DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

BİST100

9.915,62%2,05

BİTCOİN

2055488฿%-0.92358

ETHEREUM

105111Ξ%3.02666

a

UĞURLUEL, TUZLA’DA “MÜBADELE GERÇEKLERİ”Nİ ANLATTI

Tuzla Belediyesi ve Tuzla Rumelililer Derneği, Mübadelenin 95. Yıldönümü Kapsamında Tuzla Belediyesi Nikah Sarayı ve Kültür Merkezi’nde “Mübadele Gerçekleri” İsimli Söyleşi Düzenledi. Söyleşiye Konuşmacı Olarak Katılan Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, Yüz Binlerce İnsanın Hayatını Değiştiren Mübadele ve Mübadelenin Yaşattığı Sıkıntıları “Mübadele Gerçekleri” İsimli Söyleşide Tuzlalılar’a Anlattı.

KAFALARA YANLIŞ BİR ALGI YERLEŞTİRİLDİ

Talha Uğurluel, Mübadelede Yaşanan Acılara Rağmen Zihinlere Yanlış Bir Algının Yerleştirildiğini Vurguladı. Uğurluel, “Balkanlar’dan, Makedonya’dan, Selanik’ten, Azerbaycan’dan, Dünyanın Pek Çok Yerinde Yurdundan Edilmiş İnsanlara Rastlarsınız. İnsan Doğduğu, Asırlarca Yaşadığı, Geçmişine, Büyüklerine Ait Hayalinin Gerçekleştiği, Hatıralarının Olduğu Bir Coğrafyayı Bırakıp ‘Vatan’ Diyerek Bir Başka Coğrafyaya Geliyor. O Bıraktığınız Toprak da Vatan. Selanik, Van İlimizden Önce Müslüman Olmuş, Osmanlı’ya Katılmıştır. Şöyle Yanlış Bir Algı Oluşturuldu. “Balkanlar Zaten Yunan’ın, Bulgar’ın. Ortadoğu Zaten Araplar’ın, Anadolu Neyine Yetmiyor?” Maalesef Kafalara Öyle Bir Yanlış Algı Yerleştirildi. Sonradan Bu Gerçeği Öğrenince “Vay Be Öyle Miymiş” Oluyorlar.” Dedi.

BALKANLAR’DA BİNLERCE İNSANIMIZ VAR

Osmanlı İmparatorluğu’nun İskan Politikası İle Anadolu’dan Avrupa’ya Gönderilen İnsanların Balkanlar’da Ciddi Bir Nüfus Oluşturduğuna Değinen Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, “Osmanlı Bir Balkan Devletiydi. Hiçbir Şeyi Zorla, Kılıçla Asarak Keserek Yapmadı. İskan Politikası İle Anadolu’dan Avrupa’ya, O Zaman Fethedilmiş O Coğrafyalara On Binlerce İnsan Gönderildi. Bunlar Anadolu’nun Elit Tabakasıydı. Bizim 6 Asırda Yoğurduğumuz O Coğrafyayı, Balkan Savaşı’nda Avuçlarına Aldılar. Birbirleriyle de Savaşıyorlar. Bunu Fırsat Bilerek Enver Paşa İle Gidip Edirne’yi Geri Aldılar Ancak Maalesef Ciddi Bir Nüfus Bulgaristan Sınırlarında Kalıyor.

1.Dünya Savaşı Bizim Tarih Kitaplarında Çok Kötü, Sanki Bir Kaos Ortamı Gibi Anlatılır. Halbuki Biz 1. Dünya Savaşı’nın Bir Çok Cephesini Kazanmış Bir Toplumuz. Son Cephesini de Kazandık, O da Anadolu’dur ve Kurtuluş Savaşı’dır. Bizim En Büyük Hatamız Kendi Devletimizi Kurduk Ancak Bu Devletlere Ağabeylik Yapamadık. Sıkıntılarımız Vardı, Gücümüz Çok Yoktu. Balkanlar’da Binlerce İnsanımız Gözümüzün İçine Bakıyordu. Bizden Bir Büyüklük Bekliyorlardı. Bunu Keşke Daha İyi Yapabilseydik. Bu Programları Yapma Amacımız da 1 Asırdır Yapamadıklarımızı Artık Yapalım İstiyoruz, Hâlâ O Topraklarda Bizim Binlerce İnsanımız Var” Şeklinde Konuştu.

Tuzla Rumelililer Derneği Başkanı Hale İş, Organizasyondaki İşbirliği ve Desteği Nedeniyle Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’ya Teşekkür Etti. Tuzla Rumelililer Derneği Başkanı Hale İş, Talha Uğurluel’e Bir Buket Çiçekle Teşekkür Etti.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

VEKTÖRLERLE MÜCADELE KUMPANYASI TUZLA’DA SAHNELENDİ

HIZLI YORUM YAP