DOLAR

32,5421$% 0.26

EURO

34,7521% -0.02

GRAM ALTIN

2.485,21%0,94

ÇEYREK ALTIN

4.248,00%0,30

BİST100

9.524,59%-0,06

BİTCOİN

2066994฿%4.32475

ETHEREUM

99784Ξ%3.15998

a

İSTANBUL İÇİN ALARM VERİLEBİLİR! KASIM VE ARALIK’A DİKKAT

İstanbul’da Son İki Ayın Yağışsız Geçmesi ‘Kuraklık Mı Yaşanacak?’ Sorusunu Akıllara Getirdi. Prof. Dr. Orhan Şen Konu İle İlgili Yaptığı Uyarıda “Kasım Ve Aralık Ayındaki Yağışlarda Yüzde 20 Azalma Olursa Uyarı, Yüzde 25 Azalma Olursa Alarm Vermek Gerekir. İstanbul’da Su Sıkıntısı Yaşanabilir” Dedi. Kandilli’den Yapılan Açıklama İse Bu Durumu Destekler Nitelikte Oldu.

İstanbul’da, Eylül ve Ekim Aylarının Yağışsız Geçmesi Kuraklık ve Olası Su Krizini Gündeme Getirdi. Kandilli de Konuyla İlgili Önemli Bir Açıklamada Bulundu.

Uzmanlara Göre, Mevsim Normalleri Üzerinde Seyreden Sıcaklık ve Yağışlardaki Azalmadan Melen ve Diğer Havzalar da Etkilenecek.

Bu Yıl Sonbahar ve Kış Aylarının Kurak Geçeceği Uyarısında Bulunan İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Orhan Şen, “Ekim, Kasım ve Aralık Ayında Ortalamanın Altında Yağış İle Ortalamanın Üzerinde Sıcaklık Söz Konusu. Şubat, Martta İse Yağış Az, Sıcaklık Ortalamanın Üzerinde. Kasım ve Aralık Yağışlarında Yüzde 20 Azalma Olursa Uyarı, Yüzde 25 Azalma Olursa Alarm Verilmeli Melen Projesi, Bugün İçin İstanbul’u Kurtarsa da Önümüzdeki Dönem Sıkıntı Yaşanabilir” Dedi.

‘KIŞ KURAK GEÇECEK’

Prof. Dr. Şen, Eylül ve Ekim Ayının İlk Yarısında Yağışın Olması Gerekenin Altında Olduğunu Belirterek Şunları Söyledi:

“İstanbul Özelinde Şu An İçin Baraj Doluluk Oranları Çok Kötü Değil. Ancak Mevcut Durum İçin Çok İyi de Diyemeyiz. Bu Kış İçin Hem İstanbul Hem de Türkiye Geneli İçin Öngörüm Kurak Geçeceği Yönünde. Şimdiye Kadar Yağış Miktarları Olması Gereken Miktarların Altında Seyretti. İstanbul’da Asıl Mesele Yağış Rejiminden Çok, Su Havzalarının Artan Nüfusun İhtiyacını Karşılayamayacak Durumda Olması. İstanbul’daki Yapılaşma, 4-5 Derecelik Sıcaklık Artışına Neden Oluyor. Gökdelenler, Asfalt Yollar ‘Isı Adası’ Etkisi Yapıyor.”

KANDİLLİ’DEN KORKUTAN AÇIKLAMA

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, “İSKİ Verileri İle de Bu Önümüzdeki Kurak Dönemi Bir Araya Getirip Değerlendirdiğimizde, İSKİ Verilerine Göre Barajlardaki Doluluk Oranı Yüzde 44’ler Civarında. ve Her Dört Günde Bir de Bu Oran Yüzde Bir Olarak Aşağı Düşüyor. Yaklaşık da Bu Veriler Üzerinden Hesap Yaparsak, Hiç Yağmur Yağmazsa İstanbul’un 176 Günlük Su Stoku Bulunuyor. Önümüzdeki Dönem de Kurak Geçecek Gözüküyor Bu Yönden de Tasarrufların Yapılmasında Fayda Var” Dedi.

EYLÜL AYINDA 68 KİLOGRAM OLMASI GEREKEN ORTALAMA YAĞIŞ 7 KİLOGRAM

Tek,”Öncelikli Olarak Yağışlara Baktığımızda Geçtiğimiz Aylardan Bu Yana Yağışlar Azaldı. Ortalamaların Altına Düşmeye Başladı. Örneğin Eylül Ayında İstanbul İçin 68 Kilogram Olan Ortalama Yağış Yaklaşık 7 Kilogram Olarak Düştü. Yani Yağışlar 7’de 1 Oranında Düşmüş Vaziyette. Aynı Şekilde Ekim Ayı İçerisinde de Bugüne Geldiğimizde, 60 Kilogram Olan Ortalama Yağış 40 Kg Olarak Gözüküyor. ve Bundan Sonraki Süreçte de Kasım, Aralık, Ocak, Şubat, Mart Hatta Nisan’a Kadar, Mart Biraz Yağışlar Açısından Normal Geçecek Gibi Görünse de Genel Olarak 6 Aylık Periyotlara Bakılırsa Yağışlar Ortalamanın Altında Kalacak Gözüküyor” Dedi.

İSTANBUL’UN 176 GÜNLÜK SU STOKU KALDI

İSKİ’nin Yayınladığı Barajlardaki Doluluk Oranı İle Önümüzdeki Kurak Dönemi Bir Arada Değerlendiren Tek, “İSKİ Verileri İle de Bu Önümüzdeki Kurak Dönemi Bir Araya GetiripDeğerlendirdiğimizde İSKİ Verilerine Göre Barajlardaki Doluluk Oranı Yüzde 44’ler Civarında. ve Her Dört Günde Bir de Bu Oran Yüzde Bir Olarak Aşağı Düşüyor. Yaklaşık da Bu Veriler Üzerinden Hesap Yaparsak, Hiç Yağmur Yağmazsa İstanbul’un 176 Günlük Su Stoku Bulunuyor. Önümüzdeki Dönem de Kurak Geçecek Gözüküyor. Bu Yönden de Tasarrufların Yapılmasında Fayda Var. Yağışlar Kasım ve Aralık Ayında Yine Ortalamaların Altında. Şubat ve Nisan Ayları da Yine Ortalamaların Altında Kalacak Görünüyor. Serin ve Kurak Bir Kış Bizleri Bekliyor Olacak. Yağışlar Açısından Sıkıntılar Var. Su Tasarrufuna da Şimdiden Başlamamız Gerekiyor. Önümüzdeki Ağustos Ayına Geldiğimizde, Yaz Aylarına Geldiğimizde, Şu Anki Tahminler İstanbul ve Çevresinde, Marmara İçin de Aynı Şeyleri Söyleyebiliriz, Bir Su Problemi Konusunun Daha Çok Konuşulacağı Günler Olacak Gibi Gözüküyor” Şeklinde Konuştu.

İSKİ’NİN VERİLERİNE GÖRE İSTANBUL’A SU SAĞLAYAN TOPLAM 10 BARAJIN DOLULUK ORANLARI İSE ŞU ŞEKİLDE:

Ömerli Barajı 42,92, Pabuçdere Barajı 2,92, Sazlıdere 42,10, Büyükçekme 44,15, Kazandere 6,23, Elmalı Barajı 69,85, Darlık Barajı 49,44, Istrancılar Barajı 26,30, Alibey Barajı 35,58 Terkos Barajı İse 61,79

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

BAKANLIK İNDİRİM KARARI ALDI, HERKESİ İLGİLENDİRİYOR

HIZLI YORUM YAP