DOLAR

32,4245$% -0.2

EURO

34,8703% -0.67

GRAM ALTIN

2.439,17%0,13

ÇEYREK ALTIN

4.047,00%0,00

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2074965฿%-1.46111

ETHEREUM

102040Ξ%-0.96738

a

İSTANBUL’UN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜNDE İLK KAZMA TUZLA’DA VURULDU

MURAT KURUM: KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRMEYEN TEK BİR SAĞLIKSIZ YAPI BIRAKMAYACAĞIZ

MURAT KURUM: DEPREM SİYASET ÜSTÜ BİR MESELEDİR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, gece gündüz demeden kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti. İstanbul’un depreme karşın hızla hazırlanması gerektiğini ifade eden Bakan Özhaseki, “Bu işin bir tek çözümü var. O da kentsel dönüşüm. 20, 30, 40 yıllık veya daha eski binalarımız var. O günkü yönetmeliğe uygun yapılmış olsa bile şiddetli depremlere dayanamayacağını hepimiz biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 2012’de bir yasa çıkardık. O günden bugüne kadar İstanbul özelinde 850 bin kadar bağımsız birim yenilendi. 400 binden fazlası da devam ediyor. Ancak bunlar yetmez. Bizim çok hızlı bir şekilde İstanbul’u dönüştürmemiz lazım. Neredeyse 600 bin konutun bir an önce yenilenmesi lazım. Bizim de bu konuda projelerimiz hazır.” dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Yüzyılın Dönüşümü İstanbul kampanyası kapsamında ‘5 bin 187 Bağımsız Bölümün Temel Atma ve Yıkım Töreni’ne katıldı. İstanbul’un Kentsel Dönüşümünde İlk Kazma Tuzla’da Has Sitesinde Vuruldu. Törene Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Tuzla Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Tuzla Belediye Başkan Adayı Dr.Şadi Yazıcı, AK Parti Tuzla İlçe Başkanı Av.Talha Tayfur, MHP İstanbul İl Yöneticisi Tamer Çakıroğlu, MHP Tuzla İlçe Başkanı Aslan Ali Baş, İlçe Protokolü ve Çok Sayıda Vatandaş Katıldı.

Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum’un da katıldığı törende konuşan Bakan Özhaseki, deprem bölgesinin hızla ayağa kaldırılması için gece gündüz demeden çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. 390 bin hak sahibi olduğunu ve şu anda 307 bin konutun ya ihalesinin yapıldığını ya ihale sürecinde ya da inşaatların bitme aşamasında olduğunu kaydeden Bakan Özhaseki, “Bitenleri de yavaş yavaş teslim ediyoruz. Devlet olarak bizler müthiş bir refleks gösterdik. Oraya gittiğimiz her yerde de yaraları sarıncaya, vatandaşın bize dönüp ‘sizden Allah razı olsun’ deyinceye kadar ayrılmayacağımızı ilan ediyoruz. En geç 1 sene içerisinde bu evlerin tamamını teslim edip huzurla vatandaşlarımızın oturmalarını da sağlayacağız.” diye konuştu. Mart ayının sonuna kadar 75 bin konutun teslim edileceğini belirten Bakan Özhaseki, sonrasında her ay 15-20 bin konut teslim etmeye devam edeceklerini kaydetti.

“DEPREM ÜZERİNDEN SİYASET OLUR MU?”

Gece gündüz demeden deprem bölgesinin ayağa kaldırılması için çalıştıklarını ifade eden Bakan Mehmet Özhaseki, “Çalışıyoruz, gayret ediyoruz. Bazı partilerin genel başkanları televizyona çıkıp ‘nerede bu evler. O 75 bin konutu kime veriyorsunuz? Akrabalarınıza mı? Kendi partililerinize mi?’ diyorlar. Allah ıslah etsin. Ev verdiğimiz insanlar içerisinde bir tane tanıdığımız yok. Bırakın akraba olmayı. Deprem üzerinden siyaset olur mu? Eşini kaybetmiş, çocuğunu kaybetmiş insanların üzerinde tepinilir mi? Onları evlerine oturturken, huzurla biz onlardan dua alırken, kalkıp da bu sözler edilir mi?” diye konuştu.

“İSTANBUL İÇİN YERİMİZDE DURAMIYORUZ”

Bilim insanlarının Marmara depremini işaret ettiğini belirten Bakan Özhaseki, “Bundan dolayı İstanbul için yerimizde duramıyoruz. Buralarda neler yaparız? İnsanlarımızı güvenli evlere nasıl oturturuz diye düşünüyoruz. İstanbul’da kentsel dönüşümü nasıl sağlarız diye gece gündüz hep birlikte bütün arkadaşlarımla gayret ediyoruz. Proje ortaya koymaya çalışıyoruz. Çünkü Marmara’nın etrafında 7 tane şehrimiz var. Bizim gayrisafi safi milli hasılamızın yüzde 47’si bu bölgede bulunuyor ve milyonlarca insanımızın da bu bölgede iş yerleri var. Evi var, canlarını içinde taşıyorlar.” diye konuştu.

“TEK ÇÖZÜM KENTSEL DÖNÜŞÜM”

Bakan Mehmet Özhaseki, “Bu işin bir tek çözümü var. O da kentsel dönüşüm. 20, 30, 40 yıllık veya daha eski binalarımız var. O günkü yönetmeliğe uygun yapılmış olsa bile şiddetli depremlere dayanamayacağını hepimiz biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla 2012’de bir yasa çıkardık. O günden bugüne kadar İstanbul özelinde 850 bin kadar bağımsız birim yenilendi. 400 binden fazlası da devam ediyor. Ancak bunlar yetmez. Bizim çok hızlı bir şekilde İstanbul’u yenilememiz, dönüştürmemiz lazım.” şeklinde konuştu.

“İSTANBUL’DAKİ 600 BİN YAPI STOKU YENİLENMELİ”

İstanbul’daki yaklaşık 600 bin yapı stokunun bir an önce yenilenmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Özhaseki, “Hiç vakit kaybetmeden yenilenmesi lazım. Bizim de bu konuda projelerimiz hazır. Nerelerde konutlar yapacağımız belli. Nasıl hareket edeceğimizin yol güzergahını da belirledik. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Kentsel Dönüşüm Başkanlığını kurduk. İstanbul için özel birim kurduk. Orta vadeli bütçede 480 milyar liranın üzerinde, İstanbul’u dönüştürmek için büyük bir bütçe koyduk. Gece gündüz demeden uğraşıyoruz. Bu işin ikinci bir ayağı da belediyeler. Burada 13 tane belediyemizin ismi var. Onlar gayret etmişler. Hazırlık yapmışlar. Ya temel atacağız ya da yıkımlar yapacağız.” dedi.

“İŞ YAPIYORMUŞ GİBİ GÖZÜKENLER DE VAR”

Bakan Mehmet Özhaseki, 21 yıldır gece gündüz demeden çalışıp eser bırakmaya çalıştığını belirterek, “Şimdi de aynısını yapıyorum. Ancak, elinde devasa bütçeler olduğu halde, koca koca bütçeleri sadece organizasyon firmalarına, sosyal medya gruplarına ve bunların algı operasyonlarına harcayarak iş yapıyormuş gibi gözükenler de var. Son dönemin modası da bu. Sosyal medyada 100 bine yakın bir ekiple alkış tutmaya devam ediyor. Bunların içinde eğer kendi cebinden para harcayanı varsa helali hoş olsun. Yine bir şey demiyorum. Ama belediye bütçesinden harcıyorsa yazıklar olsun onlara. O büyük paraları emin olun belediye bütçelerinden kılıfına uydurarak harcamaya devam ediyorlar. Sizler arif insanlarsınız. Kim iş yapıyor, kim bu algıları çekiyor farkındasınız.” diye konuştu

“KENTSEL DÖNÜŞÜM YAPMAYA ÇALIŞAN BAŞKANLARA YARDIMCI OLUN”

Ömrünün hizmet ederek geçtiğini vurgulayan Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm yapmaya çalışan belediye başkanlarına yardımcı olunması için çağrıda bulundu. Bakan Özhaseki, “Elinden tutun, yanında durun.” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZ HER GÜN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ SORUYOR”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir hedefi olduğunu belirten Bakan Özhaseki, “O da İstanbul’u bir an önce yaklaşan bu depremlere karşı koruyabilmek. Onun içindir ki çok büyük bir bütçe ayırdık. Yaptığımız kentsel dönüşümle ilgili yasalara destek verdi. Kurduğumuz birimlere ‘evet’ dedi. Her gün soruyor. ‘Nasıl gidiyor? Ne kadar müracaat var? Hızlandırabiliyor muyuz işi’ diye. Çünkü İstanbul onun sevgilisi. O İstanbul’u çok seviyor. Bizler de seviyoruz. Hep birlikte el ele vererek, yaklaşan depremlere karşı bu güzide memleketimizi hazırlamalıyız.” ifadelerini kullandı.

“TOKİ, BİZİM YÜZ AKIMIZ”

TOKİ’nin Bakanlığın yüz akı olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, “Eskiden bazı kişiler TOKİ’ye bakıp onu küçük görürlerdi. Bazen de böyle müstehzi tavırlarla laf ederlerdi. Ama depremden sonra gördüler ki bir tane bile TOKİ evi yıkılmadı. Şimdi burada da güzel işler yaparak, Allah’ın izniyle hepinizi o dirençli evlerinize oturtuncaya kadar gayret edecek.” diye konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜNÜ KESMEYİN”

Törenin ardından Cumhur İttifakı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum ile birlikte şantiye sahasını inceleyen Bakan Mehmet Özhaseki, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümü gerçekten Türkiye’de yapmaya çalışan büyük bir ekip olduklarını belirtti. Gittiği her yerde bu gerçekliği anlatmaya çalıştıklarını vurgulayan Bakan Özhaseki şunları söyledi:

“Dileriz ki sadece ‘kentsel dönüşüm’ lafını duyunca basit bir sloganla kaçanlardan millet hesap soracaktır. O basit sloganda şu; ‘Efendim biz kentsel dönüşüme değil, rantsal dönüşüme karşıyız.’ Ben onlara diyorum ki ‘Allah rızası için rantsal dönüşüm yapmayın, yapanlara da karşı çıkın. Ama ne olur bir tane kentsel dönüşüm yapın, mani olmayın.’ ‘Hukuki mücadele’ diyerek, ‘Anayasal hak’ diyerek mahkemelere koşup da kentsel dönüşümün önünü kesmeyin. Kentsel dönüşümü ön plana çıkarmaya çalışıyoruz. Doğruları yapmaya çalışıyoruz. Bu iş çileli bir iş, kolay değil.  Onu yapabilecek ekipte hep birlikte kol kola girerek İstanbul’a hizmet edecek.”

İSTANBUL’UN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜNDE İLK KAZMA VURULDU

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında İstanbul’da toplam 5 bin 187 bağımsız bölümün temel atma ve yıkım töreni gerçekleştirildi. Bağcılar Yenimahalle’de 393, Sarıyer Ferahevler’de 237, Avcılar’da 117, Zeytinburnu’nda 28, Sultangazi’de 23 ve Silivri’de 16 olmak üzere toplam 814 bağımsız bölüm yıkıldı. Tuzla Cami Mahallesi’nde 263, Yayla Mahallesi’nde 800, Aydınlı Mahallesi’nde 798, Bağcılar Yenimahalle’de 203, Gaziosmanpaşa Yıldıztabya’da 431 ve Kuzey Esenler alanında bin 811 bağımsız bölümün de temelleri atıldı. Ayrıca Yarısı Bizden kampanyası kapsamında Güngören’de 35, Bahçelievler’de 26 ve Kartal’da 6 bağımsız bölümde ilk kazma vuruldu. Toplamda 4 bin 373 bağımsız bölümün temeli atılmış oldu.

Tuzla’daki 5 bin 187 bağımsız bölümün kentsel dönüşüm kapsamında temel atma ve yıkım törenine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ile birlikte katılan Kurum, burada yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleri acısıyla birlikte afetzedeleri yeni sıcak ve güvenli yuvalarına kavuşturmanın mutluluğunu da yaşadıklarını ifade etti.

“O günlerde biz de tüm arkadaşlarımızla birlikte afetzede kardeşlerimizin yanındaydık. Günlerce orada, ‘Kardeşlerimiz için en hızlı ne yapabiliriz, onlara nasıl yardım edebiliriz?’ anlayışıyla hep birlikte gece gündüz çalıştık ve hamdolsun o gün başlattığımız projeleri bugün kıymetli bakanımız, TOKİ Başkanlığımız, Emlak Konut Genel Müdürlüğümüz, Yapı İşleri Genel Müdürlüğümüzle vatandaşlarımıza teslim etti. Emin olun bundan daha büyük bir mutluluk yok.” diyen Kurum, insanların hayatını huzura, refaha ve güvene kavuşturacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarına bugün bir yenisini daha eklemek üzere olduklarını kaydetti.

Kurum, şöyle devam etti:

“Bugün hep birlikte, 5 bin 187 konut dönüştürecek, depreme karşı güçlendirecek ve bir kısmının temellerini atacağız, bir kısmının da yıkımlarını gerçekleştirerek artık inşaat sürecini başlatacağız. Bir taraftan Tuzla’mızdan Bağcılar’a, Gaziosmanpaşa’mızdan Esenler’e, Güngören’den Bahçelievler ve Kartal’a kadar birçok farklı noktada yeni yuvalarımızın ilk harcını dökeceğiz. Diğer taraftan Bağcılar, Sarıyer, Avcılar, Zeytinburnu, Sultangazi ve Silivri’deki depreme dayanıksız binaların yıkım törenlerini gerçekleştireceğiz.”

“BU AZİZ ŞEHRE NADİDE ESERLER KAZANDIRMAK, EN BÜYÜK ŞEREFTİR”

İstanbul’daki kentsel dönüşüm kampanyalarına değinen Kurum, Bakan Özhaseki ve ekibine teşekkür ederek, şunları dile getirdi:

“Bu süreci hatırlarsanız, Mayıs seçimleri öncesinde başlattığımızda, ‘Acaba bu işi yapacak mısınız? Bir seçim vaadi mi?’ demişlerdi. Biz o zaman şunu söylemiştik; ‘Biz bugüne kadar Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hamdolsun verdiğimiz tüm sözleri tutmuş bir siyasi iradeyiz. Cumhur İttifakımızla birlikte girdiğimiz her seçimden galip çıkmış ve milletin en zor anında yanında olmuş bir iradeyiz. Bununla gurur duyuyoruz. Sözleri verip sözlerin gerçekleşmesi adına da tüm ekibimizle birlikte gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. Bu aziz şehre böylesine nadide eserler kazandırmak, en büyük şereftir. Bu güzel şehrin insanlarına hizmet etmek en büyük onurdur.”

İstanbul’un her köşesinde 7/24 çalıştıklarını dile getiren Kurum, “İstanbul’u depremlere hazırlıklı hale getiriyoruz. İstanbul’da 2012 yılından bu yana, özel sektörümüzü de teşvik ederek 800 bini aşkın konutumuzu daha güvenli, daha sağlıklı hale getirdik. Gayretimiz tam, motivasyonumuz çok yüksek. İstanbul’umuzda kentsel dönüşüme girmeyen tek bir sağlıksız yapı bırakmayacağız.” dedi.

“BU ŞEHRİN ANNELERİNİN YÜZÜNDEN TEBESSÜMÜ ASLA EKSİK ETMEYECEĞİZ”

Murat Kurum, Fikirtepe, Gaziosmanpaşa, Esenler, Üsküdar Çamlıca Camisi ve çevresinde, Ataşehir, Tuzla, Kağıthane, Zeytinburnu, Bağcılar, Güngören, Sultanbeyli ve Beykoz’da dönüşüm çalışmaları yaptıklarını hatırlatarak, seçim sonrası da ilk işlerinin İstanbul’u afetlere dirençli hale getirmek olduğunu aktardı.

Her zaman millete verdikleri sözleri yerine getirdiklerini ve bugün inşaatına başlanılan yeni yuvaları da en kısa sürede tamamlayacaklarını belirten Kurum, şu değerlendirmede bulundu:

“İstanbul’u ihmalkarlıktan, iş bilmezlikten koruyacağız, geleceğimize sahip çıkacağız. İmha eden, ihmal eden tarafta değil daima bu aziz millet için inşa eden, bu millet için hep ihya eden tarafta olacağız. İnsanımızı, daha sağlıklı ve daha güvenli bir İstanbul’da yaşatma idealimizden asla taviz vermeyeceğiz. Bu şehrin annelerinin, bu şehrin çocuklarının yüzünden tebessümü asla eksik etmeyeceğiz. İstanbullularının mutluluğunu ve huzurunu her şeyin üstünde tutacağız. Hamdolsun 39 ilçemizin tamamında hep yeni bir temel atıyor, yeni bir açılışı yapıyor, evlatlarımızın geleceği için yeni müjdeler veriyoruz. İnşallah 1 Nisan sabahı itibarıyla da bakanlığımızın ‘Yarısı Bizden’ kampanyasıyla yapacağı 350 bin konutumuzun yanında biz de İBB olarak ‘Yarısı Büyükşehirden’ diyeceğiz, 650 bin yeni yuvamızı hızlı bir şekilde başlatacağız. 100 bin sosyal konutumuzun inşasına hızlı bir şekilde başlayıp, kentsel dönüşüm sürecinde buradaki kardeşlerimizin çok uygun şartlarda oturabilecekleri konutları inşa edeceğiz. İstanbul’umuzda bu kapsamda tam 1 milyon yuvamızı güvenli ve sağlıklı hale getireceğiz, milletimizin, İstanbulluların, sizlerin duasını alacağız.”

“GÖZ GÖRE GÖRE İSTANBULLULARI KANDIRMA ÇABALARI”

Mevcut yönetimi eleştiren Kurum, “İstanbulluları hiçbir şekilde ilgilendirmeyen konuların peşinde koştuklarını görüyoruz. Ne zaman konu depreme gelse nedense bir anda gündemi değiştirme çabalarına giriştiklerini görüyoruz. Ne zaman konu proje, eser olsa algı üstüne algı yapmaya çalıştıklarını görüyoruz. Göz göre göre İstanbulluları kandırma çabalarına hep birlikte şahit oluyoruz. Bir kez daha söylüyoruz ve uyarıyoruz; deprem siyaset üstü bir meseledir. Meselenin insanımızın canı, evlatlarımızın hayatı olduğu yerde deprem konusu kimsenin siyasi kariyerine basamak olamaz. İstanbullular yüksek ferasetleriyle kimin çalışıp kimin çalışmadığını iyi biliyor. Bu şehrin aziz insanları 22 yıldır nasıl daima büyük Türkiye’nin yanında durdularsa bundan sonra da liyakatten, ehliyetten, eser üretenlerden yana tavırlarını en güçlü şekilde sandıkta koyacaktır.” diye konuştu.

Programda eş zamanlı olarak 13 ilçede kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bazı noktalarda yıkımlar gerçekleştirildi. Öte yandan farklı noktalarda da yeni projeler için temeller atıldı.

Bakan Mehmet Özhaseki ile törendeki temel atma noktasında incelemelerde bulunan Murat Kurum, vatandaşların taleplerini de dinledi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

ASLAN BAŞKAN: ‘TUZLA HALKININ OY PUSULASI DA GÖNÜL PUSULASI DA CUMHUR İTTİFAKI’NDAN YANA’

HIZLI YORUM YAP