vurgulayan Uçar, Uyku Yeterli Alınmadığında Bağışıklık Sistemi Zayıfladığı İçin Daha Kolay ve Sık Hasta Olunduğunu, Hastayken de Uyumanın İyileşmeye Yardımcı Olduğunu Kaydetti.

Uçar, Uyku Sırasında, Virüs Gibi Enfeksiyona Yol Açan Organizmalar İle Yabancı Ya Da Zararlı Maddelerin Vücuttan Atılması İçin Gereken Bağışıklık Sistemi Savaşçı Hücrelerinin Oluştuğunu Belirterek, Şöyle Devam Etti:

“Hayatımızın 3’te 1’ini Yani 25-30 Yılını Geçirdiğimiz Uyku Pasif Bir Süreç Değildir, Bizi Hayatımızın 3’te 2’sini Geçirdiğimiz Günlük Yaşamımıza Hazırlar. Hastalandığımızda Bağışıklık Sistemimiz Tnf, Il-1 ve Pgd2 Gibi Maddeler Yardımıyla Enfeksiyon Ajanlarıyla Savaşmak İçin Gerekli Silahları Yani Doğal Öldürücü Hücreler Gibi Bağışıklık Hücrelerini Temin Etmek İçin Uyku Sistemimizi Uyarır. Yalnız 1 Gece Az Uyumak Bile Bağışıklık Sistemimizin Görünmeyen Çabuk İyileştirme Gücünün Korumasını Ortadan Kaldırır. Vücudumuz Savunmasız Kalır. 02.00-04.00 Arası Uyku Hormonu Melatoninin En Fazla Salgılandığı Saatlerdir. Bu Süre Özellikle Derin Uykunun Fazla Olduğu, Cilt Hücresinden Bağışıklık Hücrelerine Kadar Tüm Vücut Hücrelerinin Yenilendiği Dönemdir. Melatonin Vücudumuzdaki İltihabın Giderilmesinde de Rol Oynar.”

“BİR GECELİK UYKUSUZLUĞUN BİLE TAMAMEN TELAFİSİ MÜMKÜN DEĞİL”

Doç. Dr. Zeynep Zeren Uçar, Özellikle Grip Mevsimlerinde 7-8 Saat Uyumanın Soğuk Algınlığından Korunmada Oldukça Etkili Olduğunu Belirtti.

Grip Aşısının Etkili Olması İçin de Aşı Öncesi ve Sonrası Yeterli Uyumanın Önemli Olduğuna Dikkati Çeken Uçar, Şu Bilgileri Verdi:

“Aşıya İyi Yanıt Vermemiz, Yeterli Antikor Üretimi ve Grip Virüsü Vücuda Girdiğinde Hafıza Hücrelerinin Yeterli Yanıt Vermesiyle Mümkündür. Bunun da İyi Bir Uykuyla Gerçekleştiği Bilimsel Olarak Kanıtlanmıştır. 2002’de Yapılan Bir Çalışmada, Bir Grup Sağlıklı İnsanın Grip Aşısı Olmadan Önce 6 Gün Boyunca 4 Saat Diğer Grubun İse 7,5-8,5 Saat Uyumalarına İzin Verilmiş, Sonra da Aşıya Yanıtlarına Bakılmıştır. Daha Fazla Uyuyanlar Aşıya Yeterli Antikor Yanıtı Verirken, Az Uyuyanların da Ancak Yarısı Aşıya Bağışıklık Geliştirebilmiştir. Sonraki 2-3 Hafta İyi Uyumalarına İzin Verilse Bile O Bir Haftayı Telafi Edememişlerdir. Hatta 1 Yıl Sonra Dahi İyi Uyuyanların Bağışıklık Yanıtına Ulaşamamışlardır. Uyku Sonradan Yerine Konulabilen Bir Süreç Değildir. Bir Gecelik Uykusuzluğun Bile Tamamen Telafisi Mümkün Değildir. Kovid-19 Salgınına Karşı Güçlerimizden Biri de En Geç 23.00-24.00 Gibi Başlayan ve En Az 7-8 Saat Süren Yeterli Bir Uyku Uyumaktır.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

AKDENİZ’DE 6,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

HIZLI YORUM YAP