DOLAR

32,3476$% -0.09

EURO

34,8740% 0.15

GRAM ALTIN

2.386,57%-0,41

ÇEYREK ALTIN

3.938,00%0,12

BİST100

10.276,88%0,67

BİTCOİN

1998125฿%4.38498

ETHEREUM

99291Ξ%2.72786

a

TARIM VE ORMAN BAKANI KİRİŞCİ: YANGINLARA KARŞI HAVA VE KARA GÜCÜMÜZÜ DAHA DA GÜÇLENDİRİYORUZ

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "Yangınlara Karşı Hava ve Kara Gücümüzü Daha da Güçlendiriyoruz. 39 Olan Helikopter Sayımızı 55'e, Uçak Sayımızı 3'ten 20'ye, İHA Sayımızı 4'ten 8'e Yükselttik." Dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Fatih Ormanı Kampüsü’nde 2022 Yılı Orman Yangınları Hazırlık Değerlendirme Toplantısı Düzenledi.

Toplantıyı Düzenlemelerindeki Temel Hedefin Orman Yangınları Konusundaki Hazırlıkları Aktarmak Olduğunu Belirten Kirişci, Yaz Aylarının Geldiğini, Havaların Isınmasının Orman Yangınları İhtimalini Artırdığını Söyledi.

Kirişci, Orman Yangınlarına Karşı Her Türlü Tedbiri Almak İçin Gece Gündüz Çalıştıklarını İfade Ederek, Ormanların, Bu İşe Gönül Vermiş Yaklaşık 40 Bin Personelle Korumak, Geliştirmek ve Yeşil Vatanı Gelecek Nesillere Aktarmak İçin Mücadeleye Devam Ettiklerini Kaydetti.

Bir Yandan Orman Yangınlarını Önleyici Sistemleri Hayata Geçirirken, Diğer Yandan Her Yıl 600 Milyon Fidanı Toprakla Buluşturduklarını Bildiren Kirişci, “2023 Yılı Hedefimiz, 7 Milyar Fidanı Toprakla Buluşturmak ve Böylelikle 2002’de 20,8 Milyon Hektar Olan Orman Alanımızı 23,4 Milyon Hektara Ulaştırmaktır.” Dedi.

Uluslararası Küresel Orman Kaynakları Değerlendirmesi 2020 Raporuna Göre, Türkiye’nin Ağaçlandırmada Avrupa’da Birinci, Dünyada İse 4’üncü Sırada Olduğunu Aktaran Kirişci, İşlerinin Sadece Ormanları Korumak, Ağaç Dikmek, Yangın Söndürmek Değil, Aynı Zamanda Ülke Ekonomisine Katkı Sunmak, Orman Köylüsünü Kalkındırmak ve Kırsalda Yaşayan Vatandaşlara Ek Gelir Kaynakları Sunmak Olduğunu Söyledi.

Kirişci, Bu Çerçevede Orman Köylüsüne Önemli Bir Katma Değer Sunan ve 2002’de 31 Bin Ton Olan Odun Dışı Orman Ürünleri Üretimini 2021’de 928 Bin Tona Çıkardıklarını, 2023 Hedeflerinin İse 1 Milyon 200 Bin Ton Olarak Gerçekleşeceğini Kaydetti.

Artan Üretime Paralel Olarak İhracatı da Büyük Bir İvmeyle Sürdürmeye Çalıştıklarını İfade Eden Kirişci, 2002’de 39 Milyon Dolar Olan Odun Dışı Orman Ürünleri İhracatının 2021’de 1 Milyar 600 Milyon Dolara Yükseldiğini, 2023 Hedeflerinin İse 2 Milyar Dolar Olacağını Bildirdi.

“ORMANLARIMIZI HER YIL YANGINLARA KARŞI KORUMAK İÇİN ÖNEMLİ ADIMLAR ATIYORUZ”

Vahit Kirişci, “ORKÖY” Çalışmaları Kapsamında 2002’de Orman Köylülerine 96 Milyon TL’lik Destek ve Hibe Sağlandığını, Bu Rakamın 2021’de 354 Milyon TL’ye Çıktığını Belirterek, Şunları Kaydetti:

“Yeşil Vatanımız Olarak Tanımladığımız Ormanlarımızı Her Yıl Yangınlara Karşı Korumak İçin Önemli Adımlar Atıyoruz. Bu Yıl Orman Yangınlarıyla Mücadele Özellikle Teknoloji Yoğunluklu Bir Strateji Çerçevesinde Gerçekleştirilecektir. Yangınlara Karşı Hava ve Kara Gücümüzü Daha da Güçlendiriyoruz. 39 Olan Helikopter Sayımızı 55’e, Uçak Sayımızı 3’ten 20’ye, İHA Sayımızı 4’ten 8’e Yükselttik. Rezerv Güç Olarak 25 Helikopter, 2 Uçak ve 1 İHA Hazırda Beklemektedir. Yani Hava Gücü Olarak Hazırlıklarımız Bu Manada Tamdır. Yangınların Söndürülmesinde En Önemli Güç Olan Karadan Müdahale Ekiplerini de Önemli Ölçüde Artırdık. Orman Teşkilatı Başta Olmak Üzere, Jandarma, Sivil Toplum Kuruluşları ve Gönüllü Vatandaşlarımıza Yangınlara Karşı Eğitim Verdik, Vermeye Devam Ediyoruz. Bu Eğitimlere 21 Bin Teşkilat Mensubumuzun Yanı Sıra 20 Bin Askeri Personel ve 100 Binin Üzerinde Gönüllü Vatandaşımızın Katıldığını Belirtmek İsterim. Yeni Katılacak 5 Bin İşçi, 283 Mühendis ve 1.500 Orman Muhafaza Memurumuz İle Ekiplerimizi Daha da Güçlendirdiğimizi Belirtmek İsterim.”

Bu Konuda Atılan Bir Diğer Önemli Adımın da Yangınlara Karşı Profesyonel Mücadele Edecek “ORKUT” Ekiplerinin Kurulması Olduğunu Aktaran Kirişci, “Bunlar Bir Özel Birlik, Bir Özel Mücadele Ekibidir. Özel Eğitimlerden Geçen 462 Kişilik Bu Ekip, Yangında Ulaşılması Zor Bölgelere İlk Müdahalede Aktif Rol Oynayacaktır. Ayrıca, 150 Kişilik Yangın Uzmanı da Operasyonu Sahada Anlık Veriler Işığında Yönetmeye Çalışacaktır.” Diye Konuştu.

“YANGINLARIN SÖNDÜRÜLMESİNDE ASIL GÜÇ KARA EKİPLERİDİR”

Tarım Ve Orman Bakanı Kirişci, Kara Gücünün Toplamda 1.350 Arazöz, 692 İş Makinası ve 2 Bin 270 İlk Müdahale Aracıyla Güçlendirildiğini Belirterek, Konuşmasını Şöyle Sürdürdü:

“Hava Gücümüzle Orman Yangınlarında Bizim Yapabildiğimiz Yangını Yukarıdan Aşağıya İndirmek Ama Aşağıda Da Bu Bahsetmiş Olduğumuz Araçlar ve İnsan Kaynaklarımızla Bu Yangını Söndürmek… İkisinin Birlikte Ve Koordineli Bir Şekilde Yürütülmesi Gerekiyor. Bunun Altını Özellikle Çizmek İstiyorum. Karayolları Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü İle Koordinasyon Çerçevesinde Rezerv Güç Olarak 185 Dozeri, 12 Su Tankerini, 25 Greyderi, 1.913 Ekskavatörü ve 229 Treyleri de Şu Anda Rezerv Gücümüz Olarak Envanterde Bulunduruyoruz. Bilimsel Veriler ve Tecrübeler Göstermiştir Ki Yangınların Söndürülmesinde Asıl Güç Kara Ekipleridir. Havadan Ne Kadar Müdahale Ederseniz Edin Yangınlara Karşı Savaşı Kara Birlikleriyle Ancak Kazanırsınız. Orman Yangınlarına Karşı Devletin Birçok Kurumu Eş Güdümlü Çalışmalar Yürütmektedir. Bu Bağlamda Orman Yangınları AFAD’ın Müdahale Planları Kapsamına Alınmıştır.”

Türkiye’nin Orman Yangınlarına Karşı Küresel İş Birlikleri de Geliştirdiğini Aktaran Kirişci, “Özellikle AB Sivil Koruma Mekanizması Üyesi Olmamız Acil Durumlarda Bu Mekanizmaların Havuzundaki Uçaklardan Yararlanmamız İmkanını da Bize Sunmaktadır. Ayrıca, Geçmiş Yıllarda Yangın Afeti Yaşayan 12 Ülkeye de Destek Verdiğimizi Belirtmek İsterim. Sizlere Aktarmak İstediğim Önemli Bir Çalışma da Antalya’da Kurduğumuz Uluslararası Ormancılık Eğitim Merkezi’dir. Burada Bugüne Kadar 16 Ülkeden Yangın Uzmanlarına Eğitim Verildi. Bu Merkezin BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO İle Yapılan İş Birliği Çerçevesinde Uluslararası Orman Yangınları Yönetim Merkezi’ne Dönüştürüleceğini de Belirtmek İsterim.” İfadelerini Kullandı.

Bu Kapsamda Yürütülen Çalışmalara İlişkin de Bilgi Veren Kirişci, Azerbaycan İle İmzaladıkları Protokol Çerçevesinde de Acil Durumlarda Birlikte Hareket Etme Kararı Aldıklarını, Bunun Da Son Derece Önemli Olduğunu Vurguladı.

Orman Yangınlarıyla Mücadelenin Ana Prensibinin Erken Müdahale Olduğunu Vurgulayan Kirişci, “Bunun da Temelinde, ‘Potansiyel Yangınlara İlişkin Erken Haber Almak Gerekir’ Diye Bilinmesinin Yararlı Olduğunu Düşünüyorum. Bu Durum Bize Orman Yangınlarına Karşı Erken Uyarı Sistemlerimizi Güçlendirmemiz Gerektiğini Göstermiştir.” Dedi.

Kirişci, Son 20 Yılda Kademeli Şekilde Dünyadaki En Yeni Teknolojileri Kullanıp Orman Yangınlarıyla Mücadelede Birçok Başarıya İmza Attıklarını Aktararak, Şunları Kaydetti:

“Sizlere Kullandığımız, Çoğunluğu Yerli ve Milli Olan Bu Teknolojileri Tanıtmak İstiyorum. Öncelikle Milli Gurumuz Olan İHA’lar, Yeşil Vatanımızı Korumada da Çok Büyük Bir Görev İfa Ediyor. İHA’larda Kullanılan Termal Kameralar Sayesinde Yangın Çıkma İhtimali Olan Noktalar Önceden Tespit Ediliyor Ve Meteorolojiden Alınan Verilerle Entegre Edilerek Müdahale Planı Hazırlanıyor. Yangın Uzmanlarının Yönlendirmesiyle Orman Teşkilatımız Bu Noktalara Hızlıca Müdahale Ediyor. Türkiye, Orman Yangınlarını Gözetlemede İlk İHA Kullanan Ülkedir. Bu da Ülke Olarak İftihar Etmemiz Gereken, Önemsememiz ve Üzerinde Durmamız Gereken Bir Husustur. Yangınla Mücadelede Kullandığımız Bir Diğer Teknoloji İse Akıllı Yangın Gözetleme Kuleleridir. Bu Teknolojiyi Etkin Bir Şekilde Kullandığımızı Belirtmek İstiyorum. Yapay Zekanın Kullanıldığı Bu İnsansız Kuleler, Yangınları Uzaktan Algılayarak Yangın Yönetim Merkezine Aktarmaktadır. Ekipler, Bu Veriler Işığında Hızlıca O Noktaya Hareket Ediyor ve Yangını Söndürmektedir.”

“HER BİR VATANDAŞIMIZ KENDİSİNİ GÖNÜLLÜ BİR ORMAN BEKÇİSİ OLARAK GÖRSÜN”

Son Aylarda Üzerinde Çalışılan Yangın Karar Sisteminin de Yangınlara Daha Doğru Şekilde Müdahale İmkanı Sunduğunu Belirten Kirişci, “Bu da Bizim Teknolojiyi Kullanmada Üçüncü Bölüm Olarak İfade Edebileceğimiz Bir Husustur. Bu Sistem Sayesinde Yangının Seyri Takip Ediliyor ve Muhtemel Risk Altındaki Yerleşim Yerleri Önceden Tespit Edilerek Gerekli Tedbirlerin Alınması Sağlanıyor.” Dedi.

Yangınla Mücadelede Kullanılan Hava Ve Kara Araçlarının Merkezde Bulunan Araç Takip Sistemiyle 24 Saat Boyunca Takip Edildiğini, Bu Takibin Pek Çok Hususun Anlık Olarak Görülebilmesini Sağladığını Aktaran Kirişci, “Yangın Koordinatları, Arazözlerdeki Navigasyon Cihazlarına Gönderiliyor ve Ekipler Hızlıca Müdahale Ediyor. Araç Takip Sistemiyle Aynı Zamanda Yangına Müdahalede Kullandığımız Göletlerin Doluluk Oranını da Kontrol Ediyoruz.” İfadelerini Kullandı.

Kirişci, Orman Yangınlarının Çıkış Nedeninin Yüzde 88 Oranında İnsan Kaynaklı Olduğunu Vurgulayarak, Şunları Kaydetti:

“Buradaki Kritik Konu, Vatandaşımızın Bizatihi Kendisidir, Bilinçlendirilmesidir, Burada Bir Farkındalığın Mutlaka Sağlanmasıdır. İstatistikler, Bize Yangınların Çıkış Nedeni Olarak Tarla Faaliyetleri Ki Bunun Özellikle Anız Yangını, Bahçe Temizliği Gibi Veya Piknik ve Çoban Ateşi, Çöplerin Yakılması ve Eski Enerji Nakil Hatlarındaki Arızalar Olduğu Yönünde Elimizde Bilgiler de Mevcut. Demek Ki İnsanların Ormanları Korumadaki Hassasiyeti, Büyük Felaketlerin Önüne Geçmemizde Önemli Bir Etkendir. Orman Yangınlarını Önlemek Sadece Orman Teşkilatının Değil, Hepimizin Vatandaşlık Görevidir. Ormanlara Dinlenme ve Eğlenme Maksadıyla Giden Vatandaşlarımıza Sizler Üzerinden Çağrıda Bulunmak İstiyorum; Lütfen, Her Bir Vatandaşımız Kendisini Gönüllü Bir Orman Bekçisi Olarak Görsün, Yangına Sebebiyet Verecek Her Türlü Durumdan Kaçınsın. Ayrıca, Ormanlara Zarar Verecek Girişimleri Fark Ettiğinde İlgili Makamlara Haber Versin.”

Toplantının Açılışında Konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki de Yaklaşık 2 Asra Yaklaşan Tarihi Geçmişiyle Orman Genel Müdürlüğünün 2022’de de Ormanların Korunması, Geliştirilmesi, Orman Yangınları Konusundaki Farkındalığın Oluşturulması Konusundaki Çalışmalarına Devam Ettiğini Söyledi.

Bugün Genel Müdürlüğün Yangın Sezonuna İlişkin Hazırlık Çalışmalarına İlişkin Bilgi Sunacaklarını Aktaran Tiryaki, Şunları Kaydetti:

“Özellikle Geçen Yıl İklim Değişikliğine Bağlı Olarak Küresel Isınma Nedeniyle Yaşanan Durum Sadece Ülkemizde Değil, ABD Başta Olmak Üzere, Avrupa’nın Birçok Ülkesinde Bu Yangınlar Görüldü. Kaybedilen Ormanlık Alan Miktarlarına Bakılınca Gerçekten İçimizi Sızlatan Milyonlarca Hektarlık Bir Alanda Bu Yangınlar Gerçekleşti. Hem Ekosistem Hem İnsan Yaşamı İçin Gerçekten Üzücü Olan Bu Durum Karşısında Genel Müdürlüğümüzün Yaptığı Çalışmaları Sizlerle Bugün Buluşturacağız. Bu Durumu Bertaraf Etmek, Bu Yangınlara Karşı Tedbir Almak İçin Sayın Bakanımızın Talimatlarıyla Yapılan Çalışmalarda Bugün Geldiğimiz Noktayı Sizlerle Paylaşmak İstiyoruz. Özellikle Bu Yıl Oluşturulan Ulusal Orman Yangınları Acil Durum Planı Çerçevesinde Sadece Genel Müdürlüğümüz Değil, AFAD, Devlet Su İşleri, Türk Silahlı Kuvvetleri Gibi Kamu Kurumlarının Envanterindeki Uçak, Helikopter, Arazöz ve İş Makinası Rezerv Gücünü de Dahil Ederek Bu Yıldan İtibaren Orman Yangınlarında Aktif Olarak Kullanılmalarıyla İlgili Yapılan Çalışmaları Paylaşacağız.”

“180 BİN HEKTARLIK ALANIN YÜZDE 70’İ KENDİNİ YENİLEYEBİLİR DURUMDA”

Toplantının Ardından Gazetecilerin Sorularını Yanıtlayan Vahit Kirişci, Yangınlarda En Çok Hangi Ağacın Yandığı ve Çam Balına İlişkin Soru Üzerine, Yangına Hassas Olan Bölgelerde Hakim Olan “Kızılçam” Olarak Adlandırılan Orman Varlıkları Bulunduğunu Söyledi.

Kirişci, “Biz Şunu Öncelikle Belirtmiş Olalım. Tabii 180 Bin Hektar Alanın Yüzde 70’inin Kendi Mevcut Ekolojisiyle, Kendi Yapısı İçerisinde Yeniden Ağaçlandırılması Sağlanmış Olurken, Yüzde 30’luk Kısmına da Dikim Yoluyla… Yani Bunlar Tamamen Yaşlarıyla Alakalı. 180 Bin Hektarlık Alanın Yüzde 70’i Kendini Yenileyebilir Durumda. Yüzde 30’luk Kısmına İse Dikim Çalışmaları Yapıldı. Geri Kalan Kısmı İçin İse Bu Yılın Sonuna Kadar Bu Çalışmalar Devam Edecek.” İfadelerini Kullandı.

Dünyanın Çam Balı Üretiminin Yüzde 85’inin Türkiye’de Olduğunu Belirten Kirişci, “Bu Gerçekten Hepimizin İftihar Edeceği Bir Durum. Fakat Bu ‘Çam Balını Etkiler Mi?’ Sorunuza Cevap Olarak, Son Yangılarda Bizim Çam Balı Ürettiğimiz Alanların Sadece Yüzde 5’i Yanmış Oldu. Yani O Yüzde 85’lik Türkiye Üstünlüğü Büyük Bir Zarar Görmedi.” Dedi.

“Geçtiğimiz Orman Yangınlarında Terör Bağlantısı Tespit Edildi Mi? Bundan Sonraki Çalışmalarınızda Terör Bağlantılı Orman Yangınlarıyla İlgili Bir Çalışma İçerisinde Olacak Mısınız?” Sorusuna da Kirişci, Mayıs Ayında Yağışların Devam Etmesinin Kendilerini Umutlandırdığını İfade Ederek, “Burada Altını Çizmemiz Gereken Hadise Şu; Orman Yangınları Her Zaman Oluyor. 747 Adet Yangın Türkiye’nin 54 Bölgesinde Aynı Anda Oldu. Bunların 16’sı Hariç, Diğerlerinin Tamamı Aynı Gün Söndürüldü.” Diye Konuştu.

“VATANDAŞLARIMIZI BU KONUDA DUYARLI HALE GETİRECEĞİZ”

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Yangınların Terörle Bağlantılı Olma Konusuna İlişkin Kendilerine Akseden Bir Durum Olmadığını Belirterek, Şunları Kaydetti:

“Fakat Şunu Biliyoruz; O Dönemde Terörle Bağlantılı Olduğu İddiasıyla Gözaltına Alınıp Yargıya Teslim Edilenler Var. Şunu Derseniz, Diyelim Milli Savunmamızın, İçişleri Bakanlığımızın Uçuşları Esnasında Şüphelendikleri Birtakım Olaylarla İlgili Bilgi Paylaşımında Bulunuyor Mu, Bu Konunun Milli Savunma Hariç, İçişleri Bakanlığıyla Bir Eş Güdüm İçerisinde Yürüdüğünü Söyleyebilirim. Sahada İlgili Güvenlik Birimlerimiz Bu Konularda Çok Hassaslar, Teyakkuz Halindeler. Fakat Buradaki Kritik Unsur; Oradaki Vatandaşlarımızın Bizatihi Kendisidir. Neticede Biz 23,4 Milyon Hektara Ulaşacağız Diyoruz, Ulaşmamız da 2023 İçin Çok Yakın, Böylesine Geniş Bir Coğrafyada ve Bu Mevcut Teknolojiyle de Bazı Şeyleri Yakalamak Mümkün Olsa da İnsan Unsuru, Sahadaki Vatandaşlarımızın Duyarlılığı Bence Her Şeyin Üzerinde. Biz Vatandaşlarımızı Bu Konuda Duyarlı Hale Getireceğiz. ‘Ben Burada Hiç Tanımadığım Birini Gördüm, Şüphelendim, Bu Bilgiyi Sizinle Paylaşıyorum’ Dedirtebilmemiz Lazım. Bu Bilgiler de Geliyor Ama Bu Bilinci Geliştirmemiz Lazım.”

Toplantıda Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de Bir Sunum Gerçekleştirdi. Toplantının Ardından Bakan Kirişci, Yangın Yönetim Aracı’nda İncelemelerde Bulundu, Araçtaki Sistemlere İlişkin Bilgi Aldı.

Toplantıya Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı İbrahim Yumaklı da Katıldı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

EGM: ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİ ÖNLEYİCİ ARAMA YAPABİLİR

HIZLI YORUM YAP