DOLAR

32,5265$% -0.05

EURO

34,9789% 0.35

GRAM ALTIN

2.435,88%0,54

ÇEYREK ALTIN

4.050,00%-0,07

BİST100

9.716,77%-0,05

BİTCOİN

2108182฿%1.12208

ETHEREUM

103212Ξ%1.34105

a

TİCARET BAKANI MUŞ: CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK AYLIK İHRACAT DEĞERİ TAZELENDİ

Ticaret Bakanı Muş, Ekimde İhracatın Geçen Yılın Aynı Ayına Göre Yüzde 20,2'lik Artışla 20,8 Milyar Dolar Seviyesinde Gerçekleştiğini Belirterek, "Bu Değerle Geçen Ayki Cumhuriyet Tarihinin En Yüksek Aylık İhracat Değeri Tazelenmiştir." Dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu’nda Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle İle Düzenlediği Basın Toplantısında, Ekim Ayı Dış Ticaret Rakamlarını Açıkladı.

Bu Yılın İhracat İçin Rekorlarla Dolu Bir Yıl Olduğuna İşaret Eden Muş, İhracatın, Ekonomik Büyümeye İvme Katarken Dış Ticaret Dengesini de Güçlendirdiğini Söyledi.

Muş, Bu Kapsamda, İhracatta 2021 Yılı Boyunca Ortaya Konulan Güçlü Performansın Ekim Ayında da Devam Ettiğine Dikkati Çekerek, “İhracatımız Geçtiğimiz Yılın Ekim Ayına Göre Yüzde 20,2’lik Artışla 20,8 Milyar Dolar Seviyesinde Gerçekleşmiştir. Bu Değerle Geçen Ayki Cumhuriyet Tarihinin En Yüksek Aylık İhracat Değeri Tazelenmiştir. Ayrıca, Son 12 Aylık İhracat Değerimiz Olan 215,7 Milyar Dolar da Yeni Bir Rekordur. 2021 Yılı Ocak-Ekim Döneminde İse İhracatımız, Geçtiğimiz Yılın Aynı Dönemiyle Karşılaştırıldığında Yüzde 33,9 Artarak 181,8 Milyar Dolar Olarak Gerçekleşmiştir. Bu Rakamla 2021 Yılının Henüz 10 Ayında, 2019 Yılında Yakalamış Olduğumuz 180,8 Milyar Dolarlık En Yüksek Yıllık İhracat Rekorumuzu Geride Bırakmış Olduk.” Diye Konuştu.

“DIŞ TİCARET AÇIĞI GERİLEDİ”

İthalatın İse Ekimde Geçen Yılın Aynı Ayına Göre Yüzde 13 Artışla 22,3 Milyar Dolar Olduğunu Dile Getiren Muş, Şunları Kaydetti:

“Ocak-Ekim Dönemi İthalatımız, 2020’nin Aynı Dönemine Göre Yüzde 22,5 Artışla 215,6 Milyar Dolar Olarak Gerçekleşmiştir. Ekim Ayında İhracatın İthalatı Karşılama Oranı İse Geçtiğimiz Yılın Aynı Ayına Göre 5,6 Puan Artışla Yüzde 93,4’e Ulaşmıştır. Bakın, Dikkat Ederseniz İhracatımızın İthalatı Karşılama Oranı Sürekli Artış Eğilimindedir. Göreceksiniz Çok Kısa Bir Süre İçinde Dış Ticarette Fazla Veren Türkiye Hedefine Ulaşmış Olacağız. Karşılama Oranımız, Ocak-Ekim Döneminde İse Geçtiğimiz Yıla Göre 7,2 Puan Artışla Yüzde 84,3’e Yükselmiştir. Benzer Şekilde, Dış Ticaret Açığımız Ocak-Ekim Döneminde Geçtiğimiz Yılın Aynı Dönemine Göre Yaklaşık Yüzde 16 Azalarak 33,8 Milyar Dolara Gerilemiştir.”

“BU RAKAM TARİHİMİZİN EN YÜKSEK İHRACAT RAKAMI”

TİM, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un Katılımıyla Ekim Ayına Ait Dış Ticaret Verilerini, Ankara’da Düzenlediği Toplantıda Açıkladı.

Burada Konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Ekim Ayında İhracatımız, Geçtiğimiz Yılın Aynı Ayına Göre, Yüzde 20,2’lik Artışla, 20,8 Milyar Dolar Oldu. Tarihimizin En Yüksek Aylık İhracat Rakamına İmza Atarken, 20 Milyar Dolar Sınırını Bir Kez Daha Aşarak İhracatta Yeni Bir Lige Çıktığımızı Tescilledik. Gururla İfade Ediyorum Ki, Takvimin Olumsuz Etkisine Rağmen Bu Rakam Tarihimizin En Yüksek İhracat Rakamı. Bu Rekorla Beraber, Ocak-Ekim Dönemi İhracatımız 181,8 Milyar Dolara Ulaştı.” Değerlendirmesinde Bulundu.

Gülle, Son 12 Ayda 215,7 Milyar Dolar İhracatla, Yıllık İhracat Hedefi Olan 211 Milyar Doların Şimdiden Aşıldığına Değinerek, Şunları Söyledi:

“Son 12 Ayın 10’unda İhracat Rekorları Kırdık. Orta Vadeli Program’daki Hedefimizi Şimdiden Yakalamış Olduk. Yıl Sonu Hedeflerimiz İçin Önemli Bir Kilometre Taşını Başarıyla Geride Bıraktık. Yıl Sonu Hedefimiz 211 Milyar Dolardı; Mevcut İvme Gösteriyor Ki Bu Rakamı Rahatlıkla Aşacak, Hatta 220 Milyar Dolar Seviyesini Zorlayacağız. Bizler, ‘İhracatla Yükselen Türkiye’ İçin Aralıksız Çalışmayı ve Tüm Hedeflerimizi Birer Birer Gerçekleştirmeyi Sürdüreceğiz. Cumhuriyetimizin İlk Yılında 50,8 Milyon Dolar İhracat Gerçekleştirirken, 50. Yılda 1 Milyar Doları, 64. Yılda 10 Milyar Doları, 84. Yılda 100 Milyar Doları ve 98. Yılda 215 Milyar Doları Aşmayı Başardık. Orta Vadeli Program’da 100. Yıl Hedefimiz Olan 242 Milyar Dolara Doğru Emin Adımlarla İlerliyoruz. Mevcut İvmeyle, İnşallah Bu Rakama 100. Yıldan Önce Ulaşacağız.”

“BİZLER İÇİN İSTİKRARLI KUR, İSTİKRARLI İHRACAT DEMEKTİR”

İhracatın Büyümeye Katkısına Değinen Gülle, “İhracatçılarımız Hiçbir Zaman Döviz Kurlarında Spekülatif Artıştan Yana Olmamıştır. İhracatçılarımızın Kurların Yükselişi İle İlgili Bir Talebi Ya da Beklentisi de Hiçbir Zaman Olmamıştır. Bizler İçin İstikrarlı Kur, İstikrarlı İhracat Demektir. Rakamlar da Zaten Net Bir Şekilde Gösteriyor Ki; Kurun Seviyesi Ne Olursa Olsun İhracatta Rekor Üzerine Rekor Kırmayı Sürdürüyoruz.” Şeklinde Konuştu.

Gülle, Büyüme Beklentisine İlişkin, “Birçok Uluslararası Kuruluşun Değerlendirmesine Göre Ülkemiz Yılı Yüzde 9’luk Bir Büyüme İle Kapatacak. Bu Büyümenin 2 Puanı Doğrudan İhracattan, 3 Puanı İhracatın Tetiklediği Sanayi Üretim Artışından ve 1 Puanı Yine İhracatla Yükselişe Geçen Yeni Yatırımlardan Gelecek. Yani İhracatla Büyüyor, İhracatla Güçleniyoruz.” Diye Konuştu.

“OTOMOTİV SEKTÖRÜ İLK SIRADA, 22 SEKTÖR İHRACATINI ARTIRDI”

Sektörlerin İhracat Performanslarıyla İlgili Bilgi Veren Gülle, Şunları Aktardı:

“Tam 22 Sektörümüz İhracatını Artırdı. 2,6 Milyar Dolarlık İhracat Gerçekleştiren Otomotiv Sektörümüz İlk Sırada Yer Alırken (Yüzde 10,6 Düşüş), 2,3 Milyar Dolara Ulaşan Kimyevi Maddeler Sektörümüz İkinci (Yüzde 34,4 Artış) ve 2,3 Milyar Dolara Yaklaşan Çelik Sektörümüz İse Üçüncü Oldu (Yüzde 108 Artış). Bununla Birlikte, İhracat Birim Fiyatımızda da Oldukça Pozitif Bir İvme Görmekteyiz. Birim İhracat Değerimiz Geçen Yılın Aynı Dönemine Göre Yüzde 16 Artışla 1,38 Dolara Yükseldi. Bu Ay Birim İhracat Değerini En Çok Artıran Sektörlerimiz, Yüzde 72 Artışla Gemi ve Yat, Yüzde 68 Artışla Çelik, Yüzde 33 Artışla Kimyevi Maddeler Sektörlerimiz Oldu. Katma Değerli ve Markalı İhracatımız Arttıkça, Ürünlerimizin Değeri Daha da Artacak. Sektörel Anlamda En Dikkat Çekici Artışlar İse, Geçtiğimiz Yıla Göre İhracatını 1,2 Milyar Dolar Artıran Çelik, 591 Milyon Dolar Artıran Kimyevi Maddeler ve 344 Milyon Dolar Artıran Demir ve Demir Dışı Metaller Sektörlerimizde Yaşandı. Hububat Sektörümüz İse 903 Milyon Doları Aşan İhracatıyla Tarihinin En Yüksek Rakamına Erişti.”

“157 ÜLKEYE İHRACATIMIZI ARTIRMA BAŞARISI GÖSTERDİK”

Gülle, Ekim Ayında Miktar Bazında İhracatın Geçen Yılın Aynı Ayına Göre Yüzde 3,3 Artarak 15,1 Milyon Ton Olarak Gerçekleştiğini ve İlk 10 Ayda Yüzde 15 Artışla 144,2 Milyon Ton İhracat Yapıldığını Vurguladı. Ekimde 217 Ülke Ve Bölgeye İhracat Yapıldığını Belirten Gülle, “157 Ülkeye İhracatımızı Artırma Başarısı Gösterdik. Aralarında İtalya, İsrail, Yunanistan, Senegal ve Kanada’nın da Bulunduğu, 15 Ülkede, Aylık İhracat Rekoruna İmza Attık. Bu Ay İhracatçılarımızın En Çok İhracat Gerçekleştirdiği İlk 3 Ülke 1,7 Milyar Dolarla Almanya, 1,3 Milyar Dolarla ABD ve 1,2 Milyar Dolarla Birleşik Krallık Oldu.” Dedi.

İhracatın Tutar Bazında En Çok Arttığı Ülkeleri Sıralayan Gülle, “Bunlar, 341 Milyon Dolar Artışla ABD, 267 Milyon Dolar Artışla İspanya ve 194 Milyon Dolar Artışla İtalya Oldu. Ülke Gruplarına Göre Baktığımızda, En Büyük Pazarımız Olan AB’ye İhracatımız Yüzde 18 Artışla, 8,6 Milyar Dolarlık Bir Hacme Ulaşarak Yüzde 41’lik Pay Aldı. AB Haricindeki Diğer Avrupa Ülkelerini de Topladığımızda, Avrupa Kıtasının, Ekim İhracatımızdaki Payı Yüzde 55 Oldu. Diğer Ülke Gruplarında, Yakın ve Orta Doğu Ülkelerine 3,6 Milyar Dolar, Afrika Kıtasının Tamamına 2 Milyar Dolar, Uzak Doğu Ülkelerine 1,4 Milyar Dolar ve Kuzey Amerika’ya 1,5 Milyar Dolarlık İhracat Gerçekleştirdik.” Şeklinde Konuştu.

İhracatta Ortaya Konulan Güçlü Performansın Küresel Ticaretteki Trendin Çok Üstünde Olduğunu İfade Eden Muş, “Ama Üzülerek Görüyoruz Ki Türkiye’nin İhracattaki Başarısını Takdir Etmek Yerine Bu Başarıyı Küçümseyenler, Hatta Başarısızlık Gibi Göstermeye Çalışanlar Bulunmaktadır. Bu Her Şeyden Evvel Halkımıza, İhracatçılarımıza ve Onların Emeklerine Karşı Yapılmış Bir Saygısızlıktır. Masa Başında Birtakım İstatistik Oyunlarıyla Rakamları Çarpıtma Uğraşı İçinde Olanlar Var. Tabii Bu Çarpıtma İşini Yaparken de Ellerine Yüzlerine Bulaştırıyorlar. Önü Arkası Kesilmiş Grafiklerle, Rastgele Kıyaslanmış Dönemlerle, Anlamsız Karşılaştırmalardan Yola Çıkılarak Tespit Yapılamaz. Buradan Açıkça Sesleniyorum, İsterseniz Kafanıza Göre Eksiltin, Bölün, Toplayın, Hangi Kıyaslamayı Yaparsanız Yapın Türkiye’nin İhracat Başarısını Gizleyemezsiniz. 215 Milyar Dolarlık İhracat Başarısını ve Ortaya Konulan Vizyonu Yok Sayamazsınız.” Diye Konuştu.

Muş, Türkiye’nin Bugün İhracatta 2000 Yılı Öncesi Dönemin Çok İlerisinde Bir Noktada Olduğunu Vurguladı. Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) 2021 Yılı İkinci Çeyrek Verilerine Göre Dünya İhracatının 10,4 Trilyon Dolarla Yüzde 30,3 Arttığını Dile Getiren Muş, Türkiye İhracatının İse 104,9 Milyar Dolarla Yüzde 39,8 Yükselerek, Dünya Genelinden Daha Hızlı Artış Kaydettiğini Söyledi. Muş, Bu Değerler Işığında, Yıllıklandırılmış Olarak Ülkenin Dünya İhracatından Aldığı Payın İlk Defa Yüzde 1 Seviyesinin Üzerinde Gerçekleştiğine Dikkati Çekerek Şu Değerlendirmede Bulundu:

“Türkiye, DTÖ’nün İkinci Çeyrek Verilerine Göre G20 Ülkeleri İçinde İhracatını En Fazla Artıran Üçüncü Ülke Konumundadır. Bu Açıkladığımız Rakamlar Uluslararası Kuruluşların Verilerine Göre Bilimsel İstatistiki Yöntemle Elde Edilmiş Resmi Rakamlardır. Birileri Bu Rakamların İfade Ettiği Başarıdan Rahatsız Olsa da Hakikat Budur. Dolayısıyla ‘Güneş Balçıkla Sıvanmaz’. Gerçekleri Birtakım Algı Oyunlarıyla Gizleyemezsiniz, Hakikati Çarpıtamazsınız.”

İhracatçılar Dünyanın Her Yerine Ülkenin Bayrağını Taşırken Kendilerinin de Onlara Tüm İmkanlarla Destek Olacağını Belirten Muş, 2022 Yılında Mal ve Hizmet İhracatçılarına Verdikleri Destekleri Yüzde 27 Artırarak 5 Milyar 250 Milyon Liraya Yükseltmeyi Öngördüklerini Bildirdi.

Muş, Merkez Bankasının Yılın Son Enflasyon Toplantısında Aldığı Karara da İşaret Ederek, “Merkez Bankamızın Reeskont Kredileriyle Üretim ve İhracatın Desteklenmesi Yoluyla Cari Açığın Azaltılmasına Yönelik Yapısal Yaklaşım Önerisini Duyurması Olumlu Bir Gelişmedir. 30 Milyar Dolarlık Söz Konusu Kaynakla İhracat Ve İthal İkamesine Yönelik Yatırımlar Desteklenecektir. Atılan Bu Adımla Dış Ticaret Dengemiz Güçlenecek ve Fiyat İstikrarına Katkı Sağlanacaktır.” İfadelerini Kullandı.

“ÜLKEMİZ YATIRIMLAR İÇİN GÜVENLİ BİR LİMAN OLARAK ÖNE ÇIKMAKTADIR”

Dünyada Pek Çok Olumsuzluğun Yaşandığı Bu Dönemde Türkiye’nin Güçlü Ekonomisiyle Pozitif Olarak Ayrışıp, Yatırımlar İçin Güvenli Bir Liman ve Bilhassa Tedarikçi Ülkeler İçin Bir Ticaret Partneri Olarak Ön Plana Çıktığını Vurgulayan Muş, “İş Dünyamızla İstişarelerimizde, İş İnsanlarımızın Önemli Bir Kısmının Çağrılarımıza Kulak Verdiğini Görüyor, 2021 Yılını Yeni Yatırımlarla Kapatacaklarının Sinyallerini Alıyoruz. Savunma Sanayisinde Elde Ettiğimiz Başarılar Ortada. Bu Sektörde Önemli Bir İhracatçı Olma Yolunda Hızla İlerlemekteyiz.” Dedi.

Muş, Türkiye’nin Salgın Döneminde Aldığı Tedbirler ve Özel Sektörün Ortaya Koyduğu Özveriyle Üretimine Devam Ederek Asya’nın Alternatifi Olarak Öne Çıktığını, Bugün Dünya Ticaretinde Güçlü Bir Tedarikçi Olduğunu Dile Getirdi.

Ülkenin Güçlü Altyapısı, Birikimi, Nitelikli İnsan Kaynağı ve Coğrafi Konumunun Verdiği Avantajla Büyük Bir Üretim ve İhracat Üssü Konumunda Olduğuna Dikkati Çeken Muş, “Bu Sayede, Dünyaca Ünlü Yabancı Markalar da Ülkemizin Sunduğu Fırsatları Değerlendirmek İçin Üretim Üslerini Ülkemize Taşımaya Devam Etmektedir.” Diye Konuştu.

Bakan Muş, Olumlu Gelişmeler Sayesinde Uluslararası Kuruluşların Türkiye’nin 2021 Büyüme Beklentilerini Art Arda Revize Ettiğini Anımsatarak, Bu Güncellemelerin Dayanaklarından Birisinin de “Cari Açıktaki Kapanma Sayesinde Ülkenin Dış Finansman İhtiyacının Azalma Eğilimine Girmesi” Olduğunu Söyledi.

Bugün Açıklanan PMI Endeksi’nin Üst Üste 5’inci Ay 50 Eşik Değerinin Üzerinde Yüzde 51,2 Olarak Gerçekleştiğini İfade Eden Muş, Yeni İhracat Siparişlerinde de Artışın Güçlü Şekilde Sürdüğünü Bildirdi.

“TÜRKİYE-AFRİKA FORUMU 50 MİLYAR DOLARLIK DIŞ TİCARET HEDEFİ İÇİN ÖNEMLİ BİR AŞAMA”

Ticari Diplomasi Faaliyetlerine de Hız Kesmeden Devam Ettiklerini Belirten Muş, Türkiye-Afrika 3’üncü Ekonomi ve İş Forumu Kapsamında Afrikalı Mevkidaşlarıyla Yaptıkları Görüşmelerde Ticari Meseleleri Ele Alırken 3 Bine Yakın Türk Ve Afrikalı İş İnsanının da Bir Araya Geldiğini Anlattı. Muş, Forum Vesilesiyle Birçok Alanda İş Birlikleri İçin Somut Adımlar Atıldığına İşaret Ederek, “Forum, Türkiye İle Afrika Kıtası Arasındaki 50 Milyar Dolarlık Dış Ticaret Hedefine Ulaşmamız Konusunda Önemli Bir Aşama Olacaktır.” Değerlendirmesinde Bulundu.

İhracatın Çok Büyük Bir Kısmının Gerçekleştirildiği ABD ve Avrupa Birliği (AB) Ülkeleriyle Ticari İlişkileri Güçlendirme Arzusunda Olduklarını Dile Getiren Muş, Şöyle Konuştu:

“Bu Minvalde 10 Ülkenin Büyükelçileriyle Yaşanan Son Hadisenin Diplomatik Kanalların İşletilmesi Sonucu Uzlaşıyla Çözülmesi Fevkalade Olumlu Olmuştur. Türkiye’nin Güçlü Ekonomik ve Ticari İlişkilere Sahip Olduğu Bu 10 Ülkenin Büyükelçilerinin Bundan Sonra Türkiye’deki Yargısal Süreçlere Etki Anlamına Gelecek Söz ve Davranışlardan Kaçınacağına İnanıyoruz. Türkiye, Meselelerin Çözümünde Her Zaman Uzlaşı ve Diyalogdan Yanadır, Bundan Sonra da Bu Tavrını Sürdürecektir.”

Gümrük Birliği Anlaşması’nın Güncellenmesi Konusunda Siyasi Meselelerle Ekonomik ve Ticari Meselelerin Birbirinden Ayrılması Gerektiğini Vurgulayan Muş, AB Ülkeleriyle Olan İlişkilerde Her İki Tarafın da Karşılıklı Çıkarının Olduğunu Bildirdi.

TÜRKİYE-ABD TİCARİ İLİŞKİLERİ

Muş, Dün Roma’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Joe Biden İle Yaptığı Olumlu Görüşmeyi de Ekonomik ve Ticari İlişkiler Açısından Önemsediklerini Belirterek, “Bu Görüşmede Ortaya Konulan İkili Ticaret Hacminin Artırılması Yönündeki Ortak Perspektif Doğrultusunda Her İki Ülkenin de Gerekli Adımları Atacağı Kanaatindeyiz. Bu Kapsamda Biz Türkiye Olarak Ekonomik ve Ticari İlişkilerde Kazan-Kazan Politikamızı Sürdürmekteyiz.” İfadelerini Kullandı.

Hesaplarının Her Yılın Bir Öncekinden Daha İyi Olacağını Gösterdiğine Dikkati Çeken Muş, Şunları Kaydetti:

“Bizim Hesabımız, 2021’de Türkiye İhracatının Yıllık Rekor Kırmaya Hazırlandığını Göstermektedir. İhracatımızda ve Ekonomimizde Güzel Gelişmeleri Hep Birlikte Yaşayarak Göreceğiz. Yeter Ki Ülkemize Güvenelim ve Felaket Tellallarına İtibar Etmeyelim. Yeter Ki Üreten Türkiye Vizyonumuzu Daha da Güçlü Şekilde Devam Ettirelim.”

TİM BAŞKANI GÜLLE: 61 İL İHRACATINI ARTIRDI

TİM Başkanı Gülle, 61 İlin İhracatını Artırdığını Belirterek, “İzmir, Ankara, Mersin, Adana, Çorum, Zonguldak, Aydın, Diyarbakır ve Niğde İse Tarihlerinin En Yüksek Aylık İhracatını, Ekim Ayında Gerçekleştirdiler. Ekimde En Çok İhracat Gerçekleştiren İlk 3 İlimiz, Sırasıyla, 8,1 Milyar Dolarla İstanbul, 1,6 Milyar Dolarla Kocaeli, ve 1,3 Milyar Dolarla Bursa Oldu. Ayrıca, İhracatını 250 Milyon Dolar Artıran İzmir ve 212 Milyon Dolar Artıran Hatay İllerimizin Performansı Oldukça Değerliydi.” Dedi.

“İHRACATÇI SAYISI VE TL İLE YAPILAN İHRACAT ARTIYOR”

İhracata “Merhaba” Diyen Firma Sayısının da, TL İle Yapılan İhracatın da Arttığını Kaydeden Gülle, Şunları Söyledi:

“Ekimde Tam 2 Bin 477 Firmamız, Bu Ay İlk Kez İhracat Yaptı. Yeni Firmalarımız, Ekim Ayında 107 Milyon Dolarlık İhracat Gerçekleştirdi. Yılbaşından Bu Yana İhracat Yapan Firma Sayısı 87 Bini Aştı. Geçtiğimiz Ay Avro/Dolar Paritesinde Yaşanan Düşüşün İhracata Etkisi Negatif Yönlü 180 Milyon Dolar Oldu. Yılın Geneline Bakıldığında, Pozitif Yönlü 3,6 Milyar Dolarlık Bir Etki Oldu. Yerel Para Birimleriyle Ticaret Her Geçen Gün Daha da Önem Kazanıyor. Türk Lirası İle Açılan Beyannamelere Göre, 171 Ülkeye Toplam 6,6 Milyar TL Tutarında TL İle İhracat Gerçekleştirildi. 7 Bin 389 Firmamız İhracat İşlemlerinde TL’yi Tercih Etti. Karşılıklı Ticarette Yerel Para Birimlerini Desteklemeyi Sürdüreceğiz.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

SAĞLIK BAKANI KOCA: OKULLARIN KAPANMASI İHTİMALİ BİLİM KURULUNUN GÜNDEMİNDE YOK

HIZLI YORUM YAP