DOLAR

32,5421$% 0.26

EURO

34,7521% -0.02

GRAM ALTIN

2.485,21%0,94

ÇEYREK ALTIN

4.248,00%0,30

BİST100

9.524,59%-0,06

BİTCOİN

2066994฿%4.32475

ETHEREUM

99784Ξ%3.15998

a

SAĞLIK BAKANI KOCA: ARTIK AÇIK HAVADA MASKE KULLANMAK ZORUNDA DEĞİLİZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Covid-19'la Mücadele Kapsamında Uygulanan Maske Takma Zorunluluğunun Açık Havada Kaldırıldığını, Kapalı Ortamlarda İse Mesafe Kuralına Göre Uygulanacağını Bildirdi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bakanlığın Bilkent Yerleşkesi’nde Düzenlenen Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı’nın Ardından Basın Mensuplarına Açıklama Yaptı, Soruları Yanıtladı.

Bugünkü Toplantının Duygu Bakımından Son Derece Pozitif Olduğunu Belirten Koca, “Çünkü Bugün, Israrların Sabırları Sınadığı Konularda, Size Nihayet Beklediğiniz Haberleri Vereceğim. Bugün Kısıtlamalardan Çok Onların Yerini Almaya Başlayan Serbestlikten Söz Edeceğim.” Dedi.

Koca, Salgınla Geçen İki Yıl Boyunca Kısıtlama Israrında Bulunduğunu Hatırlatarak Bugün İse Her Şeyi Gözden Geçirmenin Zamanının Geldiğini Söyledi.

Türkiye’nin Covid-19 Salgınının Ciddiyetini İlk Kavrayan Ülkelerden Olduğunu Vurgulayan Koca Şöyle Konuştu:

“Bütün Mücadelemiz Aynı Ciddiyet İçinde Devam Etti. Koronavirüs Bilim Kurulumuz, Tıpkı Bugün Olduğu Gibi, Gelişmeleri Sürekli Mercek Altında Tuttu ve Öneriler Geliştirdi. Tedbirleri Ele Alan, Salgınla Nasıl Mücadele Edeceğimizi Tanımlayan, Tedavi Rehberlerini Hazırlayarak Güncel Gelişmelere Göre Sürekli Güncelleyen Bilim Kurulu, Çalışmaktan İftihar Ettiğim Bir Kuruldur. Dünya Sağlık Örgütü, Küresel Bir Salgınla Karşı Karşıya Olunduğunu Henüz İlan Etmeden Her Türlü Tedbiri Planlayan Bu Kuruldur. Şahsım ve Sizler Adına Bilim Kurulunun Bütün Üyelerine Bir Kez Daha Teşekkür Ediyorum.”

“DÜNYADA BELKİ DE EN HIZLI HAREKET EDEN ÜLKELERDEN BİRİ OLDUK”

Fahrettin Koca, Salgın Sürecinde Gerekli Tedbirlere Erkenden Başlandığını İfade Ederek “Tüm Dünyada Belki de En Hızlı Hareket Eden Ülkelerden Biri Olduk. Bu Açıdan Bakıldığında Salgın Hastalığın Vaka Sayılarına Kıyasla En Az Etkilediği Ülkeler Arasındayız.” Dedi.

Türkiye’de Şu Anda Salgının Toplumsal Hayatı Eskisine Oranla Çok Daha Az Etkilediğinin Altını Çizen Koca, Bu Başarı İçin Bilim İnsanlarına, Sağlık Çalışanlarına, Kolluk Kuvvetlerine, İlgili Bakanlıkların Personeli İle Kurallara Uymada, Kısıtlamalara Sabretmede Büyük Kararlılık Gösteren Millete Teşekkür Etti.

Bakan Koca, Covid-19 Tedbirlerine Türkiye’den Daha Sonra Başlayan Ülkelerin Kısıtlamalardan Büyük Oranda Vazgeçtiğine İşaret Ederek, “Bildiğiniz Gibi, Ülkemizde de Bazı Kısıtlamalar Kalkmıştı. Salgının Biteceğine Dair Somut İşaretler Gördüğümüzde Toplumsal Hayatı Baskılayan Şartları Normalleştirecek Adımları Attık. Karantina ve İzolasyon Süreleri, Tarama Testleri, Temaslılık Durumu Gibi Birçok Uygulamada Değişikliğe Gittik. Bizi Normalleşmeye Götüren Bu Adımların İsabetli Olduğunu Görüyoruz.” Değerlendirmesinde Bulundu.

Gelinen Noktada Covid-19’la Mücadelenin Bundan Böyle Özellikle Aşıyla Verileceğini İfade Eden Koca, Ayrıca Virüse Karşı Kullanılan İlacın 65 Yaş Üzerindekilere Ve Bağışıklığı Baskılanmış Kişilere Dağıtılmasına Başlandığını Anımsattı.

ALINAN KARARLAR

Koca, 2 Yıllık Israrlı ve Planlı Mücadelenin Ardından Salgınla Mücadelede Bazı Serbestliklerin Uygulanacağını Bildirerek Tedbirlerin Gevşetilmesini Bazı Bilim İnsanlarının “Erken” Bulduğunu, Birçok Bilim İnsanının İse Bu Süreci Desteklediğini Dile Getirdi.

Bakan Koca, Alınan Kararları Şöyle Açıkladı:

“Artık Açık Havada Maske Kullanmak Zorunda Değiliz. Kapalı Ortamlarda Havalandırma Yeterliyse Ve Mesafe Kuralına Uyum Gösterilebiliyorsa Maske Takmak Artık Şart Değil. Yeni Dönemde HES Kodu Uygulaması Kaldırıldı. Hiçbir Kurum Ya da Kuruluşa Girişte HES Kodu Kontrolü Yapılmayacak. Hastalık Belirtisi Olmayan Kişilerden Test İstenmeyecek. Okullarda, İki Vaka Çıkması Halinde Sınıfın Kapatılması Şeklindeki Uygulamaya Artık Gerek Görülmemektedir. Pozitif Çıkan Öğrencinin İzole Edilmesi Yeterli Bulunacak ve Eğitim Devam Edecektir.”

Salgının Düşüşe Geçmesinden Dolayı Alınan Kararlar İle İhtiyaç Duyulan Psikolojik Rehabilitasyonun Sağlanmasının da Amaçlandığını Belirten Koca, “Bu Kararlar Konusunda Farklı Değerlendirmeler Yapılması Mümkündür. Bizimse Bakanlık Olarak Hepimiz Adına En İyisini Yapmayı, En Doğru Kararı Vermeyi Amaçladığımızdan Kimsenin Kuşkusu Olmayacaktır.” Dedi.

Salgının Etkisini Yitirdiğinin Somut, Gözle Görülür Gerçek Olduğunu Vurgulayan Koca, “Bu Sebeple Salgın Kelimesine Eskisi Kadar Vurgu Yapmaya Gerek Yoktur. Bu Sebeple Salgını Günlük Hayatın Ana Kriteri Olmaktan Çıkarmalıyız.” Diye Konuştu.

Salgınla Toplum Olarak Kısıtlamalar Aracılığıyla Mücadele Etme Döneminden, Hastalıktan Bireysel Olarak Korunma Aşamasına Geçilmesi Gerektiğine İşaret Eden Bakan Koca, “Kişisel Korunmada Eğer İstersek Süregelen Alışkanlıklarımızı Sürdürebiliriz. Maske Konusunda Bence Prensip Şudur; Maskeleri Hayatımızdan Çıkarmıyoruz. Maskeyi Gerektiğinde Hemen Takmak Üzere Yanımızda Taşıyoruz. Özellikle Büyüklerimizle ve Kronik Hastalığı Olanlarla Bir Aradayken Maske Günlük Hayatımızın Vazgeçilmezi Olmalıdır.” Dedi.

“HASTANEYE GÜNLÜK YATIŞLAR OMİCRON ÖNCESİ DÖNEME GELDİ”

Bakan Koca, Türkiye’de Yerli Aşı Çalışmalarını İçeren Bir Videonun Gösteriminden Sonra Çeşitli Grafikler Üzerinden Bazı Verileri De Paylaştı.

Son Bir Ayda Vefat Eden Vatandaşların Yüzde 8’inin Hiçbir Ek Hastalığı Olmadığını Belirten Koca Şunları Kaydetti:

“Tek Tanısı Kovid Olup Vefat Edenlerin Oranı Yüzde 7,8. Vefatların Yüzde 92,2’sinin En Az 2 Tanı İle Vefat Ettiği Tabloda Görülüyor. Yani Kovid Dışında İlave Bir Hastalığı, En Az Bir Hastalığı Olan Yüzde 92,2. Sadece Kovid Tanısı Alan İse 7,8. Hiç Ek Hastalığı Olmayanların Yani Yüzde 7,8, Yüzde 8’den Bahsediyorum, Vefat Yaş Ortalaması İse 63. 2021 Mayıs Ayı, Yani Omicron’un Olmadığı, Delta’nın Ağırlıklı Olduğu Dönemden Bahsediyoruz, Yaş Ortalaması 68. Omicron Varyantının Baskın Olduğu Son 2 Ayda İse Bu Yaş Ortalamasının 77’ye Kadar Yükseldiğini Görmüş Oluyoruz.”

Koca, Yaş Gruplarına Göre Vefat Oranlarına Bakıldığında, Son Ay İçinde Vefat Edenlerin Yüzde 91,5’inin 60 Yaşından Büyük Olduğunu İfade Etti. Delta Varyantının Baskın Olduğu 2021 Mayıs Ayında Bu Oranın 71,4 Olduğunu Aktaran Koca Sözlerini Şöyle Sürdürdü:

“Sağlık Kuruluşlarımızın Kapasitesini ve Yükünü Görmek Açısından Hastaneye Günlük Yatışlara Bakıldığında Hastaneye Günlük Yatışların Omicron Öncesi Döneme Geldiğini, Yani, Ortalama 6-7 Hafta Öncesine Gelmiş Olduğumuzu Görmüş Oluyoruz. Yoğun Bakımlarda da Benzer Şekilde Özellikle Son 2 Haftada Günlük Yatışların Azaldığını, Yoğun Bakımdaki Günlük Yatışların da Önemli Oranda Düşüşe Geçtiğini Ve Omicron Öncesine Doğru Hızlı Bir Düşüş Yaşandığını Görüyoruz.”

“SAHAYA VERDİĞİMİZ TURKOVAC AŞISI 1 MİLYONU GEÇTİ”

Bir Gazetecinin, TURKOVAC Aşısının Kullanım Oranlarına ve Çalışma Sonuçlarına İlişkin Sorusu Üzerine Koca Şunları Kaydetti:

“Şu An Sahaya Bizim Verdiğimiz TURKOVAC Aşısı Bir Milyonu Geçti Ve Üretim de Her Geçen Hafta İçinde Giderek Artış İçinde. Zannediyorum 2 Ay Sonra Aylık 1-1,5 Milyona Rahat Erişmiş Olacağız. Cumhurbaşkanımızın Afrika’ya Ziyaretiyle 130 Bin TURKOVAC Göndermiştik. Ayrıca Yurt Dışında Faz-3 Çalışması Olarak Azerbaycan’da Bütün Hazırlıklar Tamamlandı. Yakın Dönemde Hızla Başlamış Olacak, Haftaya Başlamış Olacak. Dolayısıyla Bu Açıdan Bir Sorun Yok. TURKOVAC’ı Biz Önceki Hafta Bildiğiniz Gibi Bütün Hastanelerimizde Uygulamaya Daha Yeni Başladık. Önce Şehir Hastanelerimiz Ve Eğitim Araştırma Hastanelerimizde Başlamıştık. Gelecek Haftadan İtibaren Aile Hekimleri Dahil Bütün Sağlık Kuruluşlarımızda Başlatmak İstiyoruz. O Durumda Vatandaşımızın Erişimi Daha Kolay Olacak. Bu Anlamda Var Olan Rağbetin Daha Da Artacağını Tahmin Ediyoruz.”

TURKOVAC’a Sahip Çıkılmasını Vurgulayan Koca, Aşının Etkisinin Bilindiğini, Bu Aşıyı Yaptıranların Hastalığı Geçirme Durumuyla İlgili De Verileri De 2-3 Hafta İçinde Paylaşacaklarını Belirtti.

“(MOLNUPİRAVİR) ŞU AN BİLİM KURULU YENİ BİR KARAR ALMADI”

Kovid-19 Tedavisinde Kullanılan Molnupiravir İlacının Kullanımı Ve Yaş Kriterine İlişkin Soruya Da Bakan Koca, “Şu An Bilim Kurulunun Bu Anlamda Önerdiği, Özellikle 65 Yaş Üstü Ve Bağışıklığı Baskılanmış Olan Kişilere Verilmek Şeklinde. Bunu Sahaya Yaygın Olarak Verdik, Bundan Sonraki Dönemde Özellikle Bu Yaş Grubu Ve Bağışıklığı Baskılanmış Kişilere Verilmek Üzere Kullanılacak. Bunu Daha Alt Gruba Vermek Şeklinde Şu An Bilim Kurulu Yeni Bir Karar Almadı.” Yanıtını Verdi.

Molnupiravir İlacının Etkinliğinin, Hastaneye Yatış Ve Vefatları En Az Yüzde 30 Oranında Azalttığının Bilindiğini Söyleyen Koca, “Amerika’da Başlandı Biliyorsunuz. 770 Dolarlık Bir İlaçtan Bahsediyoruz. Türkiye’de Bu İlacı Biz Yerlileştirdik Ve Bu İlaç 70’de Bir Oranında Bir Maliyete Kadar İndirilerek Üretildi. Bu İlaçtan Da Yaygın Olarak Bütün İllerimize De Dağıtmış Olduk.” Dedi.

Gelecek Dönemde Vatandaşların Aşı Konusunda Çok Hassas Olmalarını, Riskli Olan 65 Yaş Üstü Kişilerin Hatırlatma Dozlarını Asla İhmal Etmemelerini, Erken Dönemde Belirtisi Olanların Testlerini Yaptırmalarını İsteyen Koca, “Çünkü Test Pozitifse 65 Yaş Üstü Ve Riskli Grup O Durumda İlacı Başlama İmkanımız Oluyor. İlaca Ne Kadar Erken Başlanırsa O Kadar Etkili Olduğunu Biliyoruz. İlaca Erken Başlamak İçin Belirtiler Başladığında Erken Dönemde Özellikle 65 Yaş Üstü Ve Riskli Grubun PCR Testini Yaptırmalarını Son Derece Önemsiyoruz.” Şeklinde Konuştu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Özellikle Mesafenin Korunmadığı Kapalı Alanlarda Yani Mesafe Korunamıyorsa Uçak, Otobüs, Tiyatro, Sinema, Sağlık Kuruluşları, Okulların Kapalı Alanları Gibi Alanlarda Maskeleri Kullanmaya Devam Ediyoruz. Bunun Dışında, Kapalı Alan Olup Mesafe Korunabiliyorsa O Durumda Maskeyi Takmanın Şart Olmadığını Söylüyoruz.” Dedi.

TURKOVAC’ın Kullanımının Yaygınlaşmasına İlişkin Bir Soru Üzerine Koca, Hem Biontech Hem Sinovac Hem De TURKOVAC’la İlgili Aşı Tedarikinde Herhangi Bir Sorun Olmadığını Belirtti.

Koca, TURKOVAC’ın Üretilmesinin Ardından Bu Aşının Her Geçen Gün Sinovac’tan Daha Çok Tercih Edildiğini, Sinovac’a Talebin Azaldığını Söyledi.

Biontech Aşısının 4. Hatırlatma Dozunun Ne Zaman Yapılacağına Yönelik Soru Üzerine Fahrettin Koca, “Şu An 4. Dozla İlgili Bilim Kurulunun Bir Kararı Olmadı Ama 4. Doz Uygulaması Gerekecekse Daha Çok Riskli, Bağışıklığı Baskılanmış Olan Kişiler İçin Belki Düşünülebilir Ama Şu An Dördüncü Doz Diye Alınmış Bir Karar Yok.” Diye Konuştu.

“TURKOVAC’IN KLİNİK ÇALIŞMASI DEVAM EDİYOR”

Sağlık Bakanı Koca, “TURKOVAC’ın Faz-3 Çalışmasının Vaka Alınmadan Durdurulduğu” İddiasına Yönelik Soruyu Şöyle Yanıtladı:

“Doğrusu Üzülüyorum. Klinik Çalışma Devam Ediyor Ve ‘Klinik Çalışmalar Durduruldu.’ Diye Bir Durum Söz Konusu Değil. Türkiye 50 Yıldan Sonra Hücreden İtibaren Geliştirdiği Bir Aşıyı Üretme Başarısı Gösterirken Tarihi Geçmişi Olan Ve Bu Tarihi Geçmişi Şimdi 50 Bin Metrekare Kapalı Alanla Her Türlü Aşının Üretilebilir, AR-GE’sinin Yapılabilir Olduğu Bir Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı Ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma Ve Üretim Merkezinin Yapılmış Olduğu Bir Dönemde Heyecan Duymamız Gerekirken Ve Bilim İnsanlarımızın ‘Biz De Yaptık, Biz De Başardık.’ Demelerini Beklerken Doğrusu Üzülüyorum. Bilim İnsanlarımızın Bizim Vatandaşımızı Da Motive Etme Sorumluluğu Olması Gerekmez Mi?”

“COVİD-19’LU HASTALARIN İZOLASYON SÜRECİNE YÖNELİK BİR DEĞİŞİKLİK YOK”

Sağlık Bakanı Koca, Bir Soru Üzerine, Bilim Kurulu Toplantısında, Kovid-19’lu Hastaların İzolasyon Sürecine Yönelik Alınan Kararda Bir Değişiklik Olmadığını Söyledi.

Koca, Bugün Açıklanan Kararların Ne Zaman Uygulanmaya Başlanacağına İlişkin Soru Üzerine, Bunun Duyurusunun İçişleri Bakanlığınca Genelgeyle Yapılacağını Bildirdi.

Havalandırmanın Uygun Olduğu Yerlerde Maskenin Çıkarılabilmesine İlişkin Kararın AVM Ve Toplu Taşıma Araçlarında Nasıl Uygulanacağına Yönelik Soru Üzerine De Koca Şöyle Konuştu:

“Özellikle Mesafenin Korunmadığı Kapalı Alanlarda Yani Mesafe Korunamıyorsa Uçak, Otobüs, Tiyatro, Sinema, Sağlık Kuruluşları, Okulların Kapalı Alanları Gibi Alanlarda Maskeleri Kullanmaya Devam Ediyoruz. Bunun Dışında, Kapalı Alan Olup Mesafe Korunabiliyorsa O Durumda Maskeyi Takmanın Şart Olmadığını Söylüyoruz. Maske Hayatımızdan Çıkmadı Ama Maskeyi Artık Nerede Gerekiyorsa Gerekli Olan Ortamda, Özellikle De Büyüklerimizi, Riskli Olanları Korumak Anlamında Yanımızda Taşımak Gerektiğini Söylüyoruz. 2021’de Yaygın Maske Kullanımıyla İnfluenza Ve Benzeri Üst Solunum Yolu Enfeksiyonlarını Türkiye’de Neredeyse Görmedik. Yani Maskenin Faydasını Gördük. Dolayısıyla Pandemi Sonrası Dönemde De Bundan Böyle Herhangi Bir Grip, Nezle, Kovid Veya Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Geçiren, Belirtisi Olan Vatandaşımız, Bir Başkasına Bulaştırma Potansiyeli Olduğu İçin, Bir Başkasına Bulaştırmamak İçin Normal Hayatımızda Da Artık Maskenin Takılması Gerektiğini Biliyoruz. Bu Artık Kişisel Bir Sorumluluk Haline Gelen Bir Durum. Bunu Böyle Kabul Etmemiz Gerektiği Kanaatindeyim.”

Sağlık Bakanı Koca, Bir Başka Soru Üzerine De Eğlence Mekanlarında Gece 24.00’ten Sonra Müzik Yayını Yapılması Yasağının Kaldırılmasıyla İlgili Bilim Kurulunun Aldığı Bir Karar Olmadığını, Bu Uygulamanın Da Yakın Dönemde Kalkacağı Kanaatinde Olduğunu Açıkladı.

12 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR İÇİN AŞILAMA ÇALIŞMALARI

Dünya Genelinde Uygulanan 5-12 Yaş Arasındaki Çocukların Aşılanmasına Yönelik Çalışmaların Türkiye’de De Yapılıp Yapılmayacağı Sorusuna Karşılık Bakan Koca, Böyle Bir Çalışmayı Başlattıklarını Kaydetti. Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara’nın Konuyu Takip Ettiğini Aktaran Koca, “O Çalışmanın Sonucuna Göre Gerektiğinde Gündeme Alalım İstiyoruz.” Diye Konuştu.

Koca’nın 12 Yaş Altı Çocuklar İçin Aşılama Çalışmasıyla İlgili Söz Verdiği Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara Da “İlk Etapta 16-18 Yaş Arasındaki Çocuklarımızda Çalışma Başladı. Bunun Hemen Arkasından 12-16 Yaş Ve 5-12 Yaş Aşı Çalışmalarımız Da Planlanıyor. Önümüzdeki Dönem İçerisinde De O Yaş Grubuna Doğru Da Çalışmalar Gelecek.” Açıklamasını Yaptı.

Son Dönemdeki Kovid-19 Vakalarındaki Düşüşe Rağmen Vefat Sayılarının Yüksek Olmasıyla İlgili Bilim Kurulunun Tespitinin Ne Olduğunun Sorulması Üzerine Koca, Konuyla İlgili Somut Bir Verinin Olmadığını Aktardı.

“ÖZLÜK HAKLARI VE SAĞLIKTA ŞİDDET GİBİ KONULARDA ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

Bakan Koca, Bir Başka Soruya Karşılık Da Sağlık Çalışanlarının Özlük Hakları, Sağlıkta Şiddet, Malpraktis Cezaları Ve Sağlık Çalışma Ortamlarının Daha Düzenli Hale Getirilmesi Gibi Birçok Konuda Çalışmalar Yaptıklarını Bildirdi.

Sağlık Çalışanlarının Maaşlarıyla İlgili Hazine, Maliye İle Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanları İle Çalışmaları Sürdürdüklerini Hatırlatan Koca, “Emeklilikle İlgili İse 3600 Ek Göstergeyle Bildiğiniz Gibi Bütün Kamuyla İlgili Genel Bir Çalışma Söz Konusu. O Çalışmayla Birlikte Değerlendirilmiş Olacak. Ama Bizim Burada Beklentimiz Özellikle Hekimlerin De Hakimlere Benzer Şekilde Emeklilikte Korunması. Bu Çerçevede Bir Gayret Var.” Diye Konuştu.

SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HUKUKİ HAKLARININ KORUNMASIYLA İLGİLİ BİR SEMPOZYUM

Bakan Fahrettin Koca, Sağlıkta Şiddetle İlgili De Adalet Bakanlığıyla 3 Aydır Devam Eden Çalışmada Önemli Bir Aşamaya Geldiklerini Aktararak Şöyle Devam Etti:

“Malpraktis Cezalarıyla İlgili De Bu Anlamda Özellikle Sayın Adalet Bakanımızın Bir Cümlesi Vardı, ‘Tazminat Konusunda Hekimler De Hakimler Gibi Korunacak’. Bu Çerçevede Çalışmaların Bir Noktaya Geldiğini, Sayın Cumhurbaşkanımıza Da Yakın Zamanda Bu Çalışmaları Sunacağımızı Ve Bunların Uzun Sürmeyeceğini İfade Etmek İstiyorum. Ayrıca 10 Mart’ta Türkiye Adalet Akademisi İle Birlikte Sağlık Çalışanlarının Özellikle Hukuki Haklarının Korunmasıyla İlgili Bir Sempozyum Yapılacak. Bu Sempozyumda Ben Ve Adalet Bakanımızın Birer Konuşması Olacak. Bu Sempozyumda 3 Oturum Yapılacak. Burada Özellikle Hem Yargıtay Hem Danıştay Hem Anayasa Mahkemesinden Üst Düzeyde Katılımlar Sağlanarak Yargıda Da Özellikle Sağlıkta Şiddet Ve Malpraktisin Farkındalığını Sağlamak Üzere Bu Sempozyum Yapılacak. Bütün Olumsuzlukların Farkında Aylardan Beri Olduğumuzu Ve Bunları Çözmek İçin Yoğun Bir Gayret İçinde Olduğumuzu Ve Bunların Çözüleceğini Söylemek İstiyorum.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İHRACATTA TÜM ZAMANLARIN ŞUBAT REKORU KIRILDI

HIZLI YORUM YAP