DOLAR

32,3476$% -0.09

EURO

34,8740% 0.15

GRAM ALTIN

2.386,57%-0,41

ÇEYREK ALTIN

3.938,00%0,12

BİST100

10.276,88%0,67

BİTCOİN

1998125฿%4.38498

ETHEREUM

99291Ξ%2.72786

a

TİCARET BAKANI MUŞ: TÜRKİYE’NİN TEDARİK ZİNCİRİNDE HERHANGİ BİR PROBLEM YAŞANMIYOR

Ticaret Bakanı Muş, "Adımlar Atıyoruz Ama Bir Tereddüde Gerek Yok. Türkiye'nin Tedarik Zincirinde Herhangi Bir Problem Yaşanmıyor." Dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Küresel Ekonomik Gelişmeler ve Rusya-Ukrayna Savaşı Nedeniyle Ekonomi, İhracat ve Sanayimizin Karşılaştığı Sorunlar Ve Çözüm Arayışı” Ana Gündemiyle Gerçekleştirilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi Mart Ayı Olağan Toplantısına Katıldı.

Muş, Toplantıda Yaptığı Konuşmada, İSO’nun; Türk Sanayi Sektörünün Toplam Katma Değerinin Yüzde 36’sını Tek Başına Ürettiğini, Sektördeki İstihdamın da Yüzde 30’unu Temsil Ettiğini Söyledi.

İSO’da Sanayicilerle Birlikte Olmaktan Duyduğu Memnuniyeti Dile Getiren Muş, Küresel Ekonomi ve Türkiye Ekonomisine İlişkin Değerlendirmelerde Bulundu.

Türkiye’nin 2021 İhracat Rakamlarına Değinen Muş, Şunları Kaydetti:

“Bu Yıl, Şu An Yaşanan Rusya-Ukrayna Krizinin Başlayacağı, Böyle Bir Tablonun Ortaya Çıkacağını Hiç Kimse Tahmin Etmiyordu ve Biz Buna Göre Hedeflerimizi Ortaya Koymuştuk. Sayın Cumhurbaşkanımız Orta Vadeli Program’daki Hedefin de Üstüne Çıkarak Bu Yılla Alakalı İhracat Beklentisini 250 Milyar Dolar Olarak Belirlemişti. Yapılan Projeksiyonlarda Türkiye’nin Artık Geçtiğimiz Yıl 14,8 Milyar Dolar Olan Cari Açığının Bu Yıl Kapanıp Artık Yavaş Yavaş Fazla Vermeye Geleceğini Öngörüyorduk.

Maalesef Yaşanan Gelişmeler, Özellikle Emtia Fiyatlarındaki Aşırı Yükseklikler, Dünyadaki Belirsizlikler, Küresel Enflasyondaki Artışlar İster İstemez Bütün Ülkeleri Olumsuz Etkilemekte. En Son Ortaya Çıkan Rusya-Ukrayna Krizi De Bizim Hemen Bölgemizde Bulunuyor ve Dış Ticaretimizin de Yaklaşık Yüzde 10’una Tekabül Eden Bir Miktar Var. Bu Ticaretin Sürdürülebilmesi İçin Çaba İçindeyiz Ama Bu Kriz Bizi İster İstemez Etkilemekte. Bütün Bu Şartlara Rağmen Türkiye, Hedeflerinden Kopmadan Yoluna Devam Etmeye Çalışacak.”

Muş, Zor Zamanlarda Alınan Kararların Belirleyici Olacağını, Olağan Dışı Şartlarda Memleketin İdare Edilebilmesinin Önemli Olduğunu Söyledi.

“HER ŞEY STABİL OLSA ENFLASYON DA BU KADAR OLMAYACAK”

Dünyanın Son 40 Yılın En Yüksek Enflasyonunu Yaşadığını İfade Eden Muş, Enerji Maliyetlerinde Yaşanan Artış Başta Olmak Üzere Bu Etkenlerin Küresel Enflasyonu ve Küresel Büyümeyi Etkilediğini Kaydetti.

Muş, Türkiye’nin de Bu Durumdan Etkilendiğine İşaret Ederek, “Petrol, Doğal Gaz, Enerji Fiyatlarındaki Ham Madde Olarak Kullandığımız Diğer Ürünlerdeki Yükselişler, Hem İçerideki Enflasyona Hem de Küresel Enflasyona Ciddi Etki Yapıyor. Değerlendirmelerimizi Yapıyorken, Durum Değerlendirmesi, Durum Analizi Yapıyorken Bunu Dikkate Alarak Yapmamız Gerekir. Her Şey Stabil Olsa, Emtia Fiyatları Bu Kadar Yükselmemiş Olsa Haliyle Enflasyon da Bu Kadar Olmayacak. Hem Küreselde Hem de Bizim Enflasyon Oranımız Çok Daha Makul Seviyelerde Olacak. Atacağımız Adımlarda, Alacağımız Kararlarda Bu Parametreleri Düşünerek Hareket Etmek Durumundayız.” İfadelerini Kullandı.

“TÜRKİYE’DE TEDARİK ZİNCİRLERİNDE BİR AKSAMA OLMADI”

Mehmet Muş, Pandemi ve Pandemi Sonrası Gelişmelere Rağmen Türkiye’de Tedarik Zincirlerinde Bir Aksama Olmadığını Belirterek, Şunları Kaydetti:

“Bu Tedarik Zinciri İçinde Bulunan Başta Sanayiciler, Tüccarlar, Toptancılar, Dağıtıcılar Olmak Üzere Bu Zincirde Bir Aksaklık Türkiye’de Olmadı. Son Dönemlerde Yaşadığımız Bazı Talep Artışlarında Bile Tedarik Zinciri Bunları Karşılamayı Sağlamıştır. Hiçbir Tedarik Zinciri, Talebin Birdenbire Bu Kadar Yükseldiği Bir Durumu Karşılama İmkanına Sahip Değil. Dolayısıyla Türkiye’nin Tedarik Zinciri, Üretim Altyapısı; Kendi Kendine Yetmeyle Alakalı Kabiliyeti Pek Çok Ülkeyle Mukayese Ettiğiniz Zaman Çok Daha Sağlıklıdır. Zor Koşullar, Bunun Farkındayız. Bunun Farkında Olarak Adımlar Atıyoruz Ama Bir Tereddüde İhtiyaç Yok, Gerek Yok. Türkiye’nin Tedarik Zincirinde Herhangi Bir Problem Yaşanmıyor.

Gümrük Birliği’yle Alakalı Güncelleme Çalışmalarımız Devam Ediyor. Bunu Avrupalı Muhataplarımızla Çeşitli Platformlarda Konuşuyoruz, Dile Getiriyoruz. Maalesef Birebir Yaptığımız Görüşmelerde Olumlu Yaklaşan Devletler, Bazılarının Olumsuz Tavırlarından Dolayı Şimdiye Kadar Bu Güncellenme Süreci Başlatmadılar, Başlatamadılar. Gümrük Birliği Güncellemesinin Başlamasının Sadece Türkiye’ye Faydası Yok, Avrupa Birliği’ne de Faydası Var. Bu Yıl Türkiye ve Avrupa Birliği Arasındaki Ticaret Hacminin 200 Milyar Doları Yakalayacağını Bekliyoruz. Bu Kadar Büyük Bir Ticari Ortağınızla 1994’te İmzalanmış Bir Gümrük Birliği’nin Artık Güncelleme Vaktinin Geldiği Aşikar. Bunun Gecikmesi Her İki Tarafın Kazanacağı Refahın Ötelenmesi Anlamına Gelir.”

Muş, Türkiye’nin Avrupa Birliği İçin Önemine İşaret Ederek, Büyük Hedeflerin Ufak Meselelere Kurban Edilmemesi Gerektiğini Söyledi.

“BEKLENTİMİZ, HERKESİN BU PİYASANIN KURALLARINA UYGUN ŞEKİLDE DAVRANMASI”

Hem Hükümetin Hem Ticaret Bakanlığı’nın Sanayicinin Yanında Olmaya Devam Edeceğine İşaret Eden Muş, Konuşmasını Şöyle Tamamladı:

“Atacağımız Adımlar, Rasyonalite İçinde Olacak, Ekonomi İlminin İçinde Olacak. Hiç Kimse Bizden İrrasyonel Bir Tavır, Davranış Beklemesin. Bütün Sanayicilerimiz, Girişimcilerimiz Buna Göre Yatırımlarına, Üretimlerine Devam Etsinler. Kurallı Ticaret İstiyoruz, Beklentimiz Konulan Kurallara Herkesin Uyması. Türkiye; Serbest Piyasa Ekonomisine Hakimdir, Serbest Piyasa Rejimini Kabul Etmiştir, Bundan Hiçbir Dönemde Taviz Vermemiştir, Bunun Kurallarına Hiç Bir Zaman Aykırı Şekilde Davranmamıştır, Davranmayacaktır. Beklentimiz, Herkesin Bu Piyasanın Kurallarına Uygun Şekilde Davranması. Bazı Spekülatif Hareketler Oluyor. Bunlarla İlgili de Gereğini Yapacağız. Kurallara Uyan Sanayicimizin, Esnafımızın Her Zaman Yanındayız Ama Aykırılıklara Müsaade Etmeyeceğiz.”

Konuşmaların Ardından Toplantının Devamı Basına Kapalı Olarak Gerçekleşti.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, “Küresel Ekonomik Gelişmeler ve Rusya-Ukrayna Savaşı Nedeniyle Ekonomi, İhracat ve Sanayimizin Karşılaştığı Sorunlar ve Çözüm Arayışı” ana gündemiyle gerçekleştirilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi mart ayı olağan toplantısına katıldı. ( Ticaret Bakanlığı – Anadolu Ajansı )
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

TOGG’DA ROBOTLAR PROVALARA BAŞLADI

HIZLI YORUM YAP